СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 20 (30 май - 5 юни 2014 г.)


 

 

Зъболекарите в неведение какво се случва със Стоматологията

 

Денталните специалисти се страхуват да не бъдат изгонени от сградата

 

Част от стоматолозите, които имат кабинети в сградата, сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

37-те зъболекари, които работят в Стоматологията, са в пълно неведение какво ще се случи със сградата, какви са плановете на общината за бъдещето на Денталния център и какво точно означава минаването под шапката на ДКЦ 3. Никой от местните старейшини досега не се е срещнал с нас, за да ни информира или за да чуе нашето мнение, споделиха те пред "BG Север". Денталните специалисти се оплакаха и от отношението на шефа на съсловието им за област Плевен д-р Петракиев. Той не само че не се застъпил да защити техните интереси, но им задал и реторичния въпрос: някой мен питал ли ме е аз как съм си направил моя кабинет.

Кому е нужно тази емблематична за Плевен сграда да бъде продавана, приватизирана или променяна, питат д-р Светослав Тодоров, д-р Ели Кочкова, д-р Наталия Василева и д-р Лилия Стефанова от Стоматологията. И припомнят, че сградата е строена през 1979 г. и е проектирана точно за стоматология с всичките й особености. Самото й преобразуване в друга насока би глътнало много средства, време и усилия, смятат още те.

Четиримата зъболекари твърдят, че в Стоматологията работят специалисти с повече опит и с много пациенти не само от Плевен, а и от цялата област. "Сравнително ниските наеми, които плащаме - до 250 - 300 лв. заедно с консумативите, ни позволяват да поддържаме, с риск да работим на загуба, и едни по-поносими цени, в сравнение с колегите ни, които работят по

други места в града. Ако обаче се наложи да се изнесем, това ще ни коства първо много време и ходене по институции за издаване на разрешителни от РИОКОЗ, Пожарна и др., после оборудване на помещенията с техника, почти двойно по-високи наеми и накрая ще изгубим много от пациентите си, повечето от които няма да знаят мястото на новия ни кабинет", заяви д-р Наталия Василева.

За 14-те години, през които са работили в тези кабинети, всеки един от тях е вложил лични средства в ремонт, смяна на дограма, нови машини. Важен момент, който от правна гледна точка не е за пренебрегване, според тях е, че всички имат сключени договори за наем до 2017 г.

Освен тях, в сградата се помещават още и два офиса на зъболекарски фирми за материали, рентгенов кабинет, медицински център "Апекс", лекари, кардиолози, невролози, които също ще са потърпевши от това, което ще се случи със Стоматологията.

Зъболекарите твърдят, че при евентуална приватизация би било редно първо на тях да се предложи да си изкупят кабинетите. Освен това в закона за приватизацията имало момент, според който първите пет години трябва да се запази предмета на дейност на здравното заведение.


 

Деца учат в катакомби, няма пари за ремонти

 

 

Част от сградите са в плачевно състояние, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Не е по силите на едно училище да отдели 40-50 хиляди от бюджета си за ремонт. Така отговори директор на плевенска професионална гимназия на въпрос на загрижени родители ще бъде ли по-топло на децата им в сградата следващата зима и ще бъде ли поправена изронената външна мазилка. Спасителен пояс за него и за директори от други училища в Плевенска област се оказала национална програма на образователното министерство за подобряване на материалната база. Проектът включва ремонт на грохнали сгради и учебни бази, както и подобряване на енергийната ефективност в училища, в които от години децата мръзнат. По нея те вече кандидатстват за подмяна на отоплителни инсталации, за саниране или ремонт на покриви.

В една от плевенските професионални гимназии котелът за парната инсталация е от миналия век. За ремонта и подмяната му ще трябват 56 000 лева. Само котелът струва 30 хил. лева, необходими са пари и за електроинсталация. В същото училище плачевно е състоянието и на сградите, които този котел трябва да топли. Всеки директор обаче има право да кандидатства за една опция от програмата. Така на практика той може да закърпи една дупка, не повече, макар че се отварят нови.

Все пак от някъде се тръгва, доволни са повечето директори. По нечия приумица, разкриват те, земеделското министерство е решило земеделските училища до 2013 година да нямат право да кандидатстват

по проекти за подобряване на материалната си база. Абсурдът е наложен от чиновници в предишното правителство, без да бъдат изтъкнати причини. Така професионалните гимназии са били буквално набутани в ъгъла на образователната система, коментират още директорите. Генерални ремонти в някои плевенски гимназии не са правени от повече от 30 години.

Сега двете министерства - на образованието и на земеделието, заедно умуват как по-бързо да се излезе от неприятната ситуация, за да спре разрухата на сградите и стане по-топло в тях за децата. Обещанията са за скорошно и приоритетно включване на тези училища и в други проекти. Регионалните инспекторати са тези, които ще събират папките за кандидатстване в тях и ще ги препращат за окончателна оценка и благословия.


 

Бебешките стоки в Лондон двойно по-евтини отколкото в България

 

 

Българчетата, родени в Лондон, Еди и Крис, сн. авторът

Мая ПАСКОВА

"В потрес съм от цените на бебешките стоки в България. Не мога да си обясня защо е така и не знам как родителите успяват да се справят". Това споделя Луиза - плевенчанка, която от години живее и работи в Англия. Там ражда и близнаците си - Еди и Крис. Те вече са на 9 месеца. Решава лятото да прекара в родния си град с децата и родителите си, съпругът й остава в Лондон. Първото нещо, с което се сблъсква на родна земя, е храната за бебетата. Там независимо от марката сухите бебешки млека варират от 8-10 паунда за 900 г (около 20 лв.) Тук майката купува 600 г за 22 лв. При пюретата е същото - бурканче от тях в Лондон се търгува за половин паунд, в Плевен най-евтините са 1,30 лв., вносните - двойно по-скъпи. Единственото спасение в нейния случай остава детската кухня в Плевен, където на достъпна цена получава разнообразна и подходяща за възрастта на близнаците храна. Но с памперсите няма алтернатива. Въпреки че си идва с пакети от Англия от 74 бр. за около 10 лв. български пари, запасът вече се е стопил и тук трябва да ги купува на двойна цена. За дрехите и обувките изобщо не коментира. Те също са напазарувани от Англия за цялата ваканция. Наложило се от Плевен да купи обувки за прохождане - 25 лв. за чифт. Това са стоки, които бебето дори не може да износи, защото ги израства, осъзнава майката, а и не само тя. Много като нея пазаруват стоки директно от Англия по интернет.

 Така дори с доставката, цените са далеч по-разумни от тези на българските. 3 бодита, например, през един от сайтовете излизат 15 лв., а в магазина най-евтиното е 7 лв. Луиза вече е направила списък с продуктите, които съпругът й ще изпраща от Лондон до края на българската им ваканция."Не говорим за разликата в доходите и съотношението им към стоките. Въпреки че в Англия майките са подпомагани от държавата да отглеждат децата си", смята Луиза. За близнаците тя получава по 33 паунда на седмица. Отделно е майчинството, което е една година, като първите три месеца майката получава 90% от заплатата си, после 60% до 9-ия месец и до годината нищо, но затова, че си гледа сама детето, държавата й отпуска помощи. Оказва се, че и там е популярна "професията", овладяна от нашенските роми - повече деца, повече доходи. Съседка на Луиза има 8 деца, бременна е с девето, решена да спре на 10, си докарва приличен доход, без да ходи на работа. Една от причините майките да си стоят в къщи с децата, са таксите за ясла, които започват от 800 паунда на месец. Но пък децата тръгват на 5 години на училище.


 

Изпитите в професионалните гимназии продължават и през юни

 

Стефана СЛАВКОВА

На още едно натоварване в началото на юни ще бъдат подложени учениците, предпочели усвояването на професия, в сравнение с връстниците им от общообразователните училища. Освен явяването на матури, резултатите от които ще станат ясни до 9 юни, за тях стартират и държавните изпити по теория на професията, информират от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Плевен. На 5 юни е писменият за всички професионални гимназии в областта, датите на практиките със заповеди вече са определени от директорите за всяко училище.

На изпитите дванадесетокласниците ще могат да придобият степен за професионална квалификация. Препитването ще е по близо 100 професии и специалности. Лятната сесия е най-масовата, припомнят от РИО. На нея учениците от професионалните училища се явяват независимо от това дали успешно са взели матурите. Идеята абитуриентите от професионалните гимназии да не държат втора матура, а като такава да се признава държавният изпит, проведен с външни квестори и външно оценяване, беше на дневен ред при предишното правителство, но така и не се осъществи.

На матурата по български език и литература в Плевенска област тестове са решавали 2 106 зрелостници. Заради двойки по други предмети 93-ма тази година не са били допуснати в изпитните зали.

2167 в областта са държали втори изпит по предварително избран от тях общообразователен предмет. Най-голям е броят на онези, които не са се явили на изпит по география - 73-ма. За разлика от тях всички 137 дванадесетокласници, престрашили се да решават задачи по математика, са се явили в залите, информират още от РИО.

Дванадесетокласниците в Плевенска област тази година направиха пробив в избора на втора матура. 896 от учениците, подали заявления за допускане до държавни зрелостни изпити, са посочили, че искат да мерят сили по биология и здравно образование, а не както досега по география и икономика, където мераклиите бяха със 106 по-малко.

По предварително утвърдена практика старши експерти от инспектората по образованието ще започнат активни обиколки в града и региона след като станат известни резултатите от матурите. Те ще влизат там, където са били показани най-слаби резултати, научи "BG Север". По неофициална информация под прицел ще са не само слабаците, а и онези училища, които са в първата десятка на класацията - отличниците.

 

 

Послушай лекаря

 

Изкривената носна преграда задължително ли трябва да бъде оперирана? Кои от симптомите, които предизвиква, могат да се пренебрегнат и кои - не? Какво представлява самата операция?

Поля Трифонова

 

 

Всеки трети е с изкривена носна преграда

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Девиацията (отклонение от нормалното положение) на носния септум не е патология, ако не довежда до затруднено носно дишане. Изкривената носна преграда се среща в 30% от населението, а деформацията на външния нос - в около 10%. Причините могат да бъдат травматични, а също така и растежни, в резултат на диспропорции на костно-хрущялните елементи на носа по време на растежа.

Травматичните девиации и деформации могат да се появят още по време на родовия акт, както и след травми в детската възраст. Останалите изкривявания в по-късна възраст се дължат на различни травматични причини.

Растежните девиации и деформации не могат да се обяснят в повечето от случаите. Периодът на шестата до осмата седмица от ембриологичното развитие играе важна роля върху развитието на носа, затова някои болести по време на бременността, употреба на лекарства, могат да засегнат носните структури.

Девиациите на носната преграда могат да бъдат под формата на шипове, кристи, S-бразни, кръстообразни и др.

До 1948 г. съществуват различни методи за корекция на носната преграда и външния нос, но най-често се е прилагала техниката на Килиан (субмукозна резекция на септума). При нея се отстранява целият изкривен участък от хрущяла, не се заменя липсващата част от хрущяла или костта, а лигавицата от едната страна допира директно до лигавицата от другата страна. Това прави тази методика слаба, защото много чести усложнения при нея са перфорациите на септума, както и вибрациите на лигавицата на целия участък на премахнатия хрущял, водещи до промяна на дишането. Равносилно на революция в хирургията на септума се явява методиката на М. Соttlе, описана от него още през 1948 г. Самата методика подготвя лигавицата и перихондриума на носния септум, така че и атрофичните участъци на лигавицата по изпъкналите места се съхраняват и не се травматизират. Той създава не само оперативна методика, но и набор инструменти, подходящи за нейното извършване.

Една от най-честите операции в оториноларингологията е риносептопластиката. С новата оперативна техника, която използваме, не се извършва латерална остеотомия и следоперативният период е много по-кратък.

 


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

 

 

върни се в НАЧАЛО