СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 19 (23 - 29 май 2014 г.)


 

Морган Мърфи - американката, влюбена в природата и историята на България

Младата жена преподава английски в езиковата гимназия в Плевен

Светлана ЧАМОВА

Морган Мърфи е млада и искрящо лъчезарна. Тя е американската учителка в ГПЧЕ - Плевен. Пристигнала е тук през есента на 2013 г., изпратена от фондация "Фулбрайт". И колегите й, и учениците я харесват толкова много, че тя ще остане за втора година в Плевен по изричната молба на домакините си, макар че фондацията по правило изпраща свои сънародници само за по година.

Морган е от град Петоски, близо до Мичигън и до границата с Канада. Завършила е международни отношения в Мичиганския държавен университет и испанска лингвистика и литература. Избрала е България, защото при предварителните й проучвания страната ни я пленила с историята, с природата си и Морган поискала да види всичко това на живо. Тя знае испански и норвежки, но желанието да научава нови езици е неутолимо. Затова и колегите й от гимназията са категорични, че тя много бързо е проговорила български, знае много думи и изрази. Работата й не е затворена само в рамките на учебните часове. Нейният ученик - единадесетокласникът Петър Дончев, се класира втори на националното състезание по дебати и тя е много горда с този успех. Морган помага на учениците да превеждат текстове, както и при подготовката им при пътуванията в други държави по международни проекти. Самата тя е била част от екипа на ГПЧЕ в пътешествие до Испания, отново по проект. Американката е и член на екипа, работил по създаването на Център за формално електронно учене, за който ГПЧЕ спечели финансиране от 200 хил. лв. от фондация "Америка за България".

Когато току-що е дошла в България, най-много са я впечатлили неща, с които ние дотолкова сме свикнали, че не забелязваме и не ценим - природата и храната. Морган сама изрича на български "шарена сол", очевидно чудо невиждано доскоро от нея. От всичките ни ястия най-любима й е шопската салата. Момичето добавя с усмивка, че може да яде само това.

И тъй като погледът отстрани винаги дава една различна гледна точка към познатото, питам я - защо според нея българите сме най-бедните в ЕС. Смятаме се за бедни заради недоразвитата си икономика, но това важи и за много други страни в света и е нещо, което може да бъде променено, казва Морган. Според нея обаче сме едни от най-богатите хора, що се отнася до природата и историята ни - все неща, които ние май не ценим достатъчно, обсебени от проблемите на ежедневието. Наистина съм влюбена в българската природа, емоционално отбелязва американката.

Неизбежно я питам и за нейната родина - много млади българи мечтаят да емигрират в Щатите, основателни ли са повишените им очаквания? Морган ми отговаря дипломатично - че това зависи от самия човек като личност, къде ще попадне. Зависи от града, в който ще работи, от образованието му. Това са нещата, които определят дали той ще се реализира зад океана или не. Ако стане - тогава ще е доволен.

Засега младата американка не е решила още какво ще прави след преподаването в езиковата гимназия в Плевен. Раздвоена е - от една страна иска да се върне в Щатите и да завърши още една степен от образованието си, свързана с лингвистиката. От друга - й се ще да остане да работи или в София, или във Велико Търново. Не бърза с решението, има време - следващата година тя със сигурност ще е в Плевен.


 

Боклуци и смрад в центъра по време на празниците

 

 

Камарите със смет закриваха гледката към Мавзолея, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Купища боклуци и зловонна смрад дни наред бяха затиснали централната част на града преди и по време на майските празници на Плевен. Контейнерите бяха препълнени, дни наред от тях се разнасяше неприятна миризма. Десетките каравани, в които спяха собствениците на увеселителни съоръжения, бяха задръстили и без това тясното пространство за пешеходци. Хората бяха оставени да битуват кой както може, без да им е осигурена поне една химическа тоалетна. Течаща вода наоколо също нямаше. Боклуците, които не се извозваха, се трупаха и гниеха на воля. Жители на близки кооперации и къщи разказват как обитателите на караваните сутрин рано и вечер късно се изхождат около къщите си на колела, паркирани буквално под прозорците на жилищата им. Гледката бе меко казано отвратителна заради употребените дамски превръзки, човешки фекалии, остатъци от гниеща храна, празни пластмасови бутилки и разнасяни от кучета и клошари по тротоари и зелени площи пълни с отпадъци найлонови торби, разказват те.

Пълният абсурд - гнусотия в уж празничните дни, поставихме като черна точка в досието на сегашните управници на Плевен, категорични са най-потърпевшите. Те приемат ситуацията като подигравка и към тях, и към онези, които идват в центъра на града, за да се повеселят и отпочинат.

 


 

Зъболекарите няма да вдигат цените

 

Веселина ИЛИЕВА

За последната годината цените на зъболекарските услуги не са се променили, заяви за "BG Север" плевенският зъболекар д-р Людмил Митев в отговор на наскоро излязлото проучване, че ходенето при стоматолог е поевтиняло с 22% за последните 12 месеца.

"Въпреки че ни вдигнаха наема, увеличиха ни се и разходите за материали, за да нямаме отлив на пациенти запазихме цените си същите. И ако го поставим на тази база, наистина има понижение в сравнение с другите стоки", твърди още той.

По думите му и без това нашенецът си прави само манипулациите, които му се полагат по здравна каса - или две пломби, или вадене на два зъба, или пломба и вадене на зъб. Малко хора могат да се възползват от "безплатните" услуги, защото примерно възрастните хора нямат зъби, а младите пък имат нужда от избелване, почистване на зъбния камък и други, различни от упоменатите от НЗОК манипулации, смята зъболекарят.

Д-р Митев заяви още, че Съюзът на стоматолозите е регламентирал минимални цени за всяка услуга, но таван не е поставил. Затова всеки зъболекар си работи по своя тарифа. Тя била различна и за всеки район в страната. Примерно сравнени с Плевен, цените на зъболекарските услуги в София били двойни.

Местната организация на съсловието можела да санкционира колега, който работи под минимума. Това прави етичната комисия към съюза. Там и всеки пациент,

Д-р Людмил Митев, сн. авторът

който се почувства измамен, може да сигнализира и случаят му да бъде проверен. Д-р Митев сподели, че за разлика от лекарите, при стоматолозите няма отлив на кадри в чужбина. Дори напротив. "Едно време бяхме много равномерно разпределени. Във всяко село имаше зъболекар. Но сега те се обезлюдиха и в града дойдоха много пациенти. Преди имаше държавна политика на 3 000 души да се пада по един зъболекар. Сега в Плевен на 500 се пада по един", каза още стоматологът.

Според него за това голяма роля играе и правото на избор на пациента. Едни колеги имат повече, други по-малко пациенти, затова и нямаме толкова много работа, твърди д-р Митев.


 

Фирми фантоми мамят за работа в чужбина

 

Веси ГЕОРГИЕВА

Преди да се доверите на която и да е фирма, която ви обещава работа у нас и в чужбина, проверете дали тя е лицензирана, предупреждава Пепа Каракашева от Бюро по труда - Плевен. Трудовите посредници са предприели кампания, в която разясняват на търсещите препитание как да се предпазят от измами на фирми фантоми.

"Подобни случаи напоследък доста зачестиха. Измамниците подлъгват трайно безработните, останали без стотинка. Възползват се от това, че са притиснати от безизходицата и ги лъжат, че ще им намерят добре платена работа, като им вземат и малкото, което имат, без да им мигне окото", твърдят трудовите експерти, които по думите им, са се нагледали на измамени хора. Постфактум обаче с нищо не може да им се помогне. При свършен факт се оказвало, че въпросната фирма няма нито актуален телефон, нито постоянен адрес, нито пък договорите, които хората са подписали, имат някаква правна сила.

Всеки, който иска да е сигурен, че избраният от него трудов посредник е сериозна фирма, може да го провери на сайта на Агенцията по заетостта, каза Пепа Каракашева. Там е поместен списъкът с легалните трудови посредници. Интернет адресът е

www.az.government.bg, а търсената информация е в раздел "Фирми посредници". Възрастните хора, които не работят с компютри, могат да отидат на място в местното Бюро по труда и там да разберат дали фирмата е легитимна.

Този списък се актуализира почти всеки месец и няма как там да попаднат измамници, казаха още от трудовата агенция.

В списъка са посочени и разкритите от всеки посредник офиси, за които е уведомена Агенцията по заетостта, регистрираните посреднически договори с чуждестранни работодатели, както и посредниците с прекратена регистрация.

Когато се сключва договор с фирма, посредничеща за работа, е много важно да се четат внимателно правата и задълженията и на лицето, както и на фирмата, срока на договора, условията за предсрочно прекратяване и отговорностите по неизпълнение, предупредиха още от Бюрото по труда. Докато сте в офиса на фирмата, се уверите, че тя притежава удостоверение, което трябва да бъде поставено на видно място. Не забравяйте да получите оригинален екземпляр от договора, който сключвате, напомнят също така трудовите експерти.

 

 

Послушай лекаря

 

Може ли жена да получи херния? Имам известни съмнения, но ми се струва, че това е "мъжко заболяване? Ако се окаже, че не е така, какво да правя?

В. Константинова

 

При съмнение за херния - веднага при хирург

 

Д-р Лидия МИХАЙЛОВА, специалист обща хирургия, консултант в клиника "Св. Параскева"

Хернията (кила, изсипване) представлява излизане на част от съдържимото на телесна кухина извън нейните граници. Най-често се среща в коремната област по предната коремна стена. Мъжете боледуват няколко пъти повече от жените, но заболяването не е характерно само за тях. Локализацията при мъжете е предимно в слабинните области (слабинни хернии), докато при жените - в областта на пъпа и в горната предна част на бедрото (пъпни или бедрени хернии). Следоперативните хернии се получават на мястото на оперативни белези от предшестващи операции.

Херниите биват вродени и придобити. Вродените се установяват при или скоро след раждането на детето, а придобитите се получават най-често в зряла или старческа възраст.

Основна причина за образуване на херния е повишеното налягане в коремната кухина - вследствие на тежък физически труд, хронична кашлица, хроничен запек, при жените също бременност и раждане. Значение има и слабостта на коремната стена.

В началото заболяването започва с болки в областта на херниалния отвор, появяващи се при физическа работа или продължително ходене. Основен симптом остава подутината, която бавно увеличава размерите си. Най-тежкото усложнение на заболяването е заклещването, при което органите, намиращи се в херниалния сак, се заклещват и притискат от херниалния пръстен. Трябва незабавно да се потърси медицинска помощ от хирург. Забавянето в този случай е недопустимо и може да доведе до тежки, понякога заплашващи живота усложнения.

Лечението на херниите е единствено по хирургичен път, при който се премахва херниалният сак, затваря се или се стеснява херниалният пръстен и се укрепва коремната стена. Операцията се извършва под местна или обща анестезия и обикновено протича без усложнения. По-сериозен проблем са болните в напреднала възраст и (или) с тежки придружаващи заболявания, при които се преценява оперативния риск. Понякога се наблюдава повтаряне (рецидив), при което отново се получава подутина на мястото на операцията. Оплакванията и лечението на рецидивната херния са същите, както при първичната.

Широкото използване на инпланти т. нар. платна, позволяват запазване на анатомичната структура и извършване на херниопластиките "без напрежение. Резултатите са много добри, усложненията и рецидивите са сведени до минимум и хирургията на херниите е почти изцяло в ресора на еднодневната хирургия.

 


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

 

 

върни се в НАЧАЛО