ШАРЕНО


 

 

Женското сдружение Изида празнува десетгодишнина

 

Финансова помощ за 335 тийнейджъри осигуриха дарителите

 

Ваня Савова саморъчно е ушила десетки тоалети за абитуриентки

Емилия КАРАБУЛЕВА

Със стилно парти в парк-хотел "Кайлъка" край Плевен в неделя бе отбелязан 10-годишният юбилей на женското сдружение "Изида". "Тези години минаха като миг. Целта на сдружението беше не само да развива благотворителност, а интелигентни жени да помогнат за доброто развитие на нашия град. По-късно у нас се роди идеята за финансова помощ на деца от социално слаби семейства, както за да развиват своите таланти, така и да им дадем възможност да отидат на своя абитуриентски бал", заяви пред елитните гости Ваня Савова, председател на женското сдружение "Изида", която в момента е прокурор от Върховна прокуратура.

От създаването си досега "Изида" е помогнала на 335 деца, чрез благотворителност са били събрани 50 хил. лева. Само за последната година за абитуриенти са ушити 31 тоалета, средства са дарили повече от 30 частни лица и фирми, е кратката история в цифри на женското сдружение. На амбициозните дами помага кръг от приятели, които са съпричастни към проблемите на бедните деца и сирачетата.

Прокурор Ваня Савова разказа, че страда от безразличието на хората към болките на другите. Неуморната шефка на сдружението никога няма да се примири с жестоката истина, че изобщо може да има деца в такова социално положение. Затова "Изида" не е просто сдружение за реално подпомагане, а възниква като акт на съпричастност, като акт на солидарност с тези деца. "Ти не си сам, наоколо има някой с грижа за теб", звучи мотото на женското сдружение. И колкото повече хора го чуят и дадат по нещо за страдащите деца, толкова по-добър и милостив ще става градът ни. "Бедността е порок само за тези, които не могат да бъдат съпричастни към хората. Богатството е в това - да помагаш на другите", казва Ваня Савова.

В "Изида" благотворителността няма цвят, помагат хора с различни политически пристрастия. На елитното парти бяха откупени два тоалета от гостите, а парите ще отидат при децата. В литературния конкурс за най-добро есе, организиран от "Изида" и вестник "BG Север", бе отличен Радослав Радославов, абитуриент от Професионалната гимназия по електроника и химични технологии. Момчето получи за награда едноседмичен журналистически стаж в "BG Север".

Елитните гости на партито, сред които юристи, бизнесмени, политици и представители на медиите, дариха средства за фонда на "Изида". Все повече хора от Плевен виждат каузата на женското сдружение като своя и я подкрепят. Прокурор Ваня Савова изрази специални благодарности на всички постоянни дарители. Хитови естрадни изпълнения от 80-те години на миналия век на Богдана Карадочева и Стефан Димитров въодушевиха публиката. Латино танци и рок представиха малчуганите от детска градина "Слънце" в Плевен. Фееричното и стилно ревю с абитуриентски тоалети пък привлече интереса на дамите.

 

 

Богдана Карадочева:

 

Мъчно ми е за децата на България

 

Еми СТАЛЕВА

- Богдана, отново изпя "Мъчно ми е" с такова чувство...За какво ти е мъчно днес, тук, на това парти?

- Мъчно ми е за децата на България, защото се събират пари между хората, правят се благотворителни риалита, вместо държавата да се грижи за тях. Това са нашите деца, които в същото време слушат чалга. Те вече нямат критерии - кое е хубаво и кое - грозно. Не познават нашите родни поети, не знаят какво е словото.

- Как си обясняваш това изкривяване?

- Преди 20 години беше немислимо да се лансира на пазара такава музика. Тя се слушаше само по цигански сватби. Тогава ние правехме българска музика, дори това, което идваше от чужбина беше качествено. Може би това изкривяване е въпрос на политика, защото по-неориентираните и затъпяващи хора се управляват по-лесно. Разбира се, чалгата има своето поле за изява, но само на определени места. Но когато всички медии започнат да се занимават с тази посредственост, да насаждат у децата изкривени представи за музика, това е престъпление срещу нацията ни.

- Кое е най-важното нещо според теб?

- Духът е най-важното нещо, черупката остарява, но това няма значение. Моят дух не е остарял. Понякога се чувствам като на 20 години, опитвам се да бъда по-мъдра, но никой не ми вярва. Аз съм си аз.

- Какво ново ще ни предложите със Стефан Димитров?

- Само преди два дни Стефан издаде един албум, водещото му заглавие е "Бейби Блу". Той съдържа 15 нови песни с прекрасна музика и текстове. Това е албум за удоволствие и размисъл, подходящ е да се слуша с близък човек, през нощта или по време на път. Всяка песен в него е послание.

- Какви са впечатленията ти от Плевен?

- Намирам града ви много променен, много се е разхубавил. Не бях идвала в Кайлъка отдавна, тук е чудесно. Пак ще дойда, когато имам възможност. А на плевенчани пожелавам да си обичат града, да обичат България и да обичат българската музика. Да не дават на децата си да слушат чалга, а да пеят хубавите български песни.

 

 

Конкурс

 

За пети път Ловеч избра малки мис и мистър

 

Победителите в трите възрастови групи

Мира ГАНЧЕВА

За пета поредна година в Ловеч се проведе конкурсът за детска красота и талант "Малка мис и малък мистър Ловеч 2009", организиран от модна агенция "Интерсаунд" и общината. В конкурса участваха деца от 4 до 15-годишна възраст, като за първа година на подиума се престрашиха да дефилират и млади господа. В детския празник, изпълнен с красота и положителни емоции, кандидатите за слава се представиха в три тура. Всички участници заслужено получиха подкрепата на публиката и много подаръци от организаторите. На сцената дефилираха и победителките от миналогодишните конкурси, които получиха грамоти и благодарствени писма от община Ловеч и "Интерсаунд" за приноса им в популяризирането на люляковия град по света.

В първа възрастова група победители станаха 4-годишната Александра Василева и връстникът й Иван Станимиров. Във втората възрастова група с лентите се окичиха 5-годишните Веселина Караиванова и Емил Йосифов. При най-големите короната на малка мис Ловеч 2009 взе Десислава Бешкова (8 години), неин кавалер стана Александър Карадилов (7 години). За пръв път имаше и SMS-гласуване, което, по думите на организаторите, бе много оспорвано. 4-годишната Магдалена Николаева се класира първа, с много малка преднина пред Емил Йосифов. 7-годишната Ралица Събева бе харесана за лице на община Ловеч и модна агенция "Интерсаунд".

Победителите от всички категории ще представят града в националния конкурс "Малка мис и малък мистър България 2009" в края на месеца в курорта Слънчев бряг.