СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 19 (23 - 29 май 2014 г.)


 

 

ХГ Илия Бешков отбелязва 100 години от рождението на Дило Дилов с изложба

 

Експозицията откри акад. Светлин Русев - ученик на големия творец

 

Акад. Светлин Русев, съпругата и дъщерите на Дило Дилов, сн. авторът

Експозицията с 63 платна ще остане месец в галерията

 

Мая ПАСКОВА

63 платна от фонда на ХГ Илия Бешков съдържа експозицията, посветена на 100 години от рождението на Дило Дилов. За първи път изложбата беше представена по време на Европейската инициатива "Нощ в музеите и галериите и може да бъде разгледана още месец. На откриването присъстваха акад. Светлин Русев, съпругата и двете дъщери на Дило Дилов - Долорес, която е зам.-председател на СБХ, и Гергана.

"Не мога да си представя Дило Дилов на 100 г. Той винаги беше един и същ - обсебен от светлината на природата и напорист в отстояване на принципите си. С тези думи акад. Русев откри изложбата, подчертавайки факта, че Нощта на галериите се открива с картини от един художник на светлината. "Спомням си как като ученици той ни прожектираше филм за импресионистите и ни разказваше за тях. Бяха сложни времена и само споменаването на имената на тези художници беше ерес, а той ни разказваше за драмата на Ван Гог, за истините на Сезан, за катедралите на Моне. По-късно работихме заедно в групата на художниците, бяхме съмишленици и до голяма степен заедно понасяхме ударите на плевенската общественост и плевенското ръководство. С Дило бяхме сред най-потърпевшите при публичните обсъждания на творбите ни, сподели част от спомените си Светлин Русев. "Дило Дилов имаше не само нещастието да бъде от онова поколение, което може би най-много изстрада нормативните принципи, но и шанса да участва и като творец в цялостното възраждане на едно загубено доверие. Сега не е проблем да възприемем тази свежа, светла и вдъхновена от природата живопис и дори да я съдим с мерки и вкусове, които са твърде далеч от нейните естетически и емоционални пориви, но тогава, когато се създаваше, звучеше почти еретично, допълни академикът. Ето така описа той творчеството на своя учител: "Влюбен в природата, обсебен от духа на светлината и пластичния живот на мига - Дило Дилов създаде едно изкуство с човешки измерения - в което природата живее жизнерадостна и лъчезарна своето слънчево рождение. Всичко е споено в онова единство и цялост между природата и човека, който може да даде само истинския творчески възторг от безкрайните терени, от старото синьо на небето, от огненото червено, от неуловимия трепет на светлината - една откровена живопис, която носи много истини и надежда, че все още не е загубено всичко - докато природата е жива, докато имаме сетивата за нейното духовно величие.

Всичко това плюс неизреченото, може да се види в платната на Дило Дилов в изложбата, голяма част от които са като слънчева снимка на стария Плевен.

 

 

Художникът на светлината

 

Дило Дилов е роден е на 10 юли 1914 г. в с. Лазарово, Врачанско. След завършване на гимназиалното си образование живее и работи в София. През 1937 г. заминава да учи в Художествената академия в Белград. Негов професор е Мило Милунович - възпитаник на френската живописна школа и последовател на Сезан, а атмосферата, в която учи, е пропита от естетическите принципи на импресионизма и постимпресионозма.

Поради войната, последната година е принуден да се върне в България и се дипломира в Софийската художествена академия при проф. Никола Ганушев. Въпреки тогавашните разбирания за традиционната живопис, Дило Дилов остава верен на импресионизма и модерната европейска живопис. В този стил работи до края на своя живот и остава негов ярък представител в българското изобразително изкуство.

От 1960 до 1974 г. е творчески секретар на Групата на художниците в Плевен. Член е на Съюза на българските художници - София, от 1957 г. и на управителния му съвет до 1984 г. През 1958 г. организира откриването на Художествената галерия в Плевен.

Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, почти всички галерии в страната и много частни колекции у нас и в чужбина: в Германия, Франция, Унгария, Тунис, Япония, Белгия, САЩ, Сърбия, Гърция, Кипър и др Австрия, Франция, Югославия, Чехия, Румъния, Унгария, САЩ, Русия, Япония, Кипър, Германия, Тунис и др.

За приноса му в областта на изобразителното изкуство Дило Дилов е удостоен със званието "заслужил художник през 1972 г. и посмъртно с "Почетен гражданин на Плевен".

В творчеството си Дилов остава верен на импресионизма


 

Атракции на открито готвят в Третия международен фестивал за маримба

 

След първото си издание фестивалът набира все по-голяма популярност, сн. архив

Мая ГЕОРГИЕВА

Третият международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще се проведе от 2 до 7 юли в Плевен. Организатор на събитието са НУИ "Пипков" и училищното настоятелството. Повод за създаването на фестивала е Плевенската школа по ударниинструменти, създадена от Симеон Серафимов. Ръководител на проекта - Августина Серафимова. Плевенчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на 5 концерта: на перкусионен ансамбъл "Акцент"; на Майкъл Бърит; на дуо "Elegance" - Дейвид Фридман и Петер Венигер, на дуото "Класика и джаз" - Василена Серафимова и Тома Енко; на Жан-Батист Льоклер и Свет Стоянов; както и заключителен концерт на участниците в майсторските класове.

Над 20 музиканти от България (София, Пловдив, Варна и Плевен), Франция, Турция и Тайван, са заявили желанието си да участват в майсторските класове тази година. При лекторите Майкъл Бърит, Дейвид Фридман, Жан-Батист Льоклер, Патрик Цимерли, Свет Стоянов и Василена Серафимова, те ще се запознаят с перкусиите и оркестровото свирене, а тънкостите на джаз импровизацията ще усвояват с Тома Енко. В рамките на фестивала е предвиден уъркшоп на тема "Музикалната композиция - структура и изграждане", който ще бъде проведен от американския композитор Патрик Цимерли.

Нов момент в тазгодишното издание е предвиденият концерт на открито "Потанцувай с "Акцент", който ще даде възможност на много хора да се срещнат и забавляват с младите изпълнители.

Репертоарът ще включва аранжименти на световни класици и български композитори, урбан и етно музика, която еднакво атрактивно представя българското хоро, аржентинското танго и африканските дръмс ритми. В концерта ще се включат ученици от специалност "Български танци", а публиката ще може да се включи в някои от изпълненията.

Концертът на открито ще бъде предшестван от уъркшоп с участието на деца от 6 до 15 години, които ще имат възможност да се запознаят с ударните инструменти и да свирят с най-достъпните за възрастта им - маракаси, триангел, клавеси, флексатон, бонгоси, конги, чинели, том-томи и др.

Фестивалът е спонсориран по проект от Фондация "Америка за България", с подкрепата на община Плевен. Благодарение на фирмите, производители на музикални инструменти Adams, Yamaha и Zildjian, ще бъдат закупени ударни инструменти - маримба, вибрафон, глокеншпил и чинели, които ще допълнят и обновят амортизирания наличен инструментариум в НУИ "П. Пипков".


 

Интересът към книгите намалява, но цените им продължават да растат

 

Младите български автори са предпочитано четиво, сн. архив

Еми СТАЛЕВА

Спад в търсенето и продажбата на книги през последните години отчитат от книжарниците в Плевен. Търговците посочват като причина за това увеличението на цените на книгите с около 20% през последните 4 - 5 години. Репортерска проверка установи, че в момента художествената литература се продава средно по 20 лева, а детските книжки в зависимост от богатството на илюстрациите вървят от 5 до 12 лева.

Около половината от клиентите в книжарниците търсят книги по приложна психология, интерес има и към криминалетата. За търговците е радващо, че младите български автори са предпочитано четиво за хората. Търсят се произведенията на Маргарита Петкова, Владимир Зарев, Людмила Филипова и др. Съвременните американски автори като Балдачи и Гришам си имат постоянни фенове от различни възрастови групи. Все по-често се четат пътеписи, предимно от млади хора, коментират от книжарниците в Плевен.

Около 10 - 15% от читателската аудитория неизменно предпочита романите на Даниел Стийл и Нора Робъртс. По-младите хора харесват притчи, може би и заради забързаното си ежедневие, те искат да установят спокойствие и комфорт в душата си. Тийнейджърите пък са полудели по забавните четива, наситени с емоции и приключения. Те се лутат между любимото си четиво "Дневникът на един дръндьо" и "50 нюанса сиво". Търговците на книги обаче казват, че постепенно спада броят на подрастващите, които четат и изобщо

се интересуват от художествена литература. Тази тенденция се засилва през последните 4 - 5 години. Сред новите особено търсени автори на пазара на книги са Ерик Уайнър, Хорхе Букай, Ървин Ялом, Майкъл Гладуел, Ян ван Хелсинг със своя нашумял научно-популярен роман "Земята се пробужда". Сред българските автори активно се купуват произведенията на Стамен Стаменов и Диана Мечкова, казват от книжарниците в града.

В момента има интерес към издания, които още не са преведени от чужди езици. Това са томовете на "Песен за огън и лед", както и новите издания на "Дневникът на един дръндьо". По-малко се търси учебно-помощната литература.

 


 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

Ариб. Повелителката на халифи

Агнес Имхоф

Роман за живота на най-прочутата куртизанка на Изтока. Потомка на Бармакидите - богат род, през чиито владения минавал Пътят на коприната, Ариб остава сираче на девет години, когато халифът Харун-ар-Рашид избива семейството й и слага ръка на имуществото им. Малкото момиче странства с останалата жива робиня-певица на дома и се крие години наред в кервани и колиби из солените степи на Арабия и Персия, докато попада в плен на самия халиф и става част от харема му.

 

Нула Нула Нула

Роберто Савиано

"Нула Нула Нула" е най-качественото бяло брашно. Също така и кодово название сред наркотрафикантите за най-чистия кокаин на пазара.

Този жаргон е заглавие на забележителното разследване на Роберто Савиано за това как трафикът на кокаин въвлича света в сивата икономика и налага собствени порочни правила и поквара на своите слуги, а чрез тях и върху всички нас.

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО