ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Аню Ангелов:

 

Няма да се възстанови статутът на военновъздушното училище

 

Неясна е и съдбата на Пета механизирана шипченска бригада

 

Областният управител Иван Новкиришки (вляво) не се възпротиви на министъра за училището в Д. Митрополия, сн. авторътПоля ТОМОВА

Няма начин да се възстанови статутът на висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, то ще си остане факултет в структурата на Военния университет във Велико Търново. Това обяви при посещението си в Плевен министърът на отбраната Аню Ангелов. Още преди да приеме поста той бе един от най-върлите противници на военното училище в Д. Митрополия и категорично се противопостави на приетите от предишния парламент поправки в Закона за въоръжените сили. Те бяха приети от предходното НС по предложение на депутатите от Плевен Румен Петков и Васил Антонов. Според защитниците на възстановяването на статута на военновъздушното училище то е наложително, тъй като в противен случай скоро България ще остане без военни пилоти. През последните години бройката на напусналите е 82. Заради подобни аргументи поправката в закона бе приета през април 2009 г. Новата власт обаче категорично се противопостави на това. С гласовете и на плевенските депутати от ГЕРБ поправката, гарантираща възстановяване статута на военновъздушното училище, отпадна. Тогавашният военен министър Николай Младенов дори заяви, че промяната в закона, извършена от предишния парламент, е в нарушение на Закона за висшето образование.

Относно съдбата на Пета механизирана шипченска бригада министър Аню Ангелов обяви, че тя засега не е ясна. Ясно било обаче, че на територията на бившата Школа за запасни офицери в Плевен поделение ще има. Той добави още, че в бойните военни поделения няма да има съкращения докато не завърши стратегическият преглед през месец август. През септември НС трябва да приеме резултатите от него и да се публикува Бяла книга за сигурността и отбраната. След това ще се разработи нов план за развитие до 2015 г. - там ясно ще бъде казано кой остава и кой не, къде се съкращава, какво отпада като необходимост. Що се отнася до предстоящи съкращения, министърът обяви, че до 1 юли предстои намаляване с 30% на работещите във висшите командни звена. Това се отнася до щабовете на видовете въоръжени сили, щаба по осигуряване и поддръжка и съвместното оперативно командване.

По време на среща с областния управител Иван Новкиришки са разгледани възможностите военните имоти, които не се използват, да бъдат обявени за продажба или да се предоставят безвъзмездно на областните управи или общините с условието да бъдат със статут на публична собственост.

 

 

 ГулЯнци

 

Проведоха десети събор на народното творчество

 

За десети път в рамките на Панаирни дни под патронажа на кмета на община Гулянци Лъчезар Яков, общинската администрация и НЧ "П. Р. Славейков 1923" организираха Събор на народното творчество. В програмата се включиха певчески и танцови състави от Плевенска, Великотърновска и Ловешка области. 392 творци любители от 37 колектива от 21 селища пяха, свириха и танцуваха на гулянска сцена - някои от тях за втори и трети път, но с още по-добри постижения и подмладени колективи.

НЧ "Напредък 1871" - Никопол, се представи с вокална група "Дунавски звуци" с ръководител Йордан Димитров и детски състав за народни танци под ръководството на Цветан Христов. С голям интерес зрителите посрещнаха подготвената изненада - "микс" от народен танц и брейк. Местната кабелна телевизия излъчи събора на живо. "BG Север"

 

 

Нашенче сред призьорите в конкурса "Не на цигарите"

 

Вече са ясни победителите в международния конкурс "Не на цигарите", като тази година сред призьорите има и плевенско присъствие. Детският конкурс се проведе за 14 пореден път с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Италианската национална асоциация за борба срещу рисковите заболявания, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на физическото възпитание и спорта, Национален център за опазване на общественото здраве и Фондеция "България, младежка превенция".

Тази година Десислава Георгиева от Плевен получи награда в категорията предучилищна възраст (5 - 7 г.). Победител в конкурса е Мирослав Йорданов от гр. Цар Калоян. В конкурса са отличени общо 12 деца. "BG Север"

 

 

 Родна реЧ

 

Заради "ь" изтеглят лекарство от аптеките

 

От аптечната мрежа се изтеглят хапчетата за гърло "Хексоралетен", съобщи д-р Цецка Данчева от РИОКОЗ - Плевен. Заповедта е на Изпълнителната агенция по лекарствата и е от 26 май, допълни тя. Причината е допусната техническа грешка в текста на вторичната опаковка на лекарствения продукт. А именно - в думата "гърло" има правописна грешка. Вместо с "ъ" тя е написана с "ь". Издадено е и разпореждане до фирмата производител да изтегли всички партиди от пазара в страната в срок до 26 юни. "BG Север"

 

 

Забраниха влизането в Деветашката пещера

 

От 1 юни се забранява влизането в Деветашката пещера, припомнят от РИОСВ - Плевен. Ограничението се налага всяка година, като целта е да не се нарушава нормалното възпроизводство на прилепните колонии в пещерата. Деветашката пещера е сред най-големите в страната местообитания на защитените от Закона за биологичното разнообразие видове прилепи. През 1996 г. Министерството на околната среда, с цел запазване на уникалните природни феномени, археологически ценности, местообитания на редки животински видове, обявява Деветашката пещера за природна забележителност, категория защитена територия. Пещерата е част и от екологичната мрежа НАТУРА 2000, попадайки в две защитени зони по директивите за птиците и местообитанията - "Деветашко плато".

В заповедта за обявяването за защитена територия е посочено, че за нормалното възпроизводство на прилепните колонии, обитаващи пещерата, е забранен достъпът на хора в периода 1 юни - 31 юли. През следващите два месеца РИОСВ - Плевен, ще контролира дали се спазва забраната. "BG Север"

 

 

Децата на Плевен празнуваха 1 юни

 

БЛИЗУ подари на малчуганите от Детелина спектакълС редица мероприятия на различни институции бе отбелязан празникът на детето - 1 юни. "БЛИЗУ" направи поредния си благотворителен жест към децата с неравностоен старт в живота. От плевенския офис на "БЛИЗУ" подариха на малчуганите от дом "Детелина" спектакълът "Тошко Африкански". В дома в момента се грижат за 52 деца на възраст от 4 до 6 години. Всички те споделиха емоциите и приключенията на големия пакостник Тошко, който в крайна сметка им показа, че човек се чувства най-щастлив, когато може да носи радост на другите.

Сдружение "БАЛИЗ" - Плевен, пък организира спортно-масова проява под наслов "Аз мога" за деца и младежи със специални образователни потребности, хронични заболявания, физически увреждания и интелектуални затруднения. В нея взеха участиое над 60 деца и младежи от Сдружение "БАЛИЗ" - Плевен, Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания, Дневния център за деца с увреждания, Дневния център за възрастни с увреждания, Центъра за настаняване от семеен тип и Защитеното жилище.

В Пета механизирана бригада пък 1 юни бе обявен за Ден на отворените врати. Над 250 ученици от Професионална гимназия по химични технолигии, СОУ "Иван Вазов", както и малчугани от дом "Детелина", успяха да разгледат съвременни образци оръжия и бойна техника, с които е въоръжена бригадата. "BG Север"

 

 

Самодейци в надпревара за "Копривщица 2010"

 

Областният управител Иван Новкиришки със съдействието на Регионалния експертно-консултантски и информационен център "Читалища" и НЧ "Съгласие - 1869", организира на 6 юни т. г. от 10,30 часа Събор на народното творчество, съобщават от пресцентъра на губернатора. Това е регионален етап на десетия национален събор "Копривщица 2010". На сцената на читалище "Съгласие" ще се изявят самодейци от 21 читалища от общините Плевен, Червен бряг, Долни Дъбник, Белене, Никопол, Пордим, Долна Митрополия и Левски. Изявите на певци, танцьори, разказвачи на народни предания, инстументални, певчески и танцови групи и групи за народни обичаи, които изпълняват автентичен български фолклор от региона, ще оценява жури с председател ст. н. с. II степен д-р Ваня Матеева от Института за фолклор при БАН. Комисията от фолклористи ще излъчи представителите на областта за участие в юбилейното издание на националния събор "Копривщица 2010", който ще се проведе от 6 до 8 август т. г. "BG Север"

 

 

Ромка от Буковлък убита и изгорена в Австрия

 

24-годишната Петя Филкова от плевенскато село Буковлък е намерена мъртва и изгорена в Австрия, съобщиха информационните агенции. Българските власти официално потвърдиха самоличността й. Според австрийската преса ромката от години е проституирала там и най-вероятно е станала жертва на сериен убиец. Тялото й било разпознато от мъжа, с който е живеела във Виена - Минко Минков от Хасково. Според кмета на Буковлък Росен Русанов трупът на жената се намира в болница в австрийската столица и ще бъде освободен и транспортиран до България на 7 юни.

По информация от нейни роднини Петя има съпруг и две малки деца в Буковлък. Заминала да работи като сервитьорка в Австрия заради мизерията в семейството й. "BG Север"

 

 

Свършват направленията за специалист

 

Талоните и направленията за преглед при специалист, които джипитата наричат "регулаторни стандарти", привършват, алармират общопрактикуващи лекари. За първото тримесечие направленията, получени от лекарите, са с 40% по-малко, отколкото за същия период на миналата година. "Въпреки уверенията от министерството и НЗОК, че през второто тримесечие ще получим по-голяма част от регулаторните стандарти, това не се случи и сме в същия недостиг", каза д-р Петя Дакова, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в Плевен. Така джипитата са изправени пред реалния риск да връщат пациентите си, тъй като не им достигат направления и талони. Другият вариант е още по-драстичен - пациентите ще бъдат принудени да си плащат прегледите при специалист, въпреки че имат здравни осигуровки и личен лекар. Според юристи обаче пострадалите от липса на талони пациенти могат да потърсят правата си в съда, дори да стигнат до Страсбург.

Другият проблем, пред който за пореден път са изправени общопрактикуващите лекари, е забавянето на плащанията за заплати и консумативи от страна на НЗОК. Отново въпреки уверенията, че забавяне няма да има, след като през март джипитата спряха работа в знак на протест, парите за април отново идват със закъснение. Този път то е в рамките на два - три дни. Джипитата обаче предупредиха, че ако забавянето стане традиция, те отново ще обявят протестни действия. "BG Север"

 

 

Класически и модерен балет в общ концерт

 

По традиция в навечерието на 1 юни школата и студиото по класически балет при читалище "Съгласие" проведоха заключителния си тържествен концерт. Близо 100 балерини на възраст между 4 и 18 г. пресъздадоха магията на това изкуство пред публиката. Идеята на тазгодишния спектакъл беше чрез пътешествие през времето да се покаже индивидуалността на различните стилове в балета. Под звуците на музика от различни епохи балерините противопоставяха модерен на класически балет - борба, в която няма победител, защото всеки от участниците носи своето очарование и емоционален заряд. Аплодисментите на публиката възнаградиха всички изпълнения, като фаворити естествено бяха най-малките участнички с танца "Кукли".

Миналата година Балетната школа отпразнува 55 г. от създаването си със спектакъла "Грозното пате" - шестият пореден съвместен проект в партньорство с Плевенската филхармония. През 1954 г. в читалище "Съгласие" е основана първата в страната балетна школа от балетмайстора Александър Манолов. В нея през годините са се учили над 6 000 деца. От тях 70 танцуват професионално, а 14 са балетни педагози. Бивши и настоящи балерини обменят снимки и вълнения във Facebook на страницата Ballet Studio of "Saglasie" Community Center - Pleven. "BG Север"

 

 

 Тревожна статистика

 

41 невръстни са пострадали на пътя

 

41 деца и юноши са пострадали при 36 тежки автопроизшествия през пролетно - летния сезон на 2009 г. в Плевенско, сочи статистиката на полицията. Няма загинало дете през този период. 24 от ранените са деца до 14 години, 17 - до 17 г., 9 са ранените деца - пешеходци, 6 - велосипедисти, 23 - пътници в МПС, 3 - водачи на МПС.

От началото на 2010 г. до края на май броят на настъпилите тежки пътни произшествия с деца и юноши е 12. При тях са ранени 14 непълнолетни, загинали няма. 8 са ранените до 14-годишна възраст, 6 - до 17 г. От тях 4 са пешеходци, 3 - велосипедисти, 7 - пътници в МПС. Основните причини за настъпване на тежките автопроизшествия са движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство и неправилно пресичане на пътното платно. "BG Север"