СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                          ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                          "BG Север" - брой 21 (1 - 7 юни 2012 г.)


 

Първата у нас паралелка Агроекология разкриват в лозаро-винарската гимназия

 

Според директорката Бисерка Илиева професията ще е много търсена

 

Ангел АТАНАСОВ

Първата в България учебна паралелка по специалността "Агроекология" ще бъде разкрита в плевенската Професионална гимназия по лозарство и винарство (ПГЛВ) "Александър Стамболийски". Тя ще е с интензивно изучаване на английски и испански. От есента в нея ще учат 26 деца. Приемът е след седми клас, съобщи Бисерка Илиева, директор на гимназията.

"Макар и с известно закъснение образователното министерство оцени важността на професията "агроеколог". Интересът на хората в Европа към производството на биопродукти расте постоянно и добрите специалисти от тази професия ще стават все по-търсени", поясни тя.

Бисерка Илиева благодари на Българската асоциация "Биопродукти" и на Фондацията за околна среда и земеделие за оказаната помощ при осъществяването на идеята за разкриването на паралелката с новата специалност. Учебният план за 5-годишния курс на обучение е разработен от специалисти на ПГЛВ и на Земеделската гимназия в Кнежа.

"Начинанието агроекология е безкрайно трудна дейност. Добре е децата още от ранна възраст да разберат, че истината за здравето е в това да се храним само с екологично чисти продукти. Готови сме да помагаме на гимназията винаги с каквото можем", обеща Албена Семионова, мениджър на фирма за биопродукти.

Бисерка Илиева (в дясно) и Албена Симеонова

 

 

Студенти се учат как да се грижат за деца в риск, сн.Валя Минкова

Студенти се учат как да се грижат за деца в риск, сн.Валя Минкова

Американски студенти на стаж в плевенски домове за деца

 

32 медицински сестри и братя от Медицинския колеж в град Рома, щата Джорджия, провеждат преддипломния си стаж в плевенски социални институции - Дом "Детелина" и Дом за медико-социални грижи. Под ръководството на четирима преподаватели студентите трябва да се запознаят с условията за отглеждане на деца в риск в специализирани заведения зад граница, тъй като в САЩ няма такива институции.

Според проф. д-р Пам Дънаган изборът на Плевен за провеждане на стажа, и то за втора година, не е случаен. При проучване на възможностите за задължителния стаж, който всеки студент заплаща, ръководството на Медицинския колеж се доверява на лобирането от страна на пастор Пол Риджуей и съпругата му Джудит за българските специализирани институции. Семейството на баптисткия пастор е сред дарителите на Дом " Детелина". Американските стажанти направиха дарение от консумативи. "BG Север"

 

 

 

Малки и големи радваха с таланта, сн. Лора Генчева

Малки и големи радваха с таланта, сн. Лора Генчева

Празничен концерт на Ресурсния център

С празничен концерт Ресурсният център отбеляза Деня на детето. Той се проведе във Военния клуб под мотото "Таланти без граници" с цел подпомагане на деца със специални образователни потребности. Участие в концерта взеха деца на ресурсно подпомагане, техни приятели и близки от общообразователните училища, танцови и музикални формации. Тържеството бе открито с шопска народна песен и шопски танц в изпълнение на Северняшкия ансамбъл. След това малки и големи певци, танцьори и артисти зарадваха публиката с талантите си. "BG Север"

 

 

 

Благотворителна проява организира НУИ "П. Пипков"

 

С благотворителен концерт ще отбележи Деня на детето Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" днес, 1 юни, в салона на Драматичен театър "Иван Радоев". Проявата е организирана от училищното настоятелство. Тя е под мотото "Подкрепа на изгряващата творческа слава на Плевен". Целта й е да подпомогне инициативи на млади таланти от училището и техните преподаватели. Средствата от концерта ще се използват за предстоящия Фестивал на маримбата, за издаването на втория компактдиск на училищния камерен оркестър "Бревис" и др.

В 18,30 ч. във фоайето на театъра ще бъде открита изложба от творби на младите художници от училището. Платната могат да станат притежание на ценители на изобразителното изкуство срещу свидетелства за дарение. "BG Север"

 

 

Малчугани ще се надбягват с велосипеди в Кайлъка

 

Седмото издание на детското състезание с велосипеди "По-бързи от вятъра" ще се проведе на 3 юни, неделя, в парк "Кайлъка". Организатори на надпреварата са община Плевен и "Велоцентър". В надбягването с колелета могат да участват деца от 3 до 14 години, които са разделени в четири възрастови групи. Най-бързият колоездач ще получи голямата награда - велосипед.

Желаещите да участва може да се запишата в магазините на "Велоцентър" на ул. "Гренадерска" №36 и ул. "Сан Стефано" бл. 12 ("Китайската стена"). За контакти: моб. тел. 0888 822805; e-mail:

velocenter_pl@abv.bg;skype: velocenter.

Извън състезателната програма за пръв път ще бъде представен с демонстрации новият велоспорт байкджогинк (велосипед, теглен от кучета).

"BG Север"

 

 

Патриотични песни в Градската градина

 

На 2 юни, събота, от 12,30 часа в Градската градина (оркестрината) ще се проведе фестивал на патриотичната песен "Отечество" с участието на състави от София, Ямбол, Горна Оряховица и др., посветен на падналите за свободата на България. Организаторите са партия "Нова зора", едноименният вестник, Национално движение "Достойни за България" и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. "BG Север"

 

 

Ин витро клиниката събира свои рожби и родителите им

 

Плевенският ин витро център "Св. Елисавета" организира Детски празник на 1 юни. За трети пореден път екипът на центъра кани деца от цялата страна, заченати ин витро, и техните родители да се включат в тържеството. То започва в 11 часа на площадчето пред художествената галерия "Илия Бешков". По първоначална информация, след разговори с родителите, се очакват около 250 деца.

При лошо време празникът ще е във фоайето на художествената галерия "Илия Бешков".

От декември 2007 г. до 1 май 2012 г. са се родили 417 деца, заченати ин витро в "Св. Елисавета". "BG Север"

 

 

Малчуганите от Незабравка се представиха пред гостите, сн. Лора Генчева

Пъстрота и настроение в зала Катя Попова

Малчугани от ОДЗ "Незабравка" изнесоха пъстър концерт по случай Деня на детето в зала "Катя Попова" пред многобройните гости - родители, близки и приятели. Най-развълнувани бяха малките абитуриенти - бъдещите първокласници, на които в края на тържеството директорката Галина Нейкова раздаде удостоверения за завършване на детската градина. "BG Север"

 

 

 

Градище влезе в системата "Живи човешки съкровища"

 

Читалище "Осъм 1894" бе избрано да продължи във втория национален етап на селекцията на Националната система "Живи човешки съкровища - България - 2012". То спечели участието си с проекта "Традиционно пеене и свирене" - групово женско едногласно фолклорно пеене. Експертна комисия с председател доц. д-р Ваня Матеева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН избра читалището в с. Градище сред общо 4 кандидатури от област Плевен, които бяха разгледани на провелия се първи етап от процедурата за попълване на системата. "BG Север"

 

 

80 четвъртокласници със среден успех 5,79

 

80 четвъртокласници от начално училище "Отец Паисий" вече получиха удостоверенията си за завършен начален етап на образование. Те се справиха успешно с тестовото външно оценяване, като показаха успех отличен 5,79. През годината много деца представиха училището в различни състезания като се класираха в челните позиции. В математическо състезание завоюваха едно първо и две четвърти места. НУ "Отец Паисий" излъчи и първенец в международната надпревара "Европейско кенгуру". Това не е единственото отличие в колекцията на второкласника Радостин Дяков, ученикът има общо 4 математически приза. Заедно с него на "Европейско кенгуру" на второ място се класира и четвъртокласникът Петър Велков. Победители в Националното финално състезание на Сдружението на българските начални учители станаха 25 ученици, максималният брой точки получиха 12 първокласници, 4 второкласници, 4 ученици от трети клас и 5 - от четвърти клас. През тази учебна година футболният отбор на НУ "Отец Паисий" се класира на трето място в Междуучилищния коледен футболен турнир, а Цветомир Николов от III а клас взе индивидуална награда за голмайстор. "BG Север"

 

 

"Лайънс клуб" раздава подаръци в "Детелина"

 

Подаръци за децата от дом "Детелина" ще раздадат от местната организация "Приятели на Лайънс клуб". За малчуганите е предвидена почерпка и специална детска програма с участието на известни артисти и дисководещ. За децата, които не могат да присъстват на тържеството, също са подготвени подаръци. Те ще бъдат раздадени в удобно за тях време, обеща Анастас Балабанов, който представлява организацията в Плевен. Той добави, че за детския празник са предвидили много игри, томболи и изненади.

От местната организация на "Приятели на Лайънс клуб" канят всички деца от дом "Детелина" в механата под ресторант "Будапеща", днес, 1 юни, от 15 часа. "BG Север"

 

 

Правят фестивал пред ЦРД

 

Днес, 1 юни, от 10,00 до 13,00 часа пред Центъра за работа с деца в Плевен за втори пореден път ще се проведе фестивал по случай Деня на детето под мотото "Всеки мечтае с отбора да играе". Събитието е организирано от младежи от плевенски училища, които участват в обучение "Млад лидер" на сдружение "Мечти и отбори България" - неправителствена организация, която се стреми да развива потенциала на младите хора, помагайки им да натрупат опит в организирането на обществени мероприятия.

В празника ще участват около 120 деца на възраст от 7 до 11 години. Целта на събитието е всички деца да бъдат равноправни и заедно да играят по отбори. В игрите могат да се включат и деца с увреждания. В програма ще вземат участие денс формация "Hope", театрално студио "Маска" и клуб по спортни танци "Дъга", в които участват възпитаници на плевенски училища. "BG Север"

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО