СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 19 (24 -30 май 2013 г.)


 

 

Четирима нови представители има Плевен в 42-рото Народно събрание

 

Васил Антонов се връща на депутатската банка след един мандат прекъсване

 

Ангел АТАНАСОВ

 

Васил Антонов

Любомир Петков

Петър Дулев

Владислав Николов

 

Петима досегашни депутати и четирима нови изпрати Плевен в 42-рото Народно събрание след изборите на 12 май. Законотворческата си работа от предишния парламент продължават водачът на листата на БСП проф. Стефан Данаилов, Цецка Цачева и Пламен Тачев от ГЕРБ, Явор Нотев от "Атака" и Митхат Метин от ДПС.

Левицата, която спечели по категоричен начин вота на избирателите в региона, има трима нови представители. Сред тях парламентарен опит има само областният лидер на БСП Васил Антонов. Той беше депутат в 40-ото Народно събрание. Завършил е икономика във Варна. Роден е на 1 януари 1956 г. в Монтана, в Плевен живее от 1985 г. Работил е на различни ръководни позиции в плевенската общинска администрация и в местни общински фирми и на поста икономически управител на Медицинския университет в града. Бил е зам.-областен управител на Ловеч при предишното административно деление на страната. От 15 години е в частния бизнес. Вече два мандата е областен председател на БСП в Плевен и получи най-много депутатски номинации от местните структури на социалистите.

Васил Антонов очевидно има реалистична представа за обществените нагласи в Плевенска област. В началото на предизборната кампания той заяви, че очаква БСП да спечели 4 депутатски мандата в региона. Прогнозата му се оказа 100-процентово вярна.

За първи път в парламента като народен избраник ще влезе общинският председател на социалистическата партия Любомир Петков. Той е на 36 г., завършил е история и българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Има специализация по международен бизнес и мениджмънт в Стопанска академия "Димитър Ценов" - Свищов. Бил е журналист в общинско радио "Плевен", главен редактор на "Дарик радио" - Плевен, спортен репортер на БНТ, политически коментатор във в. "BG Север". От 2005 г. е лидер на социалистите в общината. Член е на изпълнителното бюро на националния партиен съвет. С влизането си в Народното събрание той ще оваканти своето място на председател на групата на БСП в плевенския общински съвет.

Кметът на Белене Петър Дулев ще представя и съгражданите си, и левицата в 42-ото Народно събрание. Той бе на четвърта позиция в плевенската листа на Коалиция за България. Беленчани са го избирали за свой градоначалник пет пъти. Мандатите му не са поредни, но това с нищо не намалява неговия авторитет в крайдунавския град. През октомври т. г. Дулев ще навърши 60 г. Завършил е икономика в Свищов. Беше един от най-активните участници в кампанията за спасяване на проекта АЕЦ "Белене" и вероятно затова местните избиратели решиха, че мястото му е в парламента.

Шефът на местната Инспекция по труда и общински лидер на ГЕРБ Владислав Николов е четвъртото ново лице от Плевен в 42-рия парламент на България. Той стана депутат след като третият в листата на ексуправляващите - Ивайло Московски, реши, че ще е народен представител от столичния 23 многомандатен избирателен район. Николов е роден в Плевен през 1973 г. Той също е възпитаник на Стопанска академия "Д. Ценов" в Свищов - магистър по "Икономика на търговията", специалност "Търговски бизнес и посредничество". От 1998 г. до септември 2010 година е работил в Териториална дирекция на НАП - Плевен, като инспектор по приходите. Бил е и зам.-директор на ВиК - Плевен.

И Владислав Николов оваканти мястото си на общински съветник от квотата на ГЕРБ в местния парламент.

  

 

 

Двама агроинженери влизат в местния парламент

 

Свилен Атанасов

Ралица Добрева

Поля ТОМОВА

Двама нови общински съветници влизат в местния парламент в Плевен след проведените на 12 май парламентарни избори. Любомир Петков и Владислав Николов бяха избрани за народни представители съответно с листите на Коалиция за България и ГЕРБ и техните места ще бъдат заети от следващите поред в партийните листи за местните избори през 2011 г. Новият старейшина от БСП е Свилен Маринов Атанасов, роден през 1978 година. Той е агроинженер, завършил е Аграрния университет в Пловдив. В момента работи като регионален мениджър във фирма за препарати за растителна защита. Член е на БСП от 2006 г., а от 2008-а е член на изпълнителното бюро на общинския партиен съвет на червените в Плевен. Бил е председател на местната структура на младите социалисти. Не е женен, майка му - д-р Чугарска, също е била общински съветник от левицата. Като общински съветник ще се стремя да съдействам за развието на дребния и среден агробизнес в Плевенски регион, заяви Атанасов за "BG Север".

Ралица Добрева ще e новият общински съветник от групата на ГЕРБ. Тя също е

агроинженер, в момента е директор на областна дирекция "Земеделие" в Плевен. Член е на общинското ръководство на ГЕРБ. На 39 години е, семейна, с две деца.

Свилен Атанасов и Ралица Добрева трябва да положат клетва пред общинския съвет на предстоящата сесия на 30 май.

Интересно е, че двамата новоизбрани депутати - Любомир Петков и Владислав Николов, бяха председатели на своите групи в местния парламент и сега местата им са овакантени. Според правилника за работа на общинския съвет групите на БСП и ГЕРБ трябва да си изберат нови лидери преди сесията на 30 май. До редакционното приключване на броя нямаше информация някоя от двете групи да е провела избор за председател.


 

 

Голямото разкопаване на града започва през следващата година

 

Изпълнението на 3 проекта едновременно ще блокира движението

 

Михаил АНГЕЛОВ

Ако плановете на общинската управа на Плевен се осъществят така, както са замислени, идното лято през града ще може да се мине само с... хеликоптер. Дори да беше пълноводна, Тученишката бара не би могла да се използва за придвижване, защото течението й е прекъснато при водната каскада. Много от плевенските улици ще бъдат разкопани, за да се поставят водопроводи и канализация или за да се удължават тролейбусните линии. Централният площад и част от пешеходната зона пък ще бъдат непроходими заради ремонтни работи.

Изпълнението на три проекта за много милиони ще съвпадне по време през 2014 г. в града. Два от тях са инфраструктурни - интегрираният градски транспорт на Плевен и завършването на водния цикъл. Първият предвижда още в началото на следващата година да започне изграждането на новото тролейбусно депо до телевизионната кула в ж. к. "Дружба". В различни части на града трябва да бъдат изградени 6,6 км нова тролейбусна мрежа, шест нови спирки на градския транспорт, интелигентна система за управление на трафика, да се направят над 9 километра велоалеи, да се ремонтират тротоари, пешеходни пътеки и пр. Работата е толкова много, че ще продължи с години.

Вторият инфраструктурен проект засега има само одобрение от екоминистерството. Той е на стойност 155 млн. лв., а до края на юни Европейската комисия ще реши дали да ни отпусне тази сума. Срокът за изпълнението му ще бъде много кратък. "Водният цикъл" е разработен съвместно с община Долна Митрополия. Плевенската част в него включва нова пречиствателна станция за отпадните води, частична реконструкция на отвеждащия колектор "Е" и изграждане на ВиК мрежата в селата Ясен и Буколвък.

Третият проект, който ще се изпълнява през 2014 г., е първият етап от реконструкцията на централната пешеходна зона на областния център. Той е по програма "Регионално развитие", а стойността му е близо 5,2 млн. лв. Предвижда основна реконструкция на площад "Възраждане" заедно с пространствата около него до площад "Свободата". Ако останат пари, ще се направи ремонт и на водните огледала в каскадата и на Пеещия фонтан в градската градина.

Договорът за този проект беше подписан в началото на седмицата. Подготовката на необходимите обществени поръчки вече е започнала. Тя и самото провеждане на търговете щели да отнемат около 3 месеца. Това означавало строителните работи да започнат през есента и да бъдат прекъснати през зимния период, твърди плевенският кмет проф. д-р Димитър Стойков. Според него цялата реализация на проекта вероятно ще остане за следващата година.

Отлагането обаче означава, че през 2014 г. плевенчани ще се лишат за 7 - 8 месеца от най-посещаваното място в града - пешеходната зона около Мавзолея и фонтаните.


 

 

По 100 коли на ден спират в синята зона на аванта

 

Атанас МИХАЙЛОВ

По 100 заявки за поставяне на "скоби" на автомобили, паркирали в синята зона на Плевен без да си платят, постъпват на ден в Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Повечето от нарушителите обаче успяват да избегнат принудителното блокиране на возилата им. Центърът има засега само два екипа, които смогват да поставят най-много 30 "скоби" дневно, съобщи директорката на ЦГМ Иваница Бояджиева.

"Смятаме да създадем в скоро време и трети екип. Освен това на интернет страницата на общината е публикувана покана за избор на изпълнител на услугата "Репатриране на автомобили" - т. нар. "паяк". Няма да преминем директно към премахване на автомобилите, защото това ще се отрази на джоба на гражданите. За поставена скоба сега глобата е 12 лв., а санкцията за отстраняване с "паяк" е 42 лв.", допълни Бояджиева.

Тя припомни, че системата за SMS заплащане и контрол на почасово паркиране в обособените зони на Плевен работи от две седмици. Текстовото съобщение трябва да съдържа регистрационния номер на автомобила и се изпраща на кратък номер 1364 за всички български мобилни оператори. Обособени са 15 зони за платено паркиране с приблизително 700 паркоместа - край ж. п. гарата и автогарата, улиците "Г. Домусчиев, "Иван Миндиликов", "Д. Попов", "Д. Константинов", "Цар Борис III", "Дойран"; паркингите до театъра, до Гарнизонния военен клуб и до БТК. Режимът на почасово платено паркиране е валиден в работни дни от 08,30 до 19,30 часа. Цената за един час престой на колата е 1 лев. Заплаща се или чрез закупен талон, или с SMS.

След въвеждането на новата система на ден са изпращани между 60 и 80 SMS-съобщения за паркирани в "синята зона" коли. Очакванията са в бъдеще те да стигнат до 250 дневно, твърди Иваница Бояджиева. Данните показвали, че преди въвеждането на системата продадените талони за паркиране в "синята зона" са били около 8 000 месечно, а през последните 30-ина дни са продадени 16 000 талона.

Поради увеличения обем от работа, свързан с организацията на паркирането, има необходимост от назначаване на нови служители. Центърът за градска мобилност набира лица, регистрирани в Бюрото по труда - Плевен, за работа като проверители на "синя зона", съобщи още Бояджиева.

Очакваме в бъдеще SMS-съобщенията за паркирани в "синята зона" автомобили да стигнат до 250 дневно, твърди Иваница Бояджиева


 

 

В три села са пили негодна вода

 

Жителите на селата Дебово, Новачене и Мечка са пили негодна вода, съобщиха здравните инспектори от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Плевен. За периода от 6 до 19 май 2013 г. по микробиологични и химични показатели са били пробонабрани и изследвани 39 проби питейни води от 24 населени места. Те са изследвани по показателите на постоянния мониторинг. От тях с отклонение от Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, по микробиологични показатели са били пробите от Дебово, Мечка и Новачене. По разпореждане на РЗИ е извършена промивка и дезинфекция на водопроводната мрежа за привеждане на качествата на водата в съответствие със здравните изисквания. Към настоящия момент няма риск за здравето на населението. На отговорните лица са съставени актове за административни нарушения, съобщиха здравните инспектори.

"BG Север"

 

 

 

върни се в НАЧАЛО