СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                            АРТСЕДМИЦА                                                          "BG Север" - брой 21 (1 - 7 юни)


 

 

Представление за края на света ни готвят актьорите в театъра

 

Премиерата на поредното кабаре на Димо Дешев е в "Арт клуб"-а на 12 юни

 

Генадий Николов (вляво) по време на репетиция с режисьора

Страницата подготви: Вяра Ценова

Какво ни очаква преди края на света и дали ще дойде той, ще се опитат да разберат актьорите Адриан Филипов, Веселин Плачков, Георги Ангелов, Мариета Калъпова, Елица Анева, Надя Новоселска, Генадий Николов, Александър Димитров и Сергей Константинов в новото кабаре "Краят на света: 2012". Премиерата е на 12 юни в "Арт клуб"-а на театъра. Режисьорът Димо Дешев разказва, че началото на традицията за поставянето на кабарета в плевенския театър е започнала през далечната 1991 г. с "Госпожице, да му отпуснем края". Досега са поставени шест, като само две от тях не е режисирал Дешев. Текстът отново е на Любомир Пеевски.

"Всеки от спектаклите, които сме правили, има своята тема, в зависимост от актуалните въпроси на деня - било то приватизацията или европейската интеграция, а идеята ни е от всяка тема да направим изкуство. Винаги залагам на приемствеността в образите и ако един актьор е играл циганин в предишна постановка, предпочитам да му дам отново тази роля и в следващата, сякаш тези кабарета са сериал", споделя Димо Дешев.

Сюжетът в "Краят на света: 2012": Идва краят на света, съгласно календара на маите. Но защо никой нищо не прави. Трябва да се подготвим, да се създадат комитети, да видим какви са настроенията в различните сфери на живота. Здравеопазването готово ли е? Ми то е почти

изчезнало. Вярата как е? И нея я няма. Зоологическите градини? Там всичко е разпродадено. Че то за нас, българите, краят на света отдавна вече е дошъл, а ние така и не сме разбрали.

Декор няма. Актьорът влиза и за три минути с костюма и реквизита, който си носи, с начина, по който говори, трябва да изиграе всичко. "Това е предизвикателство за актьорите. Друго е, когато си горе на сцената, защото съществува дистанция, респект. Тук зрителят е до теб, седи, отпива от чашата и те гледа в очите - не можеш да го излъжеш или поне е много трудно да го направиш", твърди режисьорът.

Музиката в спектакъла е позната - шлагерни и запеваеми неща, като актьорите изпълняват само две - три песни. В кабарето участват и танцьорки от Северняшкия ансамбъл и НУИ "Панайот Пипков".

"Опитваме се освен сериозните представления, българска и световна класика, да поставяме и нещо развлекателно за публиката. Всяко кабаре си има тема - приватизацията, емиграцията. Ние се опитваме да направим от това, което се случва в живота, бързо изкуство. То няма да остане след нас. Забавното и смешното обаче задължително преминават в тъжно и в един момент започваме сами да си задаваме въпроси", казва Дешев. И допълва: "Едва ли някой ще се промени - и утре лошият ще си е лош, а глупавият глупав. Но Бог ни праща от време на време знаци, над които трябва да се замислим."

 

 

ВИМ с експозиция за Стоян Заимов във Враца

 

По повод 155-годишнината от рождението на българския възрожденец, революционер, педагог и мемоарист Стоян Заимов, Дирекция "Военноисторически музеи" - Плевен, гостува във Враца за голяма изложба. В експозицията ще бъдат представени 158 експоната, сред които оръжие от българските националноосвободителни борби, лични вещи на Стоян Заимов, документи, лична кореспонденция, руски и български ордени, снимки от международния конкурс за изграждане паметник на Александър II в София, оригинални проекти от конкурсите за изграждане на параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец" в Плевен, както и на неосъществения музей на българското Възраждане и Освобождение в столицата. От снимковия материал може да се добие представа за изграждането на военноисторическите къщи-музеи, паркове и паметници на признателност.

При подготовката на Априлското въстание през 1876 г. Стоян Заимов е апостол на Врачанския революционен окръг, а след Освобождението става един от инициаторите и изпълнителите на идеята за изграждане на паметниците на признателност, свързани с Руско-турската война, голяма част от които се намират в Плевенския регион.

 

 

Кръшни хора разтресоха сцената на театъра

Кръшни хора разтресоха сцената на театъра

Три повода събраха любителите на народни танци за концерта на ансамбъл Дружба

 

С голям концерт на сцената на ДКТ "Иван Радоев" фолклорен ансамбъл "Дружба" при читалище "Ракитин" отбеляза своята 45-годишнина. Празникът беше троен за ръководителката на ансамбъла Иваничка Гергушка, която в личния си календар прибавя 50-годишен юбилей и 30 години от началото на творческия си път.

От основаването си през 1967 г. досега ансамбъл "Дружба" е включил в репертоара си танци от различни етнографски области на България - северняшки, тракийски и шопски. Освен масови, женски, мъжки и ансамблови танци, в репертоара му са застъпени и камерни танци с хумористичен сюжет и майсторско изпълнение. Публиката ги познава не само на местна сцена. Танцьорите са спечелили симпатизанти и в многобройните си участия в международни фестивали в Гърция, Полша, Турция, Украйна и концертни турнета в бившия Съветски съюз, Румъния, Франция, Македония. Доказателство за добрата работа са и наградите от международни и национални фестивали и конкурси, като най-високото отличие, присъдено на колектива, е званието "Представителен", което се присъжда от тогавашния Комитет за култура за неговите заслуги в утвърждаването, съхраняването и популяризирането на българския фолклор. Постановките на ансамбъл "Дружба" са дело на големи български фолклористи като д-р Кирил Дженев, Методи Кутев, Филип Кутев, Ангел Шопов. Не са малко и имената, които благодарение на участието си в ансамбъла са открили своето истинско призвание и професионален път като хореографи - Пламен Николов, Людмил Стефанов, Марияна Янакиева, Венцислава Еленска.

От 1994 г. ансамбъл "Дружба" функционира към читалище "Ракитин - 1969" с художествен ръководител Иваничка Гергушка. Към него е създадена детска школа за народни танци. Многобройни са изявите на танцьорите в прояви от общоградски и национален мащаб.

 

 

Талантливи наши деца покориха сцената на фолклорен конкурс

 

Децата от Плевен впечатлиха с изпълненията си, сн. личен архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

Най-високите отличия на Националния фолклорен конкурс "Орфеево изворче", който се проведе в Стара Загора, грабнаха деца от ЦДГ "Иглика", съобщи директорката на градината Диана Димитрова.

Петгодишната Елизабет Захариева и шестгодишните Ивана Томова и Ивет Ивова се представиха на конкурса с изпълнения на български народни песни. Децата бяха облечени в автентични северняшки носии, които дотолкова впечатлиха журито, че за тях им бе присъдена наградата "Златна лира". За прекрасните си фолклорни изяви малчуганите получиха медали - "Сребърна лира" и "Бронзова лира", похвали се Диана Димитрова.

ЦДГ "Иглика" скоро ще отбележи своя 50-годишен юбилей. Там са открити десетки талантливи деца, които са продължили образованието си в Музикалното училище в Плевен. Техни фолклорни изпълнения се пазят в златния фонд на Българското национално радио и на Българската национална телевизия.

Вече години наред работим за популяризирането на българския фолклор, разучаваме го, разпространяваме го и така съхраняваме традициите в народното ни творчество, заяви директорката на ЦДГ "Иглика". 

 

 

Фотографът Цветан Колев показва в изложба плевенски писатели

 

Авторът (вляво) подари каталог с автограф на всеки от присъстващите участници в експозицията

Авторът (вляво) подари каталог с автограф на всеки от присъстващите участници в експозицията

"Плевенски писатели на Цветан Колев приятели" е насловът на камерната изложба на плевенския фотограф и издател, която може да се види във фоайето на Регионална библиотека "Христо Смирненски". Организатори са библиотеката съвместно с Киноклуб "Плевенфилм" и Фото "Браво".

Експозицията е интересна симбиоза между книги на 13 плевенски творци с автограф за Цветан Колев, както и техни снимки, а присъстващите "виновници" получиха каталог от изложбата с лично посвещение от автора й. Това е малка камерна изложба, съчетание между фотография, публицистика, портертиране на известни личности от писателските среди на Плевен, с които авторът по някакъв повод - професионален или личен, е бил приятел и от които е получил автограф върху техни литературни произведения. Председателят на Киноклуб "Плевенфилм" Петър Влайчев откри изложбата, а председателят на Дружеството на писателите в Плевен Лалка Павлова обяви Цветан Колев за един истински историограф на гилдията, защото фотографиите са вид документ, който сам говори за представения на него човек. Самата тя - със стихосбирка, автограф и портрет, е част от експозицията наред с Валентина Атанасова, Стефан Моллов, Хинко Георгиев, Танчо Илиев, Цветан Розов, Вера Стефанова, Маргарита

Петкова, Христина Комаревска, Георги Стойков, Малина Николчева, Николай Булев и Захарина Лалова.

"Много рядко вече се пропагандират плевенските писатели. Затова

избрах фоайето на библиотеката за място на тази изложба, където има човекопоток от читатели", подчерта авторът Цветан Колев. Цифрата 13 е избрана съвсем целенасочено и в нея няма фатализъм, а късмет, смята той. Вече е замислил още изложби на същото място с други теми, както и филм за историята на Плевен. Ще използва снимки от "Историята на града Плевен" на акад. Юрдан Трифонов. Фототипното копие на изданието, дело на Колев, също намери почетно място в камерната му изложба. Филмът трябва да е готов през 2014 г., когато се навършват 150 г. от рождението на Юрдан Трифонов.   

 

 

Нови заглавия в книжарница ГРАММА"

 

 

Бялата врана

 

Маркъс Седжуик

Да предположим, че искате да докажете нещо. Нещо важно. В името на спора предположете, че искате да докажете, че съществува живот след смъртта. 1798 г. м. 10, д. 6. Вярвам, че възнамерява да изпълни някакъв нечестив ритуал, призоваване на духове, заклинание. Нещо свързано с магия. Два живота, разделени от два века. Но вървят по едни и същи пътеки, живеят в една и съща къща, обсебва ги един и същ въпрос.

През едно безжалостно горещо лято градското момиче Ребека стъпва на тихите улички на Уинтърфолд и нестабилното й приятелство със странната, неземна Ферелит се превръща в катализатор на поредица от шокиращи събития.

 

 

Върховната йога "Йога Васищха"

"Йога Васищха" е уникална творба на индийската философия. Изучаването само на този велик текст със сигурност може да помогне на човек да постигне Божественото съзнание. Книгата е съкровищница от мъдрост. Притегателната й сила се крие в рационалния подход и представянето на веданта като философия, която дръзва, подобно на "Бхагавадгита" чрез своята изчерпателна и извисена духовност да прехвърли мост между светското и свещеното, между действието и съзерцанието в човешкия живот. Този монументален труд е стъпало към духовното пробуждане и прякото познание на Истината. Ако вие се стремите към това, добре дошли в Йога Васищха!

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО