СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 20 (30 май - 5 юни 2014 г.)


 

След евровота

 

Всички губят гласове, най-много БСП

 

АБВ в Плевен постигна 6,5%, което е с 2,5 на сто над средното за страната

 

 

Рядко в секциите имаше повече от един избирател, сн. Емилия Карабулева

Катя ДИНЕВА

Ниската избирателна активност на евровота в неделя логично доведе до загубата на гласове като абсолютен брой от всички политически сили в сравнение с парламентарните избори миналата година. Така се случи и в Плевенския избирателен район. Въпросът обаче е кой колко е загубил и как това се отразява на процентите.

През 2013 г. безспорен победител в областта бе Коалиция за България с 41 856 гласа (32,7%). Партия ГЕРБ, въпреки победата си в национален мащаб, тогава взе в региона 34 210 гласа (26,7%). Сега картинката е коренно различна - БСП има 17 697 гласа (22,8%), а основният им опонент - 20 516 гласа (26,4%). Простата аритметика показва, че хората на Бойко Борисов са намалили подкрепата си с 13 784 бюлетини, а столетницата се е сринала с 24 159 гласа. Или ако съпоставим процентите от двата вота, обръщането в полза на ГЕРБ е почти 10%.

Това очевидно е катастрофа за БСП в Плевенско. Причините вероятно са много - и разочарованието в национален мащаб от управлението на БСП, ДПС и "Атака", и тоталното превземане на региона в кадрово отношение от ДПС, и излъганите надежди, че ще стартира АЕЦ "Белене" и ще осигури работни места и по-добри доходи на хората в региона. Разочаровани социалисти обаче споделят още нещо - когато миналата година БСП разгроми ГЕРБ в областта с 6% разлика, председател на областното ръководство на столетницата бе Васил Антонов, а шеф на предизборния щаб - Румен Петков.

След като Антонов стана депутат, по силата на устава трябваше да освободи поста, а Петков сам се оттегли като шеф на щаба, преди да бъде изключен от БСП заради ангажимента му към АБВ.На отминалите евроизбори тотален погром претърпя и "Атака", губейки 8 222 гласа (11 448 гласа или 8,9% през 2013 г., срещу само 3 226 бюлетини (4,2%) сега). И тук причините за срива са ясни - от една страна фриволното поведение на лидера Волен Сидеров, а от друга - колективната оставка и пълния разпад в местното ръководство.

Дори Меглена Кунева, която сега се яви в коалиция с емблематичните десни СДС и ДСБ, е взела с 572 гласа по-малко в сравнение с 2013-а, когато участва самостоятелно с партията си "България на гражданите". Но в интерес на истината трябва да се отчете, че заради ниската активност сега Реформаторският блок има по-висок процент - 5,3 срещу 3,7 миналата година.

Най-малко загуба на абсолютен брой гласове, но най-голям положителен скок в процентите има в Плевенско ДПС, което пак успя да си купи по-голямата част от ромските гласове в региона (останалите ги напазарува "България без цензура"). Партията на Доган е намалила влиянието си само с 272 гласа, което обаче на фона на изборната апатия й гарантира увеличение на процентите с 4,4 пункта (през 2013 г. има 9 279 гласа или 7,2%, а сега - 8 898 гласа (11,6%).

Избирателите от Плевенския регион се оказа, че са най-жадните за популистки и безпочвени обещания, след като се хванаха на въдицата на Николай Бареков и пуснаха в кошницата му цели 11 535 бюлетини. Това са 14,9 на сто, при среден процент за страната 10,7. Но всъщност в Плевенско явно не става въпрос за захранване само с обещания, а и за реално стимулиране с финикийски знаци - достатъчно е да се видят протоколите от избирателните секции, в които преобладава ромското население, за да се стигне до извода, че което не е купено за ДПС, е отишло при ББЦ.

Провал или обективна възможност и добра основа като начало - това е въпросът, който вълнува местните фенове на движението (което предстои да стане партия) на Георги Първанов Алтернатива за българско възраждане (АБВ). След бруталния натиск, който бе оказан по време на кампанията върху симпатизантите, общинските и селски червени кметове, постигнатият резултат в региона - 5,2% срещу 4% за страната, и особено в град Плевен - 6,5 процента, може да бъде отчетен като приличен и обнадеждаващ за едни следващи избори. Всъщност и от тези сравнения, и от написаното по-горе за резултатите на БСП, от самосебе си се налага изводът, че там, където участва Румен Петков, резултатът не закъснява...


 

Социалистите предпочетоха младока Момчил Неков пред Сергей Станишев

 

Поля ТОМОВА

Ниската избирателна активност в Плевен даде възможност на селата да имат думата при определяне на крайния резултат от евровота в общината. 31 132-ма жители на град Плевен отидоха до урните, за да изберат българските евродепутати. Най-много гласове има ГЕРБ, следван от БСП, "България без цензура", Реформаторския блок и АБВ. В Плевен формацията на Георги Първанов има 6,52 на сто от гласовете. Прави впечатление сравнително добрият резултат на АБВ в централна градска част. За сметка на това обаче в селата на Плевенска община АБВ търпи тотална загуба и взима едва 334 гласа. Отлив в селата има и за БСП, за сметка на партията на Николай Бареков. 1 422 са гласовете на "България без цензура" от селските секции. Правят впечатление гласовете от ромските махали, както и вотът на Буковлък. В 205-а секция от 709 действителни гласа, 295 са за Бареков, 378 - за ДПС. 2 056 са гласовете на ДПС от селата, от които 1 004 идват от Буковлък, което компенсира слабия резултат от 1 063 гласа в град Плевен. Близо 11 процента е разликата между ГЕРБ и БСП в община Плевен. Червените имат едва 7 869 гласа. Партията на Борисов печели симпатиите на 30,88 на сто, докато червените имат 20,25 процента. "България без цензура" взима 13,59 на сто, Реформаторският блок - 7,14 процента, АБВ - 6,09 процента. Формацията на Георги Първанов е първа политическа сила в селата Коиловци и Тотлебен, където има съответно 24,9 на сто и 47,08 на сто. Изненадващ резултат в две плевенски села показва и номер едно в бюлетината - "Българска левица". В Мечка за нея са гласували 52-ма души, а във Върбица - 27 човека. Още по-изненадващ е резултатът в Плевен от преференциалния вот. Оказва се, че тук масово избирателите на БСП са предпочели 15-ия в листата - 27-годишния Момчил Неков, и той е получил най-голямата за страната преференция. Младокът има 1 793 гласа, докато председателят на партията Сергей Станишев има 1 369 преференции.


 

Почернени родители набират средства за реанимацията

 

Еми СТАЛЕВА

Тежка катастрофа в близост до Луковит на 5 май т. г. отне живота на две млади момчета и остави в критично състояние едно момиче. Незабавно техни приятели създадоха група във Фейсбук с настояване да има справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван. Родителите на загиналите и ранените младежи също се включиха в тази инициатива, като на първо място искат законодателни промени, които предвиждат по-строго наказание за подобен вид престъпление. Започна и друга инициатива - "С какво да помогнем?". Галя Горанова, майка на загиналия Влади, обясни, че са започнали кампания по набиране на средства за подпомагане на Клиниката по реанимация в плевенската Университетска болница, тъй като искат да се помогне на повече хора. Разкрита е сметка, която е с благотворителна цел за закупуване на реанимационни легла и монитори за КАИЛ - Плевен - Реанимация към УМБАЛ "Д-р Георги Странски". Целта е да се улесни работата на лекарите, които се борят ежеминутно за живота на милиони пациенти от цяла Северна България.

Към момента на приключване на броя по сметката вече са събрани 5 738,81 лева.

В Плевен вече са разположени седем броя от кутиите. Те са прозрачни, отпред със залепен банер на четирите деца - снимката от заглавната страница във Фейсбук с поставен номер в горния десен ъгъл. Има и банери с пояснение на български и английски език. Кутиите са разположени както следва:

Кутия №1 - ул. "Сан Стефано" №8 (срещу ОД на МВР на центъра);

Кутия №2 - магазин "ЛАЙФ", ул. "Трети март" №35 ("Дружба");

Кутия №3 - магазин "ЛАЙФ", ул. "Цар Самуил" №138 (Девети квартал);

Кутия №4 - магазин "ЛАЙФ", ж.к. "Сторгозия" №82 А;

Кутия №5 Магазин "ЛАЙФ", ул. "П.Р.Славейков" №59;

Кутия №6 Магазин "ЛАЙФ", ул. "Васил Априлов" №14 (пл. "Македония");

Кутия №7 Фитнес "ЛАЙФ", ж. к. "Сторгозия" №82 А.

Ако имате желание и възможност да помогнете и да станете съпричастни към тази кауза, можете да дарите средства на следната сметка в лева:

IBAN BG16 UNCR7000 1521 681656

BIC UNCRBGSF Титуляр: Галя Игнатова Горанова

Скандал разтресе местния парламент,

ГЕРБ и центърът бойкотираха дебатите


 

Опозиция и управляващи се замеряха с балони и пресконференции

 

Всички старейшини от БСП бяха в залата, но кворум нямаше, сн. авторът

Местата на съветниците от ГЕРБ и центъра останаха празни

Емилия КАРАБУЛЕВА

Пореден скандал беляза извънредната сесия на общинския съвет (ОС) в Плевен в сряда, 28 май. На нея трябваше да бъдат обсъдена кризата в управлението на общината и стилът и методите на работа на кмета проф. Димитър Стойков, който не пое отговорност за корупцията на негови подчинени. Нищо такова не се случи обаче, тъй като съветниците от ГЕРБ изобщо не влязоха в залата. Не се появиха (с едно - две изключения) и колегите им от групите "Център" и "За Плевен", макар че последните бяха обявили с декларация до медиите, че ще присъстват на извънредната сесия и ще участват в дебатите. В обявения начален час за заседанието - 14,00, кворум липсваше (присъстваха 14 при необходими минимум 21 старейшини), затова председателят на ОС Дарин Ангелов обяви, че както е по правилник след 15 минути ще направи нова проверка на присъствието. В това време пред залата се появиха представители на "България без цензура", които развяваха балони с лика на кмета и призив "Стойков, оставка".

В полупразната зала бяха внесени от Георг Спартански балони и поставени на банките на отсъстващите съветници от ГЕРБ. Представителят на "БНД - обединена десница" в местния парламент обяви, че ГЕРБ са като "спукани балони" и че това е символ на всичко, което се случва в момента. Насред хаотичната говорилня се появи кметът проф. Димитър Стойков, който изхвърли балоните навън и обясни, че никога не се е страхувал от дебат.

Общинските съветници от БНД на пресконференция коментираха арестуването на зам.-кмета Алексей Зелов от ДАНС и изразиха възмущението си от факта, че и до ден днешен той не е отстранен от работа от кмета Стойков. Георг Спартански нарече управляващите "глупави", "неподготвени", "позорна кохорта плъхове на ГЕРБ".

Непосредствено след тези изявления на десницата в местния парламент, пресконференция дадоха и от групата на БСП. "За съжаление и днес не се осъществи нашето желание за дебати по належащата оставка на кмета. Това стана заради страх, предразумно поведение от страна на управляващите от ГЕРБ. Ако бяха разумни щяха да осъзнаят, че демокрацията принадлежи на народа. А пък ние - общинските съветници, сме представители на народа и сме тук. Но те - управляващите, отсъстват от важен дебат", заяви председателят на групата съветници на БСП Чавдар Велинов.

"Искането за свикване на извънредна сесия нямаше политически характер. Веднъж се подиграха с нас като свикаха сесия в тясната общинска зала, в 17,30 ч. в петък. Затова ние поискахме сесията да се отложи и да се проведе днес. В случая общинските съветници от ГЕРБ правят много лоша услуга на кмета. Дебатът е в тяхна полза като управляващи", заяви Пенчо Карагьозов от групата на БСП.

За да отговорят на нападките на политическите си опоненти в местния парламент, час по-късно пресконференция дадоха кметът Димитър Стойков и съветници от неговата партия ГЕРБ.

Кметът Стойков заяви, че той няма да падне до нивото на опонентите си и да прави коментари за тях, а ще говори с цифри. Градоначалникът изнесе данни за влезлите в града инвестиции и за перспективите на общината за финансиране в бъдеще. Стойков заяви, че за периода 2007 - 2013 г. са получени инвестиции за 188 675 679 лева. 73,8% от тях са влезли в общината през неговия мандат.

 

върни се в НАЧАЛО