СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 19 (23 - 29 януари 2014 г.)


 

 

В УМБАЛ демонстрираха операция на живо с новия робот Da Vinci Si

 

Виртуален тренажор обучава по ендоскопска хирургия в реално време

 

Пациентката беше 48-годишна жена с рак на маточната шийка, сн. авторът

Светлана МАРИНОВА

Операция на живо с революционната система за роботизирана хирургия Da Vinci Si бе демонстрирана за пръв път в УМБАЛ - Плевен, в присъствието на журналисти. Операцията на рак на маточната шийка на 48-годишна жена от Русе се извършваше от проф. Григор Горчев.

Беше демонстрирано и как работи иновативната технология със симулатор за обучение Da Vinci Si, инсталирана в Медицински университет - Плевен, по оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика". Наличието на две системи за роботизирана хирургия поставя висшето училище сред водещите центрове в Европа.

След операцията на живо лично ректорът проф. д-р Славчо Томов разведе гостите из Телекомуникационния ендоскопски център, който съществува от 7 години. Той представи двете му зали с възможности за дистанционно обучение и с телекомуникационни връзки с други центрове. До края на годината те ще се превърнат в зали за 3D обучение, допълни той. Показана бе залата с виртуален ендотренажор, където студенти и лекари тренират уменията си в лапароскопската хирургия. Софтуерът му съдържа 180 хил. оперативни интервенции, записани от практиката от цял свят. Журналистите видяха и операционна зала, където обучението се извършва върху животни. Тук се реже истинска плът, лее се истинска пот, коментира проф. Томов. Всичко това е част от тридневни курсове, след

тяхното завършване може да се прави поне лапароскопска диагностика. Участниците в тях, предимно медици от чужбина, получават и сертификат за определено ниво за работа с роботизирани ситеми. Съществуващите нива на обучение са четири, петото е за извършване на роботизирана хирургия. Медицинският университет в Плевен е сертифициран да обучава до второ ниво, поясни ректорът му. Приложението на проекта за роботизирана хирургия в обучителната и научно-изследователска дейност на МУ - Плевен, бе темата на последвалата презентация.


 

Помпената станция "Карабоаз" е напълно неизползваема

 

Помпената станция на "Напоителни системи" АД в местността "Карабоаз" в община Гулянци е напълно неизползваема. Това стана ясно при проверка на съоръженията според изискванията на обявената втора степен на готовност за защита от наводнения. Областният управител Илиян Йончев и началникът на ОУПБЗН - комисар Емил Маринов, са посетили района, за да потърсят решение на проблема. Съоръжението е изградено за отводняване на земеделски земи от подпочвени води при високо ниво на Дунав.

Проверката установи, че и трите помпи не работят, съобщиха от областната администрация. Електрическият двигател на една от тях, която е използваната допреди дни, е изгорял във вторник. Той е произведен през 1934 г. в Германия и е трифазен асинхронен с мощност 140кW, 725 об/мин, като на него е монтирана помпа с дебит 1200 литра в секунда. Областният управител и комисар Маринов са провели разговори с различни ведомства и фирми за намиране на двигател с подобни параметри. Другите аварирали помпи ще се демонтират и ще бъдат изпратени за ремонт в Пловдив. "BG Север"


 

Назначават 240 безработни за охрана на селата

 

Започна назначаването на безработни лица по Национална програма "Сигурност", информираха от пресцентъра на областната управа. 240 сътрудници по опазване на обществения ред ще работят в продължение на 8 месеца в малките населени места на територията на Плевенска област. Те ще получават по 340 лв. месечно като средствата са осигурени от държавния бюджет. "BG Север"


 

ЦДГ "Щастливо детство"с 50-годишен юбилей

 

Малчуганите влязоха в ролите на приказни герои, сн. Веселина Илиева

На 20 май в Драматичен театър "Иван Радоев" своя 50-годишен юбилей отбеляза детска градина "Щастливо детство". Празникът премина под мотото "50 години приказно вълшебство в целодневна детска градина "Щастливо детство". Малчуганите влязоха в ролята на приказни герои от пет детски приказки, толкова колкото са и групите в детското заведение. В забавачницата се обучават 163 деца, за които се грижат 12 педагози и 11 непедагогически персонал. "BG Север"


 

Пръскат против комари

 

Пръскане срещу комари ще бъде извършено в жилищните квартали и централната част на Плевен от 22 до 30 май, информират от пресцентъра на общината. Наземната обработка ще бъде с топъл аерозол в часовия интервал между 21 и 5 часа при благоприятни атмосферни условия. Отправят се предупреждения към пчеларите да затварят пчелните семейства между 20 и 6 часа през тези дни.

"BG Север"


 

Готова е първата площадка за разходка на домашни любимци

 

Теренът е в района на парк Десети декември, сн. Община Плевен

Първата площадка за разходка на домашни кучета в Плевен вече е готова, съобщиха от пресцентъра на общината. Тя е разположена на терен от близо един декар в района на парк "Десети декември". Четириногите могат да тичат свободно на територията, без да притесняват никого, защото мястото е оградено. Предвижда се в скоро време на площадката да се поставят пет пейки, съдове за отпадъци, както и ръкавици и найлонови торби за отпадъци. Възстановява се и съществуващата преди години площадка за разходка на домашни любимци в Девети квартал в района на Института по фуражите, която също ще бъде оградена. Ще бъдат изградени още три площадки и в останалите райони на града - в кварталите "Дружба", "Сторгозия" и в района на жп гарата, обещаха още от общината. "BG Север"

 


 

Медицинският университет награди свои изявени студенти за 24 май

 

Академичните общности на двата плевенски вуза - Медицинския университет и Педагогическия колеж към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", тържествено отбелязаха 24 май - деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Гости на празника на студентите бяха областният управител Илиян Йончев, зам.-кметът Стефан Петков, шефката на РЗОК - Плевен, д-р Пенка Стефанова, почетният гражданин на Плевен писателят Пелин Пелинов.

МУ - Плевен, награди свои изявени студенти за постигнати високи резултати в учебната дейност. Сред отличените са: Мохамед Абдул Свамад, Исмаел Турк, Александър Тодоров, Исмаил Айдън Исмаил, Соня Герганска, Деница Добрева, Добромир Дин Нгуе и Хюлия Ферадова.

Всички наградени получиха грамота, специализирана литература от издателския център на МУ и материална награда. "BG Север"


 

Пролетно дефиле на кучета оживи Кайлъка през уикенда

 

Отличниците получиха медали и лакомства, сн. Мая Паскова

Над сто стопани на кучета от цялата страна доведоха своите любимци на традиционната киноложка изложба в Плевен на 18 май. Мястото на дефилето беше парк Кайлъка, а участниците - разнообразни по порода, възраст и размери, впечатлиха не само журито, а и излезлите на разходка плевенчани.

Мероприятието се провежда по инициатива на МК "Кайлъка", а за домашните любимци освен медали и купи, имаше и лакомства.

Участниците бяха оценявани от международен съдия Ганчо Ганчев и републиканските съдии Валентин Траянов и Асен Илиев.

"BG Север"

 


 

Органите на катастрофирал млад мъж спасиха трима

 

29-годишният Александър Александров, който претърпя преди дни фатална катастрофа край Българене и бе настанен в плевенската Университетска болница, стана донор, след като близките му дадоха съгласие на 15 май. В състояние на мозъчна смърт вечерта той бе откаран във ВМА, където е извършена експлантация на органите му. Действията са ръководени от д-р Георги Димитров, болничен координатор по донорството. Заради липса на подходящи рецепиенти у нас, два от органие му са изпратени в чужбина по линия на Евротрансплант.

Младият мъж е приет в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" на 13 май сутринта след катастрофа край Българене по пътя за Русе. Настанен е в клиниката по анестезиология и интензивно лечение с тежка мозъчно-черепна травма и със сериозни наранявания в областта на гърдите, съобщиха от болницата. На следващата сутрин Александър изпада в мозъчна смърт, въпреки усилията на плевенските медици. Тя е доказана по безспорен начин.

Младият мъж е втората жертва в катастрофата край Българене, станала на 13 май в 8,10 часа между два микробуса. "BG Север"


 

Почитатели на астрономията за десети път се събраха в Байкал

 

374 млади астрономи участваха в партито,сн. РИО - Плевен

Десето юбилейно астро парти беше проведено в с. Байкал в партньорство със Съюз на астрономите в България, Софийски университет "Св. Климент Охридски"- Физически факултет, Института по астрономия при БАН, Института по електроника при БАН и Астрономическа асоциация - София. 144 учители по физика и астрономия от общинските училища на територията на община Долна Митрополия, както и от страната - София, Правец, Русе, Габрово, Велинград, Кюстендил, Троян, Вършец, Разград, Търговище, Силистра, Плевен, заедно с 374 ученици, класирани на областни, национални и международни олимпиади по астрономия, взеха участие в събитието. Тази година то се проведе под мотото "Вселената в нашето училище".

"BG Север"


 

Велосипедист загина под гумите на Голф

 

Велосипедист загина сутринта на 20 май при катастрофа на изхода на плевенското село Аспарухово, съобщиха от пресцентъра на полицията. Сигнал за инцидента е подаден около 8 часа. На мястото на произшествието незабавно са изпратени полицейски екипи. Извършени са огледи. Установено е, че лек автомобил "Фолксваген Голф", управляван от 28-годишен от град Левски, е блъснал велосипедиста, който е починал. Загиналият е 86-годишен, също от Левски. Причините за катастрофата са в процес на установяване. Образувано е досъдебно производство. "BG Север"


 

Отбелязахме Световния ден за борба с хипертонията

 

Плевен е един от 11-те български градове, където на 17 май бе отбелязан Световният ден за борба с хипертонията. Кампанията бе под мотото "Самостоятелен контрол на кръвното налягане и диабета - двойна грижа за живот" и се организира от Българска лига по хипертония в партньорство с държавни, бизнес и неправителствени организации. В рамките на целия ден в специален пункт в центъра на града се извършваше безплатно консултиране на гражданите, измерване на тегло и кръвно налягане и откриване на предсърдно мъждене с портативни апарати. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО