ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

20-милионен кредит се стовари върху гражданите на Плевен

 

Не са ясни икономическите параметри на заема, твърди опозицията

 

Всеки съветник по своему участва в дискусията, сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

По предложение на кмета Найден Зеленогорски общинският съвет в Плевен реши да бъде изтеглен банков заем в размер на 20 млн. лева. Целта на кредита е да се подобри техническата инфраструктура в града, а с част от средствата да се извърши съфинансиране по проекти на европейски програми. Предстои да бъде избрана банка, по 33 дейности ще се разпределят средствата от заема. Срокът за погасяване е 15 години, усвояването ще става целево, на траншове в продължение на 24 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит. Гратисният период за плащане на главницата е не по-малко от 18 месеца, което пък означава, че настоящата общинска администрация няма да поема ангажимент към тези вноски, а те директно се прехвърлят за следващи мандати.

По време на дебатите на общинската сесия от ГЕРБ поискаха двете части на заема - за инфраструктурата и за съфинансирането по европейски програми, да се гласуват отделно. От "Атака" предложиха да има отделни гласувания за всички 33 позиции по кредита. И двете предложения бяха отхвърлени от мнозинството.

В пространно изложение лидерът на БСП в местния парламент Любомир Петков обърна внимание върху това, че въпросът с кредита не е рутинен, защото става дума за много пари, които после трябва да се връщат не от общинската администрация, а от гражданите. Според него освен това не е поднесена аргументирана мотивация - защо е нужно да се вземе предложеното решение, защо трябва да бъде взето сега, при тези условия, какви са очакваните резултати и възможните последствия. На старейшините не беше предоставена актуална оценка за състоянието на общинската инфраструктура, т. е. кое налага в най-тежкия момент на икономическа криза да се влеят 20 млн. лева кредитни средства в инфраструктурата на общината.

Изнесените данни показват, че от 2003 г. досега са похарчени над 25 млн. лева за ремонт и изграждане на инфраструктурата в Плевенска община, включително със средствата от предходния инвестиционен дълг, които още не са изплатени напълно. Така за 7-годишен период са вложени повече средства от размера на искания кредит. Въпреки това обаче се предлага нова, бърза и голяма инвестиция, най-вероятно защото досегашните са безрезултатни. Това може да бъде следствие от лошо планиране, от лошо изпълнение, а може и от двете заедно. Зад което прозира недобро управление на средствата за капиталови разходи, коментираха от БСП. Оттам акцентираха върху слабата работа на общината по спечелване и реализация на европейски проекти.

"Ако една администрация не може да управлява разумно и целесъобразно своите средства за капиталови разходи, то усвояването на един голям инвестиционен кредит може само да уголеми негативния ефект от недоброто управление на публичните средства. Така, вместо до решение на проблемите, може да се стигне до допълнително свиване на възможностите в близка перспектива", заявиха от опозицията.

Подчертано беше, че изчисленията на база последния заверен отчет за собствените приходи на общината не могат да дадат ясна представа за обема на бъдещото задължение, съотнесено към размера на общинския бюджет. Освен това, със заложения гратисен период от 18 месеца за плащане на главницата, се оказва, че в края на 2011 и началото на 2012 г., когато започне изплащането на вноски по главницата в сила вече ще бъде следващ годишен отчет за собствените приходи на общината. Затова преди да се поеме рискът от такъв заем е трябвало да се анализира динамиката в движението на собствените приходи за последните няколко години и да се прогнозира изпълнението в краткосрочна перспектива. Още повече, че данните за последните три години показват, че обемът на собствените приходи на общината не бележи ръст, а напротив, наблюдава се обратна тенденция, коментираха от БСП.

 

 

Неочакван пирует на ГЕРБ

 

Най-голямата изненада на последната сесия на общинския съвет поднесе групата на ГЕРБ. Кредитът от 20 млн. лева, поискан от кмета Найден Зеленогорски, мина с 29 гласа. Според монитора, отчитащ електронното гласуване, а и според официалната разпечатка нито един от присъстващите седем съветника от партията на Бойко Борисов не е подкрепил предложението на градоначалника. Атанас Гарев, Владислав Николов, Добрин Христов и Пламен Георгиев гласуваха "въздържал се", а Дамянка Владимирова, Йордан Георгиев и Петя Василева изобщо не натиснаха нито един бутон на своите пултове, макар че присъстваха в залата. Никой от тях не заяви, че електронната система не е отчела гласа му и не поиска прегласуване, каквато възможност дава правилникът за работа на общинския съвет.

За всеобща изненада след едночасовата обедна почивка председателят на групата съветници от ГЕРБ Пламен Георгиев заяви от микрофона, че гласовете на тримата му колеги - Дамянка Владимирова, Йордан Георгиев и Петя Василева, не са отчетени, а те били подкрепили предложението на Зеленогорски. Шефът на групата изрично настоя тази негова декларация да бъде протоколирана.

Както е известно, до този момент ГЕРБ беше най-агресивната опозиция на кмета и тази декларирана, макар и частична подкрепа, хвърли в шах останалите съветници, които се питаха какво става. Някои предположиха, че по време на обедната почивка партийни шефове или плевенски депутати са накарали гербаджиите да смекчат позицията си. Но защо ли и на каква цена - този въпрос трябва да получи отговор в близко време.

 

 

Пламен Дилов:

 

Общината не цени лева на данъкоплатеца

 

Еми СТАЛЕВА

- Г-н Дилов, вие гласувахте против кредита. Защо?

