"BG Север" - брой 19 (20 - 26 май 2011 г.)

 

КОНФЛИКТИ


 

Стара сонда изригна в нивите край Кнежа, държавата нехае

 

Нефтеният фонтан унищожава посевите, има опасност от екокатастрофа

 

В случая има всички предпоставки за екокатастрофа, сн. авторътПоля ТОМОВА

Стар сондаж изригва в ниви край Кнежа и дни наред унищожава посевите и почвата, алармираха местни хора. Фонтанът от нефтопродукти се разнася от вятъра на километри, огромни площи, засети със слънчоглед и пшеница, са унищожени, локвите от нефт са навсякъде в земеделската земя. Тя принадлежи на кооперацията, чийто председател е Любен Хинков. Той видял фонтана, докато обикалял района. "Първото ми обаждане беше на тел. 112. Оттам отговориха да се свържем със службата за аварии и бедствия, а те казаха, че не разбират нищо, че нямат техника. Сигнализирах полицията, прокуратурата, но до тоя час - нищо", разказа за опитите си да получи помощ Любен Хинков. От кметството също веднага са потърсили помощ от Министерство на икономиката и енергениката, както и от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Всички възможни инстанции сме сигнализирали, отникъде нямаме никакъв отговор, заяви зам.-кметът на Кнежа Николай Дамяновски. След дълго проучване стигнал и до дирекция "Земни недра и подземни богатства" към МОСВ. Оказало се обаче, че в момента дирекцията е в период на преструктуриране и оттам също отговор и помощ няма.

Преди повече от 10 години на същия сондаж умира човек при опит да точи нефтопродукти. Причината за изригването на сондата е кражба на част от нея - часовникът за налягане. В района на Кнежа има доста сонди на фирма "Нефт и газ". Действащите са отдадени на концесия. Те са обезопасени, имат охрана и се контролират. Другите обаче са изоставени на произвола на съдбата. Според проучването на кметството бившите сондажи би следвало да са собственост на държавата. Тя обаче явно отказва както да се погрижи за тях, така и да ги направи безопасни за хората и природата. "Бездържавие, безвластие... Не мога да си представя, ако това бедствие беше в града, какво щеше да стане с хората, кой ще ги спасява", пита се Любен Хинков. Човекът е отчаян, тъй като с всеки изминал час щетите върху посевите се увеличават. Никой обаче не може да каже какво ще се случи с почвата в района и доколко тя ще може повече да ражда. Фирмата собственик на действащите сондажи "Нефт и газ" изпрати свои специалисти да огледат ситуацията. Те обаче заявиха, че сега нищо не може да се направи, трябва да се изчака да намалее налягането в сондажа. Кога ще се случи това обаче, никой не знае. Не е ясно и дали и кой ще компенсира кооперацията за нанесените щети. "Когато трябва да се взима от нас - държавата е насреща, а сега, когато ние искаме помощ от нея, я няма никаква", заключи Любен Хинков. Той е категоричен, че в случая би следвало да има намеса и на екоорганизации и природозащитници, тъй като има всички предпоставки за екокатастрофа.

 

 

Измами с ДДС пращат търговец зад решетките

 

Инна СТЕФАНОВА

Заради неплатени данъци в размер на близо 150 000 лв. Плевенският окръжен съд прати местен едноличен търговец зад решетките. В подадени данъчни декларации мъжът не посочил точните размери на дължимите към държавата суми и така си спестил плащането на ДДС в размер на близо 70 000 лв., сочи още документ от съдебното заседание. Далаверата минала незабелязано за данъчните служители първо през февруари 2003 г., когато за да си спести изплащането на ДДС в размер на близо 12 000 лв., подсъдимият не включил в данъчната основа стойността по три фактури. Арсеналът на неосчетоводените разходи по извършени от фирмата услуги е твърде разнообразен - строителни и ремонтни дейности, добив на дърва, доставки на различни стоки. Така измамникът намалил счетоводния финансов резултат и декларирал доходи в размер на 22 934 лв. и годишен данък в размер на 5 991 лв. Всъщност данъчната основа на облагаемите доставки била в размер на 284 795 и годишното данъчно задължение в размер на 81 930 лв.

Към обвинението за укрити данъци е прибавено още едно. През септември 2005 г. като едноличен търговец подсъдимият изпаднал в неплатежоспособност. Той не изпълнил правни задължения към държавата, произтичащи от търговската му дейност - дължим ДДС на обща стойност 233 614. Подсъдимият в 30-дневен срок от спиране на плащанията не е заявил този факт пред Плевенски окръжен съд, както го е изисквал законът.

Шест месеца лишаване от свобода при първоначално строг режим, които да изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип, е наказанието за търговеца измамник. Към него е прибавена и глоба в размер на 2 500 лв.

 

 

Осъдиха горски заради съдействие на полицията

 

Цветан Ганьов от Червен бряг три години обикаля инстанции, уволняват го

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Заради оказано съдействие на полицията мъж от Червен бряг отнесе дело за клевета и ще плаща 3 000 лв. обезщетения на "потърпевшите". От 2008 г. Цветан Ганьов обикаля съдебните инстанции с надеждата някой да обърне сериозно внимание на случая му.

"Бях горски надзирател в Червен бряг. Една нощ ме събудиха полицаи, съобщиха ми, че има задържан камион с крадени дърва. Отидохме с моя колега, съставихме необходимите документи. После бе образувано дело, което завърши с присъда за Георги Георгиев. Там бях свидетел. На излизане от РПУ-то Пламен Божинов ме предупреди: и ти имаш автомобил", разказва Цветан Ганьов.

По-късно на горския надзирател на два пъти са били срязани гумите на колата, а стъклата били натрошени. За тези деяния Цветан Ганьов подал жалба в полицията, като в нея никъде не упоменава имена на извършители.

"Извикаха ме в почивен ден в РПУ-то да ме разпитват. Полицаят ме попита - имам ли някакви съмнения, кой може да е извършител на престъплението. Тогава се сетих за предупреждението на Пламен Божинов по повод на откраднатите дърва, за които Георги Георгиев беше осъден, и обясних, че се съмнявам, но не съм сигурен, че може тези хора да са извършителите", подробно обясни Цветан Ганьов.

Така впоследствие в документите по случая като съмнения полицаят е вписал имената на Пламен Божинов и Георги Георгиев, което е необходимо за неговата работа. "Как може никой съдия досега - нито в Червен бряг, нито в Плевен да не е обърнал внимание, че въпросното обяснение не е написано от Цветан Ганьов, а от полицая от РПУ-то. А това променя коренно ситуацията", коментира защитникът на пострадалия Диан Петров.

Впоследствие двамата нарочени за виновни - Божинов и Георгиев, подават жалби срещу Цветан Ганьов и на първа инстанция го осъждат за клевета, както и да им заплати обезщетения от по 1 500 лв. "Полицаят е извикал двамата, снел е обяснения и им е съставил протокол за полицейско предупреждение. Цялата процедура трае от 15 минути до половин час, подписали са предупредителен протокол и представете си, за това съдът ги обезщетява с по 1 500 лв., което е абсурдно", коментира адвокат Диан Петров. В писмените си бележки до Окръжен съд - Плевен, той е посочил, че е "недопустимо едно лице да бъде привлечено към наказателна отговорност за престъпление "клевета" само поради обстоятелството, че е изразил съмненията си към дадени лица, които е възможно да бъдат извършители". Целта на Цветан Ганьов е била да помогне на полицията при оперативно-издирвателните мероприятия. Дори в закона е записан специален текст, който гласи, че "органите на досъдебното производство използват широко съдействието на обществеността за разкриване на престъплението и изясняване на обстоятелствата по делото".

Заради това съдействие обаче вече цели 3 години Цветан Ганьов се