ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2007


 

ПЕС триумфира във Видин

 

В някои общини социалистите взеха над 50 %,
рекордьор е Брегово с 61, 52

 

Теменужка ИЛИЕВА

Коалиция "Платформа Европейски социалисти" победи безапелационно във Видин на първите евроизбори. За нея са гласували 14 678 от общо 31 509 души. Това е най-високият резултат за коалицията в цялата страна. 2 988 души са сложили черта срещу името на кандидата под номер 9 Петър Филипов, който е от града. Ако той беше събрал 15% лична подкрепа, можеше да стане депутат, независимо от деветото си място.

Така Видин защити името си на червен бастион и на тези избори. Коалицията на БСП получи 46,68% от подадените гласове, а с цели 30% назад остана ГЕРБ - 15,98. НДСВ събра 9,97% - над средното за страната. 641 знака са сложени срещу името на Любомир Георгиев, директор на английската гимназия във Видин, един от кандидатите за евродепутат в жълтата листа. Следва СДС със своите 7,12% и "Атака" - с 6,27%. ДПС е събрало 3,39, а ДСБ - едва 2,29.

В някои общини резултатите за БСП са още по-добри. В Кула, Димово, Чупрене, Ново село, Бойница БСП печели над 50% от гласовете, а в Брегово - 61,52. В граничната община ГЕРБ е спечелил само 10,65%, а ДПС - едва 28 гласа.

Изводите тепърва ще бъдат направени, съобщиха от общинския съвет на Социалистическата партия. Каквито и да бъдат, те говорят за едно - местните партийни органи успяха частично да мобилизират електората си да гласува. И колкото и да се радват на победата, тя не е особено стойностна. Защото активността в сравнение с втория тур на президентските избори бе двойно по-ниска. Тогава за Георги Първанов са гласували 36 472-ма избиратели срещу 14 678 сега за БСП. Значи мобилизацията не е била пълна, имало е още резерви. На фона на резултатите на останалите партии, теза за БСП впечатляват, но това не може да води до подценяване. Като цифрите на ГЕРБ например - цели 16%. И това при положение, че местните лидери са световно неизвестни, че някои от тях са познати на хората от други партии, което не повишава особено авторитета на новата формация. Може със сигурност да се каже, че това е резултат, който се дължи единствено на харизмата на неформалния лидер Бойко Борисов. Същото важи и за "Атака" - 6,27, без партията да има структура във Видин, няма и лидер. Т. е. хората са гласували директно за Волен Сидеров. НДСВ показа, че във Видин има още много привърженици и със своите 10% обещава присъствие и в следващия парламент. В дясно - нищо ново - някогашните сини са останали верни на СДС - 7,12% са го подкрепили - 422 лично Петър Стоянов. Иван Костов не е на почит - неговата партия е събрала едва 2,29%. Тези, които най-много раздухваха скандала следствие - министър Овчаров, не спечелиха нищо от него. Да, избирателите наказаха БСП за случилото се, но не се втурнаха към злорадстващите сини политици.

Евроизборите са нещо различно от останалите избори, но тези, първите, може да се превърнат в голям урок на партиите. Всяка може да види какви са тенденциите, които битуват сред електората, какво предпочитат избирателите, какво искат, от кого не са доволни, на кого вярват. И който най-добре разчете посланията, скрити в ниската активност и в подкрепата за него, ще има успех на следващите избори. И обратно, този, който не умее да ги види, ще потъва или ще изчезва от политическия хоризонт задълго или завинаги.

 

 

Монтана

 

БСП отново първа сила

 

Момчил ИВАНОВ

За пореден път БСП потвърди водещата си позиция в област Монтана. На изборите за български депутати в Европейския парламент коалиция "Платформа европейски социалисти" получи 32,19% от гласовете, пред ГЕРБ с 21,94, "Атака" 12,98, НДСВ - 12,35, СДС - 6,44, ДСБ - 2,61, ДПС - 2,39 и т. н. Резултатите бяха постигнати при много ниска избирателна активност - гласуваха едва 22,75 на сто от записаните в избирателните списъци 146 162 души.

Лидерът на БСП в региона и депутат в българския парламент д-р Емил Константинов заяви след изборите, че резултатите в областта са успех за левицата и потвърждение, че БСП продължава да е първа сила в Монтанско. Константинов коментира, че в национален мащаб БСП запазва позициите си, а управляващата коалиция печели убедително и не дава основание на опозицията да поставя на дневен ред въпроса за предсрочни парламентарни избори.

 

 

ловеч

 

Две жени припадат в РИК, карат ги в Бърза помощ

 

Мира ГАНЧЕВА

Две жени припаднали в Районната избирателна комисия (РИК) - Ловеч, след края на изборния 20 май, чакайки да предадат бюлетините от своите секционни комисии, съобщиха очевидци. Жените веднага били откарани в "Бърза помощ", където доктори ги свестили. Причина за колабса бил не толкова изморителният ден, колкото недостигът на въздух във фоайето пред РИК заради навалицата. От тежките чували на трета жена пък пострадал кракът й - била пукната кост. Организацията на предаване на материалите в областната администрация беше под всякаква критика, оплакаха се председатели на секционни комисии. Разхождането от стая в стая било безкрайно, излишно се чакало пред едни и същи кабинети по два пъти. Затова пък в общината всичко ставало бързо и акуратно. Вече много години правим избори, мисля, че вече се понаучихме, доволно коментира работата на своите хора кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

В първите избори за Европейски парламент РИК отчита 27,71% избирателна активност за Ловешка област. От пуснатите бюлетини само две на сто са недействителни. Без да е изненада за никого, БСП е получила най-много от гласовете - 27,16%, което в цифрово изражение е 10 120 души. Следват ГЕРБ с 20,63 на сто, "Атака" с 15,55% и ДПС с 12,16 на сто. При сините разликата е само 7 гласа, които са в полза на ДСБ срещу СДС.

Според справка, предоставена на медиите от централата на БСП в Ловеч, става видно, че за независимия кандидат за евродепутат Никола Петков Иванов в община Априлци не е гласувал никой. Неговата бюлетина Nо3 е единствената от всички 16, за която в някоя от осемте общини на областта подкрепата е била нулева. Иначе Никола Иванов е получил 57 гласа от региона - или 0,15%, а другият независим Серкеджиева има два и половина пъти повече доверие - 127 гласа, което прави 0,34 на сто.

Председателката на ГЕРБ в Монтана Искра Фидосова коментира, че първото място на ГЕРБ в дясното пространство го прави ядро, около което ще се формира бъдещата дясна алтернатива на тройната коалиция.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Бойко Борисов печели в областта, гласуваха и 7 местни англичани

 

Кремена КРУМОВА

ГЕРБ спечели най-много гласове на първите избори за Европейски парламент в област Велико Търново. 26, 20% от избирателите са гласували за партията на Бойко Борисов. Това са 17 167 от гражданите, упражнили своя вот. Втори са "Платформа Европейски социалисти" с 22,65% от избирателите или 14 844 души. На трето място остана партия "Атака" с 16, 50%. Зад ДПС са застанали 9,13%, за НДСВ са гласували 8,37%, за СДС - 5, 43%, за ДСБ - 3, 31%.

27,48% бе общата избирателна активност в област Велико Търново. Прогнозите на социолозите за ниско участие във вота се оправдаха. Вяли и апатични се оказаха евроизборите.

Все пак най-активни бяха гласоподавателите в общините Сухиндол - с 40, 52% гласували, Златарица - 39, 59% и Полски Тръмбеш - 32,14%. Най-ниска бе избирателната активност в община Горна Оряховица - 24,44%. Иначе изборите преминаха спокойно и без нарушения. Имаше само две неоснователни жалби за агитация - в свищовското село Совата и в старата столица.

В община Велико Търново гласуваха 26,77% от имащите право на глас. До обяд активността беше едва 4%. Повечето от гласоподавателите обаче предпочетоха да гласуват в следобедните часове и до 19 часа оформиха крайното 27,48% за региона.

Най-много чужденци - 11 англичани, трябваше да гласуват в село Хотница. Те сами бяха подали удостоверения за намeренията си. Своят вот обаче дадоха само 7 от тях. Те споделиха, че не очакват някакви големи промени, но се надяват България да стане наистина част от Европа в близко бъдеще. Според тях беше важно хората да гласуват. Британците признаха, че не са много наясно с всички български евродепутати и техните цели за Европарламента, но въпреки това проявиха гражданска позиция, като упражниха правото си на вот. В търновското село живеят и най-много чужденци - 25 семейства.

 

 

ВРАЦА

 

Червените надвиха ГЕРБ с 6,41 процента

 

Цветана АТАНАСОВА

В изборите за български депутати в Европейския парламент в област Враца коалиция "Платформа европейски социалисти" надви ГЕРБ с 6,41%. 32,27% от врачанските гласоподаватели дадоха своя вот за БСП и коалиция, а 25,86% предпочетоха ГЕРБ. Трети в класацията с 13,13% е "Атака".

Избирателната активност в областта е под средната за страната - 23,72%. От имащите право на глас 183 296 души, своя вот са дали 43 640, като 436 от тях са дописани. Традиционно най-висока е активността в община Криводол, където за евродепутати са гласували 37,28%, и най-ниска в община Враца, където до избирателните урни са отишли едва 20,73% от имащите право на глас 75 906 избиратели. В 313-те избирателни секции са работили 2 698 души, уточни председателят на Районната избирателна комисия Николай Горнишки.

Своето право на глас са упражнили и 41 души от общо 172-ма жители на врачанското село Драшан, които бяха заплашили, че ще бойкотират евроизборите заради лошото състояние на пътя Габаре - Драшан - Горна Бешовица. Според кмета на селото Тодор Тодоров до бойкот не се стигнало, тъй като два дни преди изборите започнал ремонт на пътната отсечка.

В изборния ден в РИК са постъпили 4 писмени жалби и 7 сигнала. Две от жалбите са в една и съща секция - пета във Враца. При проверката било установено, че става дума за личностен спор между двама от членовете. Проверена е и писмена жалба, подадена от Козлодуй, където ставало дума за агитация на една от политическите сили - ДПС, но не е констатирано нарушение на изборния процес, посочи Горнишки. Така се получило и при четвъртата жалба, подадена от с. Малорад, община Бяла Слатина, касаеща също агитация на ДПС. РИК е реагирала и на сигнал за разлепени агитационни материали на партия ГЕРБ в деня на изборите във Враца. Плакатите били налице, но било невъзможно да се докаже, че са поставени този ден. В село Бутан, община Козлодуй, е избухнал скандал в СИК и се наложило да се намеси полиция, след като застъпник влязъл в остър спор с комисията. Оказало се, че той е на личностна основа, поясни Горнишки.

Според народния представител от Врачанска обаласт Георги Божинов от Коалиция за България ниската избирателна активност е била очаквана. По повод на крайния резултат за БСП Божинов поясни, че социалистите явно не са успели да мобилизират напълно електората си. Не смятам, че в правителството трябва да се правят директно промени след резултатите на изборите за Европейски парламент, посочи Божинов. Той е категоричен, че "сериозните партии" трябва да прегледат организационно-партийния си политически живот и да преценят кадрите си. Според него, ако партиите направят сериозни изводи и коригират своята политика, това ще е от полза за страната.

"Аз мисля, че в парламентарното мнозинство ще се запази общият потенциал на влияние в обществото. Дали ще има желание за преразпределение - ще зависи от политическата култура и от волята на отделните партии", допълни Божинов.

 

 

Габрово

 

Получените резултати са загуба за левицата

 

Мариана ДИМИТРОВА

26,57 на сто бе избирателната активност в Габровска област за вота на български депутати в Европейския парламент (ЕП).

28,96 на сто от гласоподавателите в областта са предпочели ГЕРБ. 21,37% са гласувалите за "Платформа Европейски социалисти", 15,25% за "Атака", 9,65% за ДПС, 7,25% за НДСВ.

Броят на действителните бюлетини бе 32 129, а на недействителните - 649.

Най-ниска - 23,81 на сто, бе избирателната активност в Габрово, където всъщност спечели Бойкоборисовата партия. Най-висока активност е регистрирана в Дряново - 33,24%, там е водещ резултатът на "Платформа Европейски социалисти".

Само едно нарушение бе регистрирано в Районната избирателна комисия в Габрово по време на изборния ден. В училище, в което е имало избирателна секция, са откраднати пакети с бюлетини с номера 3 и 4. Секционната избирателна комисия открила липсата им сутринта при откриването на изборния ден. Бюлетините са били възстановени и това не е попречило за нормалното протичане на вота. По-късно откраднатите бюлетини са намерени изхвърлени в контейнер. Става въпрос за бюлетините на независимия кандидат Никола Иванов и тези на партията на Яне Янев "Ред, законност, справедливост".

Получените изборни резултати са загуба за БСП, коментира лидерът на социалистите в Габрово Николай Григоров. Причините за ниския вот той обяснява с това, че темата за Европейския съюз била доста далечна в битието на симпатизантите на столетницата и голяма част от тях не са били достатъчно мотивирани да отидат до урните. Друга причина за ниския резултат Григоров вижда и в инициираните за сметка на БСП скандали през последните месеци. "Нищо драматично не се е случило. Това са специфични избори и избирателят не вижда своя конкретен интерес. Това се показва и от ниската избирателна активност в Габрово", коментира още лидерът на местните социалисти. Той не изключва възможността част от традиционните избиратели на БСП да не са гласували и заради съвместното управление на страната с ДПС и НДСВ.

"Резултатите, които получи НСДВ на тези избори, си имат своето обяснение. Нашите привърженици ни наказаха заради проявената към тях нелоялност. Този вот бе наказателен заради влизането ни в коалиция с БСП и ДПС", коментира пък областният координатор на жълтите в Габрово Ивелина Пеева. Трябва да спре групирането по интереси и да започне групирането по политика, заяви още тя.

"Победата на партия ГЕРБ е не само победа на партията, а е победа преди всичко на габровци. Тя е на тези, които искат някаква промяна да се случи. И така те заявиха своето желание за промяна", обясни говорителят на габровските "гербери" Николай Сираков.

През последните няколко години габровци винаги са изненадвали с вота си. През 2001 г. градът на Рачо Ковача бе с най-голям вот за парламентарните избори в страната в подкрепа на току-що появилият се на политическата сцена лидер на новосформираната НДСВ Симеон Сакскобургготски. Сега за евроизборите габровци също са на първо място с най-много гласове в подкрепа на ГЕРБ. По-трезвомислещите хора си обясняват това с мотива, че "герберите" все още не са участвали в управлението на страната и техният лидер не е обрал негативите от подобно управление. Нещо, което времето доказа с явлението "НДСВ", сега техният резултат в Габровска област е едва 7,25 на сто.

 

Румен Петков в Елена:

Управляващата коалиция се представи добре

Кера СТОЯНОВА

Според министъра на вътрешните работи Румен Петков могат да се направят три основни извода от първите евроизбори в България. Първо - ниска избирателна активност, второ - в България няма десница, и трето - постигнати са добри резултати за тройната коалиция.

"Тройната коалицията се представи достатъчно солидно и няма алтернатива в управлението, не очаквам и да има. Особено когато няма и десница в България. Аз бих казал, че ниската избирателна активност не е непременно наказателен вот. Вероятно в част от нашите избиратели има и такива настроения. Но това е твърде комплексен въпрос, за да бъде пряко адресиран към едно или друго събитие от последните два месеца", коментира пред журналисти в Елена министърът на вътрешните работи. Според него БСП не е стигнала до своите избиратели. Нямало е политика, която да ги накара да отидат до урните и да гласуват. Той посочи още, че от гледна точка на вътрешнополитическия живот липсата на стабилна десница не е добре. Мисля, че при едни парламентарни избори трудно може да се постигне нова управленска конструкция, която може да излъчва стабилността на сегашното управление, заяви Петков. Според него всички опити да се осуети работата на правителството с предизборни напъни са били неуспешни. Той сподели още, че не очаква да има трусове в парламента и ще надделее разумът, подчинен на българските интереси.