"BG Север" - брой 19 (20 - 26 май 2011 г.)

 

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

Вътрешни проблеми в Европейския съюз ни отдалечават от Шенген

 

Корупцията и престъпността ни препъват по пътя към свободното придвижване

 

Ще мине още време, докато препятствията за България бъдат преодолени, сн. интернетЕмилия КАРАБУЛЕВА

Открай време се знае, че корупцията и престъпността препъват България по пътя към Шенгенското пространство. В един момент уж всичко беше наред, уж бяхме изпълнили критериите, вече звучаха хвалебствени речи, а се оказа, че нещата не са съвсем наред и датата 1 октомври т. г. като срок за приемането ни май ще се плъзне по календара за недалечно бъдеще, неустановен срок - година, две, каквито изказвания се чуха от Европейския съюз (ЕС).

Може би някои евродепутати бяха жегнати от изказването на премиера Бойко Борисов, който на посещение в Хърватия заяви, че в България се живее добре. Това се дължало на факта, че имаме един от най-ниските дългове и един от най-ниските дефицити в ЕС. Поради което у нас се живеело по-добре отколкото в Хърватия, например.

Не е сигурно дали това изказване е раздвижило духовете, обаче ден по-късно вълна от скептицизъм относно приемането ни в Шенген ни заля от Дания. Техни евродепутати от всичките групи дори написаха изявление до правителството си - да подкрепи най-върлите противници на членството ни - Франция и Германия, и да не се допуска прибързано да бъдат приети България и Румъния в "обетованата земя". Аргументите пак бяха същите - проблеми с корупцията и престъпността.

Датските евродепутати обаче признаха нещо, което отдавна витае в кулоарите на Европейския парламент (ЕП) и което макар и с неохота по-искрените споделят. В крайна сметка, самите държави членки не са наясно с бъдещето на Шенгенското пространство, текат обсъждания, поставят се въпроси - уместно ли е разширяването на пространството за свободно пътуване, когато още не са направени промени в него? Елементарната логика повелява първо да се вземе решение за Шенген вътре в него и тогава да се приемат нови страни членки.

Но май на всички вече е ясно, че дебатът за Шенген излезе извън рационалните си рамки и придоби вид на политическа говорилня. Това се случва както в ЕС, така и у нас, особено в година на избори. Така холандският евродепутат от групата на либералите открито измести сроковете за приемането ни в Шенген, като заяви: "Трябва да започнем да преговаряме, трябва да запишем определени изисквания и после ще видим - може би след година или две България и Румъния ще могат да се присъединят. Нямам за цел да отлагам това безкрайно, но проблемите, които имаме по външните си граници сега, ще станат още по-сериозни, ако поверим охраната им на страни, в които не се прави всичко необходимо срещу корупцията, а съдебната система не е достатъчно силна". Това изказване бледнее пред фактите, че както в Холандия, така и в Дания проблемите с организираната престъпност никак не са малко. Според политически наблюдатели обаче се прави опит те да бъдат заметени "в ъгъла", като на преден план изпъкват нашенските срамотии. В интерес на истината трябва да подчертаем, че в България има известен напредък, след като видни министри, политици и бизнесмени станаха клиенти на прокуратурата. Но дотам позитивите свършиха. По този показател не можем да се мерим дори с Румъния, където за високопоставени лица бяха издадени солидни присъди.

Най-сериозните проблеми по пътя ни към Шенген обаче идват от слабия контрол по границите и наличието на корупция там. Не случайно в италианските медии границата ни с Турция бе наречена "решето", а незаконното пресичане на браздата с Гърция е често явление. Но и тези нашенски проблеми са нищо в сравнение с прииждащите в Италия бежанци от Тунис и издадените им от тамошното правителство временни разрешения за пребиваване. А това пък предизвика скандал между Франция и Италия, чиито лидери смятат, че може да бъде разрешен с промени в Шенгенското законодателство. От самата идея видни евродепутати подскочиха, дори еврокомисарката по вътрешните работи Сесилия Малстрьом обяви, че още на 4 май ще направи предложенията си за промени.

Така се стигна до момента, в който ЕП обсъди Шенгенското споразумение и съобщението на Европейската комисия (ЕК) относно миграцията, публикувано на 4 май 2011 г. По време на пленарната сесия в Страсбург членовете на Европейския парламент в присъствието на ЕК обсъдиха ситуацията в Шенгенската зона и новото съобщение относно миграцията. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и комисарят по правосъдие и вътрешен ред Сесилия Малстрьом присъстваха в залата по време на обсъжданията, което подчерта важността на темата.

Последното съобщение на Комисията играе важна роля за бъдещето на стратегията на ЕС за имиграцията, вътрешната и външната сигурност. Ситуацията в Северна Африка и последвалата имигрантска вълна повдигнаха много въпроси в ЕС по отношение бъдещето на Шенген. Внезапният имигрантски поток от Тунис към италианския остров Лампедуза предизвика сериозни противоречия между Франция и Италия. Развитието на събитията накара двете европейски държави да поискат по-конкретни правила и възможност за въвеждане на пограничен контрол

или засилване на полицейските проверки на вътрешните граници във всяка държава членка при възникване на извънредна ситуация. ЕК обмисля доколко такава възможност е приложима и се очаква да излезе с предложение в най-кратки срокове. Това ще бъде допълнително обсъдено на извънредната среща на съвета на 12 юни 2011 г., стана ясно по време на дискусията.

