СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 20 (31 май - 6 юни 2013 г.)


 

 

Развиваме туризъм само на документи

 

Според официалния сайт tourinfo.pleven.bg в града ни има 4 атракции

 

Атракциите в Плевен - 4 на брой според tourinfo.pleven.bg, са представени с по 3-4 изречения и една снимка

Ангел АТАНАСОВ

При всичките си уникални исторически, културни и природни дадености Плевен и през този летен сезон ще остане в страни от най-посещаваните туристически дистинации в България. Няма как да стане част от тези дестинации, защото градът продължава да развива туризъм само по документи. Рекламата на Плевен е толкова скромна, че почти не се забелязва. Според отчета на общинската управа през миналата година за четирите участия в туристически борси и изложения у нас и в чужбина, за две рекламни публикации на руски и румънски език и за отпечатване на рекламни материали са похарчени общо 12 320 лв. В същата 2012-та година посетителите на плевенските Военно-исторически музеи са били с 14 607 по-малко от предходната, а на Регионалния исторически музей - с 13 362-ма по-малко. При планирани за миналата година 60 000 лв. приходи от туристически данък, са събрани 59 368 лв. Очевидно е, че плевенският туристически бизнес е в нокдаун.

Официалният общински интернет сайт tourinfo.pleven.bg е първото, което срещат в глобалната мрежа потенциалните посетители на Плевен от страната или чужбина. Той е и първото, което ще ги откаже да дойдат до тук. До него се стига или през търсачката google, или през сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В сегашния си вид сайтът е антиреклама на туристическите възможности, които предлага градът ни. Най-актуалната "новина" в него е от... 18 септември м.г. - за проведена кръгла маса на тема: "Национални системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие в туризма.  

Ако се вярва на създателите на сайта, Плевен предлага само четири атракции - зоокът, уникален музей, красиво дефиле и водна приказка.

За нито едно от тях думата "атракция" не е най-точната. На "красивото дефиле" - парк "Кайлъка", са отделени точно 4 реда текст и една снимка, които не впечатляват с нищо. Според описанието на зоокъта пък излиза, че голяма част от животните в него живеят в... естествени пещери. Колко ли ще останат разочаровани туристите, дошли от другия край на страната, за да видят как козите, сърните, елените, пауните, морските свинчета, щраусът и маймуните при нас си имат скални жилища.

За "водната приказка", която всъщност е наистина уникалната водна каскада на Плевен, са отделени 6 реда текст и пак една снимка.

И Кайлъка, и каскадата, и Музея на виното са описани по-подробно в раздел "Забележителности" - явно така се подчертава, че те са атрактивни забележителности.

В раздел "Пазаруване" пише: "Град Плевен предоставя на своите граждани и гости възможност да съчетаят приятната разходка с разтоварващ шопинг." После следва цял поменик с адреси, телефони и работното време на "вносни" хипермаркети - такива, каквито има във всеки град. Няма посочен нито един магазин, който да предлага типично плевенски стоки и сувенири. И защо да бият пътя туристите до Плевен за "разтоварващ шопинг"?

Иначе Програма за развитието на туризма в община Плевен 2012-2015 г. има. Тя е написана върху много страници и за изпълнението й са необходими милиони...

"Преди няколко години успявах да заделям пари, за да правя реклама и на моя бизнес, и на Плевен. Ефект определено имаше - идваха туристически групи и от Европа, и от Израел. Ситуацията сега обаче е много тежка и нямам възможност да рекламирам. Ще е добре, ако приключа сезона без загуби. Надеждата ми е в новото правителство - че ще успее да промени ужасната бизнес атмосфера, която предишните управляващи създадоха" - твърди един от плевенските хотелиери.


 

 

Басейните откриват сезона, цените остават непроменени

 

Малкият басейн в Гривица ще бъде затоплян, ако времето бъде лошо след старта на сезона, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Край пет плувни басейна тази година плевенчани ще намират прохлада в предстоящите летни горещини. Традиционно и този път сезонът на градските плажове ще бъде открит от утре, първи юни. За всички посетители врати ще отворят басейн "Хаджи Васко Комитски", по-познат като "Папурите", басейнът в двора на гимназията по лозарство и винарство в ж. к. "Сторгозия" и плувните съоръжения към хотелите "Орбита Палас", парк-хотел "Кайлъка" и хотел-ресторант "Гривица". За поредна година няма да работят комплекс "Рай" и басейнът в парк "Кайлъка". Причините за това са много, като основните са, че и двете съоръжения се нуждаят от сериозен ремонт, а единият от обектите дори няма необходимата пречиствателна станция. За подобни големи инвестиции обаче трудно се намират желаещи, обясни Владимир Асенов, специалист по водно спасяване към областната червенокръстка организация.

Цените на входните такси почти навсякъде ще бъдат като миналогодишните, установи "BG Север". Така плажът на плевенчани отново ще излиза между 3 и 12 лв. На повечето места криенето от слънцето под чадър и ползването на масичка се включва към тези пари. Отделно ще се доплаща само за излежаването на шезлонг.

За водните съоръжения към парк-хотел "Кайлъка" и "Орбита Палас", където са и най-високите цени, пак се предлагат месечни карти за намаление.

С тях 10 посещения в басейна на хотел "Кайлъка" излизат 100 лв., а в "Орбита Палас" - 50 лв. Билетчетата за децата там пък ще струват наполовина от тези за възрастните. За учениците от гимназията по лозарство и винарство входът на басейна в техния двор през целия юни ще бъде безплатен, като пропускането ще става срещу представяне на ученическа лична карта.

Облекчението за тях ще продължи и след края на учебната година, когато те ще дължат половината от цената на билета. За останалите посещението на изцяло ремонтирания воден обект ще струва 3 лв.

Такава е цената и на входа за басейн "Хаджи Васко Комитата". В тези пари е включено ползването на чадър и удоволствието от неограниченото спускане по водната пързалка. Тези, които желаят да се препичат на шезлонг, ще трябва да се бръкнат с още 2,00 лв. След 19 ч. обаче посетителите ще плащат само левче, като плуването ще бъде разрешено до 21 часа. Цените на питиетата и сандвичите остават същите като миналогодишните, категоричен е собственикът на басейна Васко Комитски.

Ако в началото на сезона времето поднесе изненади и температурите не са достатъчно високи за плажни бани, малкият басейн към хотел-ресторант "Гривица" пък ще бъде затоплян. Входът за него е 3, 50 лв.

Всички плувни съоръжения в града са подготвени за лятото и разполагат с медицинско лице, охрана и един или двама спасители според площта на басейна. Повечето са направили и освежаващи ремонти за по-приятната почивка на плажуващите.

За спазването на реда и изискванията, на които водните обекти трябва да отговарят, през целия сезон проверки ще извършват Регионалната здравна инспекция, МВР и БЧК.

Владимир Асенов съобщи, че тази година в областната червенокръстка организация 18 кандидати са заявили участие в ежегодно провеждания курс за спасители. На басейн "Хаджи Васко Комитски" те ще държат изпит за покриване на нормативите. Тези, които бъдат одобрени, ще изкарат 20-дневно обучение, а след това ще получат разрешителни за водни спасители за море и басейн.


 

 

Легално наетите в Плевенско са намалели с 1 100 души за година

 

Атанас МИХАЙЛОВ

62 300 души са били наетите по трудово или служебно правоотношение жители на Плевенска област в края на първото тримесечие на тази година. Те са с 1 100 души по-малко, отколкото през същия период на 2012 г. Това показват данните от Националния статистически институт (НСИ). Увеличение на броя на наетите през този период е отчетено само в "Административни и спомагателни дейности" - с 25,4 на сто, в сектор "Култура, спорт и развлечения" - с 16,2 на сто, и в "Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 13,5 на сто. Данните от НСИ показват още, че голямата разлика в заплащането на работещите в обществения сектор и на работещите в частния се запазва и тя е в полза на първите. През първото тримесечие на 2012 г. средното трудово възнаграждение на наетите в обществения сектор е било 603 лв., а на наетите в частния сектор - 497 лв. Година по-късно това съотношение е 634 лв. към 536 лв. Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2013 г. са получавали наетите лица по трудово и служебно правоотношение в пет икономически дейности. Във фирмите монополисти, които произвеждат или разпределят електрическа и топлинна енергия и газообразни горива, то е било 1 121 лв. Банкерите и застрахователите в Плевенско са получавали средно по 1 077 лв. на месец, служителите в държавното управление - 801 лв., в хуманното здравеопазване - 773 лв., а в добивната промишленост - 677 лв.


 

 

По-слаба реколта очакват земеделците в областта

 

Поля ТОМОВА

По-слаба и по-некачествена реколта очакват тази година земеделците в региона. Причината е в температурните аномалии през пролетта. "Само допреди месец имахме т. нар. суховей, а сега - ежедневни валежи, градушки и рязка промяна в температурите", казват стопаните. Суховеят е довел до негативни последици при есенно-житните култури, затова се очакват по-ниски добиви, а и влошено качество, най-вече - нисък глутен при пшеницата. Сушата преди месец е довела до забавено поникване на пролетниците, което може да се компенсира от евентуални дъждове. При есенниците засушаването нанесе сериозни поражения - т. нар. пригори в растенията, които няма как да бъдат заличени, а последвалите резки промени на времето - до висока заболяемост. Крайно негативно се отразява и забавянето на пръскането, торенето и други мероприятия по растителните култури, отбелязват експертите. Проблем при всички култури са локалните градушки. В крайна сметка прогнозите за тазгодишната реколта са негативни, още повече, че според метеоролозите през месец юни се очакват резки температурни амплитуди. Във всички случаи добивите ще бъдат по-ниски от миналата година. Дали това ще доведе до криза и увеличаване на цените, засега е рано да се коментира.


 

 

Брокери аматьори сключват все по-рисковани сделки

 

Инна СТЕФАНОВА

Брокери аматьори все по-често се намесват в бизнеса с имоти в Плевенско, като сключват рисковани за клиентите сделки. За това алармират дългогодишни представители на този бизнес в града. Те са разтревожени от факта, че самоопределили се като техни колеги консултанти взимат процент както от продавача, така и от купувача и така подбиват авторитета на професията им. По този начин се стига до парадокса едно и също лице да представлява две страни по договор. Все едно в съда един адвокат да защитава и ищеца, и ответника в едно дело, смятат коректните брокери. Един консултант, обясняват те, освен да търгува с информация, би трябвало да придвижи всички подробности по сделката до подписване на предварителен договор. Длъжен е да защити максимално интереса на своя клиент, а не личния си интерес като вземе пари и от двете страни по сделката.

Kомисионите на брокерите също са актуален и наболял въпрос през последните месеци на пазара на недвижимите имоти, коментират плевенски посредници в търговията с жилища. Обичайният им размер е 3 на сто от стойността на имота, независимо дали той е на село или в града. Не се взима предвид и местоположението на жилището, както и това на колко години е то, което според тях е проблем. Заради задълбочаващата се през последните години финансова криза, а от там и продължаващото свиване на имотния пазар, комисионната такса, включена в сделката, често прогонва клиентите. Така последните все по-често търсят начини да избегнат заплащането на брокерския труд и ги кара сами да запретнат ръкави при покупката или продажбата на имот.

Мнението на плевенските брокери е, че разлики в комисиона при покупката на имота е наложително да има. За градските жилища той трябва да е три процента, защото те са по-скъпи, а за селските, по-евтини имоти - да е не повече от 5 процента. Брокерите настояват да се регламентира и другият въпрос - двойните комисиони при покупко-продажбите.

В България, за разлика от другите държави, няма ясно урегулирани правила за брокерската дейност и така всеки с повече свободно време и желание, но без никаква компетентност, може да стане брокер, коментират местни представители на този бизнес. Те са категорични, че аматьорите разчитат основно на добър късмет. Ако държавата въведе необходимите правила на пазара обаче ще стане така, че посредници в сделките ще могат да бъдат само професионалисти - с лиценз и всички останали необходими документи.

 

върни се в НАЧАЛО