ТЕМА


 

 

1 юни идва с много

нерешени проблеми

 

Необходимостта от специална защита на децата е провъзгласена още в Женевската декларация за правата на децата от 1924 г. (България е член на Международния съюз за закрилата на децата от 13 април следващата година.).

През 1925 г. генералният консул на Китай в Сан Франциско решава да събере деца сираци и да ги заведе на празника на лодките-дракони. Този жест на благотворителност съвпада със Световната конференция по въпросите на детското здраве, провеждаща се по същото време в Женева. Смята се, че идеята за международен ден на децата е оформена тогава.

Първи юни става официален Международен ден за защита на децата през 1949 г. с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените. Отбелязан е за първи път през 1950 г. в 51 страни по света.

"С тази декларация за правата на детето, мъжете и жените от всички народности, признавайки, че човечеството трябва да даде на детето всичко, което има най-добро, потвърждават своите задължения, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра:

1. Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно телесно и душевно.

2. Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.

3. Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.

4. Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.

5. Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя."

Женевска декларация за правата на децата от 1924 г.

 

 

Плевен

 

Малчуганите - приоритет само по време на избори

 

И над тaзгодишния празник тежат куп неизпълнени обещания

 

Броят на децата в яслените групи често е над нормативаДарина БОГДАНОВА

В навечерието сме на Деня на детето - 1 юни. Пъстро множество от малчугани пак ще залее центъра на Плевен, пак ще звъни весел смях и ще бъдат организирани традиционните детски партите на открито с благословията на общината. А на следващия ден всичко ще продължи по старому - местните управляващи ще са много заети с много по-важни проблеми от тези, които касаят грижата за най-малките граждани. От няколко поредни години празникът освен че е весел, пъстър и завладяващ, е и повод непримирими родители да поставят категорично пред силните на деня искания за създаване на по-добри условия за отглеждане на палавниците. Преди две години Инициативен комитет на настоящи и бъдещи майки формулира в отворено писмо до кмета Найден Зеленогорски своите искания за подобряване на средата, в която растат "нашите деца". Местната власт изяви готовност със завидна активност да прегърне идеите на родителите. В последвалата предизборна кампания настоящият градоначалник не пропусна възможността да извлече дивиденти за себе си, като коментира надълго и нашироко проблемите на децата, с които ще се заеме веднага щом седне за трети път в кметското кресло. Той не изпускаше случай непринудено да потъне в детско обкръжение и да демонстрира грижа за палавниците пред обективите на репортери. Обещанията на властимащите обаче се изпариха бързо и безвъзвратно веднага след като укрепиха позициите си. А проблемите на най-малките плевенчани продължават да стоят със страшна сила.

Две години се оказа, че не стигат, за да бъдат разкрити достатъчно яслени групи, които да отговорят адекватно на нарастващия брой на най-малките. В резултат в съществуващите до момента ясли броят на отглежданите деца е над норматива, което се отразява на качеството на грижите, полагани за тях, убедени са родители. Все още в пожелателна форма е и създаването на достъпна единна информационна система за прием в детските ясли и градините, затова в резервирането на места продължава да цари пълен хаос, от който се облагодетелстват "наши хора". Висяща в простанството е и идеята на майките от вътрешната страна на оградите на детските заведения да бъде засаден жив плет, който да осигури необходимия микроклимат и да изолира от вредните газове на автомобилите. Нерешен стои проблемът с неконтролираното използване на техниката в яслите и детските градини. По усмотрение на някои преподаватели децата продължават да гледат телевизия през деня, както и да слушат радиостанции с поп-фолк музика. В някои от детските заведения продължава да е актуален и въпросът с излизането във ваканции, без причината да са ремонтни дейности, хигиенни или здравословни съображения. Майките настояват не само за изграждане на нови детски кътове и съоръжения върху общинска собственост, но и да бъде осигурена тяхната дългосрочна поддръжка. В момента не са малко занемарените детски площадки в кварталите и междублоковите пространства. Все още за майките си остава мечта създаването на рампи на входовете на всички основни институции и на здравните заведения в града, както и оборудване на тролейбусите със съоръжения за улесняване на качването на бебешките колички.

Преди две години отвореното писмо до Зеленогорски апелираше и за оформяне на специално кътче за "прохождащи и деца до 3 години, тъй като люлките и пързалките в Градската градина са подходящи за малчугани над тази възраст, а най-малките са постоянно застрашени от големите деца колоездачи и скейтъри. "Считаме, че дворовете на Историческия музей и Музея на Освобождението са добре изолирани и подходящи за създаване на такъв кът, стига последният да бъде съобразен така, че да не пречи на музейните работници. През топлите сезони Градската градина е изключително населена и майките с по-малки деца ще се чувстват по-сигурни на подобно място", споделят съображенията си авторите на искането. Една от най-интересните идеи на непримиримите родителки е свързана със заграждане на една досега незалесена площ в града, извън него или на територията на парковете, на която да се оформи т. нар. "Гора на децата на Плевен, където всеки родител би могъл да посади дръвче, наречено на новороденото му дете. Нереализирано е и искането в някоя от стаите на Центъра за работа с деца, в сградата на заемната библиотека "Хр. Смирненски" (когато тя бъде освободена и преместена - ако изобщо се случи!) или в друго близко и удобно помещение да се обособи детски кът на закрито, където майки да могат да кърмят, хранят, преобличат бебетата и да им сменят памперсите. Както и да се подслоняват при резки промени на времето. Неудовлетворено е все още и желанието им за патрулиращи пешеходни полицаи в района на Главната улица и Градската градина заради зачестилите джебчийски кражби.

Изброяването на наболелите проблеми, свързани с отглеждането на деца, може да продължи. За да стане ясно, че плевенските майки отново имат повод да излязат на улицата. И не за да се конфронтират с властта, а просто да поискат по-добър живот за своите настоящи и бъдещи деца - нещо, което е тяхно свещено задължение. И да настояват грижата за малчуганите да се превърне в приоритет номер едно на държавата и на общината, защото на този етап все още няма единна институция, която да се занимава с проблемите на невръстните граждани на републиката, все още има голям брой деца на улицата, все още малчугани стават жертва на трафик и проституция... Родителите се надяват на конкретни резултати, и то в скоро време, защото неизпълнените обещания на местната власт вече станаха твърде много.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Хотели - бол, малко места за забавление

 

Баби идват до центъра, за да разходят децатаКремена КРУМОВА

За да стигне майка с количка от краен квартал на Велико Търново до парк в центъра е истинско сървайвър преживяване. Улиците стават тесни заради паркираните автомобили и това затруднява родителката до неузнаваемост. Няма ги и нужните подстъпи за улесняване мобилността на детските колички, а и трафикът в града е толкова натоварен в последната една година, че родителят се радва, ако кръстовището има светофар. Поне да премине спокойно. Автобусите също не са решение, казават майките, защото качването и слизането с количка е истинско мъчение. И ако все пак стигнат до парка, макар и минали през доста препятствия, родителите се радват, че могат да отдъхнат там и спокойно да нахранят бебоците си. В старата столица големите паркове не са много, но са винаги чисти, поддържани и предпочитано място за среща на майките и игра за децата им.

Положението с прилежащите паркове в кварталите на града обаче е съвсем различно. В един от по-новите квартали на града "Зона В", където живеят повече от 2 000 човека, хората се оплакват, че децата им няма къде да играят. В района кипи усилено строителство на жилищни сгради и площадките за игра на малчуганите са бетонови и скални блокове. В квартала няма и парк. За да поразходят малчуганите си, родителите се налага да сгитат до съседния кв. "Бузлуджа", където има хубава пешеходна алея и пейки. Или пък се прибягва до малко по-отдалечения парк на ул. "Габровски", където има и люлки за по-големи дечица. Малката детска площадка в "Зона В" е само с две люлки и пет пейки и побира малко деца, оплакват се още майките. В един друг квартал пък, идеален център на Велико Търново за строителството на поредния хотел, бе жертвана и детска площадка, за което "BG Север" писа. Тя се намираше на улица "Хаджи Димитър", направена по проект "Красива България" и вече я няма. Тя бе оградена, а впоследствие и демонтирана, което придизвика недоволството на живущите там и те протестираха пред кметството.

Иначе детските градини редовно провеждат занимания с малчуганите, извеждат ги навън на детската площадка и денят минава пълен с игри и забавления. За малко по-големите деца освен пространството пред блока, което е и улица с паркирани коли, друго място за игра няма. Родителите дори не купуват колелета на отрочетата си, страхувайки се за живота им, заради високите скорости на модерни коли и мотори в кварталите.

Едно от местата, където детето може да развива таланта си, или просто да се занимава с нещо, е Общинският детски комплекс и Младежкият дом. Там детето може да пее, рисува, танцува, да свири на инструмент. Има и частни фирми, които предлагат занимания, провеждане на тържества, забави по различни поводи и рождени дни. Стига родителят да иска и да има време, може да заведе детето си на уроци или да уплътни подобаващо свободното му време.

За 1 юни общината, заедно с "ВиК Йовковци" и "Весел зодиак" ще направят щуро шоу и хубав празник за всички малчугани, дошли да се повеселят в централния парк в града. С цветни тебешири ще рисуват децата на асфалт, ще има много игри, забава и танци. Всички в края на шоуто ще получат награди и подаръци от организаторите. Ще има лакомства за публиката и огромна торта. "Сентрал Мол" също приканва всички родители да посетят програмата му - рисуване, дискотека под небето, забавни скечове. И от там обещават много награди.

 

ловеЧ

 

Зоопаркът e любимата атракция

 

Любимо място за развлечение на малчуганите в Ловеч е зоопаркът, който е вторият по големина в България след столичния. На площ от около 120 дка се отглеждат над 230 вида животни. Периодично зоологическата градина увеличава животинското си разнообразие. Съвсем наскоро пристигнаха кон от древната порода "Пржевалски" и муфлонче на два месеца, докарано от зоопарка в Плевен. Конят пък е на две години и е от Добрич. Новите животни са получени на бартер срещу мъжки елен-лопатар и бодливо свинче. След като времето се затопли, зоопаркът рядко опустява, видя репортер на "BG Север". А в почивните дни е истинско нашествие от дечурлига. Ако им омръзне да се закачат с животните (което почти не се случва), малчуганите могат да поиграят на детската площадка, която се намира вътре в зоологическата градина. Изобщо Ловеч не може да се оплаче от липса на детски площадки (поне). Във всеки жилищен комплекс и квартал има поне по една (общият им брой е 20), които още миналата година общината дооборудва и ремонтира. Само през лятото на 2008 г. са построени нови детски съоръжения на стойност над 40 хил. лв., обясниха от кметската администрация. За тази година също се предвижда модернизация на съществуващите площадки.

Иначе забавленията в люляковия град могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Басейн няма, кино - също. Има идея паркът "Стратеш" да се превърне в "Ловеч ленд", за което по предварителни разчети са необходими 8,5 млн. лв. Ако проектът бъде реализиран, то там ще има колички, люлки, въртележки, пързалки, катерушки и влакче, висящи градини за спорт и физически занимания, стрелбище за лък и въздушни пушки. Предвижда се и модернизация на изкуствената стена за катерене в подножието на хълма, както и пускане на лодки и водни колелета в езерото.

 

 

ГАБРОВО

 

За лятната ваканция площадките са кът

 

Над 10 години градският басейн в Габрово е в това състояниеМариана ДИМИТРОВА

На пръстите на едната ръка се броят годните за занимания и забавления детски площадки в Габрово. Проблемът е особено актуален с предстоящата лятна ваканция на децата. Само в най-оживения квартал в града на Рачо Ковача има пригодени 2 - 3 места за отдих, а в останалите отдалечени от центъра жилищни райони голяма част от площадките и местата за отдих са потънали в бурени, с изпочупени пейки, люлки и олющени катерушки. На камък удари и обявената преди повече от месец инициатива на габровския градоначалник Томислав Дончев "Осинови детска площадка". Идеята й беше фирми, неправителствени организации, пък и хората по кварталите да поемат грижата за детска площадка в района, в който живеят или работят.

Друг проблем, свързан с инфраструктурата в Габрово е, че няма обособени велосипедни ленти по пътищата в града и децата често стават жертви на пътни инциденти, особено през летните месеци. Съвсем оскъдни са и възможностите за организирани занимания и забавления за малчуганите. Единствено младежката организация ИМКА в Габрово предлага ежедневни детски лагери, при които доброволци поемат грижата за децата. Услугата съответно не е безплатна и не всички родители имат възможност да се възползват от нея и да са спокойни, че за децата им се грижат докато те са на работа. Най-малко от 10 години градът на Рачо Ковача е лишен и от още едно лятно удоволствие, което е възможност за отмора и забавления на децата - в Габрово няма басейни. Единствените такива водни съоръжения са частни и доста отдалечени от града.

Явно и през тази лятна ваканция голяма част от родителите ще разчитат децата им да прекарват почивните си дни под зоркия поглед на баби и дядовци в някое село.