"BG Север" - брой 20 (27 май - 2 юни 2011 г.)

 

АРТСЕДМИЦА


 

 

Частна галерия възражда позабравена традиция

 

В "Арт декор" откриха изложба на плевенски художници на тема "голо тяло"

 

Тематичната изложба предизвиква интереса на посетителите, сн. BG СеверНаташа КРУМОВА

В навечерието на 24 май в частна галерия "Арт декор", намираща се на ул. Коста Хаджипакев" 19 в Плевен, Албена Данова възроди традицията на тематичните изложби. "Отдавна исках да направя поредица от авторски и тематични изложби. Първата е на тема "голо тяло" заради личното ми пристрастие и афинитет към човешката натура. Портретите, фигурите и майсторството на художниците при изобразяването им винаги са ме вълнували. С тази малка експозиция искам да покажа произведения от живописта, графиката и скулптурата на плевенски художници като Красимир Люцканов, Вяра Савова, Господин Цветков и др., чиито творби очароват зрителите", заяви уредничката. В галерията се състоя и творческият дебют на 25-годишната Владимира Йорданова, завършила художествената академия "Н. Павлович" в София със специалност живопис и текстил.

"Положителното настроение на хората, които посещават моята малка галерия, ме радва, защото вярвам, че начинанието ми е правилно. Това ме кара да мисля за нови изненади и провокации още в следващите месеци", сподели Албена Данова.

В Древна Гърция култът към голото тяло е имал смисъла на доближаването на човека до божественото. Художниците изобразявали видяното на Олимпийските игри, където задължителното условие е било провеждането на състезания без дрехи и част от наградите били за атлетичност и красота на човешката фигура. Тази философия изразява най-вече чувството за цялост на човека в Древността, лишено от свян и предразсъдъци. През най-великите епохи на изобразителното изкуство голото тяло е вдъхновявало творците дори в периоди, когато е преставало да е задължителен обект и е било проява на майсторство. "Човешкото тяло - това сме самите ние и то събужда у нас възпоминания за всички неща, които желаем да направим от себе си, а преди всичко ние желаем да се увековечим" (Кенет Кларк).

Темата за Венера, Аполон и други богове властва в изкуството и пресъздава модерното за всяко от тези времена телосложение според критериите на обществото. Ето защо произведения на класици в живописта и скулптурата понякога предизвикват симпатия или емпатия в съвременния зрител, но в исторически план те са се превърнали в шедьоври на изобразителното изкуство.

В нашето общество мнението за този жанр в графиката, скулптурата и живописта е противоречиво. За някои това е изучаване на пластичната анатомия под формата на етюд, за други това е еротичната фантазия на самия творец, но въпреки крайностите в мненията, художниците продължават да изучават, да се вълнуват от темата и да изобразяват разсъблечените фигури на съвременните хора.

 

 

На 12 години Огледало е отличено два пъти като творчески колектив

 

Лалка Павлова съобщи за наградите, сн. АвторътВиктория АЛЕКСАНДРОВА

"Разтваряйки тази наглед малка книжка, читателят усеща ухание на младост и настроение. Долавя младежките любови, трепети и чувства, премесени с изненадващи за младостта на авторките просветления и прозрения. Вече 12 години сборникът живее своя собствен живот. Като във фокус са събрани моралните ценности на нашето общество, добродетелите и пороците на човешката природа.". С тези думи поетесата Здравка Шейретова започна представянето на 12-ото поредно издание на сборника "Огледало" - издание на едноименния литературен клуб към ГПЧЕ с поезия, проза и преводи. Премиерата се състоя в навечерието на 24 май и се превърна в празник на изкуствата. Наред с произведенията на младите творци, представени от актьора Георги Ангелов, в уютното пространство на ХГ "Дарение на Светлин Русев" звучаха музикални поздрави от връстници на авторите. За пръв път от 12 години получихме две награди като творческо студио, обяви на представянето ръководителката на литературният клуб, преподавателка по български език и литература в ГПЧЕ и председател на Дружеството на писателите в Плевен Лалка Павлова. Литературно студио "Огледало" е удостоено със специалната награда - плакет на Националния литературен конкурс "Витошко лале" - София, и първа награда за младежки литературен колектив в Националния литературен конкурс за поезия "Пролет моя" в столицата. Не липсват и индивидуалните отличия, които са за Мартина Стефанова, Преслава Денчева, Теодора Андреева и Виктория Исаева, получили първа награда в "Пролет моя" и Диляна Илиева със специалната награда за поезия от "Витошко лале". От Националния литературен конкурс "Христо Смирненски" под наслов "Ние всички сме деца на майката земя" две осмокласнички също са отличени - Моника Георгиева с II място за разказ и Диана Кулева с втора награда за есе.

