СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                 Бизнес                                 "BG Север" - брой 21 (1 - 7 юни 2012 г.)


 

 

Бизнесът скочи срещу тоталната забрана на тютюнопушенето

 

Над 80% финансови загуби очакват собствениците на ресторанти и кафенета

 

Стикерите за забрана на пушенето вече могат да се видят в много сгради в Плевен, сн. архив

Стикерите за забрана на пушенето вече могат да се видят в много сгради в Плевен, сн. архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

Над 80% финансови загуби очакват собственици на кафенета и ресторанти в Плевен след въвеждането на безумните текстове от Закона за здравето, които забраняват тютюнопушенето от днес, 1 юни. Засегнатите представители на малкия и средния бизнес пресмятат, че около 95% от клиентите им са пушачи. Част от редовните посетители на заведенията ще се оттеглят, което пък ще предизвика фалити заради свиването на оборотите. И то във времена на криза, когато собствениците едва успяват да покриват разходите си.

Ако в хронологичен ред проследим напъните на управляващите да ограничат тютюнопушенето, то ще се окаже, че през последните години кафеджиите и ресторантьорите бяха разигравани като маймуни и принуждавани да харчат луди пари в тон с промените в Закона за здравето. За пример ще посочим, че в Плевен собствениците на заведения в зависимост от квадратурата бяха принудени да се изръсят от 3 хил. лева до 100 хил. лева за обособяването на остъклени помещения и инсталиране на вентилация в отделенията за пушачи. В момента излиза, че тези разходи са били абсолютно ненужни след вкарването на пълната забрана за цигарен дим. В този смисъл от ГЕРБ направо се престараха да правят "мили очи" на Брюксел. Още повече, че дебатите около приемането на закона в парламента приличаше на свада между неуспели кандидат-гимназисти от миналия век.

Собствениците на заведения коментират, че безумните идеи ще продължават да си пробиват

път, ако се оставим на инерцията за работа "на парче". Те питат - кой и как съобрази промените в закона с интересите на бизнеса и на държавата? И без това през последните две години мнозина представители на малкия и на средния бизнес фалираха, подгонени от кризата. А сега се очаква нова вълна от фалити, което ще доведе до скок на безработицата. Дори от птичи поглед е ясно, че загубите за държавата и бизнеса ще са огромни.

Според данните от статистиката през миналата година приходите от акциз върху цигарите са 1,7 млрд. лева. Това е огромна сума, а лишаването ни дори от минимален процент през настоящата година неминуемо ще открие дупки в бюджета. Оказва се, че акцизът върху тютюневите изделия в страната осигурява над 10% от бюджетните приходи.

Тоталната забрана за тютюнопушене в административните сгради и офисите ще ни навлече т. нар. "косвени загуби". Служителите вече ще губят много повече време, докато палнат цигара на открито, а пък въздържанието на пушача си е жива болест за работоспособността.

Факт е, че всяко неразумно решение на управляващите подсилва сивата икономика и корупцията. Вече се появиха екзотични идеи за нелегални кръчми в частни домове, където ще се дими денонощно. Консервативни представители на бизнеса пък разчитат отново да спечелят контролните органи с "пари под масата".

Какво точно ще се случи в страната на щастливите кокошки и на нещастните хора след 1 юни, можем само да гадаем. Дано само не се сбъдне прогнозата на местна врачка, която един ден посрещнала отчаян патриот. "Какво ще се случи с България след 50 години?", попитал патриотът. Жената хвърлила раковините и отговорила: "Никой не знае какво има на морското дъно...".

 

 

Цигани продават крадени череши на дъмпингови цени

 

Търговци пазят с чадъри плодовете заради капризите на времето, сн. авторът

Търговци пазят с чадъри плодовете заради капризите на времето, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

И тази пролет циганите са най-сериозният "конкурент" на производителите и търговците на череши. Мургавите не признават току-що въведения стандарт за тези плодове. Не се притесняват и от проверки. Стоят на уличните тротоари и в площите около кооперативния пазар и предлагат каквото имат. А стоката им най-често е крадена. Когато в магазините плевенчани можеха да си купят череши за по 3 - 3,50 лв. за килограм, ромите ги продаваха на дъмпингова цена от по 1 - 1,50 лв. Плодовете се берат най-вече от дръвчета, посадени покрай междуселски пътища, които са собственост на Пътно управление. Крадат се и череши от дръвчета, които растат пред къщите в селата. По тъмно се влиза и в дворовете. Черешовото време вдига групи от по 10 - 15 цигани на крак. Част от тях буквално кършат клоните, за да събират останалите от групата по-удобно черешите от земята.

Според черешовия стандарт плодовете трябва да имат определен външен вид и размер, както и да не са наранени. Въведените норми допускат до 10 процентно отклонение, а върху маркировката на опаковката трябва да е включена информация за вида на черешата, името на производителя, датата на беритбата и официалният знак за контрол. Окачествяването на черешите ще се извършва от инспектори по качество на плодове и зеленчуци към Българската агенция по безопасност на храните.

В Плевенско големи масиви от череши вече няма. Едни от последните - в

землищата между селата Върбица и Бръшляница, преди няколко години са били изкоренени. Според земеделци от района на тяхно място са засяти зърнени култури - заради по-добрата печалба и по-големите субсидии от държавата. Другата причина овошките да бъдат премахнати са все по-активните набези на крадците роми, допълват местни земеделци.

По традиция през изминалите седмици цените бяха високи, оттук нататък те трябва да започнат да падат. В магазините и на пазара в Плевен първите череши удариха 7 лева за килограм. За 2011 г. отчетената цена за килограм на едро в началото на месец май е била 4,17 лв. за килограм, а за 2010 г. - 3,56 лв. Отчетената най-ниска цена за килограм череши през 2010 г. е била 1,49 лв., докато през 2011 г. тя е била от порядъка на 1,80 лв.

На пазара и в магазините в Плевен черешите са предимно от Пловдив и Пазарджик. Продукцията си предлагат и дребни производители, които гледат овошките в градините си в плевенските села.

Една от мерките срещу крадците на череши този месец щели да са по-честите проверки на продавачите в града, твърдят осведомени. Независимо къде предлагат червения плод, продавачите ще трябва да показват документ, че са производители или да представят служебна бележка от кмета, че тези плодове са техни, а не крадени. Производителите в Плевенско настояват тези проверки наистина да ги има, не да остават само на хартия. Така, твърдят те, ще продават по-спокойно и без дъмпингова конкуренция онова, което са произвели с честен труд. Въпреки студовете те са убедени, че черешите този месец ще са по-едри и сладки от миналогодишните. За сега обаче не се наемат да кажат на какви цени ще ни ги продават на пазарите.

 

 

Захарта поскъпва, по-слабо вървят хранителните стоки

 

Мила СТАНЕВА

С около 6% скочи цената на захарта през последната седмица на месец май, сравнена с предходната. Захарните изделия вече са с 10% по-скъпи отколкото през април. Причината е в задаващия се дефицит на сладката стока, което може още да надуе цените през следващите седмици, коментират търговци в Плевен.

Предлагането на олио на дребно в търговските обекти в града се движи в границите от 2,90 лв. за литър до 3,43 лв. Сравнително големи разлики между цените на едро и на дребно отчитат данните за Плевен и областта.

След стреса на пазара на яйцата, когато цените им достигнаха до рекордни стойности, сега се забелязва успокоение, спадовете са с около 10%. В момента в магазинната мрежа на Плевен яйцата на дребно не надхвърлят 26 ст. за брой, а на едро вървят над 15 ст. за брой, показва репортерска проверка.

Според данни от статистиката, инфлацията от началото на годината е 1,6%. Индексът на потребителските цени за април спрямо март тази година е 100,2%, т. е. месечната инфлация е 0,2%.

Годишната инфлация за април 2012 г. спрямо април 2011 г. е 1,7%, а средногодишната инфлация за периода май 2011 г. - април 2012 г. спрямо май 2010 г. - април 2011 г. е 3,2%.

Облеклото и обувките са сред най-поскъпналите стоки през април, следвани от транспорта - с 0,9%, и разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - с 0,8%. С 0,1% е по-скъпо и здравето ни, за сметка на парите, които трябва да дадем за свободно време, развлечения и културен отдих, които са с 1,6 % по-малко. При образованието има увеличение с 0,1%, а цените на съобщенията през април остават на равнището от март.

В Плевен цените на повечето хранителните продукти запазват нивата си през април в сравнение с март. Безалкохолните напитки бележат спад с 0,1%, също толкова са поевтинели алкохолните напитки и тютюневите изделия. С до 1% са се увеличили цените на някои храни - брашното, пилешкото и свинското месо, рибата, кашкавала, маслото и ябълките. Хлябът и колбасите запазват стойностите си от март т. г.

Най-голям е скокът при доматите - с 20,8%, следват пиперът с близо 6 на сто, цитрусовите плодове - с 5,3%. Леко са паднали цените на ориза, каймата, млеката, сиренето и маргарина.

Намалява потребителското търсене на хранителни продукти, налице е ожесточена конкуренция между големите търговски вериги и останалите магазини. Затова и цените вече почти не мърдат с малки изключения, коментират търговци.

През април спрямо март по-значително са се увеличили цените на топлоенергията - със 7,8%, централното газоснабдяване - с 9,3%, бензин А 95 Н - с 2,8%, бензин А 98 Н - с 2%, таксиметровите услуги - с 1,2% и автобусния междуселищен транспорт - с близо 2%.

 

 

НАП търси купувачи за терени на морето

 

Териториалната дирекция на НАП - Велико Търново, предлага на публична продажба с тайно наддаване два парцела в регулацията на с. Синеморец, Бургаска област, предназначени за курортни цели. Единият имот е с площ 945 кв. м, а началната му тръжна цена е 77 500 лв. Наддаването за другия имот, който е с площ 1 909 кв. м, започва от 157 000 лв. Кандидат-купувачите трябва да подадат предложенията си и да внесат депозит в размер на 20 на сто от обявената начална продажна цена до днес - 1 юни, включително. Търговете ще се проведат съответно на 6-ти и 7-ми юни. Условията и правилата за провеждането им, списък на имотите с тяхното описание и продажни цени, както и много други интересни предложения могат да бъдат намерени на електронната страница на НАП на адрес www.nap.bg, рубриката "Продажби"."BG Север"

 

 

Китайци ще оглеждат терени в Плевен

 

Ангел АТАНАСОВ

Плевен може да стане междинна база в намеренията на мощни китайски фирми да стъпят трайно на европейските пазари. Това стана ясно след посещението на наша общинска делегация в китайската провинция Чунцин. Визитата е била по покана на кметството на Янгчуан - един от шестте района на провинцията, с който Плевен е в партньорски отношения от миналата година.

На срещата в Китай са били проведени разговори за уточняване на интересите на двете страни в бъдещата съвместна работа във всички сфери на обществения живот, съобщи зам.-кметът инж. Антон Босилков. Домакините са проявили интерес към винопроизводството в Плевенско и отглеждането на промишлени земеделски култури. Гостите пък са поканили китайските си колеги в Плевен за празника на града - 10 декември. Очаква се заедно с официалната делегация от Янгчуан да пристигне и група китайски бизнесмени, които проявяват интерес към наши стоки и производства. На срещата през декември ще бъде обсъдена и възможността за изграждане на разпределителна търговска база за китайски стоки в Плевен и ще бъдат огледани подходящи терени за нея.

"Една такава база би дала възможност за разкриване на нови работни места, които да обслужват дейността й", коментира инж. Босилков. Той съобщи още, че в средата на юни в Плевен трябва да пристигне друга делегация от Китай, организирана по линия на китайското посолство в България. Посещението й ще бъде във връзка с бъдещи китайски инвестиции в областта, като част от намеренията на Китай да инвестира в Източна Европа около 10 милиарда долара. Очакванията са около 1,6 млрд. долара да бъдат инвестирани в България.

Чунцин е най-голямата община в света и със своето население от 32 милиона души е получила статут на провинция. На нейната територия има пет завода за производство на автомобили и около 400 фабрики, които произвеждат автомобилни части за тях. В Чунцин има 1 000 научно-изследователски института, в които работят 400 000 научни работници, и 25 висши учебни заведения.

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО