КОНФЛИКТИ


 

Недосегаеми бродят по селата, полицията не може да ги спре

 

В Опанец за броени дни са обрани десетина къщи и един магазин

 

Жертви на набезите в селото, сн. авторътПоля ТОМОВА

Село Опанец е на няколко километра от Плевен и има над 1 500 жители. От месеци насам обаче хората тук живеят в непрестанен страх. Причината - крадци върлуват всяка нощ. Почти няма къща, която да не е обрана. Обирджиите влизат през нощта и задигат само нафта, метал и инструменти. Засега. Владимир Илиев е изгорял с близо 5 хиляди лева, когато една нощ крадци нахлуват в железарската му работилница и обират до шушка инструментите му. "Само един електрожен струва 1 200 лв. С представени фактури и документи от оценител ходих в полицията и ми пратиха писмо, че делото е прекратено поради неизвестен извършител и дотам", разказва историята си Владимир. Същото е преживял почти всеки в селото. Като Галя Петрова, от чийто дом през март е изнесено имущество за около 1 500 лв. "Като съобщихме за кражбата в 6,30 полицията дойде чак в 9,30, защото имали оперативки и не знам какво. Оказа се, че кражбата не е с взлом, защото не била разбита вратата. Писах жалба, тя потъна някъде, после писах втора и до днес абсолютно никаква реакция от полицията - какво е станало, няма абсолютно никакъв отговор от тях", казва жената.

Всяка къща в селото има куче. Оказва се обаче, че това не спира крадците. "Ставам в шест сутринта и

кучето ме гледа

препарирано,

стои, мига и дотук. Явно нещо са му дали - спрей ли, какво ли, не разбирам", споделя Симеон Георгиев, който също се е разделил с част от имуществото си. Кметът на Опанец Георги Петков признава, че за последните дни в селото почти всяка нощ има кражби. Както и че е безсилен да се справи с проблема. "Какво ни остава на нас, аз не виждам - като няма средства за охрана, освен аз да обикалям нощем улиците и поне да се предотвратят кражбите. Защото знаем след като се извърши една кражба колко време трябва да се заловят крадците и дори да се осъдят", казва кметът Георги Петков. Решението на проблема обаче едва ли е в това кметът да обикаля нощем улиците на селото.

След последния обир в хранителен магазинПоследната кражба в Опанец рязко се отличава от другите. Това е обир на хранителен магазин. Задигнат е оборотът от касата, както и няколко бутилки твърд алкохол. Магазинчето е собственост на Красимир Булиев и се намира на първия етаж на къщата му. Той чул алармата и скочил. Видял крадеца и хукнал да го гони. Не го стигнал. Потърсил полиция. "Човекът се оправдава, че нямат хора, няма персонал в полицията. И аз го питах: как нямате хора, нали полицията е повече от армията". Въпросът на Красимир Булиев е въпрос на всички окрадени през последните месеци жители на Опанец.

Хората тук

не вярват

на властта.

Имаше насрочена среща на полицията с обществеността и тук искам да отбележа, че обществеността въобще не знаеше за тази среща, казва Галя Петрова.

От полицията признават, че кражбите в селата напоследък зачестяват. Конкретно за Опанец от началото на годината са подадени 22 сигнала към органите на реда. Основно това са сигнали за кражби. Разкрити са едва седем престъпления. От тях пет броя са кражби, един брой е посегателство срещу горския фонд и неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа, обявиха от полицията. Според криминалистите последните кражби в Опанец са извършени от гастрольори или новопоявили се пришълци. Нямало данни в селото да върлува организирана престъпна група. Потърпевшите от Опанец обаче са на друго мнение. И за да са в крачка с гръмките имена на полицейските акции, имат предложение към Министерството на вътрешните работи: "Нашите могат да ги кръстят и недосегаемите, и наглите, понеже толкова често действат, и то нагло. Пък и не могат да ги хванат, може и така да ги кръстят - недосегаемите-нагли", остроумничат жителите на Опанец. Хората обаче са сериозни, когато дават оценка на това, което гледат всяка вечер по телевизиите.

"Тези акции са параван, лицето... А ние - обикновените граждани, какво да правим? Акции само за вестниците и телевизията, да има показност пред обществото", категоричен е Тихомир Тодоров. "Мисля, че тези акции са един фарс. Предполагам, че

в един момент

някой спира

да си внася,

разбирате какво имам предвид, и той става неудобен и започват акции срещу него", е още по-крайна Николинка Михайлова.

Хората в село Опанец са решили сами да се изправят срещу проблема и да организират доброволни отряди срещу крадците. Защото вече не вярват на държавата си. "Чуствам се предаден. Работим, от нашите заплати, с нашите данъци се издържат полицията, армията, прокуратурата, а ние нямаме никаква защита от тях", обобщава мнението на жителите на Опанец Людмил Бетов.

 

 Прокуратурата

 

Престъпността в Мечка била на обичайното ниво

 

Районната прокуратура в Плевен се е самосезирала и извършила проверка в с. Мечка след публикация в национален ежедневник. В поместения материал жител на селото разказва за кражбите, които се извършват денонощно в Мечка и страха на хората от престъпниците. Проверката е извършена от прокурор Борислав Дамянов.

При нея той е установил, че от началото на 2010 г. са регистрирани общо 17 заявителски материала за извършени престъпления на територията на селото. Според съпоставка с данните от последните две години оперативната обстановка в населеното място е до голяма степен овладяна. За тази година към настоящия момент не се наблюдава тенденция за повишаване или намаляване на тези резултати, се казва още в становището на прокуратурата. В резултат от проверката става ясно, че престъпността в региона не е много по-висока, отколкото в други населени места на територията на областта.

Според прокуратурата проблемна е ниската разкриваемост на престъпленията, което изостря чувствителността на населението. Анализът на ситуацията е показал, че за справяне с проблемите е необходимо интензивно присъствие на полицейските органи на територията на Мечка и околностите.

 

 Съдът

 

32 дела за грабежи са разгледани през 2009 г.

 

Общо 32 дела за грабежи е разгледал Окръжният съд в Плевен за 2009 г. В тази бройка са включени и случаите на грабежи, придружени с рецидивистични прояви на извършителите. За миналата година магистратите са гледали 11 стари дела, а 21 нови случая на грабежи са влезли в съдебните зали, съобщи съдия Силвия Кръстева, пресаташе на инстанцията.

Приключените дела за същия период са 28, от тях присъди са получени по 23 дела, а 5 са свършени със споразумения.

Общо 32 лица са осъдени за грабежи през 2009 г., оправданите са 7. Наказания лишаване от свобода от 3 до 10 години са получили 15 души, ефективни присъди зад решетките до 3 години са издадени за 14 души, а условни наказания има за 3-ма души, обясни съдия Кръстева.

 

 

 Темида

 

Общо 36 години затвор за убийците на войводата

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Присъди от по 18 години затвор получиха от Плевенския окръжен съд убийците на Милен Атанасов, знаменосец на ВМРО от Пордим. Подсъдимите Симеон Берков и Недялко Атанасов ще трябва още да заплатят солидарно по 50 хил. лева неимуществени щети на роднините на жертвата.

Милен Атанасов беше намерен пребит до смърт в една декемврийска утрин на 2005 г. Преди това войводата е бил ограбен, нападателите взели от него златен ланец и пари.

Делото за зверското убийство беше многократно отлагано, а членовете на местната организация на ВМРО организираха протести с искане за бързо правосъдие, а виновните за кървавата драма да получат справедливи наказания. През миналата година Окръжният съд издаде първата присъда по делото, осъден на 18 г. бе Симеон Берков, а другият подсъдим Недялко Атанасов бе оправдан. Решението бе обжалвано на по-горна инстанция, а магистратите от Апелативния съд във Велико Търново върнаха делото за ново разглеждане в Плевен заради допуснати съществени процесуални нарушения.

В крайна сметка двамата извършители Берков и Атанасов ще излежават общо 36 години зад решетките при първоначален строг режим. Освен това, вторият състав по казуса в Окръжния съд в Плевен присъди двамата солидарно да изплатят суми по гражданските искове - 50 хил. лева на сестрата на убития Елка Атанасова, същата сума ще получи и майката Димка Никодимова. За имуществени вреди Берков и Атанасов ще трябва да внесат 1 153 лева, колкото е стойността на откраднатия златен ланец и вещите на убития.

Най-после справедливи присъди за убийството на нашия съпартиец, коментираха от ВМРО в кулоарите на съда.

Решението може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция в предвидения от закона срок.

 

 

Условно наказание за лекарска грешка

 

Еми СТАЛЕВА

Лекар от Белене получи присъда от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок и забрана 3 години да практикува професията си заради причинена смърт на пациентка. Окръжният съд в Плевен призна за виновен 80-годишният рентгенолог Кольо Колев в това, че като лекар в медицински център в Белене не е прегледал задоволително Марийка Джантова и като следствие от това състоянието й се влошило и тя починала.

Преди две години, на 13 октомври, Марийка Джантова потърсила помощ в Медицинския център в Белене с остри болки в областта на корема. Според експертизата възрастната жена била с перитонит, налагала се спешна операция. Кольо Колев направил 5 рентгенови снимки, но не видял усложненията на пациентката. Обвинението срещу 80-годишния рентгенолог бе за причиняване на смърт поради професионална непредпазливост. На седмия ден след първоначалния преглед Марийка Джантова почина в Университетската болница в Плевен.

"Помолих я да прати мъжа си при мен, съмнявах се, че има рак. Бяхме приятелски семейства, не исках да стане така", каза пред журналисти в съда възрастният рентгенолог минути преди да прочетат присъдата му.

Кольо Колев ще трябва да плати солидарно с медицинския център в Белене 100 хил. лева за неимуществени вреди на тримата наследници на Марийка Джантова. Тече срок за обжалване на присъдата пред Апелативния съд във Велико Търново.