СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                         КОНФЛИКТИ                          "BG Север" - брой 21 (1 - 7 юни 2012 г.)


 

Аутопсии потвърдили диагнозите на починалите от Дом Майка и дете

 

Медицинската документация е проверявана многократно, твърди новата шефка

 

Няма драстични нарушения в дома, става ясно от проверките, сн. архив

Няма драстични нарушения в дома, става ясно от проверките, сн. архив

Ангел АТАНАСОВ

Починалите през последните 17 месеца 16 деца от Дома за медико-социални грижи в Плевен (бивш Дом "Майка и дете") са били с вродени малформации и несъвместими с живота аномалии. Това са установили аутопсиите им, направени от специалисти в Университетската болница в града, научи "BG Север".

Домът се сдоби с мрачна слава след внезапното посещение на здравната министърка Десислава Атанасова на 6 април т. г. Тя обвини персонала на здравното заведение в немарливо и безотговорно изпълнение на задълженията си и намекна за извършени престъпления. После възложи на подчинените си от инспектората към министерството да започнат тотална проверка. Обвиненията й отекнаха чак в европейски правозащитни организации, а жълтите медии у нас побързаха да сравнят дома в Плевен с... детски концлагер.

Проверката на Районната здравна инспекция (РЗИ) в града, възложена от прокуратурата, не откри драстични нарушения. Служителите от инспектората на здравното ведомство направиха всичко, което е по силите им, но то се оказа недостатъчно, за да може Атанасова да обяви, че в дома са вършени престъпления. Прокуратурата възложи нова проверка - този път за смъртността сред децата от дома.

Тя трябваше да приключи на 20 май, но както изглежда, също няма да открие онова, което търси министърката.

"От близо 12 години съм педиатър в дома и познавам изключително добре медицинската част от работата в него.  Смея да твърдя, че с колегите ми сме давали

всичко от себе си и не сме имали проблеми. Бяхме девет педиатри, но преди време двама напуснаха. Документацията ни е проверявана хиляди пъти. 10 от тези 16 деца са починали не при нас, а в детската клиника на Университетската болница. Диагнозите на някои от тях са такива, че не стигат три реда, за да ги изпишем. Възможностите ни да помогнем на такива деца в дома са до определено ниво. После се налага да ги приведем в детската клиника на болницата, защото там лабораторията е с несравнимо по-големи възможности - рентгени, скенер, ядрено-магнитен резонанс и др. Това обаче не означава, че при нас не сме полагали достатъчно грижи за тях", каза пред "BG Север" д-р Десислава Георгиева. Тя е директор на дома от три седмици след спечелен конкурс за длъжността.

Амбицията на д-р Георгиева е да направи максималното, за да се подобрят грижите за децата в дома. Една от идеите, които реализира, е да даде възможност на част от обитателите на здравното заведение да тръгнат на школо. Тя вече е разговаряла с директора на Помощното училище "П. Р. Славейков" в Плевен да се формират две паралелки за първокласници с малчугани от дома. На 12 кандидат-първолаци е направена експертна оценка от детски психиатър, клиничен психолог и социален работник. 6 - 7 от по-малките пък след 3 юни вероятно ще започнат да посещават оздравителната детска градина "Теменуга".

Контролът в кухненския блок и върху качеството на храната вече е по-строг. Менюто се утвърждава от външен консултант-диетолог към РЗИ. Тепърва ще се правят промени в структурата на здравното заведение. Необходими са още рехабилитатори. Засега няма яснота дали ще бъдат съкратени хора от персонала и колко, твърди още д-р Георгиева.

 

 

Ремонт по никое време подлуди ученици и родители в Кнежа

 

В дните за матури се сменя дограмата и се санира училището в Кнежа, сн. авторът

В дните за матури се сменя дограмата и се санира училището в Кнежа, сн. авторът

Тихомир Хиновски

Поля ТОМОВА

Ремонт в средата на май разгневи родители и притесни учениците в основно училище "Васил Левски" в Кнежа. Пълната смяна на дограмата и санирането на сградата се прави в най-натовареното и напрегнато за четвъртокласниците и седмокласниците време - дните, когато се подготвят за матурите. Учебните занятия се съпровождат от шум на строителни машини, подвиквания на работниците и прахоляк из цялата сграда. Децата признават, че трудно могат да се концентрират в час сред този хаос. Отгоре на

всичко се оказва, че от прозорците нерядко падат част от строителните материали. Четвъртокласничката Ния твърди, че е била ударена от нещо. "От строежа падна камък и ме удари по гърба, доста зле ме одраска", категорично е момичето. Детето споделило за инцидента с родителите си, но за сметка на това директорът на училището Тихомир Хиновски не знае за него.

Родителите на учениците са възмутени от ремонта по никое време. Юлия Матуфчиева е майка на четвъртокласник. Тя разбрала за ремонта в края на април.

"Моят син си дойде с главоболие на следващия ден, защото направил ларингит от праха, който се носи. Той е алергичен, не казвам, че това е

способствало, но мисля, че прахът е допринесъл допълнително", категорична е майката. Тя потърсила директора за обяснение, но той й казал, че не може да спре ремонта.

Родителите се обърнали към Министерство на образованието, откъдето пък им обяснили, че училището е общинско и следва да се попита общината. Така разтревожените родители и притеснените деца не получили конкретен отговор кое налага извършването на ремонти в едни от най-напрегнатите учебни дни. Директорът на училището обясни, че ремонтът е по проект за енергийна ефективност и не можел да се отлага, защото щели да се загубят парите. Тихомир Хиновски обясни, че е взел всички мерки, за да осигури безопасността на учениците, но признава, че времето за подготовка на матурите и провеждането на интензивни учебни занятия не е най-подходящото време за строителни работи в училището.

От кметството в Кнежа се оправдават за ремонта по никое време със сроковете, които трябва се спазят по програмата за енергийна ефективност. Стойността на проекта, по който се работи в две училища от общината, е 710 хиляди лева.

"Проектът се изпълнява от началото на май и има срок 60 дни, което ще рече, че за два месеца трябва да бъде приключен, така че фирмата трябва да спази срока", обясни зам.-кметът на Кнежа Николай Дамяновски. Според него не е било възможно ремонтите да се отложат и да се правят през ваканцията, за да не се пречи на учениците.

 

 

Пак отложиха делото срещу Събчо Младенов

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Делото за убийство, по което е подведен под наказателна отговорност ромският бос Събчо Младенов, отново бе отложено от съда на поредното заседание във вторник - 29 май. Причина този път бе неявяването на един от подсъдимите. Предишния път процесът бе отложен за доразглеждане на съдебно-медицинската и на балистичната експертизи.

Ще припомним, че 47-годишният Събчо Младенов, заедно с брат си Горан и братовчед им Валентин откриха стрелба с автомат "Калашников" по свои роднини от клана на Златарите в къщата им в Долна Митрополия в края на март 2010 г. Причина за кървавата драма бил битов конфликт между сродниците, който започнал в Плевен. Тогава бяха простреляни първият братовчед на ромския бос - Младен, племенникът му Златко и снахата Елеонора. По-късно жената почина, а двамата роднини бяха откарани в болницата с рани във врата и в корема и претърпяха операции, е посочено в обвинителния акт.

Събчо и Горан Младенови са обвинени в убийство и опит за убийство на повече от едно лице. Месеци наред съдът се занимаваше с разглеждане на мерките за неотклонение на двамата братя. В проведеното съдебно заседание във вторник магистратите не дадоха ход на делото поради неявяването на подсъдимия Горан Младенов. Това е пречка за извършване на процесуални действия, представени са писмени доказателства, свързани със здравословното състояние на подсъдимия, уточниха от съда. Дадена е била възможност на Горан Младенов и на защитника му да представят доказателства. Те трябва да изяснят дали към датата на делото са налице медицински показатели, от които да се направи извод, че подсъдимият не може да участва в съдебния процес. Едва след получаване на съответната документация съдебният състав ще направи преценка дали се налага изменение на мярката за неотклонение на Горан Младенов.

Ще припомним, че по това дело няколко магистрати си направиха отводи още при разпределението им по него. Последният бе съдия Николай Господинов.

Процесът срещу ромския бос Събчо Младенов бе отложен за 14 юни от 9,30 часа.

 

 

Рецидивист отнесе 15 години затвор за брутално изнасилване

 

Еми СТАЛЕВА

Максимална присъда от 15 години затвор при първоначален строг режим само преди дни получи циганин, който изнасили 63-годишна жена. Бруталното престъпление бе извършено през март тази година край пътя за близкото село Радишево. Присъдата бе произнесена от съдебен състав на Районния съд - Плевен, с председател съдия Красимир Димитров.

Ужасяващите факти по случая бяха оповестени от пострадалата пред магистратите. 37-годишният насилник Жеко Янков застигнал жертвата си в безлюден участък преди обяд на 6 март т. г. В. И. тръгнала пеша от Плевен към селото да занесе лекарства на 80-годишната си майка. Жената се опитала да избяга, когато Жеко се нахвърлил върху нея да удовлетвори сексуалните си желания. Жертвата получила силен удар в лицето. Рецидивистът я заплашил с убийство, ако се съпротивлява. След като задоволил сексуалните си страсти насилникът продължил пътя си, а В. И. била захвърлена като ненужна вещ.

Жертвата едва се добрала до Плевен и разказала за преживения ужас на съпруга си. Веднага била прегледана от личния лекар, а после отишла в полицията. Само два дни след бруталното насилие жертвата разпознала виновника.

Потресаващ факт, изскочил около случая, разкрива, че изнасилената жена е по-възрастна дори от починалата баба на престъпника. Жеко Янков обяснява действията си с изпиването на бутилка ракия. Той е рецидивист, безработен, несемеен, необразован. Според експертиза на психиатър не е способен да изпита чувство на вина. Пред съда насилникът първоначално се обяви за невинен и твърдеше, че половият акт е бил осъществен доброволно. След разказа на жертвата за случилото се той промени позицията си и поиска да сключи споразумение. Магистратите обаче му отредиха най-тежкото наказание според закона. Осъденият трябва да заплати и сумата от 352 лева за съдебни разноски по делото.

Решението на Районния съд в Плевен подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Окръжния съд.

 

 

Крими

 

Ограбиха тийнейджър в двора на школо

 

15-годишно момче е било ограбено посред бял ден от свой връстник в двора на училище "Йордан Йовков". Нападателят със сила и заплахи задигнал от тийнейджъра мобилен телефон "Нокиа" без сим карта и слънчеви очила. Вещите, обект на грабежа, не са намерени. Уведомен е прокурор. По случая е образувано бързо производство, съобщи областната дирекция на полицията.

 

 

Пребиха възрастен мъж на улицата

 

Неизвестен засега бандит преби 60-годишен мъж в Плевен и му задигна велосипеда. Престъплението било извършено миналия уикенд. Възрастният мъж бил нападнат пред магазин "Лидл". Престъпникът му нанесъл няколко удара в лицето и стомаха, после се качил на чуждия велосипед и изчезнал. От проведените бързи издирвателни мероприятия полицията установила, че нападателят е 24-годишен младеж, а откраднатото колело било прибрано в Първо РУП.

 

 

Задържаха издирван за наркотрафик в Италия

 

Плевенчанинът Павел Павлов бе задържан от полицията в града със заповед от съда в Милано за трафик на наркотици. Наложена му е 72-часова мярка за неотклонение, съобщи плевенската прокуратура.

Павлов е издирван от италианското правосъдие за престъпление, извършено през 2008 г. Заповедта за задържането му е издадена на 28 март т. г. Арестуваният няма криминално досие в родината си.

  

върни се в НАЧАЛО