СОЦИАЛНО


 

В село Ракита пропищяха от повреди в телефоните

 

20 дни в месеца възрастните хора са без връзка със света

 

Жителите на Ракита са се видели в чудо, вече не знаят какво да правят, сн. авторътПоля ТОМОВА

Село Ракита има 920 жители, а през лятото се увеличават до над 1 000. Средната възраст на хората е над 60 години, както във всяко българско село. В Ракита обаче имат проблем, с който от месеци не могат да се справят. Преди четири - пет години около населеното място върлуват крадци, които задигат кабелите на телефоните. Сега този проблем не съществува, но селото отново е без телефони. Причината - непрекъснати повреди. "Вероятно заради дъждовете, водата, която влиза в шахтите и поврежда кабелите, идват техници от Червен бряг, сменят ги, оправят се телефоните за един ден, но после пак се повреждат", споделя кметът на Ракита Господин Мирчев. Непрекъснатите повреди оставят хората без телефони за повече от 20 дни в месеца. Това създава изключителни трудности, тъй като Ракита буквално се откъсва от света. "Тук са възрастни хора, искат да се обаждат на близките си в града, но не могат. Близките им пък се притесняват за тях, но също не могат да се свържат и това създава неприятности", категоричен е кметът. Възрастните хора от Ракита признават, че липсата на телефони им създава проблеми. "Вчера една комшийка около нас, болна, идва мъжът й, телефонът им не работи, нашият не работи, мъжът ми от джиесема вика лекар, ми то беше в десет часа вечерта, може ли възрастни хора да тичат по тъмниците и да не могат да се свържат", възмущава се 77-годишната Славка Филкова. Цоко Петков пък се опитвал на няколко пъти да се свърже с техници по горещия телефон 123. След като звънял многократно, най-сетне се свързал със служителка на БТК. "Обадиха ми се, вика - какъв е проблемът и аз обясних. Изчакай на телефона, ние ще ти се обадим. След половин час ми се обаждат и викат - ние направихме, виж дали е оправен. Проверих - същото положение. Казват - ние повече не можем да направим нищо. Иди в София, баш така ми викат - иди в София и се оплачи. Рекох, па аз като отида в София, ще похарча половин пенсия и другата половина за лекарства - ще умра пък от глад и няма да ми трябва телефон... И не съм одил в София, положението е същото".

Тъй като положението с телефоните не се променя, почти всички възрастни жители на Ракита са "въоръжени" с мобилни телефони. Това обаче отново създава проблеми, тъй като само малцина могат да боравят с тях. Останалите, въпреки обучението от близките, не могли да се научат кое копче за какво е. "Кога децата ни потърсят, говорим си хубаво, ей така, както сега с тебе. Обаче като трябва ние да ги търсим - не става. И сега чакаме те да ни се обадят", споделя 76-годишната Донка Петкова.

И въпреки че повече от 20 дни на месец са без стационарни телефони, хората редовно си плащат таксите към БТК. Плащат и за мобилните си телефони. Тези, които могат да работят с тях, са решили да откачат стационарния апарат. Другите обаче продължават да се надяват телефоните им да проработят.

Опитът да се свържем с представители на БТК обаче удари на камък. И ние, както и хората от Ракита, бяхме препратени към София, тъй като информация можел да даде само и единствено отдел "Връзки с обществеността".

 

 

Тих труд повиши уменията на работниците си

 

Управителят на Тих труд Георги Йотов обяви, че по проекта са обучени 75 човека, сн. авторътЛилия ДИМИТРОВА

Предприятието "Тих труд" ЕООД завърши проекта "С учение към ефективност", благодарение на който работещите там придобиха липсващи умения и компетенции, обяви Георги Йотов, управител на фирмата. Проведеният курс е имал за задача да повиши конкурентноспособността на предприятието на пазара чрез подобряване качеството на работната сила и инвестиране в развитието на човешкия ресурс. Партьор и обучаваща органицация e Научно-технически съюз - Плевен, а финансовата подкрепа е осигурена от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Общата стойност на проекта е 62 000 лв., 50 000 от тях безвъзмездна помощ от Европейския социален фонд и 12 000 участие на "Тих труд". Курсът се е реализирал в рамките на 13 месеца, като за това време са били обучени 75 работника в следните специалности: "Шивачество", "Производство на облекло", "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил", "Бояджийство", "Оператор на компютър" и "Немски език". Успешно завършилите обучението са придобили удостоверения за професионално обучение или свидетелства за професионална квалификация. С изпълнението на проекта постигнатите цели са повишаване на уменията и компетенциите на работниците, подобрена е организационната култура на управленския екип, усвоени са нови професионални умения, необходими за бъдещото развитие на фирмата. Придобитата квалификация на работниците и служителите допринася за устойчиво и прогресивно развитие на показателите на "Тих труд" ЕООД, което гарантира не само запазване на сегашното ниво на заетост на фирмата, но и бъдещото разрастване на заетостта, коментира Йотов.

Фирмата е създадена през 1963 г. в Плевен и е част от системата на Съюза на глухите в България. Основната дейност е производството на облекла от текстил и трикотаж. Освен това има цехове за обработка на метали, пластмаса и производство на дограма от PVC и алуминий. В предприятието работят над 100 човека, от които 60% са хора с увреждания.

 

 

Стартира приемът на заявления по схемата Училищен плод

 

Ралица ПЕТРОВА

От 1 юни във всички областни дирекции на Държавен фонд "Земеделие" започна прием на заявления за подпомагане по схемата "Училищен плод" на ЕС. Крайната дата за подаване на заявления е 30 юни. Прилагането на схемата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет под формата на национално съфинансиране и държавна помощ. Общият размер на бюджета по схемата е 7 293 540,67 лв. Очаква се от помощта да се възползват 320 634 деца. Размерът на финансовата помощ за 2010/2011 учебна година на дете по схема "Училищен плод" е 20,53 лв.

Кандидатите за участие са обособени в три групи. В първата влизат учебните заведения. Във втората са еднолични търговци и юридически лица, които са поели задължение към едно или повече учебни заведения за доставка на плодове и зеленчуци по схемата, както и одобрени организации на производители, признати съгласно чл. 43 от Закона за общите организации на пазарите за земеделски продукти на ЕС. Третата група обхваща общините и учебните заведения, които се намират на тяхната територия. Те могат да подават заявления за участие в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" по тяхното седалище.

Схемата "Училищен плод" ще се прилага на територията на цялата страна от 15 септември до 31 май.

Целевите групи, които тя ще обхваща, са деца от III и подготвителна група на общинските, държавни и частни детски градини, както и учениците от подготвителен до IV клас, включително на общинските, държавните и частните училища. Плодовете и зеленчуците, включени в списъка по схемата "Училищен плод", трябва да се предоставят на децата от детските градини и училищата по график в зависимост от тяхната сезонност. Плодовете са - ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. А зеленчуците - домати, краставици, пипер и моркови.

Забранено е разпределянето в учебните заведения на генетично модифицирани плодове и зеленчуци. Съхранението, подготовката и предоставянето на плодовете и зеленчуците на децата и учениците е в съответствие с изискванията на Закона за храните. За да се гарантира високо равнище на закрила на здравето на децата и да се насърчат навиците им за здравословно хранене, по схемата недопустими за подпомагане са всички продукти с добавена захар, мазнини, сол или подсладители.

 

 

 Послушай лекаря

 

След операция от трета сливица хъркането би трябвало да спре

 

Имам син на 5,5 г., който беше опериран от трета сливица на 27.11.2009 г. След операцията детето доста повръща и се обезводни, но се подобри. Започна така очакваният процес на възстановяване, който за съжаление въобще не е онова, което очаквах. Доста време беше с оток, миналата седмица имаше висока температура, повръщане, сега - бактерия в гърлото. Най-големият проблем е, че хъркането му е още по-зле и едвам диша нощем. Двете му сливици са огромни и доколкото разбирам запушват гърлото. Какво е най-доброто лечение оттук нататък? Ирена Паунова, Русе

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Това, че след операцията е имало повръщане и обезводняване, не е толкова необичайно и може да се дължи на анестезията. Правят впечатление обаче симптомите във възстановителния период. Обикновено в рамките на 10 дни след операция на трета сливица настъпва възстановяване на дишането, което в резултат на отока, получен от оперативната интервенция, е било затруднено, няма вече проблеми с хъркането. Явно тук нещата не са протекли по този обичаен сценарий. Хъркането, което е основен симптом при наличието на хипертрофирала или уголемена трета сливица, не само е продължило, но се е засилило, което може да се получи само при условие, че има остатъци от третата сливица в областта на задните отвори на носа в носоглътката. По отношение на обструктивния синдром, свързан с нарушено дишане, при децата в съображение идват освен третата и другите две сливици. Възможно е те да не боледуват, обаче да са уголемени. Тогава говорим за хипертрофия. Когато е значителна, тя сама по себе си се явява препятствие за преминаване на въздушния поток от носа към гръкляна и белия дроб и може да е причина за хъркане. Когато има изразена хипертрофия трета степен, при която сливиците почти се допират една с друга, се затруднява освен дишането и храненето. Всичко това довежда до един симптомен комплекс, свързан с обмяната на веществата.

Нашият съвет е да се прегледа детето и да се диагностицира. Желателно е прегледът да се направи с помощта на ендоскопия - да се огледа с оптика епифаринкса или мястото, където е била някога третата сливица, за да се установи какви са съотношенията в момента на тъканите там - имаме ли остатъци от сливици, хипертрофии в страничните стени на епифаринкса и т. н. Трябва да се прецени и степента на хипертрофия на другите сливици и да се вземе решение за вида и начина на лечението. В случай, че има проблем с третата и хипертрофия на другите сливици, особено удачно е използването на високочестотна радиохирургия за премахване на третата сливица и използване на същата за намаляване на другите сливици по обем като по този начин се извършва една безкръвна оперативна интервенция, без да се нанасят травми на детето, а в същото време се осигурява нормален достъп на въздушния поток до белия дроб и се възстановява нормалното носно дишане, като запазваме другите тонзили, които така или иначе в тази възраст са необходими за имунната система на детето.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888