АРТСЕДМИЦА


 

Завъртя се най-новата серия от сапунката Плевенска опера

 

Кореспонденцията между Зеленогорски и Атанасов става по-задушевна

 

Двете писма на общината

 

Вяра ЦЕНОВА

Дали ще има опера в Плевен отдавна вече не е актуална тема. Защото всичко премина на ниво концерти с неясни критерии при избора на изпълнители. Но затова пък към друг жанр взеха да клонят прословутите "топли" отношения между кмета Найден Зеленогорски и директора на Плевенска филхармония Ивайло Атанасов. Докато преди години между тях прехвърчаха искри, трогателната им кореспонденция напоследък напомня за многосерийна сапунка. "BG Север" писа в предишния си брой за осуетеното гостуване на любимия кметски оркестър "Симфониета" с операта "Травиата. Междувременно обаче друг концерт попадна в редовете на кореспонденцията между двете администрации. В хронология поредната серия от сапунената опера "Плевенска опера" звучи така: На 21 май община Плевен изпраща писмо до директора на филхармонията, с което го уведомява, че заедно с РИМ организират концерт в памет на Гена Димитрова, който предвиждат да се състои на 10 юни в театъра. В концерта ще вземат участие солисти - ученици на оперната прима, и общинската хорова формация, като общината ще поеме разходите за солистите, а на Плевенска филхармония се предлага да участва безвъзмездно. В последното изречение са изредени петима автори, чиито произведения общината предлага да бъдат изпълнени в програмата на концерта. В седемдневен срок от филхармонията отговарят, че вече по друг повод общината е уведомена за заложен и договориран концерт на същата дата. Който, по стечение на обстоятелствата, е посветен също на Гена Димитрова, като програмата е предложена и съставена от главния диригент Йордан Дафов. Но концертът, съгласно разпоредбите, е с входни билети. В тази връзка ви предлагам община Плевен, при желание да участва в изявата, да преведе сумата от 2 600 лв. по сметката на филхармонията. При такава ситуация това ще бъде откупка и входът ще е свободен, за което плевенската публика ще ви бъде благодарна", гласи още писмото. В отговор идва емоционално, трогателно и доста объркано писмо, в което за пръв път има лично обръщение към получателя. При сравнение на твърденията с варианта от 21 май обаче впечатление прави, че общината вече не организира, а "желае да бъде съорганизатор на концерта, който ще се състои в зала "Емил Димитров" при читалище "Съгласие". Общината щяла да участва във финансирането на концерта със сумата от 1 160 лв., с която ще бъдат заплатени хонорарите на оперните певци, пътните на гостите и плакатите. Участието на Общинската хорова формация ще е безплатно!? Ако това ще се брои мероприятие на общината, то според наскоро приетата Наредба 17 на общинския съвет хорът така или иначе трябва да пее без пари. Следва гениалното предложение пенсионерите, учениците и студентите да ползват безплатни входни билети. И после изведнъж - очакваме логото на община Плевен да фигурира в афишите. Нали общината ги прави, от кого очаква да качи логото й там? Патетичният финал на иначе официалното писмо, с който се удря по нежни душевни струни, няма да цитираме.

Ако има уред, който да мери популизма, сигурно в общината ще се счупи, категоричен е Атанасов. "Такова животно като безплатни входни билети няма - те могат да са безплатни за този, който ги ползва, ако някой друг му ги е купил. Безплатно е само сиренето в капана за мишки, както казва Тачър. Аз как да знам колко пенсионери ще дойдат? А другите, които си плащат, къде ще седнат? А какво прави друга социално слаба група - тази на безработните. Или кметът да купи за 1 000 лв. 200 билета и да ги раздаде по свое усмотрение, или за всички концертът да е безплатен, както редица други откупени от общината концерти", категоричен е Ивайло Атанасов в очакване на следващия епизод от сапунената опера.

 

 

Среднощни стихове събра Петко Спасов

 

Ти приеми ме с тази книжка

такъв, какъвто аз съм бил.

Животът е една въздишка -

поет го е обезсмъртил.

Така се обръща Петко Спасов към читателите на последната си книга "Среднощни стихове". В нея той е събрал стари и нови стихове, запечатали различни мисли и настроения и отразили вълненията му през годините. Стари спомени нашепват от раздела "Там, дето чучура бълбука"; любов и нежност струят от "Вдигни очи нагоре"; на Гена Димитрова, стария учител, Андрей Германов, детството, поета са посветени стихове в частта "Завръщане", а изповеди и молби - в раздела "Хроники".

Петко Спасов е роден в село Беглеж преди 86 години. Агроном по образование, той цял живот не изневерява на първата си голяма любов - литературата. Мечтаел да стане учител по литература, но по стечение на обстоятелствата започва да учи не децата, а своите читатели. Първото му отпечатано стихотворение е през 1958 г. във вестник "Кооперативно село". Издал е книгите "Олтар", "Завръщане", "Вдигни очи" - поезия; "С камък в пазва", "Думи на халос", "Зевзеци" и "От чучура" - хумор и сатира; "Детишарница" - детски хумор и "През овразите на времето" - мемоари.

Премиерата на "Среднощни стихове" ще се състои на 10 юни от 16,30 часа в ХГ "Дарение на Светлин Русев". Водещ на поетичната вечер ще бъде Татяна Любенова, а представянето ще направи писателят Георги Стойков. Рецитал ще изнесе известната плевенска поетеса Лалка Павлова. "BG Север"

 

 

Седемте смъртни гряха представи Александра Духлинска в изложба

 

Младата художничка при откриването на първата си изложба, сн. авторътВиктория АЛЕКСАНДРОВА

21 графики и 4 рисунки съдържа първата самостоятелна изложба на младата плевенска художничка Александра Духлинска. Творбите могат да бъдат видени в Къщата на художниците. Темата, до която ще се докоснат посетителите, е седемте смъртни гряха. Това е и темата на дипломната работа на Александра, която е четвъртокурсничка във Великотърновския университет. "Може би съм засегнала нещо, което вълнува съвременния човек от по-философска гледна точка - как тези грехове всеки ден се преплитат в живота ни и до каква степен успяваме да ги контролираме, с какво те ни помагат и с какво ни пречат. Високомерието е най-големият грях, от него произтичат всички други. Надявам се изложбата да се хареса", разказва младата художничка.

Когато Александра кандидатства графика, тя не знаела какво точно представлява специалността, но в последствие много й харесала. Към днешна дата смята, че това е призванието й. В действителност всеки човек отива там, където наистина е необходим, разсъждава Александра. И признава, че рисува от малка, но в един момент се отказала от цветните си занимания. И така допреди 4 години, когато малко преди да кандидатства решила, че с това трябва да осмисли целия си живот. А защо графика и не е ли по-трудно да се въздейства в черно-бели тонове, вместо да се използва цялата палитра цветове, както е при живописта? Александра не отрича, че графиката е трудна и в черно-бяло по-трудно се предават настроения. Но тя също може да бъде много ефектна. "Моят натурел е графиката да бъде по-сива, докато едно живописно платно предлага повече експресия в това отношение. Но пък графичната работа е много по-трудоемка, защото се залага повече на идеята, на самата рисунка и на формата, отколкото на цветовете", обяснява избора си Александра Духлинска. Първо ще продължи магистратурата си в чужбина, а в бъдеще се вижда все така - рисуваща.

 

 

Нови заглавия в книжарници ГРАММА"

 

"61 часа"

Лий Чайлд

Обратното броене започва. 61 часа. И нито минута за губене.

Пълен с туристи автобус се преобръща на заледен път насред бурята и поставя дремещия безгрижно на задната седалка Джак Ричър в необичайна и смъртоносно опасна ситуация. Близкото градче, сковано от студ и страх, е тероризирано от банда произвеждащи наркотици гангстери и само една смела жена е готова да се бори за справедливост. За да оцелее и да свидетелства в съда, тя се нуждае от помощ. Защото в Болтън, Южна Дакота, ще пристигне наемен убиец, който няма да се спре пред нищо.

Джак Ричър не обича да се застоява на едно място. Но следващите 61 часа ще променят плановете му. Тайните са по-стряскащи, а противниците му - по-силни, отколкото би могъл да си представи. Но такава е и жената, която Ричър трябва да защити с цената на собствения си живот.

 

"Тайната за тийнейджъри"

Пол Харингтън

И каква е голямата тайна? И с какво може да ти помогне тя? Ако имаш мечта, тайна амбиция, цел, която искаш да постигнеш с цялото си сърце, но нямаш представа как до успееш, "Тайната за тийнейджъри" е точно за теб. Тайната вече е показала на милиони хора по света как да променят живота си и да сбъднат мечтите си. Ти също можеш да го направиш.

Тайната ти дава силата да получиш онова, което желаеш, и да станеш такъв, какъвто искаш. Богатство, успех, щастие в любовта, по-добро здраве и самочувствие - всичко, което желаеш от сърце, вече е напълно постижимо. Трябва само да откриеш Тайната. Искаш ли да узнаеш тайната?

Желана, потулвана, крадена и заменяна срещу много пари, тази велика Тайна е владяна от малцина, живели в древността - фараони, императори, философи и крале, а по-късно е разкрита от учените, изобретателите и индустриалците. Сега я знаят днешните величия филмови звезди, поппевци, писатели...