СОЦИАЛНО


 

Самозвани специалисти майсторят ченета в незаконни лаборатории

 

Зъбни протези и мостове менте има и в Плевен, алармират стоматолози

 

Веселина ИЛИЕВА

Ченета менте правят и в Плевен, алармираха местни стоматолози. Официално регистрираните в Районния център по здравеопазване (РЦЗ) зъботехнически лаборатории за област Плевен са 13 и в тях работят 39 зъботехници. Зъбни протези, коронки и мостове обаче се майсторят и в незаконни лаборатории. В тях работят случайни хора, без нужната квалификация и заради по-ниската цена, на която се предлагат протезите, пациентите отказват да подадат жалба в етичните комисии към Регионалните зъболекарски съюзи и затова няма как да се посочат кои са псевдозъботехниците и съответно да се накажат, обясняват още зъболекарите.

Престъпната практика навлязла както в Плевен, така и в цялата страна през последните две - три години, защото контролът и върху този вид дейност намалял. За да реализират печалба, нелегалните привличали клиенти с по-ниски цени, за сметка на използвани по-лоши и некачествени материали. Целият процес на изработване на ченетата протичал не в предназначени за целта помещения, дори някои били в гаражи на жилищни блокове. А оборудването на една сравнително добра зъботехническа лаборатория излиза около 100 хиляди лева, споделят зъботехници.

В ценоразписа за минималните цени на зъболекарските услуги, приет от Българския зъболекарски съюз (БЗС), частичната плакова протеза струва 220 лв., моделнолята протеза - 350 лв., тотална плакова протеза - 220 лв., а най-скъпата - протеза по метода "Валпласт" е 600 лв. Естествено цената на ченетата менте се доближава максимално до 200 лв. и освен, че е най-ниската в тарифата за протези, е и най-достъпна за старите хора. С доста лишения те за няколко месеца успяват да спестят парите с надеждата пак да имат зъби.

На мен ми писна една - две седмици след поставянето да идват да ги дооправям, оплака се плевенска зъболекарка. Не е тайна обаче, че по-голямата част от парите за протезата са за стоматолозите. Те прибират две трети от сумата, като обществена тайна е и че всеки стоматолог си работи със "свой" зъботехник.

От няколко години се обсъжда възможността този вид услуга да се поема дори и частично от здравната каса. Но в сферата на стоматологичната помощ (с изключение на децата) тя финансира частично само един преглед годишно и две манипулации - вадене на зъб или правене на пломба (без лечение на зъба). Тези привилегии обаче не могат да се ползват от една трета от населението на страната, защото то просто няма зъби. Така за повечето от пенсионерите цените на денталните услуги са непосилни и те са принудени да правят компромис със здравето си, коментират зъболекарите.

 

 

До месец коригират Плана за управление на Кайлъка

 

Много граждани се включиха в общественото обсъждане на плана

Ралица ПЕТРОВА

В каква степен ще се развива като културен комплекс от национално значение Летният театър в парк "Кайлъка" с неговите уникални сцени по скалите, възможно ли е до защитената местност да бъде въведен екотранспорт - например удължаване на тролейбусната линия, предвижда ли се водните площи на територията да бъдат превърнати в атракцион - аквапарк, или на тях да се развива някаква спортна дейност, бяха сред въпросите, поставени на общественото обсъждане на Плана за управление на защитена местност "Кайлъка" и природна забележителност "Пещера Разбитица", което се проведе преди дни.

Сред щекотливите теми се оказа и тази за обходен път на Плевен, за който имаше няколко предложени варианта в проекта на плана. Някои от въпросите бяха в резултат на това, че материалът не е прочетен, затова допълнително дадохме пояснения, заяви ландшафтен архитект Димитринка Берберова, ръководител на проекта за изготвяне на плана. Въпреки изказаните резерви тя бе категорична, че нейният екип след детайлно проучване е взел правилното решение за обходен път - той да не пресича защитената местност и да мине в най-южната част извън територията. Кариерата на циментовия завод, която според плана трябва да се рекултивира за нуждите на един скален ландшафтен парк, също бе засегната на общественото обсъждане.

На всеки един въпрос - писмен или устен, ще бъде отговорено писмено в едномесечен срок, и по преценка ще се направят необходимите корекции в плана, заяви Берберова. След като пропуските бъдат коригирани, Планът за управление на защитена местност "Кайлъка" ще бъде внесен в МОСВ от възложителя - Областна администрация - Плевен. В последствие Министерството на околната среда и водите (МОСВ) трябва да започне съгласувателна процедура по Наредбата за разработване на планове за управление с участието на всички заинтересовани министерства и ведомства.

Моята работа като областен управител е това съгласуване да стане в най-кратък срок, бе категоричен губернаторът на Плевен Цветко Цветков. И допълни: "Този план е нещо много важно. Това е стратегически документ, който предоставя изключителни възможности за разгръщане на една голяма политика в интерес на гражданите и гостите на Плевен. 34, мисля, бяха проектите, които са заложени, за да може чрез тях да се кандидатства за намиране на финансиране, включително и от европейските фондове. Вече има интерес от чуждестранни фирми с голям опит в реализирането на такива проекти - да ни помогнат за намирането на съвременни решения, съобразно законите на страната и интересите на плевечнани за развитието на Кайлъка".

 

 

Недобросъвестни майки прескачат закона

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Недобросъвестни майки пращат децата си на ясла преди да са навършили две години и не уведомяват НОИ за промяната, установи "BG Север". По закон те са длъжни да го направят в 7-дневен срок от постъпване в детското заведение, след което да получават половината от обезщетението си при отпуск по майчинство. Прескачането на закона в подобни случаи се получава понякога от незнание, но в повечето случаи се прави умишлено. Усещането за безнаказаност се засилва най-вече от тромавостта на контролните органи, които извършват периодични, но не ежемесечни проверки. Още повече, че давността за установяване на това нарушение е 5 години. Т. е. детето може вече да е тръгнало на училище и едва тогава майката да получи писмо от НОИ, че дължи въпросните пари обратно, и то с лихвите.

Това се получава, защото пътят на информацията между отделните институции е дълъг и координацията между тях почти липсва.

Яслите дават списъци с имената и ЕГН-тата на децата, които са записани в тях, защото на базата на тези списъци си получават парите от държавата или общината. Финансирането им зависи от броя на малчуганите, така че подадената информация е актуална. Тези списъци попадат и в НОИ, който по информация от ЕСГРАОН може да установи, че детето е дете на точно тази майка . Отделно НОИ чрез НАП получава информация от работодателите за това с какъв статус са техните служители през съответния месец. Така НОИ може да установи, че детето посещава ясла, а майка му все още си ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 години и си взима обезщетението за този отпуск.

Какви са последствията - майката се е обогатила неоснователно. Дължи обратно парите, при това с лихви. Отделно тя е декларирала неверни данни - в случая не е декларирала обстоятелство, което е била длъжна да направи в 7-дневен срок. Това е нарушение и се наказва съгласно Наказателния кодекс или освен парите с лихви, може да има и глоба.

 

 

Врачански колеж стана филиал на столичния МУ

 

Христина АНДРЕЕВА

Медицинският колеж във Враца става филиал на софийския Медицински университет (МУ). Решението бе взето на едно от последните заседания на парламента и е плод на дълга процедура след внесените промени в Закона за висше образование през май 2007 г. По настояване на депутатката Христина Христова предложението за преобразуване на колежа като законен филиал на университета бе изтеглено като точка 3-та в дневния ред на заседанието, вместо предвиденото 16-о място за обсъждане. Според депутати от "Коалиция за България" това е била и единствената възможност за гласуване на предложението преди изтичането на мандата. За нас това е голямо признание, което потвърждава високото ниво на учебното ни заведение и особено след като бяха закрити такива колежи в Търново, Благоевград, Русе и Сливен, заяви директорката на врачанския медицински колеж доцент д-р Пенка Маринова. Тя допълни, че ръководството на учебното заведение е внесло предложението си в Софийския медицински университет за преобразуване на колежа във филиал още през юни 2007 г. и веднага е получило подкрепата на академичния съвет на вуза. Последвал е едногодишен период за акредитация на три проекта, извършена от Националната агенция за оценки и акредитация на висшите учебни заведения. През проверката на експертите са преминали проектите за преобразуване на колежа във филиал и за обучение на медицински сестри и акушерки в образователна степен "бакалавър". Учебното заведение вече е получило и високата експертна оценка за най-новата си специалност - медицинска козметика. Според Пенка Маринова с узаконената университетска структура ще бъдат удовлетворени нуждите от кадри в сферата на здравеопазването за Северозападна България.

Филиалът ще приеме наесен 120 студенти по трите специалности от регулираните професии. Определените места за медицински сестри са 70, 30 са местата по специалността медицинска козметика и 20 за акушерки. Приемните изпити са насрочени за 16, 17 и 18 юни, съобщиха от учебното заведение.

 

 

Концерт подпомогна младеж в будна кома

 

Кремена КРУМОВА

2 700 лв. събраха организаторите на благотворителния концерт в Горна Оряховица в помощ на 25-годишния Ивайло Стефанов. От 32 месеца той е в състояние на будна кома след претърпяна тежка катастрофа. Концертът премина под мотото "Събуди се, Ивайло и се организира от парти-агенцията, в която работи бащата на младежа - Енчо Стефанов. Подкрепа в благородното начинание оказа и дирекция "Социално подпомагане и община Горна Оряховица. В концерта взеха участие музиканти от цялата страна. По време на своеобразния джемсешън на площада бяха поставени дарителници на БЧК, а ученици раздаваха брошури с дарителската сметка на пострадалия.

25-годишният Ивайло Стефанов е в състояние на будна кома от 11 октомври 2006 г. След продължителен престой във великотърновската болница от края на януари т. г. той вече си е вкъщи. За всекидневните му грижи са необходими по 50 лв. Тъй като рехабилитационните процедури са скъпи, родителите не могат да си ги позволят. Със съдействието на общината на момчето вече са осигурени такива в горнооряховската болница. Засега родителите не могат да осигурят средства за лечение в чужбина. Таксата на ден в израелската клиника, където се лекува Мануела Горсова, е 1 100 долара. За такова лечение ще можем да мислим, едва след като застрахователите изплатят "Гражданската отговорност" на осъдения вече шофьор, който причини катастрофата, коментира бащата. Въпреки това родителите не са се отказали да търсят начини за лечение в чужбина, най-вероятно в Москва. В хода на лечението до този момент Енчо Стефанов е събрал фактури за над 20 000 лв. само за медикаменти и консумативи. Досега фонд "Социално подпомагане" е изплатил еднократни помощи за 2007 и 2008 г. в размер на общо 3 000 лв. Очаква се потвърждението на фонда и за тази година. През 2008 г. община Г. Оряховица, отново със съдействието на агенция "Социално подпомагане", организира благотворителен концерт, на който бяха събрани близо 2 000 лв. Изчерпани са вече и всички възможности по клинични пътеки към здравната каса, а Ивайло има нужда от ежедневни грижи, за които са необходими средства, непосилни за неговото семейство.

 

 

50 години отбелязва Професионалната гимназия по строителство в Габрово

 

Професионалната гимназия по строителство в Габрово има вече половинвековна история

Мариана ДИМИТРОВА

50 години навършва Професионалната гимназия по строителство в Габрово. Инициативите за отбелязването на празника започнаха с демонстрации на практически умения на учениците й. Освен традиционните облицовки, настилки и лепене на фаянс, младежите показаха последния писък в модата на строителството - т. нар. спирит-ефект. Техниката представлява постигането на ефект с различни цветове и бои.

Директорът на гимназията инж. Величко Велков обяснява, че най-голям наплив на ученици имало за специалността "Строителство и архитектура". Предимството й било, че изучаващите тази специалност усвоявали и още една - две професии, например "Облицовки" или "Сухо строителство". За целта учениците се явяват на изпит след XII клас и завършват с втора степен професионална квалификация по дадена специалност. След това възпитаниците на училището или кандидатствали във висше училище, или имали възможност да изкарат в гимназията XIII клас за професията строителен техник с придобиване на трета степен професионална квалификация.

Проблем за строителните фирми обаче се оказва липсата на средни специалисти и по-точно технически ръководители. След завършването на XII клас голяма част от учениците от специалността "Строителство и архитектура" предпочитали да продължат образованието си във вузове вместо да завършат XIII клас за придобиване на професия строителен техник. "Действително строителният бизнес усеща остро липсата на такива кадри. Много от предприемачите споделят, че са се превърнали в строителни техници", споделя инж. Велков.

 

 

Послушай лекаря

 

В бр. 20 публикувахме какво представляват алергиите на горните дихателни пътища и какви са основните причини за появата им в отговор на запитване от наша читателка. Сега специалист обяснява симптомите на алергичния ринит и начините за неговото лечение.

 

Алергичният ринит може да доведе до бронхиална астма

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Алергичните ринити според формата на протичане се делят на леко, средно и тежко протичащи. Според времето, през което се проявяват, се различават сезонни - обикновено свързани с полените или т. нар. полинози през пролетта или целогодишно проявяващи се. Целогодишните причинителите са не само полени, а по-широк набор от други алергени. Могат да се разграничат и според промените, които предизвикват в лигавицата на носа и горните дихателни пътища - такива, които се изразяват с обилна секреция, други, които се изразяват с оток и затрудняване на дишането, и трета група със смесени симптоми.

Трябва да се знае, че те се явяват една фаза от обща алергична болест на горните дихателни пътища, като следващата е развитието на бронхиалната астма. Това фазово развитие се дължи на факта, че след като заболее носът и лигавицата на горните дихателни пътища се елиминира основната функция на носа - защитна и филтрираща. Човек започва да диша през устата и всички тези дразнители - алергени, полени и т. н. директно нахлуват в белия дроб. На второ място при развитие на алергичната реакция в носа се отделят назоактивни вещества, които предизвикват промяна в тонуса на съдовете и пропускливостта им. Тези назоактивни вещества попадат в бронхите, проникват в кръвта и предизвикват бронхоспазъм. Всичко това води до задълбочаване на алергичния процес и преминаването им към бронхиална астма.

Лечение на алергичния ринит е наложително от гледна точка не само на възстановяване на нормалната функция на дихателните пътища, но и на предотвратяване на развитието на бронхиалната астма. Извършва се по два основни пътя - консервативно, свързано с подходяща терапевтична схема с медикаменти от съвременното поколение, антихестаминови елементи и кортикостероиди за локално приложение. В зависимост от тежестта на развитие на процеса се правят и терапевтичните схеми, като лечението включва и локални съдосвиващи препарати. Схемата е сложна и трябва да се изработи от специалист, като консултативно този момент е свързан с работата на УНГ. Трябва да се уточни състоянието на горните дихателни пътища, да се направи рентгенография, да се прегледа функционалното състояние на носа, да се търсят причини за развитие на алергичните процеси, свързани с нарушено носно дишане, с налични вече хронично възпалителни процеси на горните дихателни пътища и едва след това да се направи терапевтичната схема на лечение. По отношение на лечението на алергичните заболявания много дискутиран е въпросът за хирургичната намеса. До преди няколко години доминиращо беше мнението за въздържането от такава. Сега обаче тенденцията има повече поддръжници. През 2001 г. на международен форум се оформиха основните моменти, когато хирургичното лечение е наложително - при трайна хипертрофия на лигавицата на носа, развитие на полипи, развитие на възпалителни процеси като хронични синузити и при туморни процеси.

 

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888