- Ние от групата на БСП солидно и аргументирано изложихме позицията си чрез изказването на председателя ни Любомир Петков. Синтезирано, стратегически, аналитично обяснихме на гражданите нашите виждания за това какво не се случва, какво не трябва да се случва, какво очакваме за бъдещето на Плевен и на общината. Това са достатъчно сериозни политически, обществени мотиви и аргументи, изготвени от експерти.

- Какви са вашите лични аргументи като икономист?

- Демонстрирана ни бе страхотна некомпетентност от общински съветници от различни групи. Вижда се, че с общинския бюджет и местните приходи има огромни проблеми, тенденцията е към влошаване, не върви и приватизацията. Тук не коментирам причините, те са и обективни. Но съзирам невъзможността на кмета и на неговия екип да управляват тези процеси. Наготово банков кредит при неизплатен стар заем, при недостатъчно аргументирана целесъобразност за следващите 15 години в този момент не е единственото и безалтернативно решение. Аз твърдя, че една от алтернативите е общински облигационен заем. Ако преди години имаше нормативни пречки, сега такива няма. Точно облигационният заем е начин да се изследва подкрепата на съгражданите ни, но нямаше воля и желание това да бъде предложено на плевенчани.

- Кметът коментира, че заемът ще помогне на бизнеса, в града ще влязат инвестиции след като се подобри инфраструктурата. Реална алтернатива ли е това според вас?

- Аз питам - по какъв начин бизнесът е съпричастен към заема, каква е неговата лепта в индустриалната зона например - да подпомогне инфраструктурата, а не да чака наготово общината с банков кредит или със средства от бюджета да му реши проблемите.

- Мислите ли, че беше предложена добра икономическа обосновка за заема?

- Не. Обосновката беше под формата на формално проведено обсъждане. Постъпиха предложения и въпроси от неправителствени организации, за които въобще не стана дума на сесията. От заема само 3 млн. лева са предвидени за финансиране на европейски проекти, 17 млн. лева за улиците, където по отношение на инфраструктурата Плевенската община е на едно от последните места в страната. Входните артерии на града са в ужасно състояние - от София, от Русе, от Ловеч, всички го виждаме. Освен това, съзирам един прикрит слугинаж от общината към европейските търговски вериги. Ако ви прави впечатление, с парите от заема ще се ремонтират улици, които минават покрай хипермаркетите. Нека да се види те какво инвестират в града.

- Какво ще се случи, ако не успеем да върнем парите от заема? Как ще се отрази това на гражданите, на бизнеса?

- При всички случаи има неща между редовете, които не се споделят, които трудно могат да се докажат. Този заем ще тежи още 3 - 4 кметски мандата, до 2025 г. поне. И то на фона на намалените приходи, на невъзможността общината да събира местните данъци и такси. В ситуация на криза се цени всеки лев, както за приходите, така и за разходите. Аз мисля, че не се цени левът на

плевенския данъкоплатец от страна на общината.

 

 

 НЯма такова нещо...

 

Как се натискат медии

 

Иван ДАЧЕВ

Бойко Борисов и неговото правителство не натискат медиите. Това трябва да е изводът от кореспонденцията между премиера и средствата за масова информация, който се налага след отговорите на главните редактори. И едва ли някой е изненадан, че се появиха точно такива отговори, те бяха заложени в риторичните въпроси. Какво значи един шеф на медия да признае, че някой му диктува какво да пише или да показва в ефира?

1. Че тази медия се поддава на влияние, т. е. не е независима, т. е. не е обективна и затова не заслужава доверието на своите читатели, слушатели или зрители;

2. Че манипулира общественото мнение;

3. Че главният редактор и журналистите продават професионалната си съвест срещу финикийски знаци или не искат да си имат проблеми с властта, която чрез държавната машина може да ги притиска по закон - с безконечни проверки от данъчните и различните инспекции и контролни органи, например.

Едва ли има главен редактор или издател, който ще пожертва своя и на колегите си хляб, за да се прави на интересен и да каже нещо различно от категоричното "Не!" в отговор на въпроса дали му е оказван натиск. Пък и дори някой много да иска да е честен и признае за натиск, как ще го докаже? Защото натискът съвсем не се прави чрез "действие или решение на българското правителство, с което са били ограничавани правата на медиите", както пише в премиерското писмо. Или чрез брутално нахлуване и физическа саморазправа в някоя редакция в стил "Атака".

Ще дам пример за това как се осъществява натиск от плевенски депутати от ГЕРБ върху вестник "BG Север", който единствен от местните медии си позволява да публикува критични материали за правителството, премиера, министрите, депутатите и политическа партия ГЕРБ. Просто се обажда рекламодател, гърчи се от неудобство и обяснява, че трябва да прекрати договора за реклама, защото "нали разбираш...". Ако е директор на държавно предприятие, аз трябва да се досещам, че ако не се подчини, ще го уволнят. Ако е частен бизнесмен - че ще го налазят изброените по-горе институции, ще получава отказ при евентуално кандидатстване за държавни поръчки и т. н., като в крайна сметка ще му съсипят бизнеса. През последните пет - шест месеца имам три конкретни случая, но защо да ги назовавам, като не мога да ги докажа. Както не бих могъл да докажа, ако ме налази държавната машина, че го прави по поръчка, а не рутинно по закон...

Ако сега и тогава ние, журналистите от "BG Север", не разберем какво и как трябва да пишем, сами ще сме си виновни.

Иначе в България натиск върху медиите няма...