СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 20 (31 май - 6 юни 2013 г.) 

130 приза донесоха за пет месеца възпитаниците на Музикалното

 

Постиженията им надхвърлиха границите на България

 

Мая ПАСКОВА

Близо 130 приза от 23 национални и международни конкурси са донесли възпитаниците на НУИ "П. Пипков" в Плевен само през периода януари - май 2013 г. Това обяви директорката на училището Жечка Димитрова през седмицата. Първи награди са получили 46 ученици, втори - 50, трети - 22, а специалните награди са - 9. Голяма част от конкурсите са включени в програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, което носи на нашите лауреати едногодишни стипендии.

"Нашите възпитаници са любимци не само на плевенската публика, те са постоянно търсени партньори в редица национални и международни форуми и проекти. Училището е създател и домакин на единствения по рода си в България Национален конкурс за ученици-акомпанятори, който тази година отбеляза своя десет годишен юбилей, а така също и на Международния фестивал по маримба, който има вече своите две издания. Ръководството полага успешни усилия да реализира и демонстрира техните постижения в редица държави като Франция, Италия, Испания, Германия и др., което е една от важните предпоставки за тяхната бъдеща реализация", допълни Димитрова.

НУИ "П. Пипков" има свои емблеми в лицето на Камерен оркестър "Бревис", Перкусионен ансамбъл "Акцент", ансамбъл "Акордеомания", клавирна школа.

Започнало преди повече от половин век като средно музикално училище с изучаване на класически инструменти и класическо пеене, през годините в него се разкриват нови специалности - народно пеене, български танци и изобразително изкуство, което го превръща в национално училище по изкуствата.

През юни предстоят приемни изпити за учебната 2013/2014 г. Училището приема ученици за първи, пети, осми и девети класове по изредените по-горе специалности, като тази година са включени и нови - поп и джаз пеене и акордиране. Документи се приемат от 12 до 21 юни 2013 г., а изпитите ще се проведат по график от 24 до 28 юни 2013 г.


 

 

Деца направиха изложба със сувенири от отпадъчна хартия

 

Читалището грейна от оригиналните сувенири, сн. К. Тачева

Кутии за бижута, декоративни венци, малки и големи кашпи за цветя, кошнички, рамки, вятърни мелници, панерчета и най-неочаквани предмети за бита украсиха през седмицата витрината на читалището в Никопол. Оригиналното и различното в сувенирите е, че те са изработени от отпадъчна хартия. Направени са от деца в с. Въбел и по-възрастни членове на селското читалище. Те са използвали стари вестници и списания, листове за принтер, ножичка, лепило и лак за дърво. Инициативата е част ХХХII-те Крайдунавски празници на културата - Никопол`2013. "BG Север"


 

 

С курбан чорба и първа копка в Къшин празнуваха 24 май

 

На празника всеки получи порция курбан чорба, сн. Мая Паскова

На един от най-светлите български празници - 24 май, в село Къшин беше направена първата копка на параклис. Под благословията на митрополит Игнатий лопатите ритуално подхванаха кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и кметският наместник Пламен Петков. Денят не е избран случайно. Освен че в него почитаме делото на светите братя Кирил и Методий, той е и празник на Къшин. На 24 май всяка година хората се събират на селския площад на обща трапеза. Местната традиция повелява всеки да получи порция курбан чорба, която се разлива по добре познатия стар начин - с черпака от кофата. След максимум три наздравици за здраве и благополучие и без много подканяне, празнуващите извиха кръшно българско хоро на широкия мегдан. "BG Север"

 

 

Дават работа на младежи, излезли от домове

 

Създаденото по проекта ателие вече работи, сн. Поля Томова

Проект по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" дава работа на младежи, излезли от домовете за социални грижи у нас. Той е на стойност над 290 хиляди лева и се реализира от Сдружение "Център Отворена врата" и община Пордим. По проекта е разкрито социално предприятие - ателие за дървообработване, в което ще се произвеждат съоръжения за оборудване на детски площадки и паркове. Представителите на целевата група, работещи в социалното предприятие, ще се ангажират с дейности по облагородяване на околната среда - оборудване и поддръжка на общински паркове, улици и градини. Дърводелското ателие ще осигури възможност на територията на община Пордим да се предоставят достъпни услуги по озеленяване и благоустройство на общински обекти, като тази дейност има и значителен социален ефект за подобряване на качеството на живот на хората в малките селища.

Засега в ателието работа са намерили десетина млади хора, завършили средното си образование в различни домове за изоставени деца. "Както е известно, мнозина от възпитаниците на социалните домове са буквално на улицата, след като излязат от тях. Те нямат нито възможности за образование, нито пък могат да си намерят работа и дом. Единственото, което им остава, е да тръгнат по лоши пътища. Именно заради това такъв тип проекти са от изключително значение за

страната ни", категорични са изпълнителите на проекта, който е със срок 14 месеца. След приключването му организаторите се ангажират да направят базар със стоките, изработени от младежите в ателието, на който ще поканят предприемачи и собственици на подобни ателиета и фирми в страната. "BG Север"


 

 

Започват изпитите по 100 професии в 24 гимназии

 

В началото на юни стартират държавните изпити по теория и практика на професията. На тях могат да се явят мераклиите за придобиване на степен за професионална квалификация, информираха от инспектората по образованието в Плевен. Професионалните гимназии в областта са 24, а изучаваните в тях професии и специалности са над 100. Лятната сесия е най-масова. На нея учениците от професионалните школа се явяват независимо от това дали успешно са взели матурите. Правото на поправка за тях е определено за септември.

И тази година учениците от професионалните училища са по-натоварени от връстниците си от останалите гимназии. Те държат две матури и два изпита по професията. Идеята абитуриентите от професионалните гимназии да не държат втора матура, а като такава да се признава държавният изпит, проведен с външни квестори и външно оценяване, беше на дневен ред при предишното правителство, но така и не се осъществи. "BG Север"


 

 

В община Левски стартира проект за социални услуги

 

Спечеленият от община Левски проект за социални услуги в домашна среда вече се изпълнява. Това съобщи през седмицата неговият ръководител Здравко Дафинов. Проектът е по програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд. Стойността на договора за безвъзмездна финансова помощ е 159 819,12 лв., а изпълнението трябва да приключи до края на юли 2014 г. Предвижда се дейността на съществуващия Домашен социален патронаж в общинския център да бъде разширена чрез създаване на Звено за услуги в домашна среда. То ще предоставя почасови социални услуги за лична помощ, за социална подкрепа и помощ при комунално-битови дейности на лица с трайни увреждания и възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване. От първи юли 30 човека от цялата община ще бъдат назначени на длъжност "Домашен санитар" и ще обслужват 70 нуждаещи се от помощ в дома. За ползване на услугите на звеното потребителите заплащат месечна потребителска такса. Целта на дейностите по проекта е да се подобри качеството на живот на хората, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.

"BG Север"


 

 

Фестивал събира в Плевен изпълнители от страната

 

Евгения Иванова и полковник Иван Халачев, сн. Лора Генчева

Втори фестивал на патриотичната песен под наслов "Отечество", който е посветен на Деня на Ботев - 2 юни, организират ПП "Нова Зора", Съюзът на офицерите от резерва и запаса и Национално движение "Достойни за България". Концертът, в който ще вземат участие 34 вокални групи, 4 хорови формации и няколко индивидуални изпълнители от Плевенска област, София, Горна Оряховица и Пловдив, ще се проведе на 1 юни, събота от 10 ч. в Градската градина. Целта на фестивала е да се издигне националното самочувствие и самосъзнание, популяризирането на българската песен с патриотична насоченост, както и откриването на млади таланти в певческото изпълнително изкуство. Това съобщи Евгения Иванова, областен председател на "Нова Зора". Компетентно жури ще оценява всички изпълнения, като за първите три места ще има специални награди. При лошо време фестивалът ще се проведе във Военния клуб. Инициативата ще бъде открита от Минчо Минчев, председател на "Нова Зора".

На 2 юни ще бъдат окрити поредните реставрирани със съдействието на партията паметници на акад. Николай Иванович Пирогов - в селата Малчика и Търнене. По-късно през деня в Тръстеник ще бъде открит и ремонтираният почетен знак на майор Павел Павлов. "BG Север"


 

 

Представиха окончателния вариант на Областната стратегия за развитие

 

Окончателният проект на Областната стратегия за развитие на Плевенска област за програмния период 2014-2020 г. бе представен през седмицата на обществена дискусия. В срещата участваха представители на различни институции. Проектът е разработен от експерти на "Велдер Консул" с ръководител арх. Белин Моллов. "Работихме в отлично взаимодействие с администрацията и обществеността на Плевен и това ни помогна много. Имаме завършен документ с насоки към общинските планове. Областната стратегия е ядрото, което прави връзката между решенията на местната власт с националните документи. Спазихме всички обявени срокове. Ще представим решенията от дискусията в Плевен на регионален съвет във Враца.", заяви арх. Моллов.

"BG Север"


 

 

"Колорит" взе голямата награда на "Етър 2013"

 

С най-високото отличие - награда за цялостна колекция, се завърна от националния детски Пленер на рисунката "Етър 2013" творческият екип на плевенската арт школа "Колорит". Задачата пред малките участници е била да пресъздадат в картини неповторимата атмосфера на известния архитектурно-етнографски комплекс край Габрово. Трите момичета от "Колорит" - единадесетгодишните Християна Дечева и Изабела Христова и четиринадесетгодишната Цвета Ташева, под ръководството на своя арт педагог Майя Ананиева рисуваха в различни техники, живопис, рисунки върху дърво и графика върху цветен восъчен картон и създадоха колекция от 12 творби. Професионално жури оцени високо представянето им и покани плевенската школа да участва в Пленер на детската рисунка "Етър 2014". Цвета Ташева получи индивидуална награда. Заключителната изложба-базар с творбите от пленера бяха експонирани на чардака на една от старите къщи на Етъра. Средствата от продажбата на детските произведения ще бъдат предоставени за лечението на 6-годишната Даная Манолова от Габрово, която страда от левкимия. "BG Север"


 

 

Фонд "Читалища" открива информационен център

 

Информационен център "Европа - Директно" ще открие в сряда, 5 юни, Сдружение "Плевенски обществен фонд - Читалища". Новият център е част от информационната мрежа Europe Direct, която свързва ЕС и неговите граждани на местно ниво. Сдружението е приемната структура на центъра, която ще работи на територията на област Плевен в продължение на пет години.

Целта на "Европа Директно" (EUROPE DIRECT) е да помага гражданите в намирането на търсената от тях информация за правото, политиките и институциите на Европейския съюз, да съдейства за засилване на дебатите по въпросите на европейската интеграция чрез организиране на събития и дискусии и да предоставя възможност на обществото за обратна връзка с европейските институции.

"BG Север"


 

 

Изверг блудствал с 9-годишно момиче

 

56-годишен изверг от с. Петърница бе задържан за извършени блудствени действия с 9-годишно момиче. Арестуваният Б. И. М. използвал заплахи. Престъплението било извършено на 18 май т. г. Няколко дни детето мълчало от срам, но после разказало какво се е случило и родителите му подали сигнал в плевенската Районна прокуратура. Първоначално досъдебното производство било образувано срещу неизвестен извършител. Б. И. М. е привлечен като обвиняем на 25 май, а два дни по-късно съдът му наложил постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража", съобщи прокуратурата. "BG Север"

 

 

върни се в НАЧАЛО