СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 19 (23 - 29 май 2014 г.)


 

Георги Първанов:

 

Има трети път и това е АБВ!

 

Румен Петков даде примери за сплашване на кметове в Плевенско

 

Отляво на дясно: Румен Петков, Георги Първанов и Цветан Антов, сн. авторът

Светлана МАРИНОВА

Дни преди европейските избори - на 20 май, лидерът на Алтернатива за българско възраждане (АБВ) Георги Първанов посети Плевен, за трети път през кампанията. Той бе придружаван от Румен Петков, член на националното ръководство на движението, и областния координатор Цветан Антов. Смятам за цинично точно ГЕРБ - партията, която има огромен принос за разбиването на българската енергетика, да внася вот на недоверие именно за енергийната политика, заяви Георги Първанов на пресконференция по повод вота, дебатът по който е днес, 23 май. Лидерът на АБВ прогнозира цинизъм в разискванията, тъй като те вероятно ще се сведат до това кой има по-голям принос в разбиването на пакета от енергийни проекти, т. нар. "голям шлем", подписани преди години от него и руския президент Путин. Георги Първанов припомни, че ГЕРБ започна спирането на строителството на АЕЦ "Белене", а настоящото управление пое щафетата. Сега за АЕЦ "Белене" никой не отваря и дума, а "Южен поток" очевидно е отписан от ЕС, констатира лидерът на АБВ.

И двете формации - и ГЕРБ, и БСП имат еднаква вина за състоянието с ЕРП-тата, отбеляза още той. Президентът (2002 - 2012 г.) бе категоричен, че вотът на недоверие е лош знак, както към обществото ни, така и към европейските ни партньори.

Георги Първанов призова българския народ да гласува против тези,

които предлагат пари на изборите - "да дадем урок на търговците в храма!". Парите, с които се купуват гласове, са или от контрабанда, или от наркотици.

На същата пресконференция Румен Петков настоя за разсекретяване на преписката, по която бе привикван в СДВР, и това да стане преди изборите.

Неразсекретяването означава, че прокуратурата играе важна политическа роля на тези избори, бяха думите му. В същия ден стана ясно, че въпросната преписка е прекратена и има отказ от образуване на наказателно производство, а към самия Петков и представляваната от него партия никога не е имало подозрения за престъпна дейност. Ако клеветата за купуване на гласове тръгва от Плевен, искам да се знае поименно кой е авторът й и санкциониран ли е от сегашния директор на областната дирекция на МВР в Плевен, бе категоричен Румен Петков. Той потвърди, че една от целите на "мероприятието" е именно сплашване на симпатизантите на АВБ плюс стремеж да се злепостави формацията и да се вкарат нейните лица в обяснителен режим. Като други примери за разнообразните методи за сплашване на симпатизантите на АБВ Петков посочи, че кметът на Милковица е обикалял от къща на къща да плаши хората да не гласуват за АБВ, а кметът на Брест е привикван от областния управител, за да бъде сплашван. Плашат кметовете, че ще им спират проекти или ще им отнемат пари, ще ги мачкат, ще им образуват преписки, заяви Румен Петков.

Вечерта от 18 часа представителите на АБВ се срещнаха с гражданите на Плевен в зала "Гена Димитрова". Младежи подариха на Георги Първанов фланелка с номера на коалицията - 13. След изборите всички избрани български евродепутати тябва да се обединят около въпросите, по които ще отстояват българската национална позиция в европарламента, заяви Първанов пред плевенчани. За АБВ това са парите за България от еврофондовете, изграждането на "Южен поток", поставянето на регионални въпроси като например съдбата на Северозападна България - най-изостаналия регион в Европа. Георги Първанов обърна внимание на качествения отбор, който представлява листата на АБВ. Водач е най-добрият български евродепутат Ивайло Калфин, втори е ген. Михо Михов - блестящ офицер и човек на честта, следват млади хора, учили и работили в чужбина, завърнали се у нас.

Първанов представи и акценти от програмата на АБВ: преодоляване на демографската криза; реиндустриализация чрез развитие на новите технологии; качествено здравеопазване; образование, свързано с бизнеса; възраждане на държавността. "Не е вярно, че изборът е между два пътя - ГЕРБ или БСП. Има и трети и това е АБВ", заяви президентът.

Хората задаваха много и различни въпроси: с кого би било бъдещото коалиционно споразумение, питаха каква трябва да е позицията на държавата ни по повод наводненията в съседна Сърбия, биха ли работили евродепутатите от АБВ за промяна в отношението на европарламента към Русия, дали дискусионните форуми ще бъдат възобновени след изборите.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 


 

Насрочването на извънредната сесия предизвика нов скандал

 

Светлана ЧАМОВА

Нов политически скандал предизвика насрочената за днес, 23 май, извънредна сесия на плевенския общински съвет. Замисълът бе на нея да бъде поискана оставката на кмета Димитър Стойков. Заради липса на законово основание това да се случи по този начин - градоначалникът може сам да сдаде властта, но не и тя да му бъде отнета с гласуване, както бе по предишния законов текст, формулировката бе променена и 19-те съветници повториха упражнението. Новото основание бе по-витиевато - в него става въпрос за обсъждане стила и метода на работа на общинското ръководство, кризата в управлението на общината и набелязване на спешни мерки за преодоляване на проблемите.

Сесия бе свикана, но в късния час 17,30, в малката заседателна зала в общината и то заедно с други точки в дневния ред. Това предизвика светкавичната реакция на групата на БСП, един от основните иницатори за извънредното заседание. В официално изявление те излязоха с позицията, че то е предварително опорочено. Оповестиха, че обмислят второ извънредно заседание, на което да се обсъди работата на председателя Дарин Ангелов, отговорен за организацията на сесията.

"Началният час е спорен при толкова значима тема. Мястото - залата на 3-тия етаж в общината, вместо обичайната зала "Гена Димитрова" - неподходящо. Липсва система за електронно гласуване, тясно е и за всичките 41 съветници, и за свободния достъп на гражданите, ще е невъзможно за плевенчани да слушат дебата по местното радио. Това подсказва страх, немощ и притеснения в управляващото общината мнозинство", смятат от БСП.

Подменен е и дневният ред на извънредната сесия - на първите места са поставени две точки за върнати от областната управа решения, което изцяло измества фокуса. Припомняме, че съветниците, поискали извънредна сесия чрез подписка и декларирана подкрепа, са 26 и очакват кметът проф. Димитър Стойков да прояви достойнство и морал и да подаде своята оставка, заявяват старейшините от БСП.


 

Отечественият съюз търси разбирателство

 

 

Лидерът на ОС Симеон Симеонов, сн. авторът

Емилия КАРАБУЛЕВА

Споразумение между Отечествения съюз (ОС) и БСП за съвместно участие на европейските избори на 25 май е било подписано на 14.04.2014 г. С този акт от ОС приемат платформата на българските социалисти и десетте проекта "За социална Европа, за социална България". Това съобщи лидерът на ОС Симеон Симеонов в Плевен по време на предизборно събрание, където участваха членове и симпатизанти на съюза.

Нашата основна цел и мисия е сваляне от власт на европейската десница и даване шанс на левицата да покаже своите възможности. За България амбициите ни са в затвърждаването на властта на БСП, обяви Симеон Симеонов. Той допълни, че ОС оказва организационна, кадрова и финансова подкрепа на БСП.

ОС се крепи на три основни принципа - патриотизъм, изострена социална чувствителност, както и да търсим разбирателство в единението, заяви лидерът на организацията. Анализирайки ситуацията от съюза са установили, че в евроизборите е шансът на България да тръгне в нова, добра посока на развитие. Симеон Симеонов коментира, че ОС се бори за подобряване на състоянието на хората в страната, тъй като след 7 години членство в ЕС се връщаме и сме принудени пак да решаваме проблемите с бедността на българите. Лидерът на ОС обясни, че стремежът им е да се постигне по-добро отношение към България от страна на Европа.

Важна цел за нас е да се обърнем към честните хора, които са на ръба на отчаянието, които са разочаровани и обидени от случващото се в страната, но които са патриоти. Да се опитаме да ги върнем към активност, да ги привлечем в ОС, обяви Симеон Симонов.

По време на събранието бяха раздадени листовки на съюза за разпространение в пощенските кутии на гражданите. Участниците в дискусията получиха напитки, закуски и фланелки с щампи на БСП и ОС.

 

 

Анкета

 

 

Ще гласувате ли на евроизборите в неделя?

 

Инна СТЕФАНОВА

400 милиона европейци ще гласуват за нов парламент и за нов председател на Европейската комисия. Новите 751 депутати, които ще заемат местата си през юли, ще определят посоката на европейската политика в следващите 5 години. Парламентът - единствената пряко избирана европейска институция, вече ще е първостепенна част от системата за взимане на решения в ЕС и ще има равноправна на националните правителства тежест по почти всички европейски закони. По този начин гласоподавателите ще бъдат по-влиятелни от всякога. Ще отидат ли обаче плевенчани до урните и знаят ли защо трябва да го направят?

 

Тодор Пенков, охранител, 66 години:

"Ще гласувам, защото искам да дойдат по-добри времена. След себе си оставям деца, внуци - за тях мисля, тя моята вече е минала. Европа не трябва само да иска от нас, а и да защитава интересите ни. Точно за това ще гласувам, за евродепутати, на които разчитам да го правят - да показват на онези, другите, че ние си имаме наши си проблеми, че трябва да ни уважават, че като по-нови членове се иска време, за да извървим първо някакъв път, който и на нас, и на тях може да не се харесва."

 

Андриан Шишманов, ученик, 19 години:

"Ще гласувам за по-добра България. Най-вече защото като млад човек не разбирам, че живея в Европа. Когато се дипломирам искам да имам работа, а не от години да съм принуден и да уча, и да работя, за да свързваме с баща ми двата края. Ами после, когато създам свое семейство - пак ли ще живея като българин, не като англичанин. Не става. Вече е крайно време нещата да започнат да се променят."

 

Анелия Яхорова, преподавател по френски език, 40 години:

"Няма да гласувам, години не съм го правила, как да го направя сега - никой от управниците в Европа или у нас с нищо не ми е помогнал. Отглеждам сама детето си, животът е труден, детски не получавам, вероятно моето момиченце не го заслужава за разлика от циганчетата. И за първокласник лев не ми се полага - каква държава сме дето само се бие в гърдите, че е социална? А и нашите евродепутати какво са - пионки, които гласуват така, както им кажат."

Цеца Петкова, чистачка, 63 години:

"Ще гласувам, макар че изборите са за Европейски парламент - нещо, което ми е далечно и по-непознато. Надявам се обаче да настъпят по-добри за децата ми времена. Убедена съм, че от българските евродепутати ще зависят не малко неща, не съм от онези, които ги смятат за безгласни букви. Стига да бъдат по-настоятелни, разбира се."

 

Зорница Бурова, сервитьорка, 25 години:

"Още се колебая. Ще реша в последния момент, макар досега винаги да съм гласувала. Не съм наясно в какво точно се състои работата на парламента и евродепутатите, но знам, че са по-умни от мен хора. Ако отида все пак до секцията, ще разчитам на това точно тези по-умни от мен хора да се захванат с решаването на проблемите в страната ни."

 

Георги Тодоров, инструктор, 65 години:

"Ще реша в последния момент не дали да гласувам, а за кого да гласувам. Тогава, в деня за размисъл, вече няма да променя решението си. Скептик съм за това, че българските евродепутати ще могат да влияят в решенията на парламента - и сега, и след пет години. Откакто сме държава членка на ЕС, перспективата за развитието на всеки един от нас като български граждани е твърде неясна. Човек обаче трябва да си даде вота, независимо дали е убеден в качествата на онези, за които гласува."

 

 

 

върни се в НАЧАЛО