СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 19 (24 - 30 май 2013 г.) 

Квестори хванаха зрелостничка в Червен бряг със слушалка в ухото

 

Преписвачите са много, в схемата играят и даскали, твърдят запознати

 

Стефана СЛАВКОВА

Ученичка, опитала да вземе матурата по български език и литература със слушалка в ухото, хванаха квесторите в Червен бряг. Момичето разчитало на диктовка чрез тайно внесен в класната стая джиесем. Квесторите и директорът на училището съставили протокол и работата й е анулирана. Хванатата неудачничка обаче е само една. Иначе в училищата в Плевенско преписването продължава да си е масово явление, твърдят запознати. Според тях схемата, в която са замесени и даскали, е "проиграна" отдавна. Още преди да дойдат квесторите в деня на матурата, преподаватели по съответния предмет се скриват в кабинети на училището. С тях е направена уговорка "да помогнат" на явилите се на матура зрелостници. Решенията на въпросите или задачите те са "вкарали" с помощта на квестори от друго населено място (изискването е пазачите в класните стаи да са от друго селище в областта). На втория изпит учителите от школото, на което квесторите са помогнали, трябва да върнат "жеста" на колегите си. Всъщност, преподавателите от две училища в областа си разменят услугата, а резултатът е един и същи - помагат на незнаещите да "хванат" заветната тройка и всяко от двете училища да отчете прилични резултати. Практиката тази година е масова, но хванати и наказани едва ли ще има, смятат дългогодишни преподаватели, нагледали се на всякакви образователни парадокси.

Всяка година месец преди матурите образователното министерство и неговите инспекторати по места започват да тръбят, че ще бъдат взети драконовски мерки, за да няма подсказване и преписване. Заканите обикновено са съпроводени с инструкции за секретност и крути мерки, от които на квесторите може свят да им се завие. И тази, както в предишните години обаче, пробойни се намериха, ще се намерят и догодина. От тях сега се възползват и ще се възползват зрелостници, родители, учители, понякога и директори.

При първите матури в Плевенско "модерни" бяха предварително определени места в тоалетните. В тях по вече направена уговорка преподаватели залагаха листчета с отговори, от които се възползваха зрелостниците. В началото се използваха и добре познатите от едно време "царски" пищови, с които някои от абитуриентите поемаха индивидуален риск. Сега уж начините за преписване са станали по-шлифовани. Учителите обаче си остават първи помощници на преписвачите - те се крият от рано сутрин в хранилищата, после - с благословията на директора, решават и разпространяват по стаите верните отговори на тестовете.

2 327 абитуриенти държаха държавния зрелостен изпит в Плевенска област на 20 май, 68 от допуснатите до матурата ученици не са се явили.


 

 

Студенти събираха книжки и играчки за деца от домовете

 

След като разбра на каква възраст са дечицата от домовете, тази жена обеща да купи няколко нови книжки подходящи за тях и да ги дари, сн. Лора Генчева

Студенти от Медицинския университет (МУ) - Плевен, организираха благотворителна кампания за събирането на книжки, дрешки и играчки за децата от Дом "Майка и дете" и Дом "Младен Антонов" в село Тотлебен. Инициативата се проведе в понеделник и вторник пред Синия комплекс в центъра на града. Според студентите, плевенчани даряват най-често книжки и играчки. Със своята акция бъдещите медици се надяват да внесат искрица радост и топлина в ежедневието на малчуганите, лишени от родителски грижи. Младите хора вярват, че с този скромен жест ще накарат децата да се чувстват обичани и закриляни. Кампанията е организирана от представителите на Асоциацията на студентите по медицина при МУ - Плевен, и Държавната агенция за закрила на детето.

"BG Север"

 


 

 

2 000 лева дариха плевенчани в седмицата на пътна безопасност

 

2 000 лева са събрани до момента в Плевен в рамките на Международната кампания за пътна безопасност, организирана от Фондация "Безопасни улици" и КАТ. Повечето от средствата са дарени от граждани в специално поставената за това кутия, уточни Емилия Карабулева, представител на фондацията в Плевен. "Това ме радва много, защото хората са оставяли по два, по пет лева, за да се направи нещо смислено и да се подобри безопасността на движението", сподели тя. Средства са дарили и представители на бизнеса и на неправителствените организации. Парите ще бъдат използвани само за подобряване на безопасността на движението по улиците. Най-вероятно с тях ще се освежат част от пешеходните пътеки или ще бъдат поставени "легнали" полицаи. Много плевенчани, голяма част от тях млади хора, са написали своите препоръки в специално поставената за това книга, споделиха организаторите. "Истински съм разочарована обаче от политическите партии, нито един техен представител не си направи труда поне да напише няколко реда с какво смята да подобри безопасността по пътищата", сподели Емилия Карабулева. "BG Север"


 

 

НУ Хр. Ботев отпразнува 81 г. от създаването си

 

В тържеството участваха ученици, учители, родители и много гости

81 години от създаването си отпразнува плевенското Начално училище "Христо Ботев". В тържеството освен ученици, учители и родители участваха и много гости. Директорът Цветелин Горанов пожела на малките възпитаници на школото да покоряват върховете в науката, да бъдат любопитни и любознателни, силни и упорити, за да сбъднат мечтите си. Той добави, че историята на едно училище са неговите ученици, неговите празници и изпълнени с напрежение делници. "Настоящето и бъдещето се градят върху желанията и усилията ни да съхраним духа на основателите и първите учители. Едновременно с това е стремежът да се превърне училището в съвременен образователен център, място където, децата получават знания и умения, развиват своите дарби и печелят награди от състезания и конкурси", каза още Цветелин Горанов.

В края на тържеството Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков изпълни "Дунавско хоро", под чиито звуци се изви кръшно българско хоро. "BG Север"

 


 

 

Отбелязваме световния ден без тютюнопушене

 

С редица прояви Регионалната здравна инспексия (РЗИ) - Плевен, ще отбележи Световния ден без тютюнопушене - 31 май, съобщи д-р Ирина Джикова. Планираните дейности ще преминат под мотото "Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство".

Участие в отбелязването на Световния ден без тютюнопушене ще вземат осем плевенски училища. В часовете по СИП са предвидени видеопрожекции на филми по темата, ролеви игри и викторини, състезания и дискусии на тема "Реклама за живот без тютюнопушене", разпространение на флайери "Животът обича непушачите".

На 31 май здравните инспектори ще измерват в централната градска част виталния капацитет на белия дроб на гражданите. Те ще предоставят и информационни материали за дейността на Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушене, структуриран в РЗИ - Плевен. "BG Север"


 

 

По-малко автори в Пролетния салон

 

Изложба "Пролетен салон, посветена на празника на Плевен - 15 май, и на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост - 24 май, подредиха художниците от плевенската група на СБХ в Общинска изложбена зала Христо Бояджиев. 52-ма автори се включиха с творби от всички жанрове на изобразителното изкуство. Според галеристката Светла Тончева тази година участниците в Пролетния салон са доста по-малко в сравнение с предишни негови издания, когато обикновено са се включвали над 60 човека, но за сметка на това качеството на представените произведения е изключително високо.

"BG Север"


 

 

Разрешават нощен риболов край Никопол

 

Със заповед на министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков ще бъде разрешен любителският риболов през тъмната част на денонощието в периода от 1 юни до 1 декември 2013 г. Стартирането на пилотния проект важи за няколко вътрешни водоема в страната и в определени участъци от река Дунав. Той е резултат на договорености между Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и любители риболовци, представители на риболовни сдружения, клубове по спортен риболов и природозащитни организации. От гребната база при Дунав край Никопол до Фериботния комплекс също може да се ловува. Заниманието ще е разрешено в още шест участъка на реката край Силистра, Русе, Свищов, Оряхово, Лом и Видин.

"BG Север"


 

 

Боксов клуб "Мизия 80" зарадва малчугани

 

Всички участници в проекта получиха грамоти, сн. Николай Иванов

Плевенският боксов клуб "Мизия 80" зарадва най-малките си почитатели от детските градини "Юнско въстание" и "Ралица" в града. В продължение на цяла година близо 40 малчугани работиха с клуба по проекта "Спорт за децата в детските градини" на Министерството на физическото възпитание и спорта. Заключителните изяви в "Юнско въстание" и "Ралица" бяха свързани с богата забавна програма. За децата имаше много изненади и лакомства, а всеки от малките участници в проекта получи и грамота.

"BG Север"

 


 

 

Предупреждават пчеларите да затворят временно кошерите си

 

От 7,00 часа до 11,00 часа на 27 май ще се проведе третиране с препарати срещу плевели на сервитутната ж. п. линия Ясен -Плевен Запад - Плевен и обратно. В същия ден и на следващия от 7,00 часа до 11,00 часа ще се проведе третиране и на сервитутната ж. п. линия Ясен - Сомовит - Черквица. Подлежащите на третиране терени са в местностите на общините по протежение на железопътната линия на разстояние 6 м от двете страни на релсовия път, съобщи плевенската общинска управа. Специалистите предупреждават пчеларите, че трябва да затворят пчелните си семейства в кошерите в дните, в които ще се пръска с препарати. "BG Север"


 

 

5-годишен първи на турнир по карате

 

Тишо със златния медал и грамотата си, сн. Лора Генчева

5-годишният Тихомир Тодоров от Плевен спечели първото място в най-малката възрастова група на деветия национален турнир по Шотокан Карате До за деца. Състезанието се проведе на 19 май в София. Участие в него взеха около 100 деца от различни школи от цялата страна на възраст от 4 до 14 години. Това не е първата победа за малкия Тишо, който грабнал златния медал и на миналогодишното съзтезание. Той тренира към карате клуб "Спартак - Плевен", където е научил всички техники и пози от Шотокан Карате До, с които за пореден път победил съперниците си. За постижението си Тишо получил златен медал и грамота.

"BG Север"

 


 

 

Германски комикси гостуват в библиотеката

 

Йохим Йордан представи историята на комикс културата в Германия, сн. Мая Паскова

"Комикси, манга & компания. Новата комикс култура в Германия" е озаглавена изложбата, която се откри в рамките на Дните на Германия в Плевен в Регионална библиотека "Христо Смирненски".

В експозицията са включени произведения на 13 автори, представители на две поколения германски художници на комикси. Чрез техните творби се проследява развитието на комикс изкуството в Германия - от авангарда, насърчил развитието на самостоятелна комикс култура, до поколението на по-млади художници на комикси, чиито творби отразяват новите тенденции. Историята на германската комикс култура беше представена пред ученици от ГПЧЕ, ПГ по туризъм и ресторантьорство и СОУ "Ст. Заимов" от Йохим Йордан - лектор на Германската служба за академичен обмен. "BG Север"

 

 

 

върни се в НАЧАЛО