В изказванията си в пленарната зала и комисар Малстрьом, и председателят на ЕК Жозе Барозу подчертаха, че не искат по никакъв начин да застрашат Шенгенската зона, но скорошните събития показаха, че съществуват проблеми с контрола по границите на Шенген, които трябва да бъдат разрешени. Възможното създаване на нови правила за въвеждане на пограничен контрол ще бъде на ниво ЕС с много строги правила, за кратко време и със съгласието на всички държави членки. Малстрьом разясни, че би желала тези решения да не се взимат на национално ниво. Тя заяви, че иска силен съюз, който работи в единство и където държавите членки не могат да взимат подобни решения едностранно.

Членовете на европейския Парламент обявиха, че не могат да бъдат "разигравани" от няколко държави членки да променят правилата, които ще нарушат правата на европейските граждани. Робърт Гьобелс от Люксембург припомни факта, че сегашното споразумение за Шенген вече има клауза, която се отнася за евентуално повторно въвеждане на пограничния контрол в извънредна ситуация и че няма нужда от допълнения по тази тема. Според тях трябва да се засили Шенгенския механизъм, да се реформират недостатъците, както и да се адаптира към новите ситуации, пред които се изправя Европа. Това обаче трябва да се направи без да се застрашава едно от най-големите права на ЕС.

Отговорността е на държавите членки, но не само на тези, които имат външни граници. ЕС беше създаден чрез единство и солидарност и това не трябва да бъде забравяно.

ЕК отпуска 25 милиона евро помощ на Италия и Малта за справяне със ситуацията, в ход е вече и операцията "Хермес" за предотвратяване на нелегалното влизане в италианските острови.

Евродепутати призоваха ЕК да не "пипа" шенгенското споразумение, защото проблемът не е в неговите правила, а в тяхното прилагане.

"ЕП днес не подкрепи Саркoзи и Берлускони", е мнението на българската евродепутатка Илияна Йотова. Тя допълни, че за всички е ясно, че няма нужда от преразглеждането на Шенген. Според нея днешната дискусия е поставила и още един акцент - проблемите с емигрантите от Северна Африка да не замразяват разширението на Шенгенското пространство. Някои европейски лидери искат да стоварят тежката ситуация върху България и Румъния, които са изпълнили всички технически критерии и са на прага на влизането в Шенген. За съжаление те са в ролята на боксовата круша за някои политици в Европа.

"Има голяма опасност да девалвира самата идея за свободното движение в ЕС и риск от прилагане на двойни стандарти. Никой няма интерес от Европа на две скорости. В основата на нашия съюз е солидарността и това се доказва именно в трудни моменти на криза", е категоричното мнение на Илияна Йотова.

Ще припомним, че Шенген включва 25 страни и позволява свободното придвижване на 400 милиона души. Великобритания и Ирландия прилагат частично споразумението. Освен България и Румъния, Кипър също е извън зоната без паспортен контрол. Обикновено Шенген се свързва с правото на свободно придвижване в ЕС и в страните, асоциирани към пространството - Исландия, Норвегия, Швейцария и (предстои) Лихтенщайн.

Според експерти много по-големи, макар и не толкова непосредствени, ще са ползите от засилване на граничния контрол и борбата с престъпността. Шенгенското пространство предлага инструменти за обмен на информация и за сътрудничество между полицейските и съдебните органи в борбата срещу международната престъпност, в т. ч. трафика на хора, трафика на наркотици, прането на пари.

 

 

Позор

 

Зеленогорски експлоатирал детски труд за политически цели

 

Плевенските червени политици дадоха пресконференция в НДК, сн. интернетАни ПАВЛОВА

Остър протест срещу експлоатацията на детски труд за политически цели от страна на кмета Найден Зеленогорски изразиха на пресконференция в НДК в столицата тази седмица народният представител от Коалиция за България Румен Петков, председателят на областния съвет на БСП в Плевен Васил Антонов, общинският лидер на социалистите Любомир Петков и майката Моника Чочева. Както "BG Север" писа в миналия брой, децата от всички детски градини в Плевен бяха принудени от кметската администрация да изработят картички, на които да бъде прикачен поздрав на кмета по случай празника на града 15 май. Нарисуваните от малчуганите картички бяха разпръснати от самолет в неделя следобед.

Такъв цинизъм нямам спомен някой от българските политици да си е позволявал през последните 20 години, заяви Румен Петков. Той е депозирал два актуални въпроса в деловодството на парламента към министрите на труда и социалната политика Тотю Младенов и на образованието Сергей Игнатов. Депутатът пита шефа на социалното ведомство дали ще бъде възложена проверка в каква степен е експлоатиран детски труд в името на политически цели и какви мерки ще предприеме министерството, за да знаят българските деца, че имат закрила от административен произвол. Игнатов също трябва да отговори дали ще извърши Регионалният инспекторат по образованието в Плевен проверка по случая, още повече, че върху учители и директори е бил оказван натиск да пишат опровержения и да твърдят, че едва ли не децата сами предложили инициативата - рисуване на картички, за да ги подпише кметът. Сезирана е и Агенцията за закрила на детето за експлоатация на детски труд. Ако българските компетентни институции не се намесят по един категоричен начин, който да показва, че злоупотребата с детски труд в предизборен и политически аспект е недопустима, аз се боя, че това ще стане утвърдена практика до изборите, предупреди Румен Петков. Той смята, че е важно да се разбере и колко е струвало авиошоуто за празника в условията на криза.

Според Васил Антонов и Любомир Петков плевенската история с картичките надминава по своя цинизъм дори случая с ученическото състезание в Пещера. Тя се е разиграла само дни след като Зеленогорски е обявил официално кандидатурата си за нов кметски мандат. Това е поредният случай на спекула с властта, смятат местните лидери на БСП.

На картичките се мъдри единствено името на кмета Зеленогорски, не е указано кое детенце я е нарисувало, допълни майката Моника Чочева. Освен това никой не е питал родителите съгласни ли са децата им да участват в "ОФ-инициативата" на градоначалника.


 

 

върни се в НАЧАЛО