СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 19 (24 - 30 май 2013 г.)


 

 

Клошари, наркомани и бездомни кучета окупираха градинките

 

Несретници, пияни и надрусани дремят по пейките в местата за отдих

 

Това се случва посред бял ден в центъра на града пред очите на малки и големи минувачи, сн. авторът

Лора КОСТОВА

Градската градина и паркът на къщата-музей "Цар Освободител Александър II" в центъра на Плевен започнаха да заприличват на свърталище на бездомници, наркомани и алкохолици. Ако до скоро заради студа те се криеха и оцеляваха в изоставени къщи в крайните квартали, то сега със затоплянето на времето обикалят и нощуват в най-оживените градинки. Наред с майките с бебета и малки деца по пейките редовно могат да бъдат забелязани клошари, които използват местата за почивка като удобно легло. След себе си оставят какви ли не боклуции, които после безстопанствените кучета разнасят навсякъде. Гледката на изхвърлени употребявани спринцовки и игли в тревните площи около страничните алеи в Градската градина вече е нещо обичайно. Докато се разхождаш може да се натъкнеш и на някой младеж, който след като е прекалил с взетата доза, си дремва по пейките, също като клошарите.

Репортер на "BG Север" пък засече как посред бял ден пред Военния клуб възрастни бездомници съвсем спокойно да си раздават френски любовни ласки. Това, че на съседната пейка седяха баба с внучето си и че около тях постоянно минаваха хора, изобщо не ги притесняваше.

Извеждането на децата на разходка в центъра на града вече не е никак безопасно. Това положение тревожи много от родителите, които редовно посещават тези места.

"Няма ли кой да се погрижи за тия хора? Повечето от тях имат нужда от лечение и трябва да бъдат прибрани от съответните социални и здравни заведения. В парка на къщата-музей "Цар Освободител Александър II" почти всеки следобед идва един и същ клошар, който си дремва по час - два на някоя от свободните пейки. Изглежда безобиден, но знаеш ли какво може да направи, ако децата нарушат почивката му и го ядосат? Притеснително е, защото обикновено там се събираме само жени. Понякога се налага и да накърмя сина си докато още сме на разходка, но като само на метри от мен седи такъв човек как да нахраня детето си спокойно", оплаква се млада майка. Тя се възмущава и от факта, че бездомните кучета също са постоянни обитатели на парка.

"Лежат на сянка в тревата от страната към пазара и чакат да им подхвърлят нещо за ядене от отсрещната закусвалня. Една възрастна жена идва редовно и им изсипва храна, дори пред оградата на музея им е сложила и купички с вода. Много пъти сме сигнализирали на общината. Обаждали сме се и на 112, но единственото, което направиха, е да ги маркират", твърди главният уредник на къщата-музей Соня Лазарова. Тя споделя и за огромния проблем, който настъпил след затварянето на обществената тоалетна в двора на парка. "Откакто я заключиха неведнъж лично съм виждала как големи хора се изхождат посред бял ден зад растителността и батареите. Особено сега като се затопли навсякъде мирише на урина. Вечер паркът се заключва и имаме охрана, която следи за спазването на реда. Но не можем да си позволим пазачи и през деня. Смятам, че трбва да се направи ремонт на тоалетната и да се ползва от гражданите свободно, за да не се изхождат където сварят", възмущава се Лазарова.


 

 

Освобождаването на гурбетчиите от здравни вноски е трудно

 

В НАП - Плевен, всички граждани, които са били в чужбина, могат да получат подробна информация за здравните си права, сн. авторът

Лора БОРИСОВА

Българите, които са в чужбина, вече ще могат да се освобождават от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за минали периоди. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП), след като бяха направени промени в Закона за здравното осигуряване. За да бъдат освободени от внясянето на здравни осигуровки обаче, българските граждани, които живеят и работят извън родината, ще трябва да отговарят на няколко условия. Първото от тях е да са били в съответната държава най-малко 183 дни през една календарна година. Хората, които са били толкова време в чужбина, но са застъпили две последователни години, няма да могат да се възползват от облекчението. Да се представят документи, които доказват, че за този период гражданинът е бил в чужбина, е второто задължително условие. Такива документи могат да бъдат например копие от задграничен паспорт, удостоверение от областна дирекция на полицията, документ, издаден от компетентен орган на съответната държава, придружен с точен превод от заклет преводач на български и други. Най-важното условие за освобождаване от плащане на вноски за здраве е подаване на заявление в офиса на НАП по постоянен адрес. До 8 март 2013 г. законодателството изискваше документът да бъде подаван преди напускането на България. Сега обаче няма срок, в който заявлението трябва да бъде представено. То може да се подаде лично, чрез упълномощено лице или да се изпрати по пощата с обратна разписка.

След връщане в България за да бъдат възстановени здравноосигурителните права в НАП трябва да се подаде друго завяление - за завръщане. Заедно с него се представят и документите, които да докажат кога и за колко време лицето е било в чужбина. След това възстановяването на здравноосигурителните права на българи, били в странство, може да стане по два начина. Единият е автоматично след изтичане на шест последователни месеца, през които те се осигуряват за здраве в България. Ако обаче искат веднага да възстановят здравните си права,

ще трябва да платят еднократно 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица. Ако се плащат през 2013 г., това са 12 вноски по 33,60 лв. От бюрото на НАП в Плевен разясниха как реално стои въпросът с освобождаването от здравни вноски за минали периоди на българи, пребивавали в чужбина. Ако гражданинът е бил зад граница преди една година и не се е осигурявал нито у нас, нито в другата страна, трябва да представи документ, който доказва откога и докога е бил извън България. Оказа се, че ако това е друга държава членка на Европейския съюз, единствено самолетните билети могат да свършат работа. Ясно е, че освобождаването от здравни вноски за минали периоди не е никак лесно, защото малко хора пазят билетите си за пътуване, особено ако е било по-отдавна.


 

 

154 ухапани от кърлежи тази пролет

 

Поля ТОМОВА

От 1 април до момента заради ухапване от кърлеж в Спешното отделение на Университетската болница в Плевен са постъпили 154 души. За същия период на миналата година пациентите, станали жертва на кръвосмучещия паразит, са били 160, информира началникът на отделението д-р Петко Стефановски.

След всяка разходка сред природата гражданите трябва да се оглеждат профилактично за кърлежи, препоръчват специалистите. Ако намерят забит в тялото си паразит, те трябва внимателно да го отстранят. Медиците съветват това да стане с пинсети. Леко забилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.

След отстраняване на паразита е необходимо ухапаните да следят в продължение на месец за зачервяване, оток на мястото, където е бил кърлежът, температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. Тези симптоми могат да бъдат проявление на пренасяни от кърлежите болести като Марсилска треска, Лаймска болест, Ку треска и други. В тези случаи трябва незабавно да се търси лекарска помощ.

 

 

 Гневът на младите

 

Родителите ни мизерстват

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

Аз съм на 25 години и за мое щастие успях да си намеря работа още докато бях студентка и то такава, която да харесвам и върша с желание. За разлика от повечето ми връстници съм доволна от заплатата, която получавам. С нея успявам да се издържам абсолютно сама и то в София, където се преместих заради работата ми. Но не за всички около мен нещата стоят така. В момента семейството ми е в тежко финансово положение. Майка ми например е човек със занаят, но от една година не може да си намери работа. Всички твърдят, че искат при себе си млади кадри, а в същото време не назначават такива, защото пък нямали опит. Не разбирам как може да съдиш за някого какъв служител е той от възрастта му. Нима годините са гаранция за професионализъм. Гневна съм, че здрави и прави хора искат, а не могат да работят и са принудени да живеят в лишения само защото са минали определени години. Положението с баща ми също не е по-различно. От известно време вече се води на половин работен ден.

Вместо да се чувстват сигурни за бъдещето на семейството си и да чакат едни спокойни старини, хората, навършили 55 - 60 години, се чудят как ще изкарат отсега нататък. Болно ми е за отношението, което са принудени да търпят само и само да изкарат по някой лев или по-точно жълти стотинки, като гледам какво получава баща ми.

Знам, че трябва да се дава път на младите, но какво да правят хората над 50 години, да не би светът да е свършил за тях. Докато политиците се обиждат едни други и играят всеки срещу всеки, народът страда и си търси работа навън за един по-спокоен и добър живот. Но нормално ли е на тези години да тръгнеш тепърва по чужбина и да градиш всичко наново. Ето заради тази ситуация, на която ставаме свидетели, ние младите още отсега избираме пътя далеч от България, както наскоро направи и брат ми и сега живее и работи в Лондон.

Таня Йорданова


 

 

 Послушай лекаря

 

Възможно ли е инсултът да се обърка с пристъп на мигрена?

Валя Тотева, 47 г.

 

Инсултът настъпва в светлите часове на денонощието

 

Д-р Вержиния СИМЕОНОВА, гл. ас. в катедра Неврология при МУ -Плевен, консултант в клиника Св. Параскева

Остро, внезапно и много силно главоболие, повръщане, непредшествано от гадене, шум в ушите, главозамайване - това могат да бъдат първите симптоми на мозъчен кръвоизлив. Наблюдава се най-често между 40 и 70-годишна възраст, но има и изключения от това правило. Настъпва обикновено през деня след физическо или психическо напрежение.

Пациентът трябва да мине веднага на скенер, за да се определи страната на кръвоизлива, след което постъпва в клиника или реанимационно отделение. Назначава се интензивно консервативно лечение на мозъчния оток, на високото кръвно налягане, на заместващи разтвори венозно, витамини, антибиотици. Ако кръвоизливът е с много големи размери и ако е в областта на челния или тилния дял, се обсъжда и възможността за оперативно отстраняване на кръвната колекция. В някои случаи това е животоспасяващо.

При стволов кръвоизлив се наблюдават тесни точковидни зеници, особено ако е в областта на мозъчния ствол, увреда на черепномозъчни нерви, погледови парези, плуващи очни ябълки, промяна в мускулния тонус, рано се появяват тежки дихателни нарушения и нарушения на сърдечната дейност и тежки количествени промени в съзнанието до кома. При кръвоизлив в малкия мозък има внезапно и тежко начало, силно главоболие, повръщане, двустранно намален мускулен тонус, менингиални признаци, кома. Най-често се прибягва до животоспасяващо оперативно лечение, ако няма противопоказания. Пробивът на кръвоизлива във вентикулната система е с тежка клинична картина - дълбока кома, груби дихателни нарушения, непрекъсната игра на пулса и на кръвното налягане, на телесната температура, обилно изпотяване, пристъпи от гърчове, възникващи спонтанно.

Най-чести причини за първичен кръвоизлив в пространството между мозъка и черепа са аневризмите и артериовенозните малформации. Този кръвоизлив настъпва внезапно с много силно главоболие, описано понякога от болния като удар с чук по главата, понякога съпътствано с краткотрайна загуба на съзнанието и епилептични припадъци. Лечението е задължително в стационарни условия и е най-добре да се провежда в реанимационно отделение. Хубаво е в първите няколко дни да се осъществи ангеография, да се установи източникът на кървене, аневризмата, след което пациентът остава в ръцете на неврохирурзите.

 


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

 

върни се в НАЧАЛО