"BG Север" - брой 20 (27 май - 2 юни 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 

24 май препълни площада с ученици и граждани


Стотици излязоха да празнуват на центъра в хубавото време

 

Площадът отдавна не помни толкова празнуващи плевенчани, сн.  “BG Север”Вяра ЦЕНОВА
Инна СТЕФАНОВА

С препълнен площад Плевен отбеляза празника на славянската писменост и българската просвета и култура. Дали заради хубавото време или по-добрата организация, стотици ученици, учители и граждани излязоха в празничния ден. От всички училища в града по улиците тръгнаха празнични шествия, децата развяваха трибагреници и балони. Сборният пункт за повечето от учениците и учителите беше площадчето пред театралната сграда. Нетрадиционното сред разноликата тълпа беше съчетанието между строго официалните костюми, с които се бяха стъкмили по-големите, и дрехите на по-малките - компилация от различни последни стилове тинейджърска мода. По традиция учениците носеха портрети на светите братя, национални знамена, балони и цветя. Пак по традиция сред група учители преди тръгването на шествието се завъртя списък с имена, на който трябваше да бъдат узаконени присъстващи и отсъстващи от мероприятието. Фактът предизвика кратка вълна от недоволство, макар и не на висок глас, сред иначе издокараните и усмихнати школски преподаватели. Те, заедно с възпитаниците си, тръгнаха към площада, а към редиците им се включиха родители и случайни минувачи.
Възпитаниците на “Интелект” тръгнаха от театъра към площадаТържеството започна с празничен молебен, отслужен от свещенослужители от плевенски храмове. В програмата участваха хор "Звъника" и Общински духов оркестър. За разлика от предната вечер, когато на концерта на каскадата токът спря точно за химна "Върви, народе, възродени", сега всички успяха да се включат в изпълнението му. Цветя и венци пред барелефа на светите братя Кирил и Методий на сградата на Окръжен съд - Плевен, поднесоха политици, общественици, представители на училища и културни институти, граждани.
По повод 24 май бяха наградени директорите на ОУ "Св. св. Кирил и Методий", с. Бръшляница - Веселинка Николова, на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Търнене - Мадлена Пенчева, и Николай Иванов - директор на СОУ "Христо Смирненски", Плевен.
Бяха отличени още актьорът Георги Ангелов, уредникът в ХГ "Илия Бешков" Антония Караиванова, ръководителят на народен хор "Нашенчета" Николина Спасова, уредникът в отдел "Природа" към Регионалния исторически музей Ива Цолова и др.
 


16 произшествия и пожари са регистрирани в почивните дни


С 16 произшествия е трябвало да се справят плевенските огнеборци в периода от 20 до 25 май, съобщават от пресцентъра на МВР. Трите от тях са пожари. На 20 май в 13,40 ч. в Районната служба "Противопожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Плевен, е получено съобщение за пожар в къща в с. Мечка. При пожара са унищожени телевизор, маса, опушени са около 20 м стени. Причината за инцидента е късо съединение. Пожарът е погасен от един екип на РСПБЗН - Плевен.
На 21.05.2011 г. в 21,04 ч. в РСПБЗН - Белене, е получено съобщение за пожар във фургон в града, собственост на фирма. При пожара е унищожен фургонът. За изясняване на причините работи РУП - Белене.
На 21.05.2011 г. в 7,00 ч. в РСПБЗН - Гулянци, е получено съобщение за пожар в лятна кухня в с. Искър. При пожара е унищожено домашно имущество. Причината е небрежност при боравене с открит огън. "BG Север"

Факултет "Обществено здраве" обяви прием за 2011/2012 г.


Факултет "Обществено здраве" в Медицински университет - Плевен, обяви прием на студенти за учебната 2011/2012 г., става ясно от сайта на Районната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен.
Справки по всички въпроси могат да се получат на тел. 064 884 237 - студентска канцелария на Факултет "Обществено здраве".
Подробна информация за условията и реда за кандидатстване в специалностите на Факултет "Обществено здраве" може да бъде получена от сайта на РЗИ - Плевен, както и в новия кандидатстудентски справочник, публикуван на страницата на Медицински университет - Плевен, в интернет - www.mu-pleven.bg. "BG Север"
 


Първи детски фестивал ще радва малчуганите


На 1 юни за пръв път в Плевен ще се проведе фестивал по случай Международния ден на детето. Организирано от младежкото сдружение "Мечти и отбори България" към Британския съвет, събитието има за цел да вдигне бариерата, която пречи на свободното общуване между хората с и без увреждания и да даде пространство за изява на над 100 деца, съобщават организаторите.
Целта е да се докаже, че място за хората с различия винаги има, във всички форми на общуване, било то дори и чрез спортни игри. Във фестивала ще вземат участие 100 деца с и без увреждания, на възраст между 7 и 9 години. Благодарение на факта, че всички младежи организатори са преминали обучителния курс "Млад лидер", организиран от сдружение "Мечти и отбори България", към всички малчугани се подхожда с изключително внимание. Пример за това са използването на етикета на общуване на хора с увреждания и подготвянето на адаптирани игри, подходящи за всички - умения, които лидерите изграждат по време на своето обучение в неправителствената организация. Освен интересните игри още много веселие и награди очакват всички деца на празника. Той започва на 1 юни от 10,00 ч. в Градската градина. "BG Север"

 

 

Местни писатели представиха творби в традиционен рецитал

 

Галерията бе препълнена от почита, сн.  Инна СтефановаПлевенското дружество на писателите по традиция в дните около 24 май изнесе литературно четене "Език свещен на моите деди..." в художествена галерия "Дарение на Светлин Русев" в сряда. Четиринадесет автори представиха свои творби, жанрово преобладаваше поезията, но бяха прочетени и две импресии. В рецитала плевенските ученици Мартина Стефанова и Ивайло Андреев се представиха със своя колективна творба. Те са сред най-младите и очаквани бъдещи попълнения на дружеството от литературно студио "Огледала". Председателката на плевенското дружество Лалка Павлова прочете стихове от най-новата си стихосбирка, която официално ще бъде представена през юни. Водещата Албена Декова, която е една от най-младите в дружеството, поздрави присъстващите с най-българския празник, като подчерта, че той винаги ни кара да се чувстваме възроден народ. Рециталът бе акомпаниран от изпълненията на пиано на осмокласника от плевенското музикално училище Дилян Тодоров. "BG Север"

 

 

Обезопасиха мостче в Кайлъка след снимка на "BG Север"

 

След нашия сигнал мостчето вече е стабилизирано,сн.  Областна администрацияВъзстановен е парапетът на мостчето преди езерото с водните колела в парк "Кайлъка", съобщават от областната администрация. Това стана след намесата на "BG Север", който публикува на първа страница снимка на опасното съоръжение. Преди реконструкцията парапетът бе на път да повлече към водата всяко дете, което по невнимание се облегне на него. Опасното съоръжение бе в този вид няколко години, като никой не си правеше труда да го поправи. Ремонтът е станал благодарение на екип от "ВиК" ЕООД - Плевен, който е извършил надеждни заварки. Мостчето е освежено и плевенчани могат спокойно да преминават и да се любуват на водата, допълват от областната администрация. "BG Север"

 


Тийнейджъри рисуват пушачи


С конкурс за комикси на тема "Портрет на пушача" ще бъде отбелязан в Плевен тазгодишният Световен ден без тютюнопушене - 31 май. Организатори са специалистите от Районната здравна инспекция. Творбите вече са събрани, участниците са ученици от пети до дванадесети клас, предстои да бъдат обявени наградените. В плевенските медии организаторите ще предоставят аудио и видеоклипове за популяризиране на вредите от тютюнопушенето, информират организаторите. Те припомнят, че тази година мотото на международния ден е Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация. "BG Север"
 


Земеделците избират как да се облагат

Физическите лица, които са регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, но не са регистрирани по ДДС, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им, информират от пресцентъра на НАП.
В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, те трябва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Изборът се прави с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година, припомнят от приходната агенция. За 2011 г. по изключение срокът за подаване на такава декларация е 31 май.
Образецът на формуляра е публикуван на интернет страницата на НАП www.nap.bg. "BG Север"
 


Ревизори разкриха укрити данъци и осигуровки за близо 20 млн. лв.


Укрити данъчни и осигурителни задължения в размер на 19,891 млн. лв. са установили ревизорите от офиса на НАП в Плевен през първите три месеца на 2011 г. Допълнително разкритите приходи в сравнение с миналогодишния период са с 15,317 млн. лв. повече. Предотвратените опити за злоупотреба с ДДС са в размер на 18 млн. лв. Разкритията са направени в резултат на 82 приключили ревизии на фирми от Плевенска област. Ревизиите се разпределят автоматично от програмен продукт в рамките на цялата дирекция, което води до намаляване на корупционния риск, допълват още от приходното ведомство.
През първите три месеца на годината инспекторите на плевенския офис на приходната дирекция са извършили и 2 350 различни проверки. Голяма част от оперативните проверки се извършват на ротационен принцип - инспектори от едни офиси проверяват обекти на територията на други офиси в обхвата на дирекцията. До края на март в офис Плевен на Националната агенция за приходите са внесени 1,132 млн. лева допълнително разкрити приходи. "BG Север"

 


Тържество в памет на Григор Вачков готвят в Трънчовица


Родното село на големия български актьор Григор Вачков - Трънчовица, подготвя театрален празник в негова памет. Събитието ще бъде на 28 май (събота), а мястото на празничната инициатива - читалище "Григор Вачков" в селото.
На неговата сцена ще се изявят местни и гостуващи състави. Съпругата на Григор Вачков - Силвия, и внучката им ще присъстват на празника. Той ще започне от родния дом на Гришата с откриване на фото изложба за живота му. Вечерта в читалище "Григор Вачков" ще гостуват актьори от София, самодеен колектив при читалище "Просвета" - Долна Митрополия, сатиричен квартет "Калина" при читалище "Развитие" - Плевен. Самодейните колективи от Трънчовица също ще вземат участие в инициативата."BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО