СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 20 (30 май - 5 юни 2014 г.)


 

48 години строг затвор получиха трима души за опит за убийство

 

Неуредени финансови отношения са в дъното на злодеянието

 

Светлана ЧАМОВА

Присъди от общо 48 години строг затвор произнесе Плевенският окръжен съд на трима за опита им преди 4 години да убият Иво Ангелушев, сега на 41 г., от село Шияково. Най-тежкото наказание - 18 години зад решетките, получава прекият извършител на стрелбата Борислав Владимиров (44 г.). 15 години затвор е присъдата на съучастника му Светлин Миленов (26 г.). И двамата са от Гулянци, с предишни регистрации за криминални прояви. Също 15 години лишаване от свобода получи поръчителят на убийството Илия Трифонов.

Опитът за убийство е извършен на 26 март 2010 година в с. Шияково, община Гулянци. Пред дома му на ул. "Явор" Ангелушев е прострелян в главата. С тежка черепно-мозъчна травма и след дълга кома той оцелява единствено благодарение на направената му спешна животоспасяваща операция. Извършителите на престъплението са разкрити почти три години по-късно - през декември 2012 г. Неуредени финансови отношения от съвместна дейност и заеми са мотивите за стрелбата.

Трифонов освен че поръчал убийството, помагал на преките екзекутори със съвети и разяснения, чрез набавяне на огнестрелните оръжия - пневматичен пистолет, пригоден за стрелба с малокалибрени патрони, и самоделно преработена пневматична пушка, давал им сигнал за местоположението на жертвата и посоката й на придвижване. Той обещал на другите двама да им плати за убийството, но после така и не го направил.

Осъдените ще платят общо 180 хил. лева кръвнина на пострадалия - 80 хил. лв. е дължимото обезщетение от прекия извършител Борислав, по 50 хил. лв. от Светлин и Илия.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново.


 

Новоприети ученици от Спортното положиха олимпийска клетва

 

Плевенчани на тържеството за Бенковски СУ Г. Бенковски

Олимпийска клетва да следват примера на своя патрон и да защитават достойно името му положиха новоприетите ученици от плевенското спортно училище "Георги Бенковски". За осми пореден път те и съучениците им участваха в тържествените чествания по повод 138 години от трагичната смърт на великия българин.

Събитието се проведе в местността Костина - Рибарица, и беше организирано от община Тетевен. Бяха положени венци пред паметника на Бенковски.

След ритуала се състоя възстановка на трагичното събитие, сполетяло предводителя на Хвърковатата чета. "BG Север"

 


 

80 общи работници назначава общината

 

80 трайно безработни ще назначи община Плевен до края на месец май по Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост", информират от пресцентъра й. Те ще бъдат разпределени във всички селища на общината и ще извършват дейности по поддръжка и почистване на общинска собственост. Договорите са за три месеца при четиричасов работен ден. "BG Север"


 

Почетохме светите братя с шествие

 

Няколко лъча минаха през града и се сляха пред барелефа на Кирил и Методий, сн. Веселина Илиева

С шествие на ученици от плевенски училища започнаха празненствата по повод 24 май - Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Децата тръгнаха от площад "Стефан Стамболов" и Central Mall Pleven, за да се обединят в общо шествие, което по булевард "Димитър Константинов" стигна до барелефа на светите братя на Съдебната палата. То бе предвождано от плевенски свещеници, които носеха иконата на Св. Св. Кирил и Методий. След тях вървяха представители на ръководството на общината, депутати, общински съветници. Към множеството на учениците се присъединиха и студенти от Медицински университет - Плевен.

Тържественият ритуал започна с водосвет за здраве, отслужен от плевенския митрополит Игнатий. След него поздрав към присъстващите с известни песни и стихове за просветителите, направиха децата от НУ "Христо Ботев" и хор "Звъника". Венци и цветя пред барелефа на двамата братя бяха поднесени от името на областна администрация, община Плевен, училища, държавни институции, политически партии и организации. "BG Север"

 

 


 

Джип падна в река Вит в Комарево, двама удавени

 

На 25 май в 4,30 часа в полицията в Долна Митрополия е получено съобщение, че край стопански двор в село Комарево джип "Хонда" е паднал във водите на старо корито на река Вит. Спасителите са успели с трактор да изтеглят джипа от водите.

На задната седалка в него са били намерени удавени 34-годишен мъж и 24-годишната му спътничка. Труповете са приведени за аутопсия. Другите двама мъже от колата при падането й сами са излезли от реката. Те са 46-годишен и 42-годишен. Предстои снемане на обяснения от тях в РУП - Долна Митрополия. Преди катастрофата и четиримата от селото са празнували във вила край реката. Една от причините за произшествието е шофирането на черен път с превишена скорост. "BG Север"


 

Румънска делегация посети Плевен за Деня на героите

 

 

Панахидата бе отслужена в Мавзолея, сн. Светлана Чамова

Посланикът на Румъния у нас Антон Пакурецу, военното аташе към посолството Йоанна Флора и представители на дипломатическата мисия бяха на 27 май в Плевен по повод Деня на героите на Румъния. Панахида в памет на загиналите край Плевен румънски войни в Руско-турската освободителна война (1877 - 1878 г.) бе отслужена в мавзолея-костница "Св. Георги Победоносец" в Плевен от свещеник в румънската църква в София. Община Плевен бе представена от заместник-кмета арх. Трифон Иванов. Румънските гости поднесоха венец пред плочата с имената на загиналите техни сънародници. След това те посетиха Гривица и Пордим, където има музеи, увековечаващи румънския принос в Освободителната война.

"BG Север"

 


 

Екип от от СОУ "Иван Вазов" е в Чехия по международен проект

 

 

чрез народна музика децата ще представят приложението на дървото, сн. архив

От 25 до 30 май в град Клаштерец над Охри, Чехия, е деветото посещение по проекта "Повече дървета? Да, моля!", програма "Коменски", в който партньор от българска страна е СОУ "Иван Вазов" - Плевен, съобщават от училището. За чешкото градче замина екип от трима учители и двама ученици. Кулминацията на последната работна среща е представяне на международен мюзикъл. В него участват ученици от деветте държави - Полша, Чехия, България, Румъния, Турция, Португалия, Естония, Хърватска, Испания. Нашите второкласнички представят на сцената българската част, която се презентира със звук и картина. Децата представят темата "Приложението на дървото в живота на хората" чрез народна музика. С изнесения авторски мюзикъл "More trees? Yes, please!" на всяка страна участниците оставят екологично послание: "Нека има повече дървета, които да красят нашата планета!" Представлението е символ на приятелството на деца и учители от 9 държави, 9 града, 9 училища.

"BG Север"

 


 

14 случая на варицела и скарлатина

 

За последните две седмици на месеца са регистрирани 18 случая на капкови инфекции, съобщиха от РЗИ - Плевен. Сравнено с предходните две, те са се увеличили почти двойно. 14 са случаите на варицела - седем в гр. Левски, четири в Плевен и по един в Згалево, Рупци и Асеновци. Четири са и новорегистрираните случаи на скарлатина. Всички са от Плевен, уточниха още от РЗИ. "BG Север"


 

Наградиха победителите в конкурса "Моята математическа задача"

 

 

Александра Мирочник е с една от най-добрите задачи

В Междуучилищния център в Плевен бяха наградени победителите от конкурса "Моята математическа задача". В него са участвали общо 108 деца, които посещават школата по математика към центъра. Ръководителката им Тодорка Игнатова отличи 18 най-добри. Тя поясни за "BG Север", че целта на конкурса е била да се измисли математическа задача и да се представи нейното най-кратко и точно решение.

Участниците са ученици от IV до VII клас. Конкурсът се провежда за пета поредна година и чрез него се стимулират добрите практики в съвременните форми на извънкласна и извънучилищна дейност в математиката, допълни още Игнатова. По нейна преценка най-добрите задачи са на Майкъл Джован-Батиста Криппа, Александра Мирочник, Ана-Мария Ангелова и Ралица Ангелова. "BG Север"

 

 


 

223-ма си мериха кръвното безплатно

 

 

В 16 от случаите е открит здравословен проблем, сн. личен архив

Плевен е бил градът с най-много участници в акцията, посветена на Световния ден за борба с хипертонията, съобщават организаторите й. На 223 човека е направено измерване на кръвно налягане с апарати, които откриват предсърдно мъждене и предупреждават за опасност от мозъчен инсулт. В 16 от случаите е открит здравословен проблем.

Акцията се проведе под егидата на Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, община Плевен и Microlife - Bulgaria, на 17 май по повод Световния ден за борба с хипертонията в 11 български града. "BG Север"

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО