СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 19 (24 - 30 май 2013 г.)


 

 

Заради безпаричие болни пестят и от лекарствата си

 

От скъпите медикаменти се отказват и пенсионери, и работещи бедни

 

Панерчето за лекарства на Моника вече е доста празно, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Болни започнаха сами да намаляват дозите на предписаните им лекарства заради безпаричие, алармират плевенски медици. Една от причините е, че скъпоструващите медикаменти за хроничните заболявания - онкологични, бъбречни, чернодробни и кардиологични, от началото на годината са повишили чувствително цените си. Това се дължи на факта, че здравната каса вече прави по-ниски като стойност доплащания за тези лекарства, обясниха фармацевти. Налице е и дефицит на някои търсени медикаменти, вместо които в аптеките се предлагат техни по-скъпи заместители. Фармацевтите са разтревожени от факта, че плевенчани отделят все по-малко средства за лекарства. Според тях причините се крият в беднотията на хората и в надеждата им, че с по-малко лекарства ще могат да надхитрят болестта. Тревожен е и още един факт. От лекарствата напоследък икономисват не само хората с малки пенсии, а и по-младите, които работят.

Анелия Атанасова е на 39 години и е с неврологично заболяване - шип, който расте навътре и притиска главната артерия, кръвоснабдяваща главата.

Предписват й лекарства, които да облекчат световъртежа и постоянната болка. Едното за месец е на стойност 60 лева, за другото трябва да се бръкне с още 15 лв. Курсът на лечение е поне три месеца. Анелия обаче е принудена още през първия месец да намали дозата, заплатата й на учител не й позволява такъв разход. Вторият месец напълно спира лечението и сега състоянието й отново е влошено. Решила е да кара така, докато може - идея какво ще прави по-нататък, самата тя си признава, че няма. Моника Савова е открила своя "тактика", за да може да купува всеки месец лекарствата, предписани й за високо кръвно. Когато отиде при специалист, тя моли да й предпишат възможно най-евтините илачи. Твърди, че засега лекарите проявяват разбиране и го правят. Отделя около 20 лева месечно за лекарствата, но дори този разход й тежи. При възможност тя също намалява дозите на някои от медикаментите.

Джипита в Плевен твърдят, че всеки трети техен пациент страда от високо кръвно. Повечето от тях не се лекуват, други прекратяват лечението сами. Има и такива, които намаляват дозировката на назначената терапия поради финансови причини, но без да уведомят за това предварително личните си лекари.

Много болни с ниски доходи въобще не прекрачват лекарските кабинети и отлагат лечението си, разкриват още медиците. Едва когато болестта напредне, те решават да търсят помощ. Хората без платени здравни осигуровки пък не правят профилактични прегледи и се лекуват неадекватно с бабини рецепти. Към нормалното лечение пристъпват едва когато заболяването застрашително напредне. Тогава се налага да пият по-скъпи лекарства и в по-големи количества.


 

 

Още двама ранени при катастрофи

 

Атанас МИХАЙЛОВ

С още двама ранени през тази седмица се увеличи статистиката на пострадалите при пътни произшествия в Плевенски регион. В Славяново на прав участък от пътя пиян 52-годишен шофьор на "Опел" с плевенска регистрация загубил контрол над автомобила. Колата излязла от пътното платно вдясно по посока на движението и се ударила в железен електрически стълб. В следствие на удара пострадал возещият се на предната дясна седалка на опела 50-годишен мъж. Пострадалият е приведен в плевенска клиника по ортопедия със счупване на тазобедрена става в дясно, но без опасност за живота. Водачът е изпробван за наличие на алкохол с техническо средство "Палмо - Алкомер 931", като уредът е отчел положителен резултат - 2,43 промила. За произшествието е уведомен дежурен обвинител в Районна прокуратура - Плевен.

Ден преди това около 19,50 часа в дежурната на полицейското управление в Червен бряг е получен сигнал за автопроизшествие в с. Телиш с пострадал човек. При извършената проверка е установено, че раненият е 75-годишен пешеходец. Той е откаран с фрактура на десния крак в плевенска болница. Възрастният мъж имал лошия късмет да се окаже на пътя на рено с плевенска регистрация. 58-годишният шофьор на возилото решил да направи маневра на заден ход. Точно в този момент пешеходецът паднал и лявата гума на реното минала през крака му. Водачът веднага откарал пострадалия в плевенската Спешна помощ. Той е изпробван за алкохол и пробата дала отрицателен резултат.


 

 

Нашествие с мотори и скутери в Кайлъка

 

Нахалниците застрашават живота на деца, но никой не ги спира, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Влязлата в сила едва преди месец забрана за пропускане на моторни превозни средства в парк "Кайлъка" вече се нарушава. Паркираните автомобили по тревните площи са значително по-малко, но за сметка на това движението на мотори и скутери се е увеличило, видя репортер на "BG Север". Между разхождащите се плевенчани често минават, и то с висока скорост, млади мотористи. С мръсна газ и въртене на гуми те си проправят път в навалицата, която обикновено пълни парка през почивните дни. Предупредителните сигнали обаче не вършат работа на родителите, които са оставили децата си да тичат и играят на воля. Измамното им спокойствие се дължи на факта, че от 22 април зам.-областният управител на Плевен Тошко Гетов ограничи влизането и паркирането на автомобили по алеите и тревните площи в Кайлъка. Затова на пътното отклонение срещу ресторант "Двете сърнета" дежури охрана, която следи за спазването на реда. Проблемът обаче е, че никой не спира навлизането на мотори и скутери в парка. Те могат да да се промъкват от всички страни на защитената местност поради по-малките си габарити. А и там няма кой да ги спре. Единственият вход, който се охранява, е именно този до езерото с лодките. И оттам обаче пред очите на пазачите влизат и излизат хлапета със скутери. Те обикновено се движат на групички от по двама - трима по алеите и

бързо и неочаквано се промъкват между минувачите. Понякога дори може да не бива чути приближаващите скутери в лудницата. Въпреки че скоростта, която могат да развият, е далеч по-ниска от тази на автомобилите и на големите и мощни мотори, те също представляват опастност за пешеходците. Освен мотористите, водачите на автомобили също нарушават правилата и продължават да задръстват алеите, оплакват се недоволни граждани. Според забраната със специален пропуск в парка се допускат единствено колите, които зареждат заведенията. Те обаче имат право само да спират, но не и да паркират на територията на защитената местност. Действително колите вече са по-малко, но все още има шофьори, които си правят каквото искат. Пред кафето, което е само на метри от ограничителната бариера, в продължение на часове стоят автомобили в тревните площи. "Нали уж нямат право да паркират тук? Не е вярно, че само зареждат и си тръгват, оставят си колите по цял ден там. Търговците със сергиите и сладоледите също си влизат свободно и дори продават стоката си пред колите. А охраната ги пропуска и изобщо не ги закача", твърди млад плевенчанин.


 

 

 По нашенски

 

Нова авария в БДЖ остави стотици пътници четири часа на гара Плевен

 

Хаосът и безобразията в железниците са вече всекидневие, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Авария отново предизвика хаос в българските железници през седмицата. Бързият влак от София за Варна стоя няколко часа в Плевен заради повреда в локомотива. Композицията тръгнала от столицата малко след 14,30 ч. Около пет часа следобед при излизане от плевенската гара обаче влакът спира. Оказва се, че има проблеми с локомотива. "Няма счупено, няма никаква опасност, абсолютно никаква, просто нещо от дъжда явно е станало, не мога да ви кажа каква е причината да спрем, нямам си на представа", обясни началникът на влака Емил Николов.

Пътниците, сред които имало чужденци, възрастни хора и родители с малки деца, стояха с часове на гарата в Плевен без да имат представа дали и кога влакът им ще потегли отново. "Нашенска работа, тръгнахме и трябваше да стигнем в осем часа, защото сме с малко дете. А кога ще стигнем сега, не се знае... В България живеем, какво да се прави,кой ще ти даде храна и вода, това да е нормална държава", ядосва се Виктор Радев, който пътува с четиригодишния си син.

Около седем и половина вечерта пристигна влак, който откара част от пътниците към Горна Оряховица, за да се прикачат на друг за Варна. Някои от хората обаче отказаха да тръгнат и останаха да чакат на гарата в Плевен.

"Този влак се продава за скъп, защото бил календарен ден, не знам какво означава.

Взеха ни още 6 лева за първа класа, защото ни казаха, че за втора няма вече места, всичко вече е продадено", обясни Полина Петрова, която е студент и редовно пътува по линията София - Варна. Момичето уточни, че и през март, пак заради авария, същият влак е престоял около два часа някъде по трасето. Лошото е, че никой не може да каже на хората, които се качиха за Горна Оряховица, дали след това във влака Пловдив - София ще има места за тях, казват тези, които останаха да чакат на гара Плевен. Никой не даде яснота на хората колко време ще чакат. Разбра се само, че ще дойде нов локомотив от гара Мездра, за да може злополучният влак София - Варна да продължи, макар и с огромно закъснение.

Новият локомотив беше закачен четири часа и половина по-късно. Композицията продължи към Варна, но се оказа, че при гара Стражица отново е имало спиране за около час и половина, тъй като се появила друга авария. Така пътниците са пристигнали във Варна около три часа през нощта. Част от тях заявиха, че ще търсят правата си, но не помнят случай някой да е осъдил Българските държавни железници въпреки ежедневните безобразия във влаковете.


 

 

Осъдиха футболист на глоба за обида и ритник на рефер

 

Ангел АТАНАСОВ

Глоба от 1 500 лв. отнесе от съда капитанът на юношеската гарнитура на футболен клуб "Гигант" (Белене) Мартин Петров за изтърваните си нерви на терена. Грозната разправия, в която той бил главно действащо лице, се разиграла на 3 май м. г. на градския стадион в Белене. Отборът на "Гигант" домакинствал на съперниците си от Трявна. За главен съдия на мача бил назначен Кирил Иванов. Срещата вървяла нормално до момента, в който реферът свирил фаул срещу гостуващия тим и така спрял добра атака на домакините. Петров се разгневил и се нахвърлил върху Иванов с думите: "П..., защо не даваш авантаж, бе, майка ти да..."

Футболният съдия веднага му показал червен картон и го отстранил от игра. Капитанът на "Гигант" обаче се разгневил още повече и ритнал с крак Кирил Иванов в горната част на лявото бедро, после го ударил с длан по главата - в областта на лявото ухо.

Подобни кавги са нещо обичайно за българските терени, особено в срещите на отбори от третия и четвъртия футболен ешелон. Този път обаче пострадалият рефер решил, че няма да остави нещата така. Той си извадил медицинско за причинените му травматични увреждания и подал жалба в Районния съд в гр. Левски. На делото били призовани и трима свидетели, които потвърдили написаното в жалбата. Магистратите признали Мартин Петров за виновен и за отправените обидни думи към Иванов, и за нанесените травми. Освен определената глоба подсъдимият трябва да плати и общо 1 900 лв. обезщетение на пострадалия за причинените неимуществени щети. Футболистът е наказан и с обществено порицание чрез прочитане на присъдата по местното радио.

Спорът между двете страни продължил и в Окръжния съд в Плевен през отминалата седмица. Защитата на Петров обжалвала наложеното наказание с мотиви, че деянията на подсъдимия са с незначителна обществена опасност, че присъдените обезщетения са неоснователно завишени, тъй като не съответстват на негативните му изживявания и претърпените болки и страдания, и др.

Плевенските магистрати обаче преценили, че двете деяния на футболиста "засягат не само обществените отношения, свързани с правата на личността, но и тези, свързани със сигурността и реда по време на футболни срещи". Упоритостта на подсъдимия, извършил за кратко време две престъпни посегателства, и начинът на извършване на деянията сочели сериозна степен на обществена опасност, която в никакъв случай не можела да бъде квалифицирана като "явно незначителна". Окръжният съд потвърди присъдата на районния, а решението му не подлежи на касационна жалба.

 

 

 

върни се в НАЧАЛО