СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 20 (31 май - 6 юни 2013 г.)


 

Плевенчанин твори на два езика, но никога не забравя България

 

Преди повече от половин век любовта отвежда Веселин Георгиев в Москва

 

Страницата подготви: Мая Паскова

 

Веселин Георгиев (първият вляво) заедно с колегите си в актовата зала на общината, сн. авторът

Поетът с две сърца, както го наричат мнозина критици - Веселин Георгиев, представлява едновременно руската и българската страна в тазгодишната международна писателска среща. Той е родом от Пордим, домът му е в Плевен, но вече от 52 години живее и работи в Москва. Причината да замине естествено е любов. С бъдещата си съпруга се запознава по линия на есперанто. След няколко години кореспонденция и размяна на снимки, го изпращат в Москва по линия на комсомола. Тогава се видяхме за първи път и веднага се оженихме, разказва Веселин Георгиев. Завършва драматургия в Литературния институт "М. Горки". После работи в България като завеждащ литературната част на Драматично-музикалния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. След завръщането си в Москва работи като сътрудник в Обединения комитет на БКП и в представителството на "София-прес". Дълги години ръководи Българо-руския камерен театър под егидата на Българския културно-информационен център (днес - институт).

Впечатляващ е списъкът му с награди и признания:

медали "А. П. Чехов", "Михаил Шолохов", "А. С. Грибоедов", "Златен Есенински медал", "Златно перо на Московия", наградата на вестник "Московски комсомолец", Златен диплом на Съюза на писателите на Русия, медал на Министерство на културата на България, ордени "Иван Вазов" (на СБП), "Владимир Маяковски", "Мир и дружба", носител е на званието "Народен будител на България". След пенсионирането си се отдава изцяло на творчество. Пише на български и на руски език, издал е 15 книги с поезия и проза на руски и 10 на български. Последната му стихосбирка, издадена в Русия, се казва "Възхождение". В България предстои издаването на новата му книга с разкази "Взрив" в издателство "Български писател". Тя ще съдържа 60 разказа с автобиографични моменти и съвременни теми, а героите в тях са над 100.

Като член на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България и на Съюза на писателите на Русия, както и представител на СБП в Москва, Георгиев признава, че творческите връзки между българските и руските писатели са били прекъснати за известно време. "Преди 10 години беше подписан договор за съвместна дейност между Николай Хайтов и Съюза на руските писатели, но не беше изпълнен. Аз го взех, актуализирах го и го изпратих на Никола Радев, който беше председател на СБП. Той го одобри и дойде в Москва да подпишем нов договор. От тогава съм представител на СБП в Москва. Правя всичко според силите си за укрепване и разширяване на творческите връзки между българските и руските писатели. Преди 7 - 8 години, когато започна да се провежда тази писателска среща, реших да включа и руска делегация. Дойдохме с колеги от град Егоревск. След това два пъти идваха писатели от Вознесенск в Плевен. По моя инициатива и след разговор с Лалка Павлова миналата година, сега за пръв път гостуват от Лобна", разказва плевенчанинът от Москва, който и до днес не е забравил родния си език.

 

 

Писатели от пет страни си дадоха среща в града под Панорамата

 

Днес, 31 май, е последният ден от Деветата международна писателска среща Побратимени светове, която се организира от община Плевен и Дружеството на писателите в нашия град. През тази година в срещата има участници от Албания, Гърция, Русия и Сърбия. В албанската група са включени Вангелис Зафиратис, който е роден в Гърция, но работи в Албания като инженер и журналист в местен вестник, и Бардил Малики - преподавател в Университета на Саранда и учител в гимназията "Хасан Тахсини". От Гърция ни гостуват Ники Рапти, която е най-младият участник, но вече е носител на редица престижни отличия от литературни конкурси, и Теодорос Канаварис, който през последните години се занимава с деца със специални образователни потребности и развива мащабна обществено-политическа дейност. Руските представители са Евгения Титова - секретар на творческото обединение в град Лобня, и Светлана Наумова, която повече от 27 години е работила като медицинска сестра, а преди две години завършва психология.

От Сърбия за срещата в Плевен пристигнаха Даринка Крстич, която е родена в Босилеград и работи като преподавател по руски език в Лесковац, Деян Джорджевич - управител на издателска къща "Филекс" и списание "Успеня" в същия град, Саша Рангелович - автор на два романа, носители на престижни награди в неговата родина, както и Братислав Петрович - бивш полицай, популярен като краевед, проучващ задълбочено и съвестно близкото и далечното минало на своя регион.

В програмата на писателската среща бяха включени среща с ученици от СОУ "Иван Вазов", където беше представен сборник с плевенски автори на руски език, литературно четене на поезия на космическа тематика с участието на поети-астрономи, както и с представянето на книгата на Вангелис Зафиратис "С цвят на мед". Гостите разгледаха и забележителностите на нашия град.


 

 

Творческият тендем Убавка и Костика с обща изложба 35 години по-късно

 

От 35 години скулпторите са неразделни в живота и в изкуството, сн. авторът

С произведения на изкуството и с много приятели изпълниха Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика Арт центъра в Плевен. Специалният повод е, че сме живи - отбелязва нежната половинка на творческия тендем. Иначе изложбата идва, за да отбележи две годишнини. "Преди 35 години завършихме академията и точно тук, в тази зала, участвахме в първата ни изложба. Вторият повод е, че имахме юбилей, но понеже малко ни се разминават годините, решихме след това да направим изложбата. А и много време не сме показвали така цялостно творчеството си. Имаме и нова зала. Станаха много поводите, май", обобщава Убавка. Каква е разликата между първата и тази изложба? Според Костика - 35 години, през които са станали малко по-мъдри, по-зрели, повече професионалисти. Според Убавка, сега в творбите им е нормално да има повече опит, повече мъка, повече труд. Показват нови и по-стари, но непоказвани досега неща. Тя - бронзова скулптура и малка пластика, той - характерните си скулптурни творби плюс изненада - живописни платна. "Любовта ми към живописта беше заспала някъде във времето. Приеха ме в академията с живопис, но на следващата година вече бях срещнал и се бях влюбил в тази жена и минах в нейната специалност - скулптура", разказва Костика. Първата любов, отстъпила място на по-голямата, не си била отишла завинаги и сега е изкристализирала и избухнала в цветовете върху живописните платна. Едното не пречи на другото, както не си пречат и те, в създаването всеки на своето изкуство.

 Напротив - помагат си и се подкрепят. А как тогава успяват да запазят идентичността си? "В началото, като млади творци, наистина си приличахме, но сега това няма как да се случи. Обикновено студентите се стремят да приличат на преподавателя си, приличахме си и ние. Мисля, че сега коренно се различава моята пластика от тази на Костика. Не е имало случай да ни объркат работите. Може би нещо сме взели един от друг. Факт е, че в каталозите, които сме си направили, само датата и месторождението са различни. От 1978 г. насам сме като едно цяло", признава Убавка. "В един момент сами се отделихме, всеки със своята чувствителност, темперамент и пипане. Различни сме. Може да се допълваме, но не си приличаме", естествено продължава мисълта й Костика. Дори критиката, когато е откровена и идва от най-близкия човек, е като двигател за творчеството на другия. "Вярвам, че неговата критика към мен е винаги искрена и права. Но мисля, че той е по-добър от мен", обръща се Убавка към Костика. Тя е авторът на семейния автопортрет, от който два чифта очи са отправени в една и съща посока - напред и нагоре.


 

 

Владимира Йорданова, сн. авторът

Арт занималня отваря врати на първи юни

Детска арт занималня отваря врати за малчугани на възраст между 5 и 12 години от първи юни. Мястото - Арт центъра в Градската градина. Всяка събота, в продължение на два часа - от 10,30 до 12,30, те ще се забавляват и ще учат различни техники на изобразителното изкуство. Участието е безплатно, част от материалите ще бъдат подсигурени от спонсори, останалите от децата. Заниманията ще води Владимира Йорданова - уредник в Арт центъра. Тя е завършила специалност текстил в Националната художествена академия, има опит като начален учител по изобразително изкуство, майка е на две 3-годишни деца и смята, че заниманията ще бъдат взаимно интересни и приятни. Участието в занималнята ще става след предварително записване от родителите, а през ваканцията вероятно ще се провеждат и в още един ден от седмицата. В края на сезона ще бъде подредена изложба с подбрани творби на малките автори.


 

 

Стогодишна къща проглежда с очите на street изкуството

 

Част от паната, които ще украсят старата сграда, сн. авторът

От днес, 31 май, старата къща на улица "Иван Вазов" (до Общинската галерия) вече ще изглежда по различен начин. "Очите" на стогодишната сграда ще се "отворят" с помощта на изкуството. Ученици от НУИ "П. Пипков" са изрисували пъстри графити на пана, които ще бъдат закачени върху прозорците и вратата на къщата. Инициативата е част от международния проект "Picturing cultures on the walls" или "Стените говорят" по програма "Учене през целия живот" на Центъра за развитие на човешките ресурси и се осъществява в партньорство с община Плевен и художествена галерия "Илия Бешков". Освен ученици от НУИ, участници в проекта са преподавателите Маргарита Гаврилова, Илиян Ангелов, Валентин Асенов, както и Иван Велчев - Йово.

Сградата носи архитектурния стил на една отдавна отминала епоха, но е поела върху себе си и белезите на времето, които са я превърнали в невзрачен и едва забележим обект от градския център. Конкретната цел е с изразните средства на street art да се въздейства върху непривлекателно изглеждаща част от централната градска среда, превръщайки я в естетизирано произведение, което променя емоцията на обикновения минувач. Арт начинанието няма да промени самата сграда, а само част от нея - прозорците, които са престанали

да функционират като отворени към пъстрия свят очи. Участниците в инициативата се надяват идеята им за промяна чрез изкуство да допадне на вглъбения в проблемите си минувач и провокирайки го, да спре забързания си ход и да се усмихне.

Проектът стартира преди две години и НУИ е част от седемстранно партньорство заедно с училища от Испания, Франция, Турция, Полша, Румъния и Унгария.


 

 

Нови заглавия в книжарницИ ГРАММА"

 

Създатели на историята:100-те най-влиятелни личности на ХХ в.

 

Книгата представя 100-те личности, чието дело свети с най-ярка светлина на небосклона на отминалото столетие. Сред тях са най-великите учени, най-смелите политици и най-дръзновените дейци на изкуството и културата. Тук те са подредени според степента на тяхното влияние върху събитията през миналия век в следните 5 категории: Политика и лидерство; Наука и технологии; Масова култура и изкуство; Предприемачество и търговия; Литература и философия.

 

Изчезващите дестинации

 

Кимбърли Лисагор; Хедър Хенсън

Мачу Пикчу е хипнотичен, древен град на инките, скътан в планините на Перу и безмилостно тъпкан от хиляди крака, което го погубва. В биозаливите на Пуерто Рико хората плуват в трептящото от биолуминисценция море, но утайката, причинена от строителството, убива динофлагелатите - микроорганизмите, които създават този загадъчен блясък И докато пишем тези редове, изброените места - заедно с много други - биват безвъзвратно променяни - от климата, от екологични фактори...

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО