ПРАКТИЧНО


 

УЮТНО

 

10-те най-големи грешки при преместване в нов дом

 

Проверете повторно инвентара, не забравяйте за неизбежния "час пик"

 

Предстои ви важна стъпка в живота - преместване в нов дом. Независимо дали става въпрос за новозакупено жилище, или за нова квартира, стресът и бързането в последния момент могат да ви изиграят лоша шега. Затова не забравяйте да записвате всички дългосрочни и текущи задачи, за да можете да следите темповете и успеваемостта им. Наред със списъка с неща, които трябва да свършите обаче, направете и такъв с неща, които не трябва да допускате - грешки, които могат да ви вгорчат живота точно в най-напрегнатия момент. Ето и някои от тях:

1. Мислите, че можете да се справите с преместването напълно сами.

Голяма грешка, която впоследствие ще ви навлече само главоболия. Истината е, че дори преместването в съседния квартал може да се превърне в проблем за организация, камо ли преместването в другия край на града или пък в друг град. Има множество проблеми, които могат да възникнат - повреда на имуществото по време на преместването, недостатъчно място в товарния камион, непланирани разноски и прочее. Затова си дайте достатъчно време да планирате всичко добре и не се опитвайте да се справите с всичко сами - има достатъчно специализирани фирми, които ще извършат бързо и качествено преместване на имуществото, без това да ви струва цяло състояние. Така обаче ще намалите до минимум рисковете от повреда, преумора и стрес. За целта може предварително да се посъветвате с роднини и приятели, които вече са минали по този път.

 

2. Забравяте за неизбежния "час пик".

Според статистиките най-много хора се местят в края на пролетта или през летните месеци - това означава, че трябва да планирате нещата предварително, за да не се налага да се примирите с посредствена транспортна фирма (тъй като останалите вече са заети). Затова е добре да изберете изпълнител поне 2 - 3 месеца преди преместването, след като вече сте направили обстойно проучване на пазара.

 

3. Не сте направили обща калкулация

Така както не купувате къща или кола без предварително да знаете цената им, така трябва да пристъпите и към преместването. Предварително калкулирайте приблизителната стойност на преместването (транспорт, застраховки, пренасяне и прочее), като можете допълнително да се информирате дали ще има нужда от заплащане на някакви допълнителни такси.

 

4. Не сте направили застраховките.

Сега може да ви се струва безсмислено да правите застраховка, но няма да мислите така, ако някой от носачите изпусне кашона с плазмения телевизор или със скъпия порцеланов сервиз. Някои транспортни фирми имат застраховка и ще ви изплатят загубата, но трябва да сте предварително сигурни, че ще има кой да ви компенсира при подобен инцидент. Освен това трябва да се информирате какво точно включва дадена застраховка и при какви условия се изплаща тя.

 

5. Не сте помислили за специалните предмети.

Повечето транспортни компании не поемат отговорност за ценните предмети - например бижута, затова трябва да пакетирате и транспортирате тези предмети сами. Това означава да помислите за място за съхранение, сигурност и начин на превозване (например с вас в колата). За да не се окажете в неблагоприятна позиция в последния момент, прочетете внимателно всички клаузи на договора ви с транспортната фирма - там пише какво фирмата може да пренася и какво не. Някои фирми например ще ви откажат транспорт за грила, огнестрелни оръжия, алкохол и прочее. Затова питайте за тези неща предварително, за да не се окажете в последния момент със задачата да търсите място в колата си за допълнителен багаж.

 

6. Забравяте да сложите в сметките домашния любимец.

Покрай всички тези проблеми и задачи с преместването, вие лесно можете да забравите за специфичните нужди на своя домашен любимец. В зависимост от това къде се местите и какъв вид е домашният любимец, може да се наложи да извадите специфични документи и сертификати, да му направите ветеринарен преглед и ваксина и да помислите как ще го транспортирате. Ако животното ще пътува с вас в колата на дълъг път, осигурете му достатъчно храна, вода и медикаменти в отделен ръчен багаж.

 

7. Забравяте за специфичните нужди на домашните растения.

При неправилно транспортиране на зелените растения често се случва те да увехнат или да се повредят. Ако ще вземете вашите домашни растения и в новия си дом, погрижете се за транспортирането им, за да не се налага да ги изхвърлите при пристигането. Добре е няколко седмици преди преместването да пресеете растенията в чупливи саксии в леки нечупливи съдове. Ако пък задачата с местенето им се окаже трудна, помислете за вариант да ги подарите на близки или роднини.

 

8. Не сте почистили жилището.

Навярно и във вашия дом има купища неща, които не сте използвали от години. В един момент ще се окажете в позиция, при която плащате, за да пакетират и транспортират тези предмети, разопаковате ги в новия си дом и не знаете къде да ги поставите. Ако пък им намерите място, то вероятно те ще стоят там до следващото преместване или ремонт. Затова най-добре е да планирате почистването от тези неща още преди да стегнете багажа си - подарете, продайте, изхвърлете, дайте за вторични суровини или намерете нова функция на тези неизползваеми неща.

 

9. Не сте опаковали "комплект от първа необходимост".

Не забравяйте да приготвите предварително комплект с неща от първа необходимост - в зависимост от това как ще пътувате, на какво разстояние, дали имате малки деца и прочее. Този комплект може да включва важни медикаменти, храна и вода, ножички, телефонно тефтерче, фенерче, детска храна, карти, любимата играчка на детето ви и прочее неща, които да носите в ръчния ги багаж, за да са постоянно с вас. Помислете и дали няма да имате нужда от хладилна чанта за някои от нещата. Не забравяйте за документите и достатъчно пари кеш.

 

10. Не сте проверили повторно целия инвентар.

Много е важно да направите списък с инвентара, за да можете да проверите неколкократно наличието на всяко нещо - при пакетиране, при товарене и при разтоварване. Не оставяйте служителите на транспортната фирма да ви карат да прибързвате с проверката, тъй като при евентуална грешка работата ще се удвои. Много по-лесно е да намерите липсващ предмет в деня на преместването, отколкото след месец в новия дом.

 

 

НАПРАВИ СИ САМ

 

Елегантен абажур от... саксия

 

Това е един проект за всички, които обичат да експериментират с функционалността на аксесоарите у дома и да я променят по свой собствен вкус. С негова помощ ще можете да превърнете обикновената саксия за цветя в елегантен абажур за интериора. В конкретния проект е използвана саксия от специален материал, заместващ пластмасата, направен от растителни влакна и естествени свързващи елементи на основата на скорбяла, които са пресовани посредством топлина и налягане.

Необходими материали:

- саксия за цветя от лек материал (например пластмаса, стъкло или тънка керамика), издръжлива на високи температури (заради близостта до нагрятата крушка);

- електрически кабел;

- фасунга за електрическа крушка;

- електрическа крушка;

- кукичка (за монтаж на кабела върху тавана).

Инструкции:

1. Пробийте малка дупка в центъра на дъното на саксията - тя трябва да е с големина колкото през нея да премине кабелът.

2. Прекарайте кабела през отвора и разделете двете жички, така че да разполагате с достатъчно междина, за да направите специален електричарски възел. Възелът ще предпази от разхлабване на жичките и ще държи фасунгата и крушката на мястото им във вътрешността на абажура.

3. Едната от жичките е гладка ("гореща"), а другата е релефна ("неутрална"). Увийте гладката жичка около златистия винт върху фасунгата и притегнете с отвертка. Увийте релефната жичка около сребристия винт и притегнете и него.

Забележка:

Ако не разбирате от електричество и електрически системи, най-добре е да извикате за тази част специалист. Той може да ви посъветва и дали материалът на избраната саксия е опасен за употреба като абажур.

4. Внимателно свалете надолу по кабела саксията (така че да застане над фасунгата и крушката). Сега можете да закачите така получената лампа по желан от вас начин (върху тавана или пък върху поставка на стената), на желаното място.

 

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

 

Бадемите: ядки №1

 

Някои храни съдържат в малък обем големи количества хранителни вещества, необходими на организма. И първа позиция сред тези храни заема бадемът. Неоспорим факт е, че бадемите например съдържат разнообразие от полезни за човешкия мозък вещества. На първо място са фолиевата киселина (витамин от групата B) и аминокиселината тирозин - предшественик на допамина - преносител на импулси в нервната система. Освен тях голямо е количеството и на магнезия, влизащ в състава на много ензими, които захранват интензивните процеси на обмяна в мозъка. Не бива да се подминава и съдържанието на различни антиоксиданти, например кверцетин, който предпазва мозъчните клетки от вредното въздействие на свободните радикали.

Бадемите предпазват от развитието на сърдечно заболяване. Доказано е, че тяхната консумация понижава не само нивата на общия холестерол в кръвта, но и тези на лошия (LDL) холестерол, който е един от главните рискови фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания. А когато сърцето и кръвоносните съдове на мозъка са в добро общо състояние, почти няма причина нервната система да не функционира добре.

Подобно на останалите ядки, бадемите съдържат също високи количества мазнини, но те са главно (65%) мононенаситени (такива, каквито се съдържат в зехтина). Поради този висок процент бадемите намаляват концентрацията на триглицеридите в кръвта, а те играят съществена роля за повишения риск от атеросклероза. По-долу ще систематизираме хранителните вещества в състава на бадемите, които ги превръщат в здравословна храна №1 сред останалите ядки:

Макроелементи:

Фибрите в бадемите са значително повече в сравнение с останалите ядки и семена. Допринасят за доброто храносмилане. Белтъчините в състава им повишават значението им за протекция на сърцето. Аминокиселината тирозин допринася за производството на допамин - невротрансмитер, активиращ центъра на удоволствието в главния мозък. Нивата на допамин се повлияват неблагоприятно от стреса и депресията. Ненаситените мазнини са особено полезни за положителната промяна на известен брой кръвни фактори, свързани с нивото на триглицеридите и холестерола.

Микроелементи:

Магнезият е минерал, необходим за функционирането на много ензимни системи, които имат особено важно значение за критични органи на човешкото тяло (на първо място мозъкът). Калцият се съдържа в бадемите в по-големи количества от останалите ядки. Витамин Е е още един мощен антиоксидант, който се съдържа в тях в голямо количество.

 

 

ЦВЕТНО

 

Красива рецепта за градината

 

Ето една лесна "рецепта" за оформяне на градински контейнер с растения. Освен че ще краси двора, терасата или градината ви, така оформеният контейнер съдържа подбрани растения, които издържат дълго време при горещи и сухи атмосферни условия и не изискват всекидневно поливане. Подбраните цветя започват да цъфтят през ранното лято и изпълват екстериора с ярки цветове, а контрастиращата зеленина изпъква деликатно на техния фон.

Използваният контейнер е направен от бетон, но вие можете да използвате и друг материал - например дълбок керамичен съд-саксия с правоъгълна форма. Ако пък сте от онези ентусиасти, които обичат да майсторят всичко сами, можете да си направите сами кашпи, имитиращи камък.

Освен издръжливостта на растенията, друго предимство на така създадената мини градинка в контейнер е фактът, че те цъфтят през цялото лято. Освен това растенията се нуждаят от много малко грижи - така например, за да стои добре оформена, вербената има нужда само от малко подрязване. Ако пък диасцията забави растежа си, нужно е само да я подрежете с 1/3 от височината й и тя ще разцъфне отново при захлаждане на времето.

Допълнителни съвети:

Поставете контейнера на слънчево място, където растенията ще могат да бъдат огрявани през по-голямата част на деня.

Необходимо е почвата или почвената смес, в която ще засаждате растенията, да бъде добре дренирана (да не задържа твърде много вода).

Наторявайте растенията през период от 10 - 14 дена.

 

 

ДА СИ ОБЛИЖЕШ ПРЪСТИТЕ

 

Панирани лучени кръгчета

 

Продукти: 240 г брашно, 375 мл бира, 3 глави кромид лук, 750 мл прясно мляко, мазнина за пържене.

Начин на приготвяне: Брашното се изсипва в купата. Оформя се кладенче в средата и се изсипва бирата. Разбърква се до образуване на гладка по-гъста каша. Сместа се оставя да "почине" най-малко 30 минути. Лукът се обелва и се нарязва на шайби с дебелина 1 см. Те се поставят в дълбока купа и се заливат с прясното мляко. Така потопени шайбите се оставят за 1 час. В дълбок тиган или уок се сипва достатъчно мазнина за пържене. Загрява се, докато кубче хляб се изпържи до кафяв цвят за 30 секунди. Лучените кръгчета се отцеждат и се потапят в бирената каша. Пържат се от всяка страна за 3 минути до златист цвят. Изпържените лучени кръгчета се поставят върху кухненско руло, за да се отцедят от излишната мазнина. Златистите лучени кръгчета се поднасят като гарнитура към стек, пържола и т. н.

* Бирената каша е най-добре да бъде приготвена сутринта, като си "почива" в хладилник, а вечерта да се използва.

* Прясното мляко премахва горчивият вкус на лука.

 

Балсамови ягоди със сирене Маскарпоне

 

Продукти: 500 г пресни ягоди, 55 г фина захар, 3 с. л. балсамов оцет, 250 г сирене Маскарпоне, 2 с. л. пудра захар, 1 ч. л. ванилова есенция, 1/4 връзка прясна мента.

Начин на приготвяне: Ягодите се измиват и се нарязват на половинки или четвъртинки. В купа се разбъркват ягодите, балсамовият оцет и захарта. Покриват се и се поставят в хладилник за 20 минути. Междувременно в малка купа се разбърква сиренето, пудрата захар и ваниловата есенция. Листата от ментата се наситняват и се разбъркват с ягодите. Разпределят се в 4 шоли (купи, чаши) за сервиране. Отгоре се гарнират със сирене Маскарпоне.

 

Хлебни паници

 

Продукти: 310 мл топла вода, 450 - 480 г брашно, 2 с. л. сухо мляко, 2 с. л. захар, 1 1/2 ч. л. сол, 2 с. л. меко краве масло, 2 ч. л. суха мая, 1 яйце, 1 ч. л. вода.

Начин на приготвяне:

Ръчно месене:

Маята се размива заедно със захарта в топлото мляко. Покрива се и се изчаква около 5 - 10 минути до образуването на мехурчета. Пресятото брашно се прибавя на етапи. Омесва се еластично тесто, като накрая се добавя сухото мляко, мекото масло и солта. Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива. Оставя се да втаса на топло място за 90 минути или докато не увеличи обема си два пъти.

Машина за хляб:

Във формата на машината се налива млякото. Отгоре се насипва брашното, така че да покрива изцяло течността. В различните ъгли на формата се слага захарта, солта и мекото масло. В средата на брашното се прави малко кладенче и се добавя маята, така че да не допира до течността на дъното. Машината за хляб се включва на режим "Тесто".

Начин на приготвяне: Втасалото тесто се поставя върху набрашнена повърхност. Внимателно се разделя на 4 части, всяка с тегло 208 г (или 6 по 136 г). Оформят се 4 или 6 кръгли топки. Нареждат се в намаслена или застлана с хартия за печене тава. Покриват се и се оставят да втасат повторно за 60 минути. Фурната се загрява на 190 С. Втасалите паници се намазват отстрани и отгоре с разбито яйце с вода. Пекат се 20 - 25 минути, след което се изваждат. Оставят се върху метална скара да се охладят. С остър нож се отрязва капачето на паницата. Издълбава се меката част (може да бъде запазена за приготвяне на кюфтета). Във всяка паница се сипва кремсупа и се поднася веднага.