"BG Север" - брой 19 (20 - 26 май 2011 г.)

 

БИЗНЕС 


 

Заложни къщи в сянка пак мамят клиентите си

 

Срещу скромен заем хората дават злато и сребро, черна и бяла техника

 

Притиснати от безпаричие плевенчани често прибягват до услугите на заложните къщи, сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

Злато и сребро, черна и бяла техника, домакинска посуда, машинни части и какво ли още не залагат хората срещу скромен заем. И докато в кризата магазините се изпразниха, в заложните къщи в Плевен се забелязва оживление. По правило основното предназначение на заложните къщи е да отпускат дребни потребителски кредити срещу залог на движими вещи. Подобен род кредитиране обхваща голям брой потенциални групи клиенти - от хора без трудови доходи, с които да кандидатстват за потребителски кредит в банка, до хора с крупен бизнес за посрещане на финансови нужди от оборотни средства. В първия случай залогът на вещ е единственият вариант клиентът да получи пари в брой, с които да посрещне свои потребителски нужди - храна, облекло, лечение. Хората без възможност за друго кредитиране са значителна част от населението в България. Тези хора, за да могат да участват в икономическия живот, се нуждаят от пари в брой и именно заложната къща е единственото място, където те могат да ги получат. В този си смисъл една заложна къща изпълнява важна социална функция - да осигурява пари на специфична група от обществото, с което същите тези хора не са принудени от нуждите си да прибягват до извършване на престъпления. Просто всеки би предпочел да получи пари срещу своя вещ, вместо да рискува, извършвайки престъпления. В кризата голяма група от граждани в Плевен масово прибягва до услугите на заложните къщи заради натрупаните банкови кредити и трудности при покриването на вноските си. Обикновено степента им на задлъжнялост спрямо доходите не позволява рефинансиране или получаване на друг кредит. Изходът е чрез набавяне на пари срещу залог да бъдат погасявани вноските. В последните двe години именно тази група хора е в основата на увеличеното ползване на услуги от заложни къщи. Към техните заеми все по-често прибягват и клиенти с дребен и среден бизнес поради факта, че те спешно се нуждаят от оборотни средства, установи репортерска проверка.

Именно крайната нужда от пари в кризата обаче позволи на някои собственици на заложни къщи да "притискат" клиентите си, да ги принуждават да подписват документи, чрез които по-късно могат да отнемат имуществото им. Така се нароиха различни видове измами, а контролиращите органи не смогват да заловят мошениците. Вече и в Плевен често срещано явление са офиси на заложни къщи само с телефон и факс, където се отпускат заеми. Нелегалните лихвари дават много големи кредити, но като гаранция за отпуснатите суми искат жилище. Ако клиентът не върне взетите пари в срок, той губи заложения имот. Измамниците предлагат услугите си в интернет с рекламни изречения като "Даваме експресни заеми", "Отпускаме спешно финансиране", имат обяви във вестници, както и нелегални офиси в цялата страна, където ги знаят всички местни хора. Те не плащат данъци, осигуровки, нямат касови апарати, камери, охрана и всички останали изисквания, които по закон трябва да покриват заложните къщи.

Най-често измамите се вършат в т. нар. денонощни заложни къщи. Там вероятността да пробутат крадена вещ е доста голяма. Важно за клиентите е да знаят, че на всяка цена трябва да поискат касова бележка. Това е документ, с който те могат да претендират за обезщетение на причинените материални вреди. Предварително клиентите трябва да си набавят информация кои обекти са лицензирани и редовни, за да заложат вещите си или пък да закупят търсена стока, съветват юристи.

 

 

Бизнес с изкуство въртят в новооткрито арт ателие

 

Красота, надежди и услуги продават трите авторки

 

Нивелина Янакиева, сн. авторътЕми СТАЛЕВА

Три авторки се обединиха в дружество да творят изкуство и така наскоро отвори врати ново арт ателие. Предизвикателството е да правят бизнес със своите произведения, които изненадват с разнообразието от стилове. Стъклопластика, акварели, маслена живопис, графика, уникални бижута и изработване на облекло за всеки клиент според неговите качества са сред представените уникати в ателието.

Нивелина Янакиева, Наташа Дачева и Мария Църкова имат амбициите да отговорят на изискванията на всеки клиент, който желае да освежи дома и офиса си, да внесат очарованието на изкуството в облеклото, да разчупят скучните традиционни модели за обзавеждане и обличане на плевенчани.

Наташа ДачеваНие продаваме красота, надежди и услуги, заяви Наташа Дачева. На авторките често се случва да обясняват на клиентите възможностите, които се предлагат в арт ателието. Когато Наташа проектира и изпълнява дреха, специално за нея Мария подготвя бижу, за да се получи синхрон от материя и цвят, да се подчертае красивото у всеки клиент, ако е нужно да се прикрие някой недостатък. Нивелина пък се занимава с интериорен дизайн, умее да внася атмосфера във всякакви помещения - Мария Църковаконферентни зали, хотели, домове, офиси и др. В ателието се извършва и префасониране на стари вещи, които могат да получат различно предназначение при употребата си.

"Да внесеш красота и блясък в облеклото, в дома си, на работното място е голямо предизвикателство. Бизнесът с изкуство е доста труден в наше време. Но пък ние тук никога не сме се занимавали с лесни неща. Мозъчният ни тръст взе това решение, защото нещото, което липсва в Плевен, е дух. Хората са заредени със скептицизъм, безразличие и сивота", обясни Наташа Дачева.

Обнадеждаващо е това, че арт ателието вече приема първите си посетители и бъдещи клиенти. Засега хората просто оглеждат, задават въпроси и получават нужната информация. Авторките споделят, че дори само повишеното настроение, усмивките у хората ги радват и им дават стимул да продължат работата си. От ателието вече работят съвместно с шивашки фирми, хотели, сватбени агенции, напоследък са били ангажирани с подготовката на абитуриентски облекла и аксесоари. Интериорният дизайн, стъклопластиките, изработени в ателието, все по-често намират място в домовете на плевенчани, а фирми за обзавеждане предлагат моделите на своите клиенти. Понякога услугите се изразяват само в съвети към клиентите по отношение както на стила на обличане, така и за разкрасяване на интериора във всякакви помещения.

Цените са разумни, адаптирани към възможностите на плевенчани. В арт ателието се правят поръчки, а офисът се намира на ул. "Васил Левски" №185 (Синия комплекс) в Плевен.

 

 

Охлювъдите очакват слаба година

 

Станчо Тотов

Ралица ПЕТРОВА

"През миналата година всеки продаваше на различна цена и почти няма колега, който да е успял да реализира всичко - и при нас е така. Тази година, също като 2010-а, няма да бъде добра за бизнеса с охлюви". Това прогнозира Станчо Тотов, собственик на една от първите и най-голяма ферма за охлюви близо до Плевен. По думите му още е рано да се говори за очакванията за 2011 г. "Нещата ще започнат да се изясняват като приключи сезонът за събиране на охлювите - в зависимост от това дали големите преработватели в Европа са успели да си набавят продукция - това ще е някаква индикация накъде върви бизнесът тази година, коментира Тотов.

За малките охлюви има пазар във Франция, сн. архивЗа да бъде реализирана цялата продукция обаче, за разлика от миналата година, и за да не е на загуба, във фермата ще бъде произведено по-малко количество охлюви. 2011-а се очертава като по-добра за малките охлювчета, за които са намерени нови клиенти. Те се предлагат предимно във Франция. За угоените охлюви се търси пазар в Италия, Гърция.

В началото на месеца, през който официално стартира кампанията за изкупуване на охлюви, от Националния охлювъден клъстър (НОК) излязоха със страхотната новина, че тази година охлювите ще поскъпнат двойно и тяхната цена за килограм ще достигне 15 евро. По информация на клъстъра миналата година изкупната цена е била около 6 евро/кг. От организацията аргументират високата цена с това, че от охлювите се произвеждат екстракти - слуз и хемоцианин (синята им кръв), които са много ценни биологични продукти. Само един грам лиофилизирана (сушена) слуз струва на международния пазар около 130 евро.

Станчо Тотов обяви като несериозна цената от 15 евро за килограм. "За нас това е цена мечта. Но все пак това, че на мен ми се струва така, не означава, че някой някъде нещо не може да продаде - един - два килограма. На клъстъра това им е маркетинговата политика - да обявяват такава цена", коментира той.

През последните няколко години към бизнеса с охлюви се ориентират все повече хора. И най-вече такива, които преди това са гледали крави или овце. С единствената цел - да преодолеят кризата.

 

 

Крайни срокове

 

20.05.2011

* Краен срок, в който оганизаторът на хазартната игра и телефонният или телекомуникационен оператор трябва да декларират за април 2011 г. направените залози и данъка върху хазартната дейност от игри, при които залогът за участие е увеличената цена на телефонна или друга телекомуникационна връзка. Данъчно задължено лице, което не подаде декларация по ЗКПО, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3 000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1 000 до 6 000 лв. (чл. 261 от ЗДДС)

* Краен срок, в който телефонният или телекомуникационен оператор трябва да внесе за април 2011 г. данъка върху хазартната дейност от игри, при които залогът за участие е увеличената цена на телефонна или друга телекомуникационна връзка. За неплатените в законоустановените срокове публични задължения се дължи лихва, в размер, определен в съответния закон (чл. 175 от ДОПК).

* Краен срок, в който регистрираните по ЗДДС лица трябва да издадат протокол за ВОП, ако данъчното събитие е възниклано през април 2011 г. и ако до 15 април 2011 не е издадена фактура от доставчика. Регистрирано лице, което не издаде данъчен документ или не отрази издадения или получения данъчен документ в отчетните регистри за съответния данъчен период, което води до определяне на данъка в по-малък размер, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 200 до 2 500 лв. Когато регистрираното лице е издало или отразило данъчния документ в периода, следващ данъчния период, в който документът е следвало да бъде издаден или отразен, глобата, съответно имуществената санкция, е в размер от 50 до 250 лв. (чл. 182 от КТ). 

върни се в НАЧАЛО