"BG Север" - брой 20 (27 май - 2 юни 2011 г.)

 

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

 

Опонентите на Зеленогорски за кметския стол все още неясни, ГЕРБ и БСП изчакват


Ромската партия "Солидарност" дава индикации, че може да издигне свой представител

 

 Колаж “BG Север”Петя КОЛЕВА

Пет месеца делят България от кметски и президентски избори. По правило местната власт като че ли предизвиква по-големи вълнения сред хората, тъй като ги засяга пряко и ежедневно. В Плевен засега е известен само един кандидат за градоначалник - Найден Зеленогорски, мераклия за четвърти пореден мандат. С мотива, че щял да бъде по-полезен като кмет, отколкото като президент (то пък като че ли някой му е предлагал сериозно да става държавен глава). Останалите имена, които се спрягат в публичното и медийното пространство, са все още доста мъгляви и неясни. Това поражда и доста слухове, някои от които изненадващо упорити. Като например този, че ромската партия "Солидарност", която през 2007 година успя да вкара в местния парламент трима свои представители, сега е решила да има кандидат за кмет на Плевен и това щял да бъде нейният лидер Здравко Георгиев. Доколко този слух ще се окаже близо до реалността, предстои да се разбере. Сигурно е обаче, че ако "Солидарност" издигне свой кандидат за градоначалник, ще има възможност да обере ромските гласове и да се пазари при евентуален втори тур на кого да ги прехвърли. Не е тайна, че само в Буковлък има близо 3 000 гласа, които могат да се окажат доста ценни при балотаж например.
Друг слух, който върлува из Плевен, е свързан с т. нар. бизнес организации. Говори се, че има поне двама известни бизнесмени, които ще се опитат да подредят листи за общински съветници и да разчитат на тях в общинския съвет. Практиката в други градове сочи, че подобен вид образувания могат да се превърнат в своеобразен балансьор, а дори и във фактор, който да има решаваща роля при гласуванията на сесии на местния парламент. Обичайно местният бизнес решава да се включи в изборната битка тогава, когато по една или друга причина е недоволен от местната власт. Доколко обаче хората на бизнеса могат да разчитат на гласовете на собствените си работници дори, остава неясно.
Неясни са и кандидатите за кмет, които ще предложат БСП и ГЕРБ. Неофициално се спрягат имената на председателя на червените Любомир Петков и на общинския лидер на управляващата партия д-р Йордан Георгиев. Според експерти, закъсняването при обяваване на кандидатурите може да изиграе лоша шега и на двете партии. На събрание на общинската организация на ГЕРБ за определяне на номинации обаче най-много гласове е получил депутатът Ивелин Николов. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която също е била сред номинираните за кмет на Плевен, но не е присъствала на събранието, е едва на четвърто място. Сред полицейските среди в града упорито се говори, че именно депутатът Николов ще бъде изборът на ГЕРБ. Както е всеизвестно обаче, там нещата се решават от премиера Бойко Борисов, който явно все още не е взел решение кой от двата враждуващи лагера - на Николов и Цачева, ще подкрепи.
В БСП в момента вървят събрания за номиниране на кандидати в партийните организации. Според запознати най-често се предлагат имената на общинския председател Любомир Петков и на бившия областен управител Цветко Цветков. Изборът на столетницата се очаква в края на юни, когато окончателното решение ще бъде взето на общинска конференция.
Наближаващите избори ще бъдат едни от най-агресивните в България, смятат много от политическите наблюдатели. Засега обаче като че ли не се очертава избирателната активност да е на ниво. Нещо повече - апатията в обществото се засилва с всеки изминал ден. Дори мажоритарният елемент в кметските избори и тези за общински съветници не може да събуди хората. Ниската избирателна активност е добре дошла за запазване на статуквото, смятат политолози. Единствените, които чакат изборите с ентусиазъм, са ромите и твърдите поддръжници на Найден Зеленогорски. Едните - заради кебапчетата и парите на ръка за вота, другите - заради хранилката, на която са сложени и която храни тях и семействата им вече 12 години.
Според източници от най-близкото обкръжение на настоящия градоначалник, наскоро на сбирка в балкански курорт той е поставил категорично задачата да бъде избран още на първи тур, защото според него при евентуален балотаж ГЕРБ и БСП можело да се обединят и тогава не се знаело какво ще стане.
 


В региона няма отцепници от ДПС, борбата ще е за повече съветници

 

Енгин КючуковРалица ИВАНОВА

ДПС в Плевенска област ще разчита на целия си електорат на предстоящите избори, засега в региона няма местни или общински отцепнически организации. Това заяви за "BG Север" областният председател на партията на Доган Енгин Кючуков.
Той начерта основните цели, които са си поставили общинските ръководства за местния вот през есента - да увеличат бройката на съветниците в областта от 20 на 30.
"Мисля, че има потенциал за това, като се вземат предвид гласовете от парламентарните избори. В Червен бряг имаме двама съветници, може да станат трима. В Кнежа ситуацията е същата. В Никопол са 5, задачата ни е да ги увеличим с един, в Долна Митрополия са двама, имаме потенциал за още един. В община Искър за пръв път ще се борим за съветник, а в Гулянци ще се опитаме да запазим едната бройка, която имаме в местния парламент. В Левски имаме трима съветници, идеята ни е да ги запазим. В Пордим се надяваме на още един, сега са двама", обяснява Кючуков.
По думите му Белене се очертава като една от трудните общини. Поради миграцията в района и очакванията около АЕЦ "Белене" хората са обезкуражени, смята Енгин Кючуков. "Белене някак си е откъснато като район, както и останалите дунавски общини, и през годините като че ли по-малко внимание им се обръщаше. Надяваме се със стартираенто на АЕЦ "Белене" проблемът с безработицата да бъде решен. Нашите прогнози са, че всички политически партии ще хвърлят много средства и усилия там, защото в бъдеще Белене ще бъде един от най-интересните региони и всяка партия ще има интерес да има представител в местната власт", допълни той.
Според областния лидер община Плевен също е с доста широк потенциал от гледна точка на бъдещо представителство в местния парламент. В сегашния общински съвет ДПС има един съветник, борбата ще бъде за трима. "Аз лично все още не съм наясно с бройката общински съветници за големите градове. Ако се редуцират обаче, борбата ще е безмилостно жестока. Има два варианта. В момента са 51, в единия да останат 41 с 20%-овото редуциране. Но ако в влезе в сила и това, че сме намалели като брой жители, съветниците трябва да отидат на 33, което автоматично вдига страшно много гласовете, които трябват за избора на един съветник - от 800 на миналите избори, на 1 400 - 1 500 гласа на сегашните", коментира Кючуков.
ДПС ще се бори и за кметове на населени места - цел, която партията не е успявала досега да реализира в Плевенска област. Усилията са насочени към селата Биволаре, Одърне и Асеновци. Последователите на Доган ще се опитат и да запазят зам.-кметските си места в общините, където ги имат, както и при правилни договорки с правилните кандидат-градоначалници да вземат и места на директори на дирекции с ранг на зам.-кметове.
Всички общини в Плевенска област ще излязат със самостоятелни листи за съветници. Новото тази година е, че листите във всички областни центрове ще бъдат одобрявани от централния предизборен щаб. Що се отнася до кандидат-кметовете - във всяка община ръководствата ще решават с кого ще се коалират. За пръв път в Плевен за този вот ДПС ще излезе с категорично решение кого ще подкрепи.

 


Венцислав Крамолински е кандидатът на социалистите за град Славяново

 

Венцислав КрамолинскиАни ПАВЛОВА

Венцислав Крамолински е кандидатът на БСП за кмет на град Славяново. Това бе обявено от секретаря на местната партийна структура Асен Бъчев по време на честване, посветено на 100 години от създаването на организацията на БСП в града.
Венцислав Крамолински е родом от Славяново, на 43 години, зооинженер, семеен, има две деца. "Осъзнавам голямата отговорност, която поемам, но знам, че съм готов да работя всеотдайно за доброто на Славяново и неговите жители. Дори в годините, когато съм живял и работил извън България, мислите ми винаги са били за родния град", каза той пред присъстващите.
По случай юбилея на столетницата в Славяново гостите на празненството, членове и симпатизанти на партията поднесоха цветя пред паметната плоча пред дома на Атанас Добрев - първият избран секретар на сформираната на 4 февруари 1911 г. от учителя Георги Хаджиев социалистическа просветна група. На тържественото събрание историята на социалистическото движение в Славяново бе подборно припомнена от Асен Бъчев.
Народният представител от Коалиция за България Румен Петков приветства присъстващите по повод кръглата годишнина. Той връчи партийните билети на младо семейство, заявило желанието си за членство в БСП. Председателят на областния съвет на БСП - Плевен, Васил Антонов отличи партийната организация в Славяново с почетен плакет. Юбилейното честване продължи с концерт с участието на Ирина Флорин и самодейни състави от НЧ "Климент Бранитски" - гр. Славяново.
 

 


Мнозинството в ОбС се измъкна от дебат за детските картички за празника на Плевен


Ралица ПЕТРОВА
"Този управленски екип на общината и управляващото мнозинство в Плевен явно ще правят предизборната кампания по начина, по който си знаят - груб, административен натиск и похвати, които нямат нищо общо с демократичността. И не може това да не буди не само нашето притеснение, а и на гражданите на Плевен". Това заяви председателят на групата на БСП в ОбС - Плевен, Любомир Петков, след като на последната сесия мнозинството в местния парламент отхвърли включването в дневния ред на декларация, предложена от социалистите. Текстът й касае действията на кмета Найден Зеленогорски по организацията на празника на Плевен - 15 май. "Организираното изработване на поздравителни картички в детските градини за празника на града, на които в последствие се оказа личното послание на кмета, е некоректен опит за използване на детския труд и талант за лични и теснопартийни цели. Тази неуместна акция, реализирана със знанието и съгласието на кмета, предизвика основателни реакции на непоносимост към подобен род политичекси похвати", гласи декларацията. В нея се казва още: "Подобни явления в една предизборна година нагнетяват излишно напрежение. То е неизбежно, когато властовите позиции се интерпретират и консумират по недемократичен и спекулативен начин".
"Това, което искахме ние като общински съветници да внесем в работата на ОбС чрез тази декларация, е всъщност да се опитаме за пръв път в последните 12 години, откакто управляват това мнозинство и този кмет на община Плевен, да дадем ясен сигнал, че очакваме една смислена и демократична предизборна кампания. Нашето предложение за включване на тази точка от дневния ред очевидно предизвиква страха и нежеланието за участие в дебат по темата на кметското мнозинство, плюс "Атака", която е негов партньор в Плевен в този мандат", каза още Люмомир Петков.
По думите на общинския съветник от БСП Бисерка Илиева, която бе вносител на предложението, кметът Найден Зеленогорски е в правото си да поздрави гражданството по случай празника, както той го направи на централния площад. Но амдинистрирането към детските градини е непозволен похват. Още повече заради неговия дългогодишен административен опит е абсурдно да допуска такива похвати, допълни Илиева.
 

 

върни се в НАЧАЛО