СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                    СОЦИАЛНО                                         "BG Север" - брой 21 (1 - 7 юни 2012 г.)


 

 

За пореден път гаф на матурата по български език и литература

 

Обявяването на резултатите от зрелостните изпити - най-късно до 11 юни

 

Инна СТЕФАНОВА

И тази година матурата по български език и литература (БЕЛ) не мина без гаф. Оказа се, че в осми въпрос, където зрелостниците трябваше да търсят изречение с допусната граматична грешка, такава няма. Резилът на образователното министерство не получи необходимата медийна гласност, а пропускът бе заметен с изречението, че грешката би ощетила учениците само с една точка, което само по себе си било дребен факт.

2 354 ученици се явиха на първата матура по български език и литература в Плевенска област. От заявилите желание 2 524 дванадесетокласници да се явяват на изпита са били допуснати 2 421, а сутринта не са се явили 67. Вариантът на държавния зрелостен изпит беше изтеглен в 4,15 ч. сутринта в деня на матурата. 12 милиона бяха комбинациите за въпросите в матурата, а темата за разсъждения по последния - 41 въпрос, бе върху романа "Под игото" на Иван Вазов.

На 23 май плевенските ученици се явиха на втора матура. Най-много мераклии имаше за изпита по география и икономика - 1 224, от тях се явиха 1 165 ученици, 611 премериха сили по биология и здравно образование, заявления за втория по предпочитание предмет бяха подали 628 зрелостници.

Обявяването на резултатите от държавните зрелостни изпити трябва да стане най-късно до 11 юни. Засега тройката е вързана, ако зрелостникът е изкарал 23 точки. Много от дванадесетокласниците вече сами са изчислили, макар и прогнозно, оценките си. Провалилите се сега ще могат да се явят на 30 август на изпита по БЕЛ, на 31 август е вторият задължителен изпит по избор. За целта обаче от 23 юли до 3 август те трябва да подадат нови заявления за допускане до зрелостни изпити. Дали вторият опит вече ще им донесе успех ще стане ясно не по-късно от 14 септември.

Задачи по модела на въпросите от държавните зрелостни изпити са въведени в новите учебници по литература и математика за девети и десети клас, информират от инспектората по образованието в Плевен. Целта е децата да започнат да се подготвят за матурите още в началото на гимназията, а не кампанийно, както на практика стана тази година. Учебникът по литература за Х клас е обновен с нова рубрика "Твоята гледна точка", съставена по модела на новия тип задачи на матурата по български език и литература. В нея зрелостниците ще имат два текста, върху които ще трябва да покажат уменията си да съпоставят и анализират. От учебника за сметка на новото са съкратени уроците за просвещението и класицизма. Новост в учебника за деветокласниците са включените десет теста за текущ контрол. Има и задачи за писане на аргументативен текст по откъс от изучавана творба.

 

 

С умни лещи доктори връщат зрението за няколко минути

 

Д-р Каменов (вляво), д-р Мартинов и операционната медицинска сестри, сн. личен архив

Д-р Каменов (вляво), д-р Мартинов и операционната медицинска сестри, сн. личен архив

Ани ПАВЛОВА

През целия юни очните лекари от плевенската Военна болница д-р Мартин Мартинов и д-р Цветан Каменов ще консултират пациенти под мотото: "Високотехнологичните лещи в очната хирургия". Вече година те прилагат новата технология, която имплантира в окото "умна" леща и връща зрението на хора с различни очни заболявания за броени минути. Високотехнологичните лещи комбинират в себе си няколко функции - едновременно виждане както наблизо, така и надалеч, плюс коригиране на астигматизма.

"Има различни видове лещи, които се поставят според индивидуалните особености на пациента. Най-много са пациентите с перде на окото (катаракта) - помътняване на естествената човешка леща. Тя се отстранява с операция и на нейно място се поставя изкуствена леща, която сама се разгъва в окото. След операцията пациентът вижда по-добре отпреди и е независим от очилата. Благодарение на лещите може да се постигне ефект 2 в 1 и зрението да се коригира напълно", разказват д-р Мартинов и д-р Каменов.

Катарактата настъпва при повечето хора след 55-годишна възраст. Единственото лечение е операцията. Мит е, че това заболяване може да се излекува по друг начин, категорични са офталмолозите.

Само в Плевенска област от катаракта са заплашени 103 224 души.

Самата операция трае няколко минути, тя е безкръвна, безшевна, а възстановяването е изключително бързо - няколко часа, след което оперираният може дори и да шофира. Операцията е изцяло платена от здравната каса. Консултация с очните лекари също може да се осъществи с направление, за да се спестят излишните разходи. Пациентът заплаща само импланта (вътреочната леща), тъй като касата не поема тези разходи. По време на кампанията е предвидена отстъпка от цената на имплантите, обясниха лекарите.

При разработването на т. нар. "умни'' лещи са използвани технологии на НАСА, прилагани при най-мощните телескопи в света.

 

 

813 нарушения установи Инспекцията по труда

 

Лора ГЕНЧЕВА

813 нарушения е констатирала Инспекцията по труда в Плевен през април. Нейните служители са проверили 149 фирми и организации и са съставили общо 138 акта. Най-много са нарушенията по Кодекса на труда - 129, а 8 от наказанията са по Закона за безопасни условия на труд. Това съобщи директорът на инспекцията Владислав Николов.

709 535 лв. от забавени заплати са изплатени на работници и служители във фирми от региона през първите четири месеца на годината след намесата на трудови инспектори. За периода инспекцията е извършила 609 проверки в 472 предприятия в областта с общо 19 600 работници. 134 проверки са били съвместно с представители на приходната агенция, в 9 са участвали и служители на МВР, в 5 - на Агенцията по заетостта, а в 6 - на НОИ.

През април в срещи с работодатели трудовите посредници на плевенското Бюро по труда са осигурили 251 нови свободни места. Консервната фабрика "Сторко" търси 15 работници, машиностроителният завод "Палфингер" в Червен бряг - 10 заварчици, а Центърът за спешна медицинска помощ в Ловеч е заявил, че са му необходими 13 лекари, съобщи шефът на Бюрото по труда Недко Лачев.

 

 

Стартира проект Европейски модел за устойчива заетост

 

Елена Иванова - Кирицова

Ангел АТАНАСОВ

Сдружение "Развитие на личността и човешките общности" - Плевен, започна изпълнението на проект "Европейски модел за устойчива заетост". Той се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013", съфинансирана от Европейския социален фонд. Предвижда се изпълнението на дейностите по него да продължи 15 месеца, а стойността на безвъзмездната помощ е 172 969,12 лева. Сдружението ще работи в партньорство с британската консултантска фирма THE RICKTER COMPANY LIMITED и със сдружението "Регионален център за подпомагане на стопанските предприемачи" - Плевен.

"Партньорите ни от Великобритания са разработили съвременна методика за оценка на ключови компетентности и консултират безработни за тяхната по-успешна реализация на пазара на труда. Те работят в тази област от 15 г. В България засега няма общовалиден инструмент за оценка на компетентностите и центрове, които да извършват подобна дейност. Затова ще адаптираме постигнатото от THE RICKTER COMPANY LIMITED към българските условия", поясни Елена Иванова - Кирицова, председател на сдружението.

Проектът ще обхване общо 600 души в региона - 300 безработни и 300 работещи. Той ще им предложи обективен инструмент за себепознание, оценка и активно включване в процеса на планиране на собственото кариерно развитие на ниво личност. А при 50 работодатели инструментът ще подкрепи изработването на правилна преценка за необходимите квалификации и компетентности на работната сила, ще стимулира въвеждането на системи за кариерно развитие и ще подпомогне ефективното и ефикасно управление на човешките ресурси в предприятията. В изпълнението на предвидените дейности ще участват около 60 души от партньорски организации, НПО, образователни, обучителни и научни институции и др., поясни Кирицова.

 

 

 Гневът на младите

 

Колко струва висшето образование?!

 

Силвия Тодорова

Силвия Тодорова

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Уча последна година във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Публична администрация". На изпита по "Социално осигуряване" аз и колегите ми бяхме принудени да си платим, за да ни допуснат до него. Точно преди началото ни заявиха, че трябва да си закупим един учебник. Авторът му е изпитващият ни професор, който преподава в Стопанската академия в Свищов. Всичките 60 студенти трябваше да платим по 20 лева. Нямах необходимите средства, затова поисках да говоря с преподавателя. Побеснях, когато той изслушвайки ме с половин ухо, най-нагло ми заяви, че ако искам да бъда скъсана, може да не си купувам учебника. Тръгнах си разтреперана и съответно с двойка от несъстоялия се изпит.

Как може съвсем спокойно да те изнудват за нещо, което е твое право? Толкова ли струва нашето образование? 20 лева ли те правят висшист? Къде е контролът в тази система? Как ние, младите хора, да вярваме в бъдещето на България, щом още в университета се сблъскваме с жестоката реалност за това как се случват нещата в държавата?!

И все пак, за да завърша годината и обучението си, трябваше отново да се явя на този изпит. Отидох на поправката твърдо решена да не плащам. За мое щастие професорът отсъстваше и асистентката му ни даде шанс да вземем изпита и без пари."

Силвия Тодорова, 23 години, от Плевен

 

 

 Послушай лекаря

 

Четох, че във вашата клиника оперирате по безкръвен път. Възможно ли този начин да се прилага и при тумори в носа?

Васил Илиев

 

Безкръвно могат да се премахват и тумори в начален стадии

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

По принцип е възможно да се използват високите технологии за ендоназална хирургия при отстраняване на тумори. Но стои въпросът какви са туморите - доброкачествени или злокачествени, както и в каква фаза и степен на развитие е туморът. Когато говорим за тумори, които са напреднали в развитието си повече от втори стадии, то тогава ендоскопската хирургия на носа и на синусите не е за предпочитане, тъй като не може да реши радикално проблема. Но когато говорим за тумори в начален стадий на развитие, тогава безкръвната ендоскопска хирургия на носа и околоносните кухини се явява като метод на избор.

Най-често се оперират доброкачествени тумори, като тук се визират на първо място по честота полипите, както и доброкачествените хронично възпалителни образувания от рода на кистите. Тези заболявания са придружени с неприятни оплаквания, включително намаляване и загуба на обоняние, хронично главоболие и др. Когато се прибавят и анаеробни микроби, към тези процеси се прибавят и хроничните белези на възпалението с висока температура, интоксикация на организма и т. н. До ендоназалната хирургия, когато се работеше с класическите оперативни методи, отстраняването на тези доброкачествени образувания се извършваше с режещи инструменти, което логично води до нанасяне на оперативна травма и съответно до необходимостта от един по-дълъг оздравителен следоперативен период до 10-15 дни. С въвеждането на ендоскопската хирургия се разкриха перспективни възможности за точно и минимално инвазивно отстраняване на доброкачествените новообразувания, като по този начин обемът на оперативната травма е значително по-малък. Сериозно постижение е използването на високофреквентна радиотехнологична апаратура. С високочестотен ток и специални биполярни електроди настъпва бързото отстраняване на всички видове доброкачествени новообразувания. Това от една страна води до силно скъсяване на следоперативния период до няколко дни, а от друга - до протичане на самата операция с минимални усложнения, максимално безкръвно. Всичко това е гаранция за един много висок процент на оперативна успеваемост. Трябва да се знае, че когато говорим за операции, независимо къде и как са правени, никъде по медицинска статистика няма 100-процентова успеваемост. За много успешни се водят медицинските техники, водещи до 70 - 80% успеваемост. С помощта на съвременните ендоскопски апаратури и HFITT техниката за радиохирургия спокойно се достигат тези високи проценти, което гарантира и един дългосрочен положителен постоперативен резултат с много по-малко рецидиви, отколкото при класическата хирургия.

 

 

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888
 

 

върни се в НАЧАЛО