СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ЮБИЛЕЙ

Брой 20 (31 май - 6 юни 2013 г.)


 

 

Шест десетилетия ЦРД изгражда творчески личности и патриоти

 

Неговите формации и школи по изкуствата са емблематични за Плевен

 

Мая ПАСКОВА

Плевен е един от малкото градове в страната, които успяха да съхранят в годините на прехода своя Център за работа с деца (ЦРД). Въпреки трудностите, този дворец на малките плевенчани оцелява през изпитанията на времето и финансовия недоимък, които доведоха до закриване на десетки други културни институти. За да може днес, през 2013 г., да отпразнува един достоен юбилей - 60 години.

Честванията ще започнат на 3 юни, когато в 14,30 ч. в ХГ "Илия Бешков" ще бъде открита ретроспективна изложба на школите по изобразително изкуство. В нея ще бъдат представени около 350 керамични творби и 170 рисунки на Школата по керамика, грънчарство и натурно рисуване с ръководител Вяра Савова и още 150 рисунки на деца от Школата по живопис и графика с ръководител Христо Атанасов. На следващия ден започва Детски шахматен турнир, посветен на майстора на спорта Нотко Ноев. На 5 юни, в 14,30 ч. във фоайето на ЦРД ще бъде открита изложба "60 години в кадри". Тържественият концерт за юбилея ще бъде на 6 юни от 18 часа в театъра. В него ще вземат участие децата от школите при ЦРД и гостуващи изпълнители. Честванията ще завършат с абитуриентския концерт на хор "Звъника" на 7 юни от 18 часа в ХГ "Илия Бешков".

На 17 юни започват традиционните Летни ваканционни дни, организирани от ЦРД. Те ще продължат до края на юли. През август децата ще имат възможността да се занимават с лего конструиране.

През 1953 г. сегашният Център за работа с деца стартира своята дейност като Окръжен пионерски дом с 28 извънучилищни форми. Днес в него работят 8 педагози - влюбени в онова, което правят, и в децата, които от своя страна им се отблагодаряват с многобройните си успехи. Емблематични за града са творческите формации и школите по изкуства, които работят към Центъра.

 

Един от емблематичните детски хорове - Звъника, с ръководител Ваня Делийска

Учениците на Христо Атанасов са лауреати на множество престижни отличия,  снимки архив ЦРД

 

ДЕТСКА ХОРОВА ФОРМАЦИЯ "ЗВЪНИКА"

 

Създаден през 1984 г., плевенският детски хор "Звъника" се е превърнал в емблема за съвременно детско певческо изкуство. Началото е поставено с около 15 деца, но интересът към новата формация расте и хорът посрещна новото столетие със 150 момичета и момчета от целия град на възраст от 4 до 18 години. В "Звъника" са оставили трайна следа и не малко години от детството си повече от 350 деца, голяма част от които се разделят с любимия хор когато станат абитуриенти. За 29 г. в творческата биография на хора са вписани над 1 000 концерта, значителна част от които самостоятелни. В репертоарната програма, която може да се нарече интернационална, са включени над 100 заглавия, предимно на песни от български автори, а също много творби от чужди композитори, които винаги се изпълняват в оригинал.

Плевенските деца от "Звъника" са носители на впечатляващ брой първи, специални и множество други награди и лауреатски звания от престижни наши и международни конкурси и фестивали. Сред най-скъпите отличия са четирите най-големи награди от първия Национален конкурс за патриотични песни "Родолюбие" в Панагюрище, когато и на диригента Ваня Делийска е присъдена наградата за най-изявен музикален ръководител.

Това са децата, които 24 пъти прекосяваха границите на много европейски държави, за да представят красотата на детското хорово изкуство - нашите плевенски момичета и момчета, предизвиквали възторжени аплодисменти в препълнени зали в Германия, Русия, Белгия, Уелс, Франция, Гърция, Югославия, Румъния, Македония.

Създател и диригент на детски хор "Звъника" е Ваня Делийска, заслужил гражданин на Плевен, носител на наградата "Неофит Рилски" на образователното министерство, на "Златна лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци. "При нас децата идват не по задължение, а с голямото си желание. Ако този център се закрие, както стана с много в страната, това ще бъде не просто ощетяване, а осакатяване на стотици плевенски деца", категорична е Делийска.

 

ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ "НАШЕНЧЕТА"

 

През далечната 1959 г. талантливият и самобитен плевенски хореограф Иван Иванов - Манги, създава детски танцов състав и успява да го направи един от най-добрите в България. Той му дава името "Нашенчета". Ярката следа на хореографа Иван Иванов е продължена от настоящия ръководител на танцовия състав - Огнян Летов.

Не след дълго, под ръководството на ентусиазирания учител по музика Константин Шопов, през 1961 г. се сформират народният хор и оркестър. Трудно е да се каже колко са децата, преминали през школата на ансамбъла, но със сигурност са хиляди. За много от тях участието им във формацията предначертава професионалния им път. По настояване на Константин Шопов в СМУ "П. Пипков" (днес Национално училище по изкуствата) се разкрива фолклорна паралелка с изучаване на народни инструменти и народно пеене, за да имат възможност най-талантливите деца да продължат своята професионална подготовка след VII клас.

Ансамбъл "Нашенчета" е лауреат на всички републикански фестивали на художествената самодейност и носител на златни медали, а на последния - седми, на званието "Представителен". Съставът участва в IX Световен фестивал на младежта и студентите в София през 1968 г., а оркестърът е носител на златен медал и Специалната награда "Орфей". През 1995 г. оркестър "Нашенчета" и хор "Звъника" успешно участват в прегледа "Нова българска музика" в София. През същата година оркестърът се класира на първо място и му е присъдена Кристалната купа от конкурса "Надпяване - надсвирване" във Варна. За голяма част от децата в народния хор и оркестър музиката става професия. Най-талантливите завършват висше музикално образование и работят като преподаватели в средните и висшите училища по изкуствата, като участници в професионалните ансамбли и като ръководители на фолклорни състави. Целият състав на оркестъра и част от хора на Северняшки ансамбъл "Иван Вълев" са изградени от възпитаници на някогашния Пионерски дом. И днес като ръководители в Центъра работят също възпитаници на ансамбъла - Йордан Спасов - диригент на народния оркестър, Огнян Летов - хореограф на танцовия ансамбъл, Валентин Недялков - лектор по кавал и гайда.

"Няма нищо по-хубаво от това да видиш как децата пеят и очичките им светят. Няма нищо по-хубаво от това в края на репетицията те да искат още и още. Ние сме докоснали техните душички и сме ги направили в някаква по-голяма степен българи. Децата днес се чудят кое е ценното в действителността, която ни заобикаля, и намират отговора в мъдростта на нашия фолклор", споделя Николина Спасова, ръководител на народния хор от 1985 г.

 

Децата от БАЛИЗ са чести гости на Вяра Савова (вляво)

За голяма част от децата в Нашенчета народната музика става професия

 

ШКОЛА ЗА ЖИВОПИС И ГРАФИКА

 

През 1964 г. към Пионерския дом в Плевен е създадена школа за изобразително изкуство с два раздела - живопис и графика. Нейни ръководители през изминалите години са били: Христо Бояджиев, Кънчо Кънчев, Росен Петков, Владимир Козарски, Николай Младенов, Блага Кадиева, Красимир Вътков, Греди Асса. От 1981 г. ръководител на школата за живопис и графика е Христо Атанасов. През изминалите 32 учебни години школата участва с колекции от рисунки в много конкурси и изложби в България и чужбина, носител е на колективни награди, благодарствени писма и поздравителни адреси. Учениците и учителят са удостоявани с персонални отличия - 17 медала, над 400 дипломи и грамоти, 170 награди. Рисунки на деца от школата са притежание на големи световни центрове за детско художествено творчество в Индия, Чехословакия, Япония, Германия, Испания, Унгария, Македония, Южна Африка, Финландия, Норвегия, Франция, на Президентството и Народното събрание, на фондации и други обществени организации, на частни лица. До 2013 г. са осъществени 21 самостоятелни изложби, а курс на обучение са преминали 2 245 ученици. Мнозина от учениците продължават образованието си в художествени училища, академии и университети. Някои от тях са със съществен принос за развитие на културните процеси в България и света.

 

ШКОЛИ ПО КЕРАМИКА, ГРЪНЧАРСТВО И НАТУРНО РИСУВАНЕ

 

Школата по керамика към ЦРД с ръководител Вяра Савова съществува от 1987 г. През 1990 г. към нея са създадени школа по грънчарство и школа по натурно рисуване. Годишно обучение в школите преминават над 70 деца от 5 до 19-годишна възраст - общо над 1 000. Част от тях продължават своето образование в средни художествени училища и висши учебни заведения. Сред тях има завършили учители, художници, керамици, дизайнери, иконописци, скулптори, модисти, плакатисти, бижутери, архитекти, зъботехници и др. професии, изискващи творчество, креативност, упоритост, довеждане докрай на започнатото. Основният материал за работа е глина, като се използват различни техники и технологии, които дават богати възможности за творческа реализация на детските идеи. За оцветяване се използват глазури, ангоби, постни керамични оцветители и бои, стъкло. В школата по грънчарство децата се запознават с българските традиции в този занаят, усвояват умения за работа с грънчарско колело, изработват съдове. В школата по натурно рисуване се изучава етюдното рисуване, реалистичното предаване на обем и перспектива на различни тела и фигури, затворени в организирани композиции, използвайки графични, живописни и пластични средства. До май т. г. на възпитаници на школите по керамика и натурно рисуване са присъдени 145 отличия и 8 медала от международни конкурси за детско творчество и 455 награди и 260 грамоти от национални, областни и общински конкурси за детско творчество, като само за последната учебна година на 20 участници от школата са присъдени досега общо 47 отличия. Школата по керамика участва в проекти и кампании на различни фондации и нестопански организации, в национални пленери по живопис и фотография. Над 25 деца от школите присъстват в пет поредни годишника на книгите "Успелите деца на България".

От 1987 г. ръководител на школите по керамика, грънчарство и натурно рисуване е Вяра Савова. "Аз съм благодарна на съдбата, че е пресякла моя път с пътя на децата. Една голяма част от тях стават страхотни личности - честни, интелигентни, силни и можещи хора, със самочувствие, уважаващи другите. Дала съм им нещо, но и много съм взела от тях. Част от някогашните деца ми станаха колеги и едно от най-големите признания, които съм получавала, е, че те в своята работа се опитват да приличат на мене. При всички случаи това са едни пълноценни, творчески личности и са гордост за Плевен. Жалкото е, че не остават в родния си град. Още по-жалкото е, че не остават в България", разсъждава ръководителката Вяра Савова.

 

 

 

върни се в НАЧАЛО