СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 20 (31 май - 6 юни 2013 г.)


 

 

80-годишен музикант преподава уроци по акордеон и китара

 

Любовта към работата и малчуганите поддържат духа на Георги Първанов

 

Георги и ученичката му Никол репетират за музикалния концерт, който читалището подготвя за края на учебната година, сн. авторът

Лора КОСТОВА

Въпреки възрастта си, 80-годишният учител по музика Георги Първанов от Плевен продължава да работи. Цял живот той е преподавал уроци по китара, акордеон и пиано, като и в момента обучава девет деца. Занятията провежда в читалище "Христо Ботев" в града. В зависимост от това колко ученици е имал за месеца, понякога успява да си докара и до 200 лв. върху скромната пенсия. С тези допълнителни доходи признава, че живее по-спокойно отколкото ако разчита само на това, което държавата му дава. Иначе 180-те лева пенсия, които взима, не стигат доникъде, споделя Георги. През лятото, когато читалището затваря, той обаче е принуден да се справя само с тези пари. Според някои и това му е много, защото цял живот е свирил и пял. Така му заявили още преди 20 години счетоводителките, когато си подавал документите за пенсия. Подобно отношение не обижда възрастния мъж, защото той е щастлив с това, което има и прави. Любовта му към музиката е нещото, което го крепи и поддържа духа му млад. Разказва, че сред учениците си се чувства жив и пълноценен човек. Насреща си те имат не само учител, но и приятел, който преживява всичките им емоции и вълнения, признава Георги. "Ние българите сме свикнали само да се оплакваме и да чакаме всичко наготово. Тоя да ни оправи, оня да ни помогне, но не става така. Младите трябва да се борят, а не да бягат в чужбина, защото тук им е трудно.

И на нас не ни е било лесно едно време и сега не ни е, но ако сам не се бориш в тоя живот, няма кой да те спаси. Трудно е вече на тия години, но да седя у нас ли?! Така няма да стане по-добре, нито за мен, нито за семейството ми", казва музикантът.В читалището идват деца, които упорито се трудят и заради тях възрастният мъж не се оставя на растящите години. Освен това той твърди, че в Плевен вече почти не са останали преподаватели по тези музикални инструменти, особено по акордеон. "Кой свири днес на акордеон или пък на мандолина. Модата е такава и затова много от моите ученици заминаха по София. Няма кой да дава уроци по няколко часа и да чака на 100 - 200 лв. Само в това читалище от целия град има клас по музика, а едно време и предприятията даже си организираха танцови и музикални състави. Докато има желаещи ще работя, защото има много талантливи деца, на които трябва да се обърне внимание и дарбата им да се развие. Най-малкият ми ученик е в първи клас и има огромно желание да свири на китара. Като виждам колко е амбициозен, вярвам, че любовта към музиката и инструментите не е съвсем изгубена у младите хора", радва се учителят.


 

 

Медицинска сестра с инициатива за здравословно хранене на деца

 

Дианка Ботева, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Медицинската сестра в плевенското училище "Лазар Станев" Дианка Ботева е амбицирана да създаде навици сред учениците за здравословно хранене. От осем месеца тя работи с двадесетина четвъртокласници по инициативата "Необходимостта от плодове и зеленчуци в храната ни", която включва запознаване с различните овошки и зарзавати, викторини, томболи, драматизации и други нестандартни прояви. Децата се запознават и с възможните болести, които могат да бъдат причинени от липсата на витамини. Една от основните цели на медицинската сестра е малчуганите да пренесат наученото вкъщи и да влияят и върху своите родители за здравословното хранене на цялото семейство.

Дианка Ботева не скрива, че в реализацията на идеята си среща доста трудности - навиците на улицата, където доминират пиците и дюнерите, финансовия недоимък на семействата, който затруднява снабдяването с повече плодове и зеленчуци, скептицизмът на някои родители. Но е убедена, че ако не се опитва, нищо няма да се промени, затова от някъде трябва да се започне. Според медицинската сестра с 30-годишен стаж първите резултати са обнадеждаващи и тя е решила да приложи опита си и в училище "Единство".

 

 

 

Стартира национална кампания Дай зелена светлина на живота!

 

Младите творят музика с призив за отговорност на пътя, сн. МИКЦ Интелект

Ана ПАВЛОВА

На 3 юни 2013 г. стартира Националната кампания "Дай зелена светлина на живота!", съобщиха от плевенското сдружение Младежки информационно-консултантски център "Интелект", което е основен организатор на инициативата. Тя е доброволческа и ще се реализира в периода 3 - 7 юни съвместно с организации и институции от цялата страна, като целта е да се ангажира вниманието на обществеността към тревожния брой на пътно-транспортните произшествия в страната. Акцентът ще бъде поставен върху опасността от високата скорост и шофирането в нетрезво състояние.

По време на кампанията на територията на страната ще бъдат засегнати грижата за пешеходците, взаимната толерантност на пътя и спазването на Закона за движението по пътищата.

Предвидени са множество изложби със снимки и рисунки по темата, деца ще рисуват по асфалта, ще се организират велопоходи, ще има редица дискусионни клубове и кръгли маси.

В Плевен музикалният екип към Младежки информационно-консултантски център "Интелект композира и записа рок песен със заглавие "Търся те (лабиринти от улици). Създаден бе и видеоклип, който призовава за отговорност на пътя. Песента и видеото са създадени с участието на Милен Първанов, Ванеса Блажева, Кристина Петкова, Евгения Лозанова, Божана Славкова, Симона Славкова, Деница Славеева, Бисер Костадинов и Лия Петрова.

Видеоклипчето може да се види в сайта на Младежки информационно-консултантски център "Интелект"

www.mikcpleven.org в You Tube - http://www.youtube .com/watch?feature=player_ embedded&v=SomTAskw8 vA и Facebook.

Официални партньори и съорганизатори на кампанията са МВР - Плевен, БЧК - Плевен, Национален център европейски младежки програми и инициативи, DARIK Радио, вестник "BG Север", вестник "Посредник", вестник "Посоки", InfoPleven, "Плевен за Плевен", IBL music, SeyhoMusic, Областен информационен център - Плевен, Областен информационен център - Ловеч, АРТ-Център при ПГМЕТ - гр. Червен бряг, Сдружение "Младежки инициативи" - Плевен, Читалище "Младост - Самоков, Младежки център за развитие "Взаимопомощ" - Казанлък, Казанлък Инфо, Сдружение "Младежки порив за бъдещето - Монтана, Младежки информационно-консултантски център - Монтана, Фондация "ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие", ENERGY BEAT CREW - Никопол, НУ "Христо Ботев" - Плевен, Помощно училище "Св. Теодосий Търновски - Велико Търново, Държавна финансово-стопанска гимназия "Интелект" - Плевен, ORV-MEDIA, Младежки информационно-консултантски център - Варна, Младежки информационно-консултантски център - Ямбол, HITSMU-SICDANCE.


 

 

 Гневът на младите

 

Гледайте себе си!

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Защо човекът е устроен така, че винаги гледа в чуждото канче? Толкова е жалко постоянно да обсъждаш другите и да ровиш в личния им живот. Не разбирам как млади хора като мен, които би трябвало да се занимават с далеч по приятни и позитивни неща, каквито отиват на възрастта ни, по цял ден могат да разнасят клюки по нечий адрес. Какво удоволствие им носи това изобщо не ми е ясно. Гневна съм и защото в повечето случаи се създават слухове, които в действителност нямат нищо общо с реалността. Неведнъж съм чувала какви ли не глупости, свързани с мен или мои приятели, които изобщо не са били верни. А фактът, че тези измислици могат да наранят хората или пък да им създадат проблеми, въобще не интересува злорадстващите. Аз съм абитуриентка и в момента с връстниците ми изживяваме едни от най-хубавите мигове в живота. Но вместо да се радват на това, което ни се случва, някои предпочитат да интриганстват и да плюят по останалите. Как пък веднъж тези хора не погледнаха себе си. Да не би да са по-добри, по-красиви или по-умни, та си позволяват да обиждат другите. Ами ако утре те изпаднат в положението на този, когото днес осмиват и подиграват, как ще се чувстват? Ще им бъде ли приятно и с тях да се отнясят по същия начин, по който се държат самите те? Защо не се замислят, че на тази планета никой не е застрахован от нищо.

Още по притеснително е, че наблюдавам и много възрастни, които имат същото поведение. За тях клюкарстването се е превърнало не само в любимо занимание, но и в начин на живот. То затова младите израстват такива, защото това е възпитанието и примерът, който получават от родителите си.

Смятам обаче, че всеки избира сам как да живее и както се казва не бива да плаща данък обществено мнение. Старая се да подминавам всички глупости, които стигат до ушите ми за мен или приятелите ми. Само че понякога просто не мога да се сдържа и да подмина чутото без да се вбеся, защото някои хора не знаят къде е границата."

Поля Павлова, 19 год., от Плевен


 

 

 Послушай лекаря

 

Продължаваме темата с упоритото главоболие и причините за него. В предишния брой специалист невролог изясни симптомите на инсулта, като основен сред тях е внезапно настъпващото силно главоболие. Причините обаче могат да бъдат и в областта на УНГ.

 

При упорито главоболие причината трябва да се търси и в синусите

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, специалист УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Упоритото и продължително главоболие често е причинено от възпаления на един много основен синус - свеноидалният, който при диагностиката често се игнорира. Свеноидалният синус се намира в дълбочина, на най-голямо разстояние от входа на носа, в основата на черепа. Трябва да се отбележи и фактът, че върху него лежи хипофизата - изключително важна жлеза с вътрешна секреция, която командва работата на всички останали жлези с вътрешна секреция. Понякога проблемите в този синус могат да се отразят и на функцията на хипофизата. Когато има възпалителен процес в него, той по-трудно се диагностицира и може би това е една от причините да се пропуска. Когато има възпалителен процес в свеноидалния синус, той винаги е свързан и с такъв в задната част на носа и когато има хроничен синузит, той винаги се явява причина за възпалението на този синус.

Лечението му с оперативна техника е изключително сложно поради трудно достъпното място в основата на черепа. Освен това свеноидалният синус е ограден от основните съдове, които хранят мозъка, а зрителните нерви минават в опасна близост до него. Операцията се прави през носа с оптика с помощта на радиохирургията. Целта е да се отвори предната страна, където е нормалният му отвор, и да се почисти отвътре самият синус. Трудна и рискована операция, но с много бърз ефект. Веднага след излизане от обща анестезия пациентът се чувства много добре и главоболието е изчезнало.

 


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

 

върни се в НАЧАЛО