ИЗБОРИ 2009


 

 

Румен Петков излиза и мажоритарно на парламентарните избори в Плевен

 

"Коалиция за България" в 15 МИР има най-младата листа в страната

 

Отляво надясно: Любомир Петков, Васил Антонов, Любка Александрова и Румен Петков са в челото на листата

Поля ТОМОВА

Водачът на листата на "Коалиция за България" в Плевенско за изборите за 41 Народно събрание Румен Петков е и мажоритарният кандидат на левицата. Това решение прие областният съвет на БСП, който ще направи предложението си до националния съвет на партията. На заседанието е конструирана и листата на Колация за България. Тя се състои от 18 кандидати, от които 37 процента са на възраст до 35 години.

"Това ще бъде една от най-младите листи в страната на всички политически сили. Това са млади, енергични хора, които имат своята биография и няма да бъде необходимо те да бъдат представяни на хората там, откъдето са номинирани. Аз съм изключително удовлетворен от енергията и силата, която излъчва листата, от волята да се работи в интерес на Плевен и региона", каза Румен Петков. Председателят на ОблС на БСП Васил Антонов добави, че листата е балансирана и силна. 2-ро, 8-о, 12-о и 14-о място са определени за коалиционни партньори. Конкретните им имена ще бъдат ясни след около седмица. Няма становище на НС на БСП Цветелин Кънчев да е в Плевенската листа, обяви Румен Петков по повод коментарите в медиите. Според информирани социалисти било абсолютно сигурно, че ромският лидер няма да е кандидат в Плевен.

По повод отсъствието му от листата досегашният народен представител Радослав Илиевски заяви: "Това са съвсем обективни неща, които трябва да се случват в политиката на България. Няма вечно закрепостени люде тук или там. Има динамика, вие виждате, че ние вкарваме една доста голяма свежест в листата, с доста млади хора. Моето оттегляне е дълбоко осъзнато, аз още преди година съм заявил, че човек не бива да се увлича в една посока и да пуска корени. Човек трябва да се реализира някъде професионално. Благодаря на колегите ми народни представители за съвместната работа досега".

Румен Петков също благодари на колегите си в 40-ото НС за работата в интерес на Плевен и областта и напомни, че БСП изпълни предизборните си ангажименти. Един от тях е размразяването и работата по проекта АЕЦ "Белене". Той поясни, че вече има политическа сила, която заяви, че ще спре проекта, ако спечели изборите - ДСБ. "Трябва да е ясно на всички, които гласуваме, в каква конфигурация е тази политическа сила - това е и Синята коалиция, това е и възможността за коалиране с Бойко Борисов и ГЕРБ", добави Петков. Реализиран е и друг предизборен ангажимент на левицата - фериботът "Никопол -Турну Мъгуреле", чието официално откриване предстои. Напълно ремонтиран е и прилежащият към него път Плевен - Никопол. БСП се ангажира със съдействие и във връзка с новооткритото газово находище в Девенци, като продължение на стратегията на левицата за търсене на алтернативни енергийни източници. Проучванията сочат, че находището има капацитет да задоволи напълно нуждите на страната от газ за две години. Румен Петков обяви, че има възможност на територията на община Червен бряг да бъде създадена свободна икономическа зона, където американската компания "Дайрек Петролиум", която разработи находището в Девенци, има интерес за базиране на тяхно представителство, включително и на инженерингов потенциал. "В края на мандата можем да гледаме хората от региона в очите, защото направихме възможното, а то не е малко. Разбира се, далеч сме от мисълта, че сме направили всичко. Например пътната инфраструктура е в незадоволително състояние, но при положение, че 15 години не е правено нищо, не може да очакваме, че за 4 години ще успеем да оправим всичко", заключи Румен Петков.

 

Кандидатите

 

1. Румен Йорданов Петков - народен представител от КБ, член на ИБ на НС на БСП

2. Коалиционен партньор или гражданска квота

3. Васил Миланов Антонов - народен представител от КБ, член на НС на БСП

4. Любомир Ангелов Петков - председател на ОбС на БСП - Плевен, член на НС на БСП, на 32 г.

5. Любка Веселинова Александрова - юрист, председател на ОбС на БСП - гр. Левски

6. Мирослав Николов Михайлов - председател на ОбС на БСП - Червен бряг, учител

7. Пепа Василева Герашка - председател на общински съвет - Д. Митрополия

8. Коалиционен партньор или гражданска квота

9. Венелина Андреева Гетова - служител в НАП, представител на община Кнежа

10. Мария Людмилова Георгиева - община Никопол, компютърен инженер, на 28 г.

11. Инж. Димитър Георгиев Кочков - член на ОбС на БСП - Плевен, зам.-директор на ВиК

12. Коалиционен партньор или гражданска квота

13. Калин Димитров Великов - зам.-председател на Общински съвет - Пордим, юрист, на 32 г.

14. Коалиционен партньор или гражданска квота

15. Свилен Маринов Атанасов - член на ИБ на ОбС на БСП - Плевен, ръководител на дирекция в Разплащателната агенция, 28 г.

16. Емил Христов Илиев - член на ИБ на ОбС на БСП - Плевен, общински съветник , управител на машиностроителна фирма

17. Цветомира Филадинова Добрева- член на ОбС на БСП- Плевен, учител, 28 г .

18. Д-р Никодим Нинов - член на ОбС на БСП - Плевен, представител на фармацевтична компания

 

 

Спортни пособия дарени на община Гулянци

 

Народният представител Румен Петков бе гост на традиционните за община Гулянци панаирни дни. Празненствата започнаха с турнир по шах на централния площад. По-късно пред жителите и гостите на града дефилираха самодейни състави, които взеха участие в традиционния събор на народното творчество, който започна малко по-късно в салона на местното читалище. Спортната площадка на СОУ "Христо Смирненски" пък събра участниците в турнира по хандбал.

Народният представител Румен Петков дари на общината шахматни дъски и много спортни пособия. Програмата за деня приключи с голям концерт с участието на фолк певицата Цветелина и с празнични фойерверки. На следващия ден най-малките жители на община Гулянци се събраха на детско утро. "BG Север"

 

 

Зарадваха децата с нов кът за игра

 

Малчуганите побързаха да изпробват новата пързалка

Веселина ИЛИЕВА

Кандидатите за народни представители от "Коалиция за България" Румен Петков, Васил Антонов, Любомир Петков и инж. Димитър Кочков подариха на плевенските деца по случай празника им 1 юни голямо детско парти. Купонът се развихри пред клуба на БСП на улица "Рила" 7, до който бе монтиран и нов детски кът, също изненада за малчуганите от червените депутати. За доброто настроение на своите връстници се погрижиха талантливите деца от клуб по спортни танци "Аида" - Даниел Тодоров и Живка Иванова, фолклорен ансамбъл "Мизия" при читалище "Съгласие" с художествен ръководител Михаил Денев и вокална група "Релакс" към СОУ "Христо Смирненски".

Днес е първи юни, ден, който има особено място в нашия календар, започна Румен Петков поздравлението си към малките плевенчанчета. "В този ден аз и моите колеги решихме, че си струва да направим един подарък за вас, деца. Това е този чудесен клуб. Жителите на квартала си спомнят, че допреди няколко месеца това беше един бордей, в който за съжаление се събираше не най-представителната част от жителите на Плевен", припомни Петков. "Затова днес сме щастливи и заставаме пред вас с желанието не просто да ви бъдем полезни на празника, но и със съзнанието, че вие сте утрешният ден на нашия град, вие сте утрешният ден на майка България. За да можем да населим с живот този чудесен клуб, подаряваме и средствата за закупуването на необходимите съоръжения, които да създадат чувство на уют и комфорт у вас и вашите родители, обяви водачът на червената листа.

Към паричните средства той и колегите му добавиха и два шаха, чиито фигури са умалени копия на фигурите, с които са играли Веселин Топалов и Гата Камски - двубой, от който българинът излезе победител.

Искаме не просто да променим средата, а да създадем условия вие, нашите деца, да се развивате като истински европейци в интелигентна среда с интелигентни спортове, в един интелигентен и хубав Плевен, увери малчуганите Румен Петков.

 

 

МОНТАНА

 

Ивайло Калфин:

 

Постигнахме най-високия растеж в ЕС

 Момент от срещата с гражданите

Момчил ИВАНОВ

През четирите години от мандата на сегашното правителство България постигна най-високия в Европа икономически растеж и ръст на чуждите инвестиции, съобщи на среща с граждани на Монтана вицепремиерът, министър на външните работи и водач на листата на "Коалиция за България" за изборите за европейски парламент Ивайло Калфин. Той заяви, че социалистите искат отново доверието на гражданите, тъй като са изпълнили поетите към тях ангажименти и България се развива добре. Не бива, когато страната върви в правилния път да се сменя курса и ръководството й, коментира Калфин.

Според него изборите за европарламент са важни, тъй като от българските депутати в него се очаква да защитават интересите на страната. Калфин заяви, че през последните две години депутатите от ГЕРБ и "Атака" са използвали всяка възможност да хулят България в европейския парламент. Той коментира, че за тези, които ще отидат там, е важно не само да са научили чужд език, но и да са готови да работят за България. Пресен пример за защита на националните интереси е искането на правителството и депутатите от БСП пред европейския парламент за допълнителни компенсации за затварянето на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй". До момента страната ни е получила 550 млн. евро за блоковете, но изплащането на компенсациите ще бъде прекратено в края на тази година, съобщи Калфин. Друг пример е последователната ни позиция в европарламента за даване на субсидии на земеделските производители в България, равни на тези в страните от ЕС.

По повод предизборната кампания Калфин заяви, че основните опоненти на БСП от ГЕРБ бягат от дебати и не показват сериозна платформа за управление. Кампанията на ГЕРБ се съсредоточава в хулене на опонента, показване на мускули и даване интервюта по медиите, заяви Калфин. Според него по този начин ГЕРБ показват, че за тях е важно не как ще се управлява, а просто да се вземе властта. На обратния полюс е кампанията на БСП - в нея се показва, че социалистите се готови да поемат ангажименти към хората, да покажат честност и достойнство. Ако в Европа управлява левицата, то това значи политиката на ЕС да е насочена към всеки отделен гражданин на общността и ангажимент на държавата към хората - подкрепа за семейства с много деца, възрастни хора, самотни родители, студенти по време на следването и завършили за започване на първа работа и т. н. Също подкрепа за малките и средните фирми, за отраслите, които усещат най-силно икономическата криза. Ако властта се поеме от десницата, то това би значело подкрепа за едрия бизнес и никакви социални ангажименти към хората, заяви Калфин.

 

 

ВРАЦА

 

Социалистите се спряха на Димитър Гъндев

 

Христина АНДРЕЕВА

Областният председател на БСП и народен представител Димитър Гъндев е мажоритарният кандидат на "Коалиция за България" във Врачански избирателен район за изборите за национален парламент. Кандидатурата му бе издигната в неделя на областен съвет на червените. Няколко дни преди това Гъндев изненадващо се отказа от листата и определеното му от "Позитано" 20 трето място в нея. Тогава той заяви, че го прави с ясното разбиране за постигането на по-добър резултат на БСП.

"Когато една партия е управляваща е ясно, че към нея има определени негативи. Това е нормална реакция на обществото. И за да могат част от тези негативи да бъдат преодоляни, една от възможностите и най-работеща е, да се промени лицето й - представителите на тази партия, за които се гласува", коментира Димитър Гъндев. Той заяви, че реакцията му не е плод на лично отношение към водача на листата и коалиционния партньор в нея. Водач на листата в района е Георги Божинов, единственият депутат на червените във Врачанско, който представи отчет за свършената работа през последните четири години в Народното събрание. Божинов има десетки законодателни инициативи като председател на парламентарната комисия по околната среда и водите. Втори в листата е лидерът на партия "Рома" Тома Томов, в качеството си на коалиционен партньор.

Редови членове на столетницата твърдят, че Гъндев е загубил доверието на "Позитано" и участието му в маожоритарната битка е единственият шанс да заздрави позициите си и да запази поста си.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

БСП набляга на личните срещи

 

Кремена КРУМОВА

След грандиозния старт на кампанията на "Коалиция за България" за евроизборите във Велико Търново и шоуто на "Комиците" и Георги Христов, БСП реши да наблегне на личните срещи с хората от общините и селата от областта. Местният кандидат за евродепутат д-р Драгош Методиев заложи на добрия пиар по места в обиколката си и разговорите с червените членове и симпатизанти от региона. Изцяло позитивна кампания провеждаме - част от идеята "Презареждане", каза секретарят и говорител на БСП във Велико Търново Стефан Стефанов. По думите му хората имат интерес към визитите и срещите на д-р Методиев. Той не е партийно украсен и се възприема основно като професионалист, а не като член на БСП, каза още Стефанов.

В почивните дни д-р Методиев заедно с червени активисти поднесе цветя на паметника на загиналите при Тасладжа, Стражишко, горнооряховски партизани. Поводът бе 65-годишнината от битката им с жандармерията, в която 25-има намират смъртта си.

 

 

ВИДИН

 

Червените определиха проф. Гайдарски

 

Теменужка ИЛИЕВА

Хирургът проф. Радослав Гайдарски е мажоритарният кандидат на БСП на изборите за национален парламент, съобщиха от червената централа в града. Той е бил приет единодушно от всички членове на областния съвет на партията на заседанието, което е подредило листата с кандидатите. Професорът е най-известната личност в града и региона. Той също изрази задоволството си от номинацията му и припомни, че е бил мажоритарен кандидат и в изборите за Велико народно събрание.

Пропорционалната листа води сегашният вътрешен министър Михаил Миков. На второ място е областният управител Кръстьо Спасов. Третото място е запазено за коалиционен партньор или представител на гражданската квота, но името му още не бе обявено. След това се нарежда доцентът от плевенския вуз Пламен Георгиев, сътрудникът на комисията "Кушлев" Светослав Георгиев. Шеста в листата е лидерката на БСП в Белоградчик Мариана Петрова.

От сегашните депутати само Михаил Миков и Радослав Гайдарски са номинирани и за следващото народно събрание. Надя Антонова стана член на надзорния съвет в Агенцията по приватизацията, а Борис Николов отпадна от списъка. С този си състав Видинска област ще има най-малко двама депутати от БСП, обяви лидерът на общинската организация на партията Пламен Трифонов. Той смята, че водачът на листата Михаил Миков и мажоритарният кандидат Радослав Гайдарски ще бъдат избрани. Ако спечелим още едно място, ще е много добре, каза Трифонов.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление