СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА         "BG Север" - брой 21 (1 - 7 юни 2012 г.)


 

 

48-ият конгрес на БСП запази статуквото в ръководството

 

Оттеглянето на Първанов - облекчение за едни, разочарование за други

 

46 делегати от Плевенска област участваха във форума, сн. авторът

46 делегати от Плевенска област участваха във форума, сн. авторът

Поля ТОМОВА

48-мият конгрес на БСП запази статуквото относно ръководството на червената партия. Дълго чаканото състезание между двамата основни претенденти за лидерския пост не се състоя, след като Георги Първанов се отказа от надпреварата на финалната права. "Никой не ни посяга на идейната чистота, но няма идеи, които имат смисъл, ако не се реализират в управлението. Ще останат в дебелите папки на "Позитано"... И аз съм омръзнал, знам го. Но има депутати, които, ако сега се появят, няма да имаме и едно място в региона", така започна словото си на закритото заседание на конгреса Първанов. След това той разказа на над 800-те делегати прословутата притча за Соломон и двете майки, които имали претенции за едно дете. "Знам, че ще се стигне до момент, в който рискът от разделението на партията е тежък и аз ще направя своята крачка назад, за да не допусна това разделение", заяви Първанов и изправи залата на крака. "На 4 февруари 1997 година се прибрахме на "Позитано" (с Николай Добрев след връщането на мандата - б. а.) и ни посрещна една враждебна до свирепост зала. Днес може да приемете, че това е моят втори четвърти февруари", добави Първанов. Той обаче не пропусна да припомни, че промяна в БСП трябва да има и ако тя не се случи, левицата няма бъдеще. Част от делегатите посрещнаха отвода на Георги Първанов с облекчение, други - с разочарование. Преди 

това да се случи напрежението в конгресната зала бе осезаемо.

Дългият над 70 минути доклад на председателя Сергей Станишев донякъде отегчи делегатите, дори леко ги успа. Основната тема в доклада бе лошото управление на ГЕРБ, както и че БСП трябва да спечели следващите парламентарни избори. Станишев засегна и темата за начина, по който ГЕРБ прави избори и владее изборната технология. "Илюзия е, че ако победим Борисов, побеждаваме ГЕРБ. Който подценява монолитността им, греши. Последните избори не бяха спечелени от харизмата на Борисов, а от организираната полицейска машина на Цветанов", обяви Станишев. Председателят на БСП не пропусна да разкритикува и Тройната коалиция, в която единият от партньорите бил предварително известен, а другият "не ни искаше, а и ние не бяхме много съгласни". Според част от делегатите в този доклад никъде не се споменават истинските причини БСП да не печели избори, въпреки лошото управление на ГЕРБ.

В изказванията на конгреса ясно прозвуваха две тези. Едната - че е нужна промяна, която да позволи на БСП спечелване на изборите, втората - че най-големият плюс за българските социалисти е високата позиция на Станишев в Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Върху организационното състояние на БСП и нуждата от партньор постави акцента в изказването си Румен Петков. Той цитира доклада на Станишев, според който БСП има 5 684 основни партийни организации по местоживеене. "В България има 5 076 села, 28 областни центрове и около 50 средно големи града. Тоест - средно имаме по малко повече от една партийна организация в населено място", каза Румен Петков. Той напомни, че има населени места, в които партията няма кандидат за кмет и изрази тревога относно организационното й състояние. "Самотата е страшна и е много страшно, ако тръгнем към нея, а такива настроения в партията има", заключи плевенският депутат. Според него въпросът за партньорите на БСП както преди, така и след изборите е един от основните.

Янаки Стоилов пък изрази мнение, че БСП трябва да каже НЕ на плоския данък, независимо от факта, че той бе наложен при управлението на Тройната коалиция. "Не можем да бъдем и с народа, и с олигархията", заяви той.

"БСП прилича на националния отбор по футбол - колкото по-напред в европейските структури на футболното ръководство върви Борислав Михайлов, толкова по-лошо играе и пада националният отбор", обяви пък констатацията си пред делегатите Татяна Дончева, правейки аналогия с позицията на Станишев в ПЕС.

В крайна сметка само двама останаха претендентите за поста председател на БСП - Сергей Станишев и Георги Кадиев. Станишев спечели битката, а Кадиев взе малко повече от 170 гласа. Гласуването за нов Национален съвет (НС) на БСП започна в един след полунощ. При тайния вот за членове на НС от общо 111 бяха избрани едва 14 души. Останалите бяха гласувани явно в залата. Други 70 пък са делегирани от регионите.

Плевенска област има осем свои представители във висшето ръководство, номинирани от различните общини в региона - Румен Петков и Яница Йорданова - делегирани след тайно гласуване в областната делегация, Весела Лечева, Васил Антонов, Любомир Петков, Радослав Илиевски, Иван Таков и Альоша Даков.

Изказванията във втория конгресен ден не се радваха на голям интерес, тъй като повечето от делегатите напуснаха залата.

Едно от най-широко коментираните събития на 48-ия конгрес бе излизането на Стефан Данаилов от ръководните органи. Ламбо си направи два отвода - и за член на НС, и за председател на БСП. "Четох писания - стига с този Ламбо. Още след президентските избори аз ви казах, че моето мнение е да мислим за нов, млад човек, но за съжаление това не се случи", обясни мотива си Стефан Данаилов. Според делегатите той е имал предвид Драгомир Стойнев, който обаче също направи своя отвод и се оттегли от битката за лидер на червените.

 

 

 Очаквания и реалности

 

Любомир Петков, председател на ОбС на БСП - Плевен:

 

Конгресът оправда една част от моите очаквания, свързани с това, че ще прозвучат някои от основните параметри на лявата политическа алтернатива, която ще предложим на гражданите на следващите парламентарни избори. Повечето от тези послания бяха достатъчно концентрирани и ясни - нещо, което не винаги ни се е отдавало като партия. Очаквано за мен завършиха и вътрешните избори като резултат. Мой принцип е да не коментирам политическите качества на мои съпартийци, независимо каква позиция заемат. В такива избори не трябва да има врагове, такива избори не се решават с бой между агитките. В този смисъл самият конгрес според мен даде необходимия знак към обществото, че вътрешните различия за партия като БСП са част от нейното функциониране и нищо повече.

Една от най-често повтаряните тези беше тази за промяната. За начало според мен се нуждаем от промяна в тона. Като говорим за вътрешнопартийни реформи, които безспорно са необходими, след като не сме първа политическа сила, според мен би следвало да преосмислим на първо място атмосферата, която си създаваме. Аз мисля, че първото необходимо условие за качествени промени е широкото съгласие и консенсусния тон.

 

 

Весела Лечева, делегат от Белене:

 

За мен е абсолютно неочаквано оттеглянето на Георги Първанов, тъй като бяхме подготвени за едно истинско състезание между двамата най-силни лидери на БСП. Прави чест на Първанов, тъй като той направи един жест към Сергей Станишев за втори път. Първият път беше, когато го номинира за председател и всички подкрепиха това решение. Сега за втори път Първанов направи жест, с оглед на това, че партията като че ли беше разделена между двамата лидери. В името на единството и заради това, че предстоят едни много тежки избори през 2013 година, за да запази БСП своята единност и авторитет, Георги Първанов реши да се оттегли. Надявам се този жест да бъде разпознат и приет подобаващо от сегашното ръководство, защото съм сигурна, че за следващите избори ще има нужда от Георги Първанов. Надявам се това да не се забрави - колко сила и опит има в президента и да го поканят, за да работят заедно за изборите. Що се отнася до документите на конгреса, не си спомням кампания и участие в избори, когато да не сме имали най-добрите платформи и програми. Друг е въпросът дали сме способни да върнем доверието на хората и дали те ще ни повярват. Много е важно какво лице ще представи БСП на следващите избори и дали това пак ще бъдат старите хора в партията. Аз се надявам да има промяна от тази гледна точка.

 

 

Ганка Нинова, делегат от Червен бряг:

 

Очакванията за лидерски сблъсък като че ли измести акцента, който трябваше да бъде представен пред обществото на този конгрес, а именно - че БСП е реалната политическа алтернатива на ГЕРБ. Все пак в дебатите бяха представени убедително част от проблемите и приоритетите на БСП за управлението. Може би главният въпрос оттук нататък е не кой ще бъде лидерът на партията, а какъв ще бъде неговият екип и дали обновлението и промяната, за която всички говореха, ще се случи.

 

 

 

 

 

Стефан Данаилов:

 

Да почнем от доброто - това е, че в края на краищата не се стигна до драматични моменти. Бях чел някъде, че това щяло да бъде катарзис за БСП, но смятам, че не се състоя катарзис. Мисля, че една част от хората си тръгнаха от този конгрес успокоени, че не се стигна до някакъв по-тежък развой. Оттук нататък отговорността на ръководството е много голяма. Много се говори за победа, добре - победа, победа, но аз неслучайно казах - ако не се случи победата, какво правим? Затова отговорността на ръководството е много голяма в това, което предстои до изборите през следващата година. В този смисъл не трябва да има никакво спокойствие и радост от това, което се случи на конгреса, говоря за Сергей и хората около него - да не се чувстват само победители. Смятам, че това, което направи Първанов - в последния момент да откаже съревнованието, донякъде беше добро. Разчитам все пак на някаква интелигентност, за да няма нагласи на сегашното ръководство да си го върне, казано направо. Партията има един единствен интерес - да обедини всичките си сили и те да работят за каузата. Това дали ще се случи, ще видим. На мен лично ми е любопитно да видя как ще изглежда в цялост ръководството - дали ще се повтори същото, или ще бъде ново, каква ще бъде промяната. Аз може би не разбирам от политика, но мислех, че ще е по-добре да се издигне кандидатурата на млад човек за председател, с подкрепата и на Първанов, и на Сергей, и на всички нас, които в един такъв момент можем да помогнем. Явно не сме узрели още за нещо такова... Има важни неща, които се чуха в изказванията, те трябва да се изчистят и да станат чуваеми за хората. За да можем да реализираме това, което бе в доклада на Сергей и другите документи, не може да разчитаме само на отрицателен вот срещу ГЕРБ. Много работа ни чака и аз се надявам да бъде свършена.

 

 

Йонка Канджова,  редови член:

 

И да е имало крамола, и да са били разделени в избора си за председател делегатите на конгреса, както и ние, редовите членове, оттук натаък трябва да си вършим работата и то по-сплотени от всякога. Конгресът вече е минало и въпросът е как ще работим занапред. Ние трябва да продължим да бъдем социална партия и това да е на първо място, а не битката за лидерство.

От ГЕРБ се радват, че Станишев е спечелил. Може би за тях Станишев е по-слаб политически конкурент от Първанов. Времето най-добре ще покаже обаче, нали знаете приказката за сметките, които се правят без кръчмаря. Така е и с Бойко Борисов, който сякаш не разбира, че добрият политик в случая е не той, а онзи, който е под контрол. Представата за месията - знаещия, компетентния, патриота, честния, който е решил, че като концентрира властта в ръцете си, ще я упражнява за доброто на хората, е утопия.

Тези, които мислят, че битките вътре в БСП ще продължат, очевидно се лъжат. Ще продължа да работя за БСП като редови член, а такива като мен - убедени, са много. Аз съм последоветелен човек и никой не може да ме разубеди. Не мога да се местя насам-натам в партии както много хора го правят. А такива има и в БСП.

 

 

върни се в НАЧАЛО