СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 20 (30 май - 5 юни 2014 г.)


 

Задържаният за измама санитар се оправдал с двете си болни деца

 

41-годишният Николай Антонов бе арестуван с 500 белязани лева

 

Полицията и прокуратурата дадоха съвместна пресконференция по случая, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

41-годишният санитар в плевенската Спешна помощ Николай Антонов, който бе задържан с 500 белязани лева, за което писахме в информационния сайт bgsever.info/news, се оправдал, че вършил измами, защото имал две тежко болни деца и му трябвали пари, за да ги отглежда. Той признал пред разследващите и две стари свои прегрешения, стана ясно ден след арестуването му.

Белезниците на ръцете на Антонов щракнали в понеделник вечерта след акция на прокуратурата и полицията в Плевен. Санитарят поискал пари от близките на единия от загиналите при катастрофата край с. Комарево в нощта срещу 25 май. Тогава джип "Хонда" падна в дълбок вир от старото корито на р. Вит. Двама от пътуващите в него - мъж на 34 г. и жена на 24 г., се удавиха. Другите двама успели да се спасят.

Антонов сам намерил почернените хора и предложил да уреди такова заключение на експертизата от съдебна медицина, което ще им осигури изплащането на висока застраховка. За "услугата" поискал 3 000 лв. Съпругата на загиналия - Гергана Ц., съобщила в полицията за поискания подкуп и капанът бил подготвен.

"Антонов се е представил на жената като служител от съдебна медицина и я убеждавал, че може да упражни влияние върху лекарите при изготвянето на експертизата. В действителност е назначен в Спешна помощ да транспортира трупове на загинали в автомобилни катастрофи и други произшествия", поясни прокурорът по делото Искра Ганева.

След оплакването на вдовицата бил сформиран екип, а банкнотите за осигурената сума от 500 лв. били описани по номера. Разговорът при срещата между Гергана и Николай бил записан със СРС. Жената обяснила, че не може да намери повече пари, защото й трябват средства за погребението на нейния съпруг. Санитарят взел сумата, но настоял да получи и останалата част, защото в схемата участвали трима души и всеки трябвало да получи дял. Веднага след това полицаите задържали измамника, а прокуратурата му наложила 72-часова мярка за неотклонение.

При разпитите Антонов си признал за още един подобен случай, при който взел 4 000 лв., но не изпълнил обещанието да осигури съдебно-медицинска експертиза в полза на близките на друг загинал в катастрофа. Измамените живеели в друг регион на страната и ще бъдат издирени, за да дадат показания, допълни прокурор Ганева.

Санитарят признал и за извършена от него кражба. Той задигнал от джобовете на докаран за спешна операция украинец 160 евро. Близките на чужденеца установили, че парите са изчезнали и подали жалба, но Антонов бързо намерил начин да върне сумата и наказанието му се разминало.

"Установихме със сигурност, че няма схема с повече участници, а Антонов е мамил, че има някакво влияние в съдебна медицина. Използвал е възможностите, които му дават неговите служебни задължения - да присъства на местопроизшествията и да знае с подробности какво се е случило, за да заблуждава жертвите си" - допълни шефът на полицейската дирекция в Плевен Йордан Каменов.


 

3,3 млн. лв. дължат неизрядните битови абонати на ВиК - Плевен

 

Веселина ИЛИЕВА

28 000 са неизрядните битови абонати на "ВиК" - Плевен, към дата 26 май, съобщи за "BG Север" пиарът на дружеството Геновева Колева. За изразходваната вода те дължат около 3 300 000 лева. Колко от тях са роми, това не можем да кажем, но е факт, че в селищата с концентрирано ромско население несъбраните суми са повече, уточни още тя и допълни, че най-много са длъжниците от Пети квартал на Червен бряг, от Долни Дъбник, Крушовица, Глава и Буковлък.

Некоректните към "ВиК" юридически лица са 1 570 на брой с дългове в размер на над 714 000 лева. Най-голям длъжник сред тях е фирма "Сторко".

"Водоснабдяване и канализация" - Плевен, използва всички законови мерки за събиране на задълженията и има еднакъв подход към всички клиенти, в това число и сключване на споразумителни протоколи за изчистване на натрупаните задължения, заявиха от дружеството. Месечната вноска се определя от размера на дължимата сума. Компанията е отворена за диалог с всички длъжници, твъдят от "ВиК" - Плевен.

От там потвръдиха и за нарасналите случаи на кражба на вода, които личат и от ежедневните бюлетини на полицията. Те са главно в малките населени места, защото там има по-голяма възможност за подобен тип незаконно присъединяване към водопреносната мрежа.

Екипи от "ВиК" - Плевен, правят проверките съвместно с органите на реда и след установяване на кражба. Следва спиране на водата и предаване на случая за разследване на полицията.

Водоподаването за Плевен се осъществява от следните водоизточници: водоснабдителна група "Черни Осъм", вододайна зона Крушовица, вододайна зона Биволаре и вододайна зона Долна Митрополия. Дебитът на група "Черни Осъм" в момента е висок и нашият град се захранва основно от него, съобщи Геновева Колева. По думите й са взети всички мерки за компенсиране на недостига при намаляването му. Не очакваме въвеждане на режимно водоподаване, успокоиха плевенчани от "ВиК", като допълниха, че на този етап не предвиждат промяна в цената на водата.


 

КЗК наказа топлинен счетоводител

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи нарушение на чл. 29 от Закона за защита на конкуренцията от страна на топлинното дружество "Термостил систем" ЕООД - Плевен. КЗК наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 7% от приходите от продажби на стоки за предходната финансова 2013 г., което се равнява на 4 060 лева.

В решението на КЗК е посочено още, че след като се е запознала с изложените факти комисията приема, че действията на "Термостил систем" противоречат на добросъвестната търговия и увреждат интересите на конкурентното дружество "Холидей и Райзен" ЕООД.

"Решението на КЗК е издадено на 28 април т. г. Нашето дружество е подало още жалби до комисията, за които чакаме резултат. По някои от казусите вече текат и съдебни дела", обясни Митко Колев, административен координатор на "Холидей и Райзен" в Плевен.

Ще припомним, че войната между топлинните счетоводители в Плевен доведе до подаване на жалби в КЗК. "Холидей и Райзен" и "Термостил систем" - две фирми за топлинно счетоводство в Плевен (от общо 6 на брой), се хванаха за гушите заради неуредени сметки. Всичко това обаче доведе до рекет и измама на обикновените потребители в града. В момента КЗК и ДКЕВР са залети от информация и жалби от плевенските дружества.

"Термо контрол +" е имала договор за търговско представителство на "Холидей и Райзен" за град Плевен. Миналата година, през април месец, шефът на "Термо контрол +" Вили Димитров регистрира фирмата "Термостил систем" ЕООД, на която е собственик и управител със същата дейност - топлинно счетоводство. Това е в разрез със Закона за защита на конкуренцията, обяви Митко Колев от името на "Холидей и Райзен". Той поясни, че от тяхното дружество са информирали КЗК, изпратили са всички документи и чакат да се насрочи дело. От комисията вече са ги уведомили, че е даден ход на разследването.

Както "BG Север" вече писа, шефът на "Термостил систем" Вили Димитров обвини "Холидей и Райзен", че насила са сменяли уреди на възрастни и болни хора в града, както и че топломерите им са с изтекъл срок на годност. "Не сме сменяли топломери насила. Това става по желание на клиента. Понякога сменяме само по един уред в апартамент, а другите си остават същите", коментира Митко Колев от "Холидей и Райзен". Той информира, че по европейска програма ще бъдат доставени и монтирани безплатно супермодерни уреди, които се отчитат по джиесема. Всеки абонат по всяко време ще има възможност да получава информация за сметката си, за състоянието на уредите, за данните, отчетени в този момент.


 

За лъжесвидетелство съдът не дава повече от пробация

 

Светлана МАРИНОВА

Седем дела за престъпления против правосъдието е гледал Плевенският окръжен съд през последната година. Пет са за лъжесвидетелстване, по едно - за бягство от затвора и за нарушение на забрана да бъде приближавано лице, защитено по Закона за домашното насилие.

Всеки съдебен процес започва с предупреждението, че за лъжесвидетелстване може да се лежи до 5 години зад решетките. Очевидно някои не само не се плашат от това, но макар и рядко - действително застават на подсъдимата скамейка за това престъпление. Всички осъдени в Плевен за лъжесвидетелстване през последната година са получили наказание пробация. Последната присъда е от 20 май т. г. Двама плевенчани са осъдени на 6 месеца пробация, тъй като по административно дело са излъгали кой действително е шофирал автомобил "Рено Меган", когато пътните полицаи са спрели колата за проверка.

На 4 март 2014 г. Плевенският районен съд осъжда жена на 6 месеца пробация за лъжесвидетелстване. По частно наказателно дело тя излъгала, че е присъствала на отправени обиди и заплаха пред сградата на съда. На следващия ден същата присъда получава мъж, който явно бил вторият лъжлив свидетел по същото дело.

По друго наказателно производство осъденият заявил пред Плевенския районен съд, че е бил свидетел на престъпление, станало в Пордим, без това да е така в действителност. За лъжата си на 4 октомври 2013 г. той е получил една година пробация.

Не само директното лъжесвидетелство, но и да накараш някой друг да го извърши, е престъпление. Именно в това е признат за виновен мъж с инициали В. Ц. Н. с решение от 13 януари 2014 г. Той накарал двама да твърдят и пред досъдебното производство в Плевен, и пред наказателния съд в Бремен, че конкретна жрица на любовта не е проституирала в полза на определено лице. Присъдата отново е 6 месеца пробация.

Неизпълнението на съдебно разпореждане също попада в този специфичен раздел от НК. С присъда от 15 май т. г. жител на града е признат за виновен, че на 24 април т. г. в Плевен не е изпълнил съдебна заповед за налагане на мярка за защита срещу домашно насилие - забраната е да приближава жена с инициали Л. М. в продължение на 10 месеца. Мъжът е осъден на 10 месеца пробация.

Доста по-заплетен е случай, касаещ бягство от затвора. Мъжът излежавал 5-годишна присъда. Избягал, докато бил в двудневен домашен отпуск. Напуснал и страната, но след време взел, че се върнал - хванали го на ГКПП Кулата. Той си доизлежал присъдата и бил освободен на 14 октомври 2013 г. Мъжът предвидливо отново духнал зад граница, а делото за бягството, незнайно защо забавило се във времето, е гледано в негово отсъствие. Въпреки празната подсъдима скамейка, на 5 декември 2013 г.той получава задочно наказание половин година зад решетките.

 

върни се в НАЧАЛО