СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 19 (23 - 29 май 2014 г.)


 

Микробус докарал радиоактивната шлака на сметището край Брестовец

 

Роми събирали в чували опасния отпадък, опитали да го предадат за скрап

 

Радослав Иванов

 

Намерихме металните парчета на сметището и решихме да ги съберем - мислехме, че е желязо, разказа Иво Чернев

Районът е бил под полицейска охрана, сн. авторът

Михаил АНГЕЛОВ

Радиоактивната шлака, която бе открита във вторник на сметището край Брестовец, е била докарана преди около две седмици от микробус. Возилото било забелязано от местни хора тогава, но никой не предположил какво вози в каросерията си, твърдят жители на селото.

Веднага след подадения сигнал от кмета Радослав Иванов за опасните отпадъци районът бил отцепен от полиция. Специалисти на Гражданска защита направили замервания и установили, че металната шлака излъчва Радий 226. На 30 сантиметра над почвата уредите отчели радиация от 0,20 микросиверта на час - четири пъти над обичайния фон. Установено е, че са замърсени около 200 кв. метра от терена. Данни за пострадали хора засега няма, съобщи в сряда областната полицейска дирекция.

Във вторник след обяд служители на Гражданска защита обикаляли района и правили замервания в продължение на няколко часа. През цялата нощ и на другия ден сметището е било под полицейска охрана, а достъпът до него е бил ограничен. В селото очакваха пристигането на специалисти от София с необходимото оборудване, които да приберат остатъците от радиоактивния отпадък.

"Правиха и второ замерване, но все още не знаем какви са резултатите от него. Хората в селото се притесняват, че няма яснота доколко е опасна тази шлака за тях и за животните. Не се знае и кога са изхвърлени тези отпадъци и дали част от тях вече не са разнесени наоколо. Ромите събират постоянно метал там, може някои от тях и в домовете си да са занесли", поясни кметът Радослав Иванов.

На 20 май роми от Брестовец отишли на сметището. Намерили шлаката и напълнили един чувал с нея, после го занесли в пункт за изкупуване на метални отпадъци. Собственикът на пункта обаче отказал да го приеме. Случаят се разчул и покрай него се стигнало до сигнала в полицията.

"Намерихме металните парчета на сметището и решихме да ги съберем - откъде да знаем, че са опасни, мислехме, че е желязо. Дори си оставихме няколко парчета от него вкъщи", разказа Иво Чернев. Твърди, че се чувства добре и че не е притеснен от станалото.

"Случаят е докладван на дежурния прокурор в този ден. Очакваме специалисти от Агенцията за ядрено регулиране да направят замервания и да установят дали има превишение на допустимите норми. Тогава ще преценим дали трябва да се образува следствено дело", поясни прокурор Рени Кирилова.

Предполага се, че шлаката е отпадък от почистването на стари тръби, които са били приготвени за предаване за скрап.


 

Служители на БТК съдействали на банда за кражби на кабели

 

Веселина ИЛИЕВА

Плевенските криминалисти заловиха голяма престъпна група, занимаваща се с кражба на кабели на територията на цяла Северна България. Крадците са спипани в момента на предаването на 700 кг кабели на пункт в Долна Митрополия. Кражбата е извършена в землището на с. Айдемир, област Силистра, и затова престъпниците бяха задържани за 72 часа в местно РПУ, съобщи шефът на плевенската криминална полиция Красимир Начев.

Крадците били във връзка с бивши и настоящи служители на БТК, които им предоставяли карти на трасетата и им осигурявали супер модерни металотърсачи. С тяхна помощ измъквали по 500 метра за по-малко от 10 минути.

Заловен е тарторът на групата заедно с още един от членовете й, който е оказал съпротива при залавянето и е ударил полицай с крак. Третият е успял да избяга и е обявен за общодържавно издирване. Спипани са в момент, в който половината от стоката е била на кантара, другата половина в джипа. Тарторът на групата е с инициали М. В. В., на 30 години, известен в Плевен и живеещ в ж. к. "Сторгозия". Досега не е осъждан. В момента е безработен, но с много висок стандарт на живот, каза още Красимир Начев. Разполагал с луксозен имот и кола "Ауди А8". Той е българин, но останалите, които вършели черната работа, били роми от плевенски села. Групата варира от 3 до 7 души.

Всички областни дирекции от Северна България са били запознати с кражбите на плевенската група, но престъпниците са имали много добра организация и затова досега не са залавяни на местопрестъплението, уточниха от полицията. Обикновено използвали като време за работа тъмните часове на денонощието. Придвижвали се по черните пътища, за да не бъдат засечени от служителите на реда. Покривали номерата на джиповете си с дрехи. Повечето от возилата им били с чужди регистрации, водели се на английски граждани и през времето, през което не ги ползвали, стояли на паркинги в Плевен.


 

Мошеници мамят банките, завличат хиляди

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Елементарна схема за измама с дебитни карти плъзна из Плевен през последните месеци. Целта на мошениците е да мамят банките и да прибират тлъсти суми от банкомати на различни трезори.

Схемата е удивително проста - клиентът отива на банкомат и заявява максимално разрешеното за деня теглене на 400 лева. Когато парите се подадат от отвора, измамникът дърпа банкнотите, но оставя една вътре. В този случай АТМ устройството отчита, че сумата е останала вътре и че не е реализирана трансакция, обясниха служители от трезорите.

Софтуерът на банката е отчел, че парите са излезли от сметката. В това време от банкомата е пристигнало съобщение, че сумата не е получена от клиента. Мошеникът обикновено си дава вид на учуден от ситуацията, после подава жалба в някой от клоновете на банката, че парите му са останали вътре. В този случай от трезора нямат избор освен да му върнат парите обратно по сметката.

От трезорите в Плевен обясниха, че подобна измама се доказва трудно. Имало е случаи да се прави ревизия на банкомата и да се види, че там няма останали пари. Но служителите не могат да докажат умисъл в действията на клиента. Затова сумата от 400 лева се връща в сметката му, обясниха от трезорите.

Мошениците понякога играят с повече банкови карти и само за седмица "печелят" хиляди левове на гърба на банките. Схемата може да се повтаря до момента, в който от трезора блокират картата заради съмнителни трансакции.

Единственият начин да се предотврати подобна измама е да се поставят камери, с които може ясно да се вижда отвора на банкомата и лицето на мошеника. Такива обаче няма, а на камерите се вижда само част от тялото на клиента.


 

Краси Гулянския пак е в ареста, задържат го втори път за месец

 

Атанас МИХАЙЛОВ

72-часова мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи плевенската прокуратура на известния крими герой от близкото минало Красимир Първанов - Гулянския. През последния месец той за втори път стана клиент на държавното обвинение. Срещу Гулянския и негов авер на 33 г. е образувано бързо производство за хулиганство.

Двамата се развилнели в центъра на Згалево на 19 май около 13 ч. Гневът им отнесъл местен младеж, който имал неблагоразумието да влезе в разправия с тях. Бабаитите извадили бухалки и започнали да трошат колата, която 19-годишният тийнейджър карал - "Нисан Примера". После започнали да хвърлят по возилото тротоарни плочки.

Повиканите полицаи сложили белезници на Гулянския и на неговия съучастник и ги прибрали за едно денонощие. Материалните щети от погрома на автомобила се изчисляват, уточниха от областната полицейска дирекция в Плевен.

Образуваното бързо производство е за престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК. Повдигнати са им обвинения за това, че в "съучастие помежду си, като съизвършители, са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото". Ако бъдат признати за виновни, могат да отнесат до 5 г. затвор, съобщиха от прокуратурата.

Преди месец Красимир Първанов бе задържан в Никопол по дело за обсебване на стар чужд камион. Тогава прокуратурата пак му наложи мярка от 72 часа. Районният съд там уважи искането й мярката да стане постоянна. По-късно обаче Плевенският окръжен съд прецени, че парична гаранция от 1 000 лв. ще е достатъчна.


 

Плевенчанин провежда разследване, за да си плати наложена глоба от КАТ

 

Светлана ЧАМОВА

На жител на Плевен се наложи сам да проведе истинско издирване, за да си плати акт от КАТ, разказа самият той пред "BG Север". На Петър Марков бил съставен акт за неспиране на знак "стоп". Пътните полицаи му казали, че до един месец кварталният полицай ще занесе наказателното постановление на

адреса му. Мъжът им обърнал внимание, че има различен постоянен и настоящ адрес - постоянният е в град в Южна България, а настоящият е в Плевен, показал и документ за това. Помолил да получи наказателното си постановление в Плевен, защото живее и работи тук. Минали не един, а два месеца. Ни вест ни кост, а човекът държал да си плати глобата, за да му върнат синия талон. Сам отишъл в полицията да си търси наказателното постановление. От там му казали, че кварталният полицай е командирован на границата в областта, от където е мъжът. Не намерили и акта и предположили, че е изпратен в родния град на нашия герой. Посъветвали го да иде там да си го вземе, т. е. да похарчи почти 100 лева за път, за да плати наказание за същата сума. След истинско разследване от дистанция в полицията на собствения си град, мъжът успял да научи поне номера на акта си. Въоръжен с тази информация, установил, че документът все пак се намира в плевенския КАТ. Платил го, но нещата не приключили - заявили му, че му виси още едно, старо наказателно постановление. То е отменено с влязло в сила съдебно решение, но в информационната система на "Пътна полиция" фигурира като "изменено", без да е ясно в какво. И макар че в официалния сайт на съответния районен съд може да се види какво са постановили магистратите, то Марков за пореден път бил изпратен да донесе съдебното решение от родния си град. Човекът така и недоумява защо за чужда грешка трябва да плаща потърпевшият, както и защо контролните органи не използват информацията, която съществува в официален сайт на институция.


 

Разкриха жестоко убийство от преди три години

 

Веси ИЛИЕВА

Криминалистите от МВР - Плевен, разкриха извършителите на убийство, станало преди повече от три години. На 18 февруари 2011 г. петима роми са нападнали 63-годишния Любомир Цаков с цел да го ограбят, съобщи за медиите разследващият прокурор по делото Николай Пачевски от Окръжна прокуратура - Плевен.

Той призна, че през цялата си практика не се е занимавал с убийство, извършено по толкова садистичен начин. Жертвата е била удряна с дървени предмети часове наред. Човекът е починал в страшна агония. И всичко това, за да издаде къде е скрил парите си.

Цаков живеел в собствен имот в местността "Нежовец" край Плевен. Занимавал се е с отглеждане на животни. Престъпниците предварително са го проучили и са предполагали, че има скътани пари. Въпреки мъченията, на които са го подложили, той не е издал нищо. Задигнали са му само дебитни карти, мобилен телефон и огнестрелно оръжие. Заловени са четиримата извършители от общо петима - единият в момента е в затвора.

"Това са хора, които нямат и един ден трудов стаж през живота си, нямат и никакви официални доходи. Имат обаче добър стандарт на живот и се занимават с извършване на престъпления против собствеността и против личността", каза още Пачевски като уточни, че ромите са роднини помежду си и са от близко разположени плевенски села. И петимата са от тежкия криминален контингент, всички са лежали в затвора поне веднъж. Най-младият е на 30 години, най-възрастният - на около 45 г.

Наказанието за такъв вид тежко престъпление - грабеж с убийство, е от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

 

върни се в НАЧАЛО