ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2007


 

Над 20 000 души събра БСП
 

на митинг в парк Кайлъка

 

 

 

Подкрепете ни с бюлетина №7 за европейски Плевен, призова Любомир Петков

 

Веселина ВАСИЛЕВА

На връх празника на Плевен 15 май парк "Кайлъка" се оказа тесен да побере огромното множество, стекло се да подкрепи кандидат-евродепутатите от Платформа "Европейски социалисти". Часове преди началото на митинг-концерта от кръстовището на "Мара Денчева" до Моста се бяха образували автомобилни задръствания, хиляди прииждаха пеша. Няколко дни след грандиозната проява продължаваха споровете колко са били зрителите - 15, 20 хиляди или повече. Стари футболни фенове коментираха, че толкова много хора на едно място не са виждали от времето, когато "Спартак" играеше в "А" група и на мачовете му с Левски и ЦСКА на стадиона се събираха по 20 - 30 хиляди души. Пенсионери, тийнейджъри, плевенчани в активна трудова възраст, деца, майки с бебета изпълниха алеите и тревните площи в началото на парка. В буквалния смисъл ако някой бе хвърлил яйце, то нямаше да падне на земята.

Точно в обявения час - 19,30, водещият на митинг-концерта Николай Априлов даде началото, поздравявайки множеството и призовавайки го да подкрепи кандидатите на Платформа "Европейски социалисти". Честта да открие събитието бе предоставена на известната народна певица от Гоце Делчев Николина Чакардъкова и нейния Неврокопски ансанбъл. Те зарадваха плевенчани с кръшни хора и ритмични македонски напеви. Повече от половин час красивата изпълнителка не спря да пее и играе заедно със своите танцьори.

Мит се оказаха твърденията на политическите опоненти на БСП, че хората са дошли само заради участието на обявените в афиша известни изпълнители. С бурни аплодисменти на трибуната бяха посрещнати и официалните лица. Областният председател на БСП и народен представител Васил Антонов поздрави плевенчани с празника им и представи двамата кандидати за евродепутати от Платформа "Европейски социалисти" - втората в листата Илияна Йотова и плевенчанинът Любомир Петков, председател на общинския съвет на БСП. Да изразят своята подкрепа за тях и за бюлетина номер 7 дойдоха зам.-председателят на ВС на БСП и министърът на вътрешните работи Румен Петков, народните представители от Коалиция за България Радослав Илиевски и Александър Радославов, който е и лидер на Движението за социален хуманизъм.

Румен Петков обяви, че концертът е подарък от Платформа "Европейски социалисти" за първия европейски празник на плевенчани и това предизвика мощни аплодисменти и одобрителни възгласи. Той изтъкна още важното място и ролята на родния си град в историята на България. "Плевен има изключителен принос за освобождението на страната, той е град с ново бъдеще. Обръщам се към вас да подкрепите на 20 май бюлетина номер 7, защото тя предлага професионализъм и морал, човешки и професионални достойнства. Гласувайте за тези хора, които утре ще бъдат с вас и ще търсят решения на нашите плевенски проблеми чрез европейските фондове и институции, които знаят много добре кой ги е подкрепил и които ще бъдат при нас винаги, когато са ни необходими. Нека на 20 май да успеем, за да успеят всички жители на нашия град, призова Румен Петков.

Ние, българските социалисти, заедно с вас ще направим Европа по-добра и ще извоюваме образование и достойни старини за всички, обеща на избирателите Илияна Йотова.

Като плевенчанин към плевенчани искам да отправя само един призив към вас - подкрепете ни с бюлетина номер 7 - Платформа "Европейски социалисти", за нашето бъдеще, за бъдещето на децата ни и за бъдещето на нашите родители, за европейски Плевен, апелира от трибуната най-младият кандидат от листата Любомир Петков. Многохилядната аудитория изпрати ораторите така, както ги и посрещна - с продължителни ръкопляскания и възторжени възгласи "БСП! Победа!".

Зад червената идея със своите песни застанаха и поп фолк изпълнителите Камелия, Анелия, Азис, рапърът Устата и Софи Маринова, както и дует "Каризма". На финала Ивана подлуди публиката с уникалния си глас и артистизъм. След края на четиричасовия концерт тя сподели с организаторите, че никога досега не е пяла пред толкова много публика.

 

 

Социалистите зарадваха абитуриенти за бала им

 

Мая ПАСКОВА

24 абитуриенти от 18 плевенски училища получиха подаръци от предизборния щаб на БСП в Плевен в навечерието на своя бал. Инициативата е парите, които по принцип са били предвидени за откриване на предизборната кампания за евродепутати в Плевен, да бъдат предоставени на младите и обещаващи хора в града. Директорите на училищата са предложили такива ученици, които са показали особени умения и амбиция в средното си образование и които действително заслужават такава подкрепа. Момичетата са си избрали тоалет, ушит от дизайнерката Виолета Василева в "Стил В" - Ловеч, момчетата са предпочели парични средства. Освен за тоалетите за бала, това ще бъде помощ за младежите и в предстоящите кандидат-студентски изпити, споделиха те. Гергана Цветанова от Математическата гимназия "Гео Милев" е пълен отличник и една от 50-те участнички в предстоящата национална математическа олимпиада. Моника Тодорова от СУ "Георги Бенковски" освен че има отличен успех е и национален състезател по тенис на маса. Завършващата Професионалната гимназия по туризъм Светлана Върбанова се оказа и рожденичка в деня на връчването на подаръците. Милен Димитров пък е първенец на випуска в ПГ по транспорт. Останалите поощрени деца са от професионалните гимназии по механоелектротехника, по подемна, строителна и транспортна техника, по облекло и текстил, по ресторантьорство, по лозарство и винарство, по мениджмънт и хранителни технологии, от СОУ "П. Яворов", ДФСГ "Интелект", ГПЧЕ, СОУ "Анастасия Димитрова", СОУ "Хр. Смирненски", СОУ "Стоян Заимов" и НУИ "Панайот Пипков".

Най-младият от листата на Платформа "Европейски социалисти" и председател на общинския съвет на БСП в Плевен Любомир Петков лично връчи част от подаръците и поздрави абитуриентите с пожелание те да станат бъдещите евродепутати, защото младото поколение е това, което гради европейското бъдеще на страната ни.

След това абитуриентите бяха поканени на купон в бар "Камелия" на хотел "Ростов", където заедно с учителите си и членове на младежкото БСП в Плевен да "загреят" за балната вечер.

"Още в началото ние поехме един ангажимент - че няма да правим скъпо и мащабно откриване на предизборната кампания, защото така или иначе тя беше ориентирана за нас в по-различна посока, а именно прекият контакт с избирателите. Затова решихме, че средствата, които спестяваме от откриването на кампанията, можем да вложим в някаква социална кауза, която има стойност, има смисъл. И това са тези 24 абитуриенти от всички училища на територията на общината", уточни Петков. И добави, че това са млади хора, които са показали отличен успех и имат сериозни амбиции за своето бъдеще. "За нас беше важно да покажем ясен ангажимент към младите хора на Плевен като политическа сила, която мисли за бъдещето на града. Нашата идея е да стимулираме младите и успешни хора на нашия град, за да се връщат и да се реализират тук, защото един от основните и същностни проблеми на нашия град през последните 8 години е загубата на оня капацитет, който би ни направил град с динамично развитие, град със собствени характеристики и с успешни хора. Особено в този период, в който българската икономика ще получи мощен финансов стимул от ЕС и има нови възможности пред нашето общество изключително важно е и политиците, и управленците да дават особен знак към младите хора, за които винаги сме казвали, че са бъдещето на страната, но не винаги сме имали адекватни действия в тази посока", заяви най-младият кандидат за евродепутат.

За приоритетите на платформа "Европейски социалисти" в тази насока той подчерта, че те като политическа сила дават много ясни гаранции за това, че имат политика за младите хора, които търсят развитие в ЕС. Един от ангажиментите е реализация на студентското кредитиране като стимул за младежите да завършат висше образование. "Студентското кредитиране е въпрос, поставян в не малко кампании до сега, но все още няма своята адекватна реализация в управлението. Ние имаме възможността чрез подкрепата на нашите евродепутати, чрез съдействието и съпричастността на партньорите от партията на Европейските социалисти да изпълним този ангажимент", подчерта Любомир Петков. Като добър пример той даде редица европейски държави, които имат успешна политика по отношение на висшето образование и възможността на младите хора да получат финансиране чрез кредити по начин, по който е защитен техният социален интерес чрез едни сериозни разсрочки във времето, така че да не страдат доходите им тогава, когато се реализират, а да започнат да изплащат кредита по своето обучение тогава, когато имат сериозна реализация в кариерата си.

Друг важен момент от политиката на европейските социалисти е протегнатата ръка за първо работно място за младите специалисти. Сериозен проблем в българското общество и в българската икономика е това, че младите специалисти без квалификация трудно намират своята първа реализация. "Има необходимост от политика, която да дава възможност на работодателите да ангажират млади хора, които в един дву- или тригодишен период да могат да покажат своите възможности в трудовата среда, да имат началния старт, а оттам нататък и да намерят реализация в сферата, в която са завършили висшето си образование. Това са много конкретни цели, които ние следваме и мисля, че младите хора в България все повече се ориентират към социалните характеристики на нашата платформа и нашите разбирания за това как се прави политика с мисъл за гражданите и за бъдещето на страната. В голяма степен съм убеден, че младото поколение, моето поколение, ще подкрепи Платформа "Европейски социалисти", заяви Любомир Петков.

 

 

Никола Николов отбеляза юбилей с богата изложба

 

Мая ГЕОРГИЕВА

На празника на Плевен 15 май и ден преди 70-годишния си юбилей един от доайените на групата на плевенските художници Никола Николов откри изложба с 41 свои живописни платна в общинската галерия. "Дали ще е днес или утре, на рождения ми ден, няма значение. Посветих изложбата си на Плевен, но покрай картините от нашия град има и други красиви обекти от България. Показвам и една нова техника от акварели, която открих преди три - четири месеца. Общото е, че това са нови платна от последните две години", сподели авторът.

Да го поздравят тук бяха дошли министърът на вътрешните работи Румен Петков, депутатът Васил Антонов, кандидатите за евродепутати от листата на БСП Илияна Йотова и Любомир Петков, много приятели, колеги и съмишленици. "Това е голям празник за самия Кольо и е чудесно това, че е избрал да открие изложбата си на деня на нашия град. Плевен има много празници, но може би най-хубавото е, че има празник на душата - творчеството на нашите художници, които са дали много на България и на света и няма как да не се гордеем с тях", започна приветствието си Румен Петков. "Удоволствие е да гледаш картините на Кольо, много са тези, които са имали възможността да им се възхищават през годините, но си струва да се каже и нещо друго. За тези години той е успял да се превърне в един от големите български художници, но той е и един от големите хора. Той е творил в различни периоди, в трудни за изкуството години, но той успя не просто да запази себе си, а и даде самочувствие на много хора около себе си. Всъщност даде самочувствие на всички нас, плевенчани, че имаме един много голям художник, че имаме един много добър човек и приятел", завърши кратката си реч Петков.

На Любомир Петков се падна честта да направи представянето на талантливия плевенски художник. "Трудно е човек да каже нещо за автора, когато за него говорят картините му. Аз мога да кажа, че съм един от хората, които са заобиколени от творчеството на Никола Николов. Вечер заспивам, а сутрин се събуждам с едни прекрасни цветя, които съчетават в себе си хармонията, съвършената красота и емоцията - нещо, към което всички ние се стремим, но малко хора успяват да постигнат. Денем пък гледам един прекрасен Плевен от 20-те години на миналия век. Един град, който е обвеян с историята на велики битки, исторически спомени, които са не просто отпечатани върху платната на Никола Николов, а носят много послания. Меланхолия, спомен за отминали времена, но и отпечатък от историята, с който ние трябва да се гордеем. Аз особено ценя творчеството на Никола Николов и заради това, че голяма част от него е посветено на моя град, на нашия град. Градът, който е наша кауза, наша болка, наше пристрастие във всичко, което правим. Благодаря му за дългите години творчество, благодаря му за житейската доброта, за това че излъчва изключително много позитивизъм и в творчеството си и в живота си", поетично и вълнуващо сподели впечатленията си от творчеството на Никола Николов най-младият кандидат за евродепутат от червената листа.

"Оттук нататък, ако имам години, каквото направя, ще е малко по-зряло. Но това зависи от Всевишния", обеща си виновникът за събитието в навечерието на своя юбилей.