 

 

Момчил Георгиев, председател на БАРОК:

 

Поразиите от реформата в културата се задълбочават

 

сн. авторътВяра ЦЕНОВА

С всеки изминат ден поразиите от миналата година се задълбочават. Това заяви пред "BG Север" председателят на Българската асоциация на работодателите в България (БАРОК) Момчил Георгиев. След т. нар. реформи в областта на сценичните изкуства, театри, опери и оркестри трябваше да отчетат продадени билети, на база на които да бъдат субсидирани от държавата. "Това, което се чува, е, че тази система не е много добре обмислена. Т. нар. делегирани бюджети по този начин не са точно такива, а до някаква степен предизвикаха комерсиализация на продукцията", категоричен е той. Според него новата ситуация създава въможности за завишаване бройката на продадените билети с кухи и фалшиви концерти за деца например. А какво се случи със съкратените музиканти при първата вълна на реформата? "В голяма част от институтите бяха съкратени щатове. Оперните структури в Русе, в Пловдив понесоха големи загуби от гледна точка на балет и хор. В Пловдив в балета има само 3 бройки на щат. Това не може да бъде сериозен оперен театър. В никакъв случай не мога да кажа, че от художествена гледна точка са спечелили, особено някои от институтите. Разбира се хората, останали на улицата, веднага смениха работата си и заминаха за чужбина", твърди Георгиев. Според него в провинциалните театри и оркестри е най-тежко, защото там е най-малък коматът хляб, който се дава на музиканта, и затова хората много бързо се преориентират. Според сведенията, които имам от директорите, там тези хора повече няма да се върнат, констатира председателят на БАРОК. Според Момчил Георгиев след миналогодишните действия на МК не е имало друга община, която да поеме частично в такава степен управлението или така да се раздели оркестърът, както стана в Плевен. "Навсякъде - във Враца, Шумен, Видин, общините се опитаха да протегнат ръка с по някоя друга бройка, получи се положение някой от оркестрантите да бъде назначен като методист в читалище или в културен дом, който не е на територията на съответния град, но в същата община. Но това бяха единични бройки. Дефакто в Плевен наистина оркестърът се раздели на две", констатира той. Относно бъдещите резултати от реформата Георгиев смята, че трябва да се видят изводите от т. нар. делегирани бюджети. Според мен ще има някакъв ход назад във финансирането от страна на МК, прогнозира той.

 

 

Електронна система ще брои билетите за сценични спектакли

 

Инна СТЕФАНОВА

Театралните и музикални институти, които вече работят със системата на делегираните бюджети, ще трябва да внедрят електронен отчет на закупените билети, съобщиха източници от плевенския драматичен театър. Подобна конфигурация струва около 1 500 лв. и ще осигури контролирането на реалния брой зрители, които посещават сценични спектакли. Електронната продажба е един от лостовете, за да бъдат спрени още в началото на утвърждаването на системата на делегираните бюджети опитите за злоупотреби. Измамите, казано на простичък език, се състоят в това, че някъде в страната културни институти отчитат повече зрители, за да получат допълнителни субсидии, разясняват запознати. А покрай тези нарушители "горят" и останалите, които въпреки че са изрядни в отчетите си, ще трябва да се бръкнат за хилядарката, за да внедрят електронната система.

Красимира Филипова, директор на Дирекция "Сценични изкуства" в Министерството на културата (МК), обясни, че един от музикалните институти например през първото тримесечие на 2010 г. е посочил в отчетите си 228 зрители, а през тази година за същия период отчита над 2 000. Друго музикално учреждение е предизвикало сериозни съмнения с това, че преди година е посочило в справките си 1 150 зрители, а сега - над 5 500. В един от българските театри пък през първите три месеца е имало 1 760 зрители, а сега като с магическа пръчка те са станали 5 914. За институтите, които разпределят справедливо финансите си и имат реализирани представления с голям зрителски интерес, са отпуснати около 4,4 милиона лева отгоре за първото тримесечие на 2011 г., сочи справка на МК. Увеличен е броят на зрителите, което води до скок в собствените приходи с около 40%. В резултат на преизчислението, културните институти ще получат допълнителни 4 милиона, което е с 30% повече от преведения им бюджет от държавата, в сравнение с първите 3 месеца на миналата година.

Със старта на делегираните бюджети в началото на годината правителството определи единните разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, както "BG Север" писа. За всеки продаден билет драматичните театри вече получават по 12,50 лв., драматично-куклените театри - по 15 лева, драматично-музикални театри - по 40 лв. За оперите и музикалните центрове стойността е 70 лв., а за симфониети, филхармонии, оркестри и ансамбли - по 50 лв. С документа реално стартира и възможността да бъдат стимулирани финансово единствено добре работещите и ефективни културни институти, а не да се отпускат пари на калпак.

 

 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

"Трактатът"

 

Робин Адер

Преди 2000 години, по времето на Иисус, е написан кодиран документ. Разчитането му днес би променило хода на човешкото развитие.
В продължение на почти две хилядолетия Трактатът омагьосва умовете на философи, поети, инквизитори и равини. Кой е авторът му? Какъв е смисълът му? Защо е бил кодиран? Същото започва да се пита и палеографът Зак Конъли, когато разбира за документа от мистериозна бележка в полето на една книга. "Пътека към Божието царство" гласи тя. От този момент Зак Конъли не може да мисли за нищо друго - основната му цел е да намери документа и да докаже автентичността му. Когато обаче желанието му се сбъдва и ръцете му докосват страниците на древния пергамент, той започва да предусеща, че търсенето му едва сега започва...
 

"Телохранителят"

 

Робърт Паркър

По време на снимки в Бостън "лошото момче" Джъмбо Нелсън е обвинен в изнасилването и убийството на младо момиче. Доказателствата са толкова неубедителни, че шефът на полицията се обръща към Спенсър за допълнително "частно" разследване.
Апетитът на Джъмбо за храна, алкохол и секс е наистина огромен, но дали това го прави убиец? И дали продуцентите на филма, зад които определено стои мафията в Лос Анджелис, са готови да жертват най-голямата си звезда?
Мрачни тайни изскачат на повърхността и пак Спенсър, подпомогнат от бившия телохранител на Джъмбо - индианеца Сикскил, трябва да оправи нещата.

 

върни се в НАЧАЛО