КОНФЛИКТИ


 

Мнима продавачка на жилища на зелено завлякла 14 души

 

Измамените са се изръсили с близо 170 000 евро, пишат до Борис Велчев

 

Един от потърпевшите пред злополучната жилищна кооперация

Емилия КАРАБУЛЕВА

Изгоряхме, хора, сега нито с жилище се сдобихме, нито пък тази измамница ще ни върне с толкова мъка изкараните пари, вайка се възрастен човек. Той е един от 14-те плевенчани, които са били измамени от Даниела Маринова, която се явява продавач по силата на предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, намиращ се на ул. "Стефан Караджа" № 57 в Плевен. Хората искали да си закупят жилища, магазини или гаражи в недостроената кооперация, затова сключили предварителни договори с Маринова и започнали да внасят парите по банков път или на ръка. От своя страна Маринова била подписала договор за учредяване право на строеж със собствениците на имота Парашкев и Ваня Станеви.

"Бях чула за продажба на жилище "на зелено", както всички го правят. Обърнах се към агенция за недвижими имоти, с техен представител и в присъствието на Даниела Маринова отидохме да видим обекта на ул. "Стефан Караджа", който в момента се строеше. Поисках да си закупя магазин със застроена площ от 70 кв. м", разказва Красимира Цанова. Цената на имота била 6 500 евро, жената внесла 1 500 евро капаро, а останалата сума трябвало да изплаща на вноски. През август 2005 г. бил сключен предварителен договор за покупко-продажба между нея и Маринова, като обектът трябвало до година да бъде завършен. Цанова редовно внасяла между 500 и 1 000 евро, а на обекта до определен момент наистина се работело.

В продължение на няколко години 14-те плевенчани, сключили предварителни договори, са се изръсили с близо 170 хил. евро, за да си закупят жилища. Красимир Петров е внесъл 18 хил. евро, Мирослав Борисов - 15 хил. евро, а Гинка Иванова и Стела Цветанова платили по 9 хил. евро.

После строителството изведнъж секнало, а постоянно търсената от купувачите на жилища Даниела Маринова обещавала, че ще завърши сградата на всяка цена. Хората се притеснили, подали жалби в полицията, наели си адвокат и тръгнали да дирят справедливост. Със съдебно решение от август 2008 г. обаче собствениците на имота на ул. "Стефан Караджа" Парашкев и Ваня Станеви развалили договора за учредяване право на строеж, сключен с Даниела Маринова, заради неизпълнението му. Оказало се, че последната е направила незаконно строителство на обекта, а строителният надзор е взел мерки и е прекратил строителството, се казва в документите по случая.

Само около 100 хил. лева от парите на ужилените плевенчани реално са вложени в кооперацията, останалите повече от 200 хил. лева са потънали в нечии джобове. В момента сградата стърчи зловещо, фасадата започва да се руши, а хората се чудят как да направят така, че жилищата им да бъдат завършени. Защото вече са убедени, че не могат да си върнат вложените пари.

Само преди дни всички измамени, събрани накуп, напразно чакаха появяването на продавача Даниела Маринова да им даде някакво обяснение - къде точно са отишли парите им. Някои от тях дори отправиха заплахи за саморазправа към виновничката за страданията им. "Дъщеря ми е в чужбина, упълномощи ме да й купя жилище. 11 хил. евро съм внесъл, сега как да й кажа, че са ме излъгали", през сълзи споделя Илия Стоянов. Нервни, разгневени или пък отчаяни са и останалите ужилени плевенчани.

"Клиентите ми са били измамени. Напоследък зачестиха случаите на подобни масови измами при покупка на недвижими имоти. Трябва сериозно да се помисли и за промяна на нормативната база, която да визира подобни казуси. Защото в момента за хората е важно не просто някой да бъде наказан, а да се сдобият с отчасти платените жилища или да получат обратно парите си", коментира Татяна Кюркчиева, адвокатка на пострадалите. Тя заяви, че ще пише до главния прокурор Борис Велчев, за да го информира за случая с крупната измама в Плевен.

Според запознати строежът на въпросната кооперация на ул. "Стефан Караджа" 57 е започнат преди 14 години от ЕТ "Зора 92 - Димитър Георгиев". По-късно тази фирма фалирала, като също завлякла на зелено доста мераклии за жилище, а обектът минал през ръцете и на други предприемачи. Не е ясно как и кога се е появила "строителката" Даниела Маринова.

 

 

Темида

 

Започна процес срещу Данчо Пръча

 

Йордан Тонов

Христина АНДРЕЕВА

Врачанският окръжен съд започна процес срещу скандалния бизнесмен Йордан Тонов, известен с прякора Данчо Пръча, за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, на стойност 1,5 милиона лева. От комисията "Кушлев" е установено, че бизнесменът е похарчил три пъти повече средства от доходите си. Посочени са 50 имота, 7 коли и 154 000 лв., над които е наложен запор. Макар че делото се гледа при открити врати, на 28 май съдът не допусна журналисти в залата. Тогава съдия Евгения Симеонова се мотивира, че не искала да се пречи на работата, а е било и ясно, че делото ще се отложи заради смъртта на един от ответниците. Починалият е баща на подсъдимия. Данчо Пръча бе пуснат от ареста на 28 април т. г., за да изпрати баща си в последния му път, и отиде на погребението му в с. Курново под конвой.

Йордан Тонов бе задържан на 14 октомври м. г. като тартор на банда за разпространение на наркотици, трафик на хора и склоняване към проституция. В ареста влязоха и още 12 членове на групата му. Като обвиняем за участие и ръководство на същата банда тази година бе привлечен и несебърският наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите.

"Аз не съм престъпник. Престъпление е това, че осем месеца съм в затвора", заяви пред журналисти на излизане от съдебната зала Йордан Тонов. Той допълни, че не се занимава с политика, въпреки че атаките срещу него са започнали след частичните избори за кмет на Роман миналата година. Пръча заяви демонстративно, че няма да се кандидатира за депутат, за да се отърве от процеса.

Аз съм невинен, това е лов на вещици, но на България сега й трябват жертви за пред Европа, коментира обвиняемият и съобщи, че не притежава нищо и е прехвърлил описаните за изземване имоти.

 

 

Сметка за ток шашардиса абонат

 

От три седмици семейството на безработния е без електричество

 

Ивайло и Сание са категорични, че не са изразходили 5000 киловата

Поля ТОМОВА

Сметка за ток буквално шашардиса плевенско семейство преди дни. Ивайло Янев живее в блок 425 на квартал "Дружба". За януари и февруари 2009 г. той платил две еднакви вноски от около 90 лева. През март получил изравнителна фактура, в която твърди, че сумата е 926 лв. Човекът е безработен, съпругата му наскоро се върнала от гурбет в Гърция с разклатено здраве. В апартамента е и снахата на Ивайло с малко дете. Човекът е категоричен, че не е изразходвал толкова ток. "От новата година направихме икономии, минахме на печка с дърва и те пак ми казват, че имам някъде около 5 000 киловата. Няма какво да ядем, разберете. Няма какво! На вересия човекът в магазина ми дава, а те да ми бръкнат в джоба с над 1 000 лв. Аз да не съм фабрика", разтреперва се Ивайло Янев. Той не крие, че през зимата в апартамента е ползван и маслен радиатор, както и че няколко пъти миналата година е имал затруднения при плащането на сметките и е подавал молба за разсрочено плащане. Сега обаче на тази молба му е отказано и в апартамента ток няма. Хората признават, че им е много трудно без електричество. "Искам от някой комшия газов котлон да наготвя нещо на децата като идваме тук, но повечето стоим при татко - на Бала баир", казва съпругата на Ивайло - Сание.

От ЧЕЗ заявиха, че действително на три пъти миналата година Ивайло Янев е искал разсрочване на плащанията си. Този път обаче е подал молба в последния момент и тя е отхвърлена. Този абонат има проблеми с плащането и колегите са преценили, че не е целесъобразно да му се разреши и този път разсрочване на плащането, заявиха от дружеството. Оттам са направили своята проверка и са категорични, че сумата, която е в изравнителната фактура, не е 926 лв., а малко над 700. Категорични са и в друго - че семейството на Ивайло Янев е изконсумирало този ток. "Досега всички сигнали, които нашите абонати са подали за големи суми за потребена енергия, след като ги сметнем с абонатите и ги разделим за тези месеци, като направим анализ какви уреди са ползвани, се оказва, че сумите са верни", твърдят от ЧЕЗ. От дружеството съветват хората, когато получат фактурата си, да погледнат през прозорчето на елтаблото. Ако показанията, които виждат, са по-големи от тези във фактурата, значи отчитането е вярно. От дружеството също така съветват да се изключват от контакта уредите, които не се ползват, защото при състояние на стенбай те също черпят енергия. Малко хора знаят например, че само бойлерът, ако работи само на нощна енергия, струва около 50 - 60 лв. на месец. Голям консуматор са и по-старите елуреди - готварски печки, перални и други. Много ток харчат и плазмените телевизори.

По случая с Ивайло Янев от дружеството заявиха, че той трябва да плати сумата, както и цената за включване. Човекът обаче има друго мнение по въпроса. "Сега мисля да хвана един техник, да се включа и да правят каквото искат. Да ме съдят...", заканва се препатилият плевенчанин.

 

 

Сагата ТЕЛК приключи, поне на първа инстанция

 

Ексшефката д-р Хинова в затвора за 3,5 г., другите лекари - с условна присъда

 

Мира ГАНЧЕВА

След повече от двегодишно гледане в съдебна зала едно от най-големите дела, т. нар. ТЕЛК-дело, в Ловешкия окръжен съд приключи с осъдителни присъди. Петимата обвиняеми - трима лекари и машинописка, работещи в ТЕЛК - Ловеч, и неграмотна жена от Летница, бяха признати за виновни по обвиненията за издаване на експертни решения с невярно съдържание за инвалидни пенсии, с което са ощетили държавата със стотици хиляди левове. Подсъдимите бяха оправдани по обвиненията за участие в престъпна група и за източване на бюджета в особено големи размери.

Бившата шефка на ТЕЛК - Ловеч, д-р Боряна Хинова получи наказание от три години и половина лишаване от свобода ефективно при първоначален общ режим. Тя няма право да заема ръководна длъжност в здравно заведение и да освидетелства болни за инвалидна пенсия за срок от пет години. Д-р Хинова е призната за виновна и за това, че през 1997 г. е получила на два пъти подкуп (общо 300 лв.), за да освидетелства лица, без те да са болни и без да се явяват пред лекарската комисия. Според присъдата, експредседателката на ТЕЛК съзнателно е дала възможност на физически лица да получат от фонд "Пенсии" близо 80 хил. лв.

Д-р Иван Иванов бе наказан с година и половина лишаване от свобода - условно, с четири години изпитателен срок. Той няма право да заема длъжност експерт в ТЕЛК и да освидетелства лица за пенсиониране за срок от три години. Колегата му д-р Борислав Пачков получи шест месеца условно с три години изпитателен срок. Д-р Пачков е лишен от правото да заема длъжност експерт.

Машинописката от ТЕЛК Любка Райкова бе осъдена на 3 г. затвор при първоначален общ режим. С действията си тя е нанесла щети на НОИ за около 55 хил. лв. Три години зад решетките ще лежи и посредничката от Летница Денка Мирчева. Тя бе призната за виновна в качеството си на помагач при съставянето на документи с невярно съдържание, с което е източила от държавата над 45 хил. лв.

Тримата лекари трябва да заплатят и близо 6 000 лв. разноски по делото (за експертизи и вещи лица), а само Райкова - 60 лв. за вещо лице. Около 10 хил. лв. се дължат на досъдебното производство за разноски на вещи лица. Ловешкият окръжен съд потвърди мерките за неотклонение на петимата. Медиците са с по 5 000 лв. парична гаранция, машинописката - с 1 000 лв., а Денка Мирчева - с подписка.

Решението на Ловешкия окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд - Велико Търново. Защитниците на подсъдимите обявиха, че ще го направят.

Следствието срещу обвиняемите по ТЕЛК-делото започна през 2004 г. и продължи 18 месеца. Бяха разпитани над 300 свидетели. Обвинителният акт е близо 700 страници. За най-голямата измама с фалшиви експертни решения в страната сигнализира шефът на РУСО - Ловеч, Боян Боянов в началото на 2002 г. Той оповести, че се наблюдава съмнително нарастване на броя на хора с инвалидни пенсии. Затова инспекторите от РУСО щели да направят проверки на дейността на ТЕЛК. Икономическа полиция обаче се заема със случая след сигнал на пенсионери от с. Асеновци, Плевенско, през 2003 г. Възрастните хора съобщавали, че здрави и прави техни съселяни получават инвалидни пенсии. Сигналът им бил изпратен до Националната експертна лекарска комисия, която пък го препратила на прокуратурата. Разследващите се натъкнали на потресаващи измами. В някои от медицинските заключения ставало дума за хора без крака или ръце, слепи или с други сериозни увреждания, които всъщност си били съвсем читави. Пред проверяващите "инвалидите" признали, че са платили на посредник, за да им издейства фалшиви решения. Аферата се простирала из Ловешка, Великотърновска, Габровска и Софийска област.

 

 

В Габрово Кушлев води седем дела

 

Мариана ДИМИТРОВА

Седем дела в Габровския oкръжен съд води Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, популярна по-скоро като "комисията Кушлев". Две от делата вече са приключили на първа инстанция, като едното е спечелено от комисията, а другото приключи с отхвърляне на иска й. И двете се обжалват.

На други три дела е даден ход, но заседанията им още не са приключили. Последните две предстоят. След лятната съдебна ваканция, през септември ще им бъде даден ход.

Последният от исковете на комисията е срещу 56-годишен габровец. Делото е образувано на 24 април т. г., а първото заседание е насрочено за 15 септември. Искът е за отнемане в полза на държавата на имущество на стойност 1 127 520 лв. В него е включена и жилищна сграда и мандра в габровското село Велковци. Периодът, за който се проверява бизнесменът, е 1 януари 1984 г. - 31 декември 2008 г. Мотивите да бъде разследван са, че за посочения период той е реализирал приходи в размер на 1,5 минимални работни заплати за страната, а е харчил пари за близо 10 минимални заплати.

Наскоро в Габрово духовете разбуни още един случай. Комисията "Кушлев" спечели дело във Великотърновския апелативен съд за отнемане на незаконно придобито имущество. Делото е във връзка с отнемане имуществото на габровеца Тони Гарушев. То е заведено в Габровския окръжен съд през 2007 г. и на първа инстанция съдът е отхвърлил иска на комисията за отнемане на имущество на обща стойност 1 430 500 лв. След обжалване делото се намира на втора инстанция. Великотърновският апелативен съд е отменил решението на Габровския окръжен съд и съдебната процедура се възобновява на втора инстанция.

Габровецът Тони Гарушев е собственик на магазин и верига за книжарски стоки и рекламни сувенири. Огромната къща на ул. "Брянска" 30 в Габрово, в която живее, е реконструиран бивш фабрикантски имот. Двамата депутати - Диляна Димитрова от Габрово и колегата й Дончо Димитров - Провадиеца, се сдобиха с него и изляха тонове бетон върху старите основи. Недовършената постройка стоя в продължение на няколко години, докато имотът бе продаден от банка. През 2005 г. реализираният проект с инвеститор Тони Гарушев дори е участвал в конкурс за фасада на годината.

Следващата година започват и проверките за установяване на произхода на имуществото на бизнесмена. Комисията "Кушлев" иска отнемането на имотите на Гарушев в полза на държавата. Във връзка с възобновяване на съдебното дело на втора инстанция преди три седмици имотът бе обект на внимание от страна на съдия-изпълнител.