СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 20 (31 май  - 6 юни 2013 г.)


 

 

Темида глоби циганин, продал малолетната си щерка за булка

 

Незаконната търговия с невръстни мургави момичета се вихри с пълна сила

Инна СТЕФАНОВА

Циганин от Плевенско отърва затвора след като в съда се споразумя с прокуратурата по повдигнатото му обвинение, че "злоупотребил с родителската си власт и е използвал състоянието на зависимост у малолетната" си дъщеря, за да я продаде за булка. Според Наказателния кодекс извършеното от него е престъпление. Вместо предвидените две години лишаване от свобода бащата получи глоба от 1 000 лева. Той се признал за виновен в това, че през януари в Гулянци прибрал сумата от 1 200 лева, за да даде съгласието си неговата ненавършила 16 години дъщеря да заживее на съпружески начала с малолетно момче от същия град.

От началото на годината това е единствената присъда в Плевенска област срещу родител, продал дъщеря си за булка. А този вид "търговия", която мнозина смятат за варварски обичай, продължава да се вихри в региона с пълна сила. Очакванията са в началото на юни циганските сватби между непълнолетни да са най-много. Запознати твърдят, че това е така, защото тогава момчетата осмокласници получават свидетелствата си за завършено основно образование и това едва ли не ги прави вече мъже. Момичетата в семействата, които смятат да ги продадат за булки, учат най-много до четвърти клас. Практиката е те да стават невести на 13 - 14-годишна възраст, а съпрузите им обикновено са 2 - 3 години по-големи. Така родителите на младоженците си спестяват неприятностите по опазване на непълнолетните си чеда от безразборни сексуални връзки и нежелани забременявания, коментират запознати с циганските нрави.

В нашата област няма "официален" пазар за булки, както е в Старозагорско, например. Семействата действат с индивидуални договорки - първо се уреждат сглядите, после се уточнява цената и накрая се спазарява "стоката". По традиция важното събитие продължава поне три дена и за него циганите събират целия род.

В махалата в с. Мечка например ромите вече са над 500. Възрастни хора от селото твърдят, че през 60-те години на миналия век там са се заселили две семейства от т. нар. гръцки цигани, които не били повече от петнадесетина души. От тогава местните роми не само се женят, докато са деца, но и помежду си. Така те запазвали вътре в общността имуществото, което притежават, а и приходите от държавата, които получават - много от майките взимат детски за децата си, които също са родили и взимат детски за своите отрочета, коментират хората в селото.

Въпреки повдигнатото обвинение и издадената присъда на бащата от Гулянци, на купуването на булки и на сватбите на непълнолетни в Плевенско на практика все още не се гледа като на престъпление. В съдилищата в региона няма нито един осъден ром за съжителство с малолетна, например. Сигналите за непълнолетни родилки от болниците са всекидневие. Те стигат до прокуратурата, но в повечето от случаите заключението е, че няма извършено престъпление, разкриват юристи. Последните са разтревожени и от факта, че за проблема си затварят очите както правораздавателите, така и представителите на обществени организации по дискриминация и за закрила на детето.

Женитбите на непълнолетни девойчета не са само незаконни, но и много вредни, смятат лекарите. Някои от медиците са доста крайни в мнението си по проблема и предлагат да се забрани на жените да раждат преди 18-годишна възраст.

 

 

Ром прострелял съперник в любовта

 

Поля ТОМОВА

Плевенският окръжен съд гледа делото срещу Раим Расимов (28 г.) от село Мечка, обвинен в опит за умишлено убийство на своя съперник за сърцето на любимата жена. Драмата е от есента на миналата година, когато в полицията в Пордим е получен сигнал за прострелян мъж в центъра на Мечка. Незабавно били изпратени полицейски екипи, които установили, че при възникнал скандал Раим е прострелял с газов пистолет в областта на корема 26-годишен мъж. Раненият е транспортиран в ЦСМП - Плевен, с реална опасност за живота. След операцията той е настанен за наблюдение и лечение в отделение по "Коремна хирургия". В дома на стрелеца са намерени законно притежаван газово-сигнален пистолет и 15 газови патрона. Оръжието и боеприпасите са иззети за балистична експертиза. След ареста Раим направил пълни самопризнания и обяснил стрелбата. Раим и Анифе били любовна двойка, живеели на семейни начала и имат четири деца. Анифе обаче избягала от половинката си и отишла при любовника си Ибрахим. Изоставеният мъж побеснял и тръгнал да търси съперника си. Насреща му обаче се появили братът на Ибрахим - Шукри Шукриев, и баща му. Раим извадил пистолет, насочил го към корема на Шукри и натиснал спусъка. От цялата драма потърпевшият е "виновен" само за това, че е брат на Ибрахим и че се е появил на пътя на един разгневен мъж, готов да убие за своята любима. По неофициална информация Анифе е успяла да избяга с любовника си чак в Испания. По-късно тя поискала да бъде отнето бащинството на Раим за четирите им деца. Раим и Анифе нямат брак, но той е припознал децата, родени по време на съжителството им.


 

 

Градските чешми се напълниха с тиня, шума и всякакви боклуци

 

Тинята е обхванала цялата чешма на стената на Мавзолея, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Тиня, листа от дърветата и всякакви боклуци са изпълнили повечето чешми в Плевен. Местата за утоляване на жаждата заработиха само преди месец, но при пускането им никой не се погрижи те да бъдат изчистени. Най-окаян е видът на бялата каменна чешма в Градската градина, която бе построена едва преди две години. В момента тя е "разкрасена" с червен спрей, а малкото й корито и стените й са изцяло обхванати от кал и тиня. По-ниското й ниво, което е предназначено за децата, изобщо не работи. Вместо от него да тече прясна студена вода за разхлаждане в горещините, то е пълно с дъждовна, в която плуват фасове, чашки, лъжички, салфетки и куп други боклуци. Родителите пък са принудени постоянно да повдигат децата си, за да стигат горния чучур. А по-големите малчугани редовно се катерят по чешмата, за да утолят жаждата си. При откриването на съоръжението през 2011 г. стана ясно, че то е покрито със специален лак против спрей, който да го предпази от по-дълбокото му проникване и да улесни почистването му. Сега обаче не само че белият камък е изрисуван, но и от доста време няма кой да премахне червената боя. Работещите в близост майстори, които от няколко месеца ремонтират сградата до новооткрития арт център в Градската градина, пък ежедневно си мият инструментите на

същата чешмичка. Пак там продавачките от сергиите наоколо си оформят маникюра, видя репортер на "BG Север". Същото е състоянието и на голямата чешма срещу сградата на БТК, която поначало е много неудобна, а сега е и много мръсна. Единственият й чучур и стената около него са изцяло обхванати от зелено-кафява тиня. Коритото й е изпълнено с клечки, листа и други мръсотии, които са се затлачили в единия й край. "Не давам на дъщеря ми да пие от тези чешми. Те са страшно мръсни. Винаги нося със себе си малко шише минерална вода, въпреки че не е много удобно. Но мен лично ме е гнус, а и като съм виждала бездомниците и ромите за какви неща ги използват, въобще не искам да се докосвам до тях", коментира млада майка.

"Земеделската" чешма пред сградата на театъра също е в окаян вид. От четири места за пиене на вода работи само едно, което е зеленясало. Другите й корита са се превърнали в кошчета.

Единствената чешмичка, която има нормален вид, е в закрития пазар в центъра на града. Тази година тя обаче не работи.

Силно е и замърсяването на част от водната каскада под Банана. Дъното й е зеленясало, а неприятната миризма, която лъха оттам, се носи по центъра. Появата на гризачи заради мизерията е само въпрос на време. На местата от каскадата, където се събира дъждовна вода, често се забелязват клошари, които си перат дрехите и обувките, а малки ромчета направо се къпят.

Вместо да е пусната, за да разхлажда и да краси града ни, каскадата се е превърнала в сметище и къпалня за бездомните и ромите, коментират възмутени плевенчани.


 

 

Още пет електронни фиша на КАТ паднаха в съда

 

Ангел АТАНАСОВ

Още петима автоджигити отърваха наложените им с електронен фиш глоби за превишена скорост през последните десетина дни. От шест дела по жалби срещу установени с технически средства (б. а. - видеокамери) нарушения Районният съд в Плевен потвърди само едно наказание. Останалите бяха отменени с различни конкретни мотиви. В почти всички дела обаче има една обща констатация на магистратите - промените в Закона за движение по пътищата, които дадоха възможност на полицията да използва видеокамери за контрол, се прилагат лошо. Както "BG Север" вече писа, в началото на май бяха отменени други две глоби, наложени по същия начин.

"Издаването на електронен фиш е строго лимитирано и възможно само в случаите, в които съответните технически средства са позиционирани предварително, стационарно, със съответни предварителни обозначения за съществуването им и които средства работят на автоматичен режим, не налагащ непосредствено обслужване от съответен контролен орган. За всички останали случаи на използване на мобилни технически средства, обслужвани и използвани непосредствено от контролен орган, въпросната разпоредба не важи. За констатираните с тези технически средства нарушения на Закона за движение по пътищата следва да се спазва общият ред на Закона за административните нарушения и наказания за съставяне на акт и издаване на наказателно постановление, което в конкретния случай не е направено. Това нарушение на процедурата само по себе си е самостоятелно основание за отмяна на атакувания фиш като незаконосъобразен", пише в съдебното решение по едно от шестте обжалвания.

Макар и с различна формулировка съдържанието на този текст се повтаря в материалите на повечето от останалите подобни дела. Явно някои от пътните полицаи все още живеят във времената, когато криеха патрулките си в храсти край асфалта и не контролираха, а дебнеха. Сега правят почти същото - паркират до пътя или на улицата някоя невзрачна кола, пъхат в нея видеокамера и я оставят да "лови" нарушители.

Промените в закона, които трябваше да озаптят наглите "любители на високите скорости", могат да се прилагат и ефективно, става ясно от практиката на плевенските съдии. Само за 6 дни в началото на октомври м. г. фордът на ловчалийката Й.Ц. два пъти е заснет от камера да се движи с превишена скорост. В първия случай колата минала през с. Брестовец с 65 км в час при разрешени 50 км в час. Собственичката обжалвала получения чак през март т. г. електронен фиш за глоба от 50 лв., но магистратите преценили, че документът е "правилен и издаден при липса на допуснати процесуални нарушения и следва да бъде оставен в сила".

Във втория случай фордът отново е сниман на пътя Плевен - Ловеч. В участък с ограничение на скоростта от 60 км в час колата профучала с 90 км в час. Заради съществени пропуски в издадения електронен фиш обаче съдът го отменил, а с него и наложената на Й. Ц. глоба от 100 лв.


 

 

Военен прибирал в джоба си приходи от нощувки в хотел

 

Стефана СЛАВКОВА

Главен експерт в министерството на отбраната бе осъден на десет месеца лишаване от свобода, като присъдата си той получи от състав на Плевенския военен съд. Мъжът бе обвинен в това, че е присвоил чужди пари в размер на 1 500 лева. В качеството си на длъжностно и материално отговорно лице в продължение на близо три месеца спецът с пагони не отчитал приходи от нощувки в хотел, собственост на военното министерство. Според обвинителния акт през тези три месеца подсъдимият в качеството си на главен експерт задържал част от разписките и отчетите, връчвани му от администраторите във великотърновски хотел. Приходите от гостите оставали в личния му портфейл.

Затворническата килия, предвидена от Наказателния кодекс за министерския служител, магистратите са заменили с условна присъда и изпитателен срок от три години. Мотивът на плевенските съдии е чистото съдебно минало на мъжа с пагони. Към наказанието е прибавено и искане за обезщетение в размер на 1 502,36 лева за причинените от престъплението имуществени вреди, заедно със законната лихва до окончателното изплащане на сумата, пише още в решението на съда. Държавната такса и направените разноски по делото в размер на 1 013,20 лева също са за сметка на извършителя на престъплението.

 

върни се в НАЧАЛО