СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 20 (31 май - 6 юни 2013 г.)


 

Рокля от 18 найлонови торбички ушиха за 6-годишно момиченце

 

Необичайният тоалет издържал на вихрени мамбо танци

 

Анджели позира с авангардната си еко рокля, сн. личен архив

Инна СТЕФАНОВА

Необичайна рокля, ушита от найлонови торбички, подари шестгодишната Анджели на своята детска градина "Яница" в Плевен. Тоалетът е създаден от ръцете на нейната майка, а поводът - тържество по случай 25-годишнината от създаването на забавачницата. При подготовката на празненството госпожите в детската градина Анета Иванова и Йорданка Минева предложили идеята децата не само да танцуват, но и да покажат нещо по-различно - дрехи, ушити от нестандартен "плат" като торбички за пазаруване, например.

Заръката на преподавателките се оказала истинско предизвикателство за майката на Анджели. Жената, която работи като преподавател по френски език в гимназия, умувала близо месец, докато й хрумне как да подготви тоалета - и като модел, и като технология. И през ум не й минало да се откаже, искала да докаже на себе си и на останалите, че ще се справи. Купила 12 оранжеви торбички, за да ушие основата на роклята. Прибавила още пет найлонки на райе - в по-светло оранжево и бяло, за да доукраси и допълнително да надипли тоалета. Отделна торбичка използвала за скрояването на бюстието. От изрязаните и ненужни дръжки ушила цветето към роклята.

Освен много красив, тоалетът на Анджели се оказал и твърде евтин. За торбичките майката се охарчила с общо един лев и осем стотинки. Роклята станала толкова здрава, че по време на вихрените мамбо танци, в които малката красавица участвала, дори не мръднала - нямало никъде разшито, скъсано или пробито.

 


 

 

 Зад решетките

 

Раирани ученици рецитират и пеят

 

Със специално подготвена литуратурно-музикална програма ще закрият днес, 31 май, учебната си година възпитаниците на СОУ "Димитър Митев, които обитават за различни срокове Плевенския затвор. Удостоверения за завършен клас ще получат 52-ма лишени от свобода. Половината от тях ще излязат на сцената на киносалона в затвора, за да демонстрират талант и знания пред своите близки. Тържеството ще бъде и подарък към техните деца по повод предстоящия им празник - 1 юни.

29 от най-добре представилите се раирани школници през учебната 2012/2013 година са предложени от техните класни ръководители за награда с удължено свиждане, а останалите - с извънредна хранителна пратка.

"BG Север"


 

 

 Нестандартно

 

Плаж на покрива стигна до бой между съседки

 

Воайор ЧЕРНОМОРСКИ

Сериозен бой отнесла плевенчанка заради странния мерак да си прави слънчеви бани на покрива на кооперацията, в която живее. Жената си приготвила плажните принадлежности, промъкнала се през капандурата и се опънала да събира слънчев загар. Неочаквано при нея на покрива се появила разярена съседка пенсионерка. Двете имали неуредени стари сметки и възрастната жена без много обяснения се нахвърлила върху разсъблечената комшийка. Атакувала я първо с бутилка минерална вода, после я хванала за гушата и започнала да я скубе и да я удря. Нападението било гарнирано с епитетите "курво", "мърша" и "боклук". Жертвата успяла да се отскубне и да избяга в страни. Пенсионерката напуснала бойното поле през капандурата и я заключила отвътре.

Пострадалата се обадила по мобилния си телефон на друга съседка да се качи на покрива и да я отключи. После отишла в "Съдебна медицина", където дежурният доктор установил, че й е нанесена лека телесна повреда - охлузвания и кръвонасядания на неголяма обща площ по шията и крайниците. Повиканите на мястото полицаи позвънили на апартамента на пенсионерката, но тя не им отворила.

Освен на полицията случаят отворил работа и на магистрати от районния и окръжния съд в Плевен. И двете инстанции преценили, че нападателката трябва да бъде наказана с глоба от 1 000 лв. и да плати обезщетение от 800 лв. на своята жертва.


 

 

 Да почерпЯТ!

 

Здраве и хубави емоции си пожелава Валерия Симова

 

С приятели и с много положителни емоции ще посрещне рождения си ден в Плевен на 5 юни психоложката Валерия Симова. Да се радват на малките неща пожелава на читателите на вестника дамата от Сдружението на помагащите специалисти в социалната сфера "Малки стъпки". А за себе си - здраве и повече поводи за хубави емоции.

 

 

 

 

 

44 чаши за Иван Илиев и приятелите му

 

44 години навършва днес, 31 май, колегата Иван Илиев, който е и общински съветник от БНД. Смята да празнува на Балкана с най-близките си хора и обещава да почерпи подобаващо за своята прилична възраст.

"В началото на годината планирах да посрещна сам рождения си ден в Испания, на последната точка от Сантяго де Компостела, вече извървял пеша над 800 км по пътя на пилигримите. Предсрочните избори и необходимостта да развия инфо-сайта ми обаче промениха тези планове. Тоест, отложиха ги временно... Не казвам за кога", пояснява Иван.

 

 

 


 

 

 Напушени мисли

 

Обидното отношение на бившите продължава

 

Стефан КРЪСТЕВ

Започва обнадеждаващо. Само с глътка, но свеж въздух. Пълната забрана за тютюнопушене в заведенията може и да отпадне. Ще се преразглежда и решението за АЕЦ "Белене". Дано, дано. И далеч по-грандиозни строежи са спирани, макар драмата покрай този вече да започва да се доближава по серии до тяхната. Сещам се за прокопаването на Панамския канал. Жив е погребан не един строител под свлачищата, но и цели правителства са били погребани политически под това, което е било неизбежно да не се построи, понеже освен личната воля на отделни хора или групи в създаването на която и да е било цивилизация има думата и историческата необходимост. И това, което трябва да се построи, ще се построи, независимо от настроенията и манипулациите, на които разчитат ретроградните интереси. За всеки случай това, което е съдено да стане, е хубаво да стане възможно най-бързо, защото ще се спести и време, и страдания, а и ще се открие по-рано следващ хоризонт за стремежите ни.

Но исках да пиша за пушенето. Няма да разглеждам като социален проблем забраната по заведенията. Нито като икономически. Всеки, който има ум, ще се досети. Независимо дали е пушач, или непушач, независимо зад коя идея на думи застава. Независимо какви ги приказваше Симеон Дянков и какви статистики вадеше. Достатъчно е човек да завърти очи и да види. А ако има приятели, работещи в сферата, просто да попита. Сега е топло и може да се сяда отвън, това е облекчение за бизнеса, а и за нас, клиентите, но за да се усеща облекчението, значи проблем си има, независимо от това, че създалите го продължават да го отричат с учудващо твърдоглавие, а бившият премиер не пропусна случай отново да ме оскърби. Мен, а и навярно още стотици хиляди, които изобщо му обръщат някакво внимание и не са съвсем безразлични към политиката (като онези, които не отидоха да гласуват), не са и съвсем безразлични към чисто психологическите отношения между избирател и управляващ.

За да защити несвоевременната си, социално и икономически зловредна мярка, отново заговори за здравето ни. Чакай, човече, (извинявам се за фамилиарниченето, но се опитвам да се включа в стилистиката), големи хора сме, разумни. По презумпция. По презумпция имаме право да избираме и знаем между какво избираме. Нали и вие, господин бивш премиер, разчитате на избора ни. Той не се състои само в пускането на бюлетина. Или според вас само в това се състои? Според мен имаме правото да избираме и в личния си живот. Самият съм преценил, че за здравето ми има далеч по-тежки рискове от тютюнопушенето. И най-вероятно така сме решили едно поне шестцифрено число гласоподаватели. Глупости са и това, че така ограничаваме избора на непушачите. Защо да няма места и за едните, и за другите? А утре и в домовете на хората ли да влезе държавата с репресивните си мерки и в името на "да запази здравето на децата", да започне да се разпорежда и в дома ни. И у дома живее тийнейджър. И който пуши, го прави на терасата, без да го е наложил някой. Защото сме достатъчно разумни, защото знаем кога ограничаваме и кога ни ограничават. А да изтъквате здравето ни, за да оправдавате репресивна мярка, си е обида.

 

 


 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО