ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

ПЛЕВЕН

 

Светило в гинекологичната хирургия оперира днес в МУ

 

Д-р Арнолд Адвинкула е гост на първия практически семинар

 

Телекомуникационният център на МУ е единственият в страната, в който се оперира с робот

Мая ПАСКОВА

Днес, 5 юни, д-р Арнолд Адвинкула - водещ хирург и основател на Световната асоциация по гинекологична роботизирана хирургия, ще оперира на живо за първи път в България в Телекомуникационния ендоскопски тренировъчен център на Медицинския университет (МУ) в Плевен. След това ще направи презентация на американския опит при използването на робота "Да Винчи" в гинекологията. С това ще приключи тридневният семинар с практическа насоченост по роботизирана онкогинекологична хирургия, чиито домакин е МУ.

В уъркшопа участваха 25 специалисти от България, Румъния, Гърция, Германия и САЩ.

Поканата за домакинството на Плевен е дошла от самия д-р Адвинкула по време на Първия конгрес по роботизирана хирургия в Чикаго от 5 до 9 май, на който ректорът на МУ проф. Григор Горчев е представил своите резултати в тази област. За една година в МУ са направени 69 операции с "Да Винчи", като по този начин се нареждаме на трето място в Европа след Милано и Стокхолм, откъдето отчитат 130 операции, но за двугодишен период, подчерта проф. Горчев. И добави, че в Европа роботизираната хирургия като цяло изостава. "Няма достатъчно подготвени кадри. Идеята е тази технология да се развива не само в гинекологията, но и в урологията, оптичната хирургия, кардиохирургията", подчерта ректорът на МУ. Това е и целта на семинара - да обучи не голям брой хирурзи, но такива, които ще могат да развият наученото и да го прилагат в практиката си.

В теоретичната част на семинара взеха участие Мариус Висинеску - директор "Продажби" на SofMedica - производител на роботите "Да Винчи", доц. Славчо Томов от ВМА - по отношение на подготовката на пациента и на машината за работа, д-р Каталин Василеску от Клиничния институт в Букурещ и проф. Григор Горчев - за лечението на доброкачествените и злокачествени тумори на женската полова система с "Да Винчи". За курсистите бяха предвидени и практически занимания върху ендотренажори в операционния блок. И в трите дни от семинара бяха направени на живо операции на пациентки на 31, 39 и 52 г.

 

Василена Серафимова стана музикант на годината

 

Възпитаничката на плевенското НУИ "П. Пипков" и дъщеря на ръководителя на перкусионен ансамбъл "Акцент" Симеон Серафимов Василена стана носител на приза "Млад музикант на годината". Конкурсът се организира от БНР, а екипът на предаването "Алегро виваче" през тази година номинира 8 талантливи млади български изпълнители, носители на престижни национални и международни награди.

Василена е студент във Висшата консерватория за музика и танц в Париж. През 2006 г. тя спечели две специални награди на Международния конкурс за маримба в Линц и втора награда на Международния конкурс за маримба в Париж. През септември 2007 г. стана втора в Международния конкурс ARD в Мюнхен, а миналата година завоюва първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт. Василена Серафимова се изявява като солист, камерен изпълнител, оркестрант, участва в театрални и аудиовизуални спектакли."BG Север"

 

КНСБ организира дебат с водачи на кандидат-депутатски листи

 

Публичен дебат с участието на водачи на кандидат-депутатски листи организира КНСБ. Това съобщи областният координатор на конфедерацията в Плевен Янчо Андонов. Инициативата, предприета във връзка с предстоящите парламентарни избори, ще се проведе във всички областни градове на страната. Плевен ще бъде първият, последван от Пловдив и Перник.

На дебата освен водачи на листи ще присъстват още граждани и синдикалисти, които ще имат възможност да задават своите въпроси. Целта на тази среща е народните избранници да информират какво са свършили до момента и с какво кандидатите за депутати се ангажират за в бъдеще. КНСБ пък ще даде ясен знак, че ще наблюдава работата в националния парламент и доколко се спазват поетите обещания.

Дебатът ще се проведе на 8 юни от 11,00 часа в зала "Катя Попова". "BG Север"

 

Националният балет идва

 

На 11 юни от 19 ч. в ДКТ "Иван Радоев" Националният балет ще представи спектакъла "Зорба Гъркът" по музика на Микис Теодоракис и хореография на Лорка Масине. Зрителите на Плевен ще имат възможност да видят този шедьовър на съвременния балет, и то в момента, когато се навършват 20 г. от неговата премиера. Солисти в спектакъла са Диляна Никифорова - прима балерина на Националния балет от 1996 г., Ясен Вълчанов, Никола Хаджитанев и Сара-Нора Кръстева - прима балерина, а от настоящия сезон изпълнява и длъжността на директор на Националния балет. Със заглавието "Зорба Гъркът" Националният балет е осъществил най- многобройни гастроли зад граница. "BG Север"

 

 

МОНТАНА

 

Извадиха над 10 000 м мрежи на бракониери

 

По време на забранителния за улов на риба период от края на април до началото на юни от язовир "Огоста" край Монтана са извадени над 10 000 м мрежи на бракониери, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Монтана Дамян Дамянов. Разбити са три големи бракониерски групи. Най-успешна се оказала последната акция в края на миналата седмица, когато от язовира са извадени 38 мрежи с обща дължина 2 800 м. "BG Север"

 

Хванаха жени, търгували

 

гласове преди изборитеПолицаи от Лом са хванали две жени, които предлагали пари в близкото село Долно Линево, за да се гласува за посочен от тях кандидат, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Ф. И. (56 г.) и Е. Е. (35 г.) - майка и дъщеря от Лом, са предлагали по 15 лв. на хора от селото, за да купят гласа им в полза на кандидат, чието име полицията не съобщава. Двете жени са записали личните данни на един от местните жители, когото агитирали заедно с още двама. "BG Север"

 

850 деца демонстрираха талант в Лачени обувки

 

Над 850 деца от България, Сърбия и Русия показваха своя талант в областите "Музика", "Танцово изкуство", "Детски театър" и "Изобразително изкуство" по време на детския фестивал на изкуствата "Лачени обувки" в Берковица. Изпълненията и рисунките бяха оценявани от професионално жури. Победителите получиха парични и предметни награди от организаторите на фестивала - община Берковица и местното читалище "Иван Вазов". По време на проявата бяха организирани конкурси за мис и мистър фестивал, екскурзии за разглеждане природните забележителности на региона, състезание по риболов, киноложка изложба, кулинарно шоу и други развлечения за децата.

Фестивалът "Лачени обувки" се провежда за 17- а поредна година. От него към голямата сцена са тръгнали много известни днес певци, танцьори, актьори и художници. "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Курсанти се учиха да оцеляват в природата

 

Завърши курсът по оцеляване в природата на курсантите I курс на НВУ "В. Левски. Обучаемите трябаше да придобият основни умения за оцеляване в природни условия - индивидуално или в състав на малки колективи, да получат и затвърдят умения за преодоляване на разнообразни препятствия, да се ориентират с или без топографска карта на местността и др.

Преподавателите използваха метода "показ с обяснение и тренировка, след което курсантите практически извършиха демонстрираните действия. Групите бяха отвеждани до определени пунктове, като им бе осигурена възможност да приготвят храна в първия ден. След определен преход по един от начините за ориентиране на местността в следващите дни обучаемите се явяваха на учебните места. Там всяка оцеляваща група получаваше задача и вземаше решение за преодоляване на съответните препятствия. Инструкторите контролираха изпълнението на поставената задача, а ръководителите на учебни места оценяваха действията на обучаемите. Курсът по оцеляване завърши с връчване на удостоверения за допълнително обучение или специализация на студентите. "BG Север"

 

РИМ показа фотопредмети

 

Регионалният исторически музей във Велико Търново представи изложбата "Фотографията. Тя представи колекцията на РИМ от фотографска техника и материали. Експонирани бяха над 120 модела фотоапарати. Показана бе и фототехниката, с която са работили българските космонавти и алпинистите от експедиция "Еверест 1984. В експозицията бе включен и един от най-старите фотоапарати, с който Никола Нанков е снимал събитията около провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г. "BG Север"

 

С благотворителен хепънинг набраха пари за Дневен център

 

За пръв път във В. Търново представители на алтернативните социални услуги на територията на общината организираха благотоворителен хепънинг по повод 1 юни - Деня на детето. Той се проведе в парк "Марно поле" и бе за всички деца от града и тези със специфични потребности. Чрез благотворителната изложба-базар се събраха над 300 лв., с които ще се закупят два уреда за рехабилитационната зала на новооткрития Дневен център за деца и младежи с увреждания. "BG Север"

 

 

ВРАЦА

 

Сборник събира почетните граждани

 

Блага Атанасова

Врачанската общественост посрещна с голям интерес сборника "Почетни граждани на Враца", чийто автор е краеведката Блага Атанасова. Библиографското томче е плод на няколкогодишен труд на РБ "Хр. Ботев" и изключителното съдействие на Държавен архив, община Враца и издателство "Дамян Яков", каза авторката при представянето му. Книгата събира имената и биографиите на всички почетни граждани, за които са намерени данни в архивите. Блага Атанасова се е позовала на протоколите на общината и решенията на общинските съвети за удостояване с почетното звание. Изтъкнати са заслугите на достойни граждани, опълченци, поборници, спомоществователи, обшественици, творци, народни представители, кметове и стопански ръководители, допринесли за развитието на града. "BG Север"

 

 Атака опорочи поклонението на Околчица

 

Стотици хора от различни краища на Българлия се изкачиха на връх Околчица на 2 юни, за да участват във всенародното поклонение по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата. Минути преди официалната част агитка на ПП "Атака" начело с Волен Сидеров спретна свой митинг и предизвика намесата на полицията. Членове и симпатизанти на партията освиркаха присъстващите политици и свещеници, а Сидеров отправи обидни думи към премиера Сергей Станишев и лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов, като ги нарече "банда педерасти, превърнали България в педерастко сборище". Изречени бяха и квалификации от рода на "турски мекерета" и "слуги на Доган". Ботев няма цвят, защото той принадлежи на българската нация, заяви в словото си Сергей Станишев и призова за единение на нацията. Пред белокаменния паметник с опълченски кръст бяха поднесени венци и цветя, много хора запалиха свещички в параклиса на монумента. "BG Север"

 

 

ЛОВЕЧ

 

Вицепремиерът Меглена Плугчиева инспектира обекти с евроексперти

 

Представител на строителния надзор (вляво) обяснява докъде е стигнала работата по пречиствателната станция на евроексперта Дирк Анер и Меглена Плугчиева

На проверка по изпълнението на проектите и усвояването на средствата по Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС бяха в Ловеч вицепремиерът Меглена Плугчиева, Дирк Анер, генерален директор на дирекция "Регионална политика" на ЕК и подчинените му Реналдо Мандметс и Ставрула Пелекаси. Евроекспертите инспектираха строящата се градска пречиствателна станция за отпадни води, финансирана по програма ИСПА, и СОУ "Св. Климент Охридски", в което се извършват ремонти по проект, финансиран по оперативна програма "Регионално развитие".

Проектът за пречиствателната станция е изпълнен на 82%, констатира Плугчиева. Тя не скри, че има проблем, свързан със закъснението в пускането на обекта, но изрази надежди, че ще се намери балансирано решение за разрешаването му. "BG Север"

 

 

Казанджиев иска 3,5 млн.лв. кредит от фонд ФЛАГ

 

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев да поиска кредит от 3,5 млн. лв. от фонд ФЛАГ, одобриха на последната си сесия общинските съветници. С парите ще бъдат финансирани разходите по два проекта по оперативна програма "Регионално развитие". Около 1 млн. лв. са нужни за разплащането на строителните дейности, свързани с рехабилитацията на отсечка от общинската пътна мрежа, и около 2,5 млн. лв. - за ремонтните дейности в три училища в града. От управляващия орган на оперативната програма досега са получени едва 500 хил. лв., а направените разходи са за близо 1,9 млн. лв., обясни кметът.

Ловеч е втора група община и ще плаща 50% от лихвата по кредита. Вземането на кредит от фонд ФЛАГ, който отпуска заеми на общини, изпълняващи проекти по оперативните програми, е наложително, тъй като сега строителите изпадат в затруднението сами да финансират дейностите и отказват да работят. "BG Север"

 

Изправят пред съда още един незаконно забогатял

 

Териториалната дирекция на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, в Ловеч заведе дело срещу още един незаконно забогатял. То е срещу Любомир Пачовски, образувано е в Плевенския окръжен съд и е за отнемане на имущество с обща стойност 127 200 лв. Както е известно, ловешката дирекция на комисията "Кушлев" работи на територията на двете области. Пачовски е с влязла в сила присъда за притежание на наркотици.

През декември 2008 г. Плевенският окръжен съд допусна обезпечителни мерки по искане на комисията "Кушлев". В хода на извършената проверка е установено, че Любомир Пачовски е придобил имущество на значителна стойност, за което няма данни за законни доходи. В мотивираното си искане до съда комисията претендира да се отнемане в полза на държавата следното имущество: апартамент в Плевен с площ от 90 кв. м; прилежащи към апартамента мазе, таван и гараж с обща площ от 47 кв. м. "BG Север"

 

 

ГАБРОВО

 

Провериха общинските автобуси

 

По повод трагичния инцидент в Ямбол в Габрово е извършена проверка на изправността на автобусния парк във фирма "Общински пътнически транспорт". Проследено е още дали те са миналина технически преглед, правоспособността на шофьорите, психологическа им годност и др.

Специално внимание е отделено на ученическите автобуси. Деца се превозват от съвсем нов автобус, предоставен от Министерството на образованието. Има и два буса, които също са в добро състояние, минали са технически преглед. "Общински пътнически транспорт" кара по договор деца от селата до училища в Габрово с четири рейса, двата са нови, другите 2 са "Сетра", които също се поддържат в добро състояние. Оказва се, че възрастта на автобусите във фирмата варират от произведени през 1985 г. до съвсем нови. Всички возила са минали технически преглед в лицензиран технически пункт, имат удостоверение за техническа годност. В дружеството работят 103-ма шофьори на трудов договор, всички те имат удостоверение за психологическа годност. "BG Север"

 

Хемодиализни апарати получи болницата

 

10 нови хемодиализни апарата получи габровската болница "Д-р Тота Венкова". Стойността на апаратурата е 237 600 лв., като средствата са осигурени от Министерство на здравеопазването. След процедура по Закона за обществените поръчки доставката на медицинското оборудване е извършена от фирмата Фрезениус - Германия. Апаратите за животоподдържащото лечение са произведени през март и април тази година. До няколко дни те ще бъдат пуснати в редовна експлоатация. От болницата уточняват, че средно за месец в габровската болница се извършват 900 диализи на 70 пациенти с бъбречни заболявания от общините Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново. "BG Север"

 

80 000 лв. за вода по селата

 

Да се отпуснат 80 000 лв. за изграждане на допълнително водоснабдяване на габровските села Чавеи, Поповци, Прахали и Мрахори е поискал от Министерството на регионалното развитие и благоустройството народният представител от БСП Николай Григоров.

Молбата за парите той отправил след среща с управителя на Габровска област Светлозар Тодоров и кмета Томислав Дончев.

Изграждането на допълнително водоснабдяване било наложително заради драстичните засушавания през летния сезон, аргументира се депутатът."BG Север"

 

 

ВИДИН

 

Сергей Станишев представи Защото сме социалисти

 

В препълнения салон на държавната филхармония във Видин лидерът на БСП Сергей Станишев представи своята книга "Защото сме социалисти". "Написах тази книга, за да изясня какво е съвременния социализъм, какви са нашите ценности. Те са същите - справедливост, солидарност, равни възможности. Исках да кажем кои сме, защото непрекъснато ни хулят, че сме предатели, лоши комунисти, агенти на Москва. Исках да върна у нас политическото говорене, тъй като сега то липсва. Липсват и идеи, и сблъсък на идеи. Исках да предизвикам дебат кое е ляво, кое е дясно", каза Станишев. "BG Север"

 

Дунав падна в класацията за ново чудо на света

 

Река Дунав падна на трето място във временното класиране на швейцарската фондация "7 нови чудеса на света", която прави класирането за нови чудеса на природата. От началото на този етап до преди седмица европейската река заемаше второ място след езерото "Титикака", което се намира в Боливия. Дунав бе изместена от Ниагарския водопад, който преди това беше на третото място. Р. Дунав се състезава в раздела "Езера, реки и водопади", в който за чудо на света се борят най-много обекти - 59. "BG Север"

 

Община купи 200 български книги, издадени в Сърбия

 

Общината в Белоградчик купи 200 книги, издадени в българското издателство "Братство" в град Ниш, Сърбия, съобщи говорителят й Любомир Веселинов. Те популяризират български автори, които живеят в западната ни съседка. Книгите ще бъдат дадени на читалища и училища в общината, за да бъдат достъпни за широк кръг читатели. Те имат малки тиражи, защото са предназначени само за българите, които живеят в Западните покрайнини. Издателство "Братство" издава книги за деца и възрастни на български език, 15 вестници и списания. "BG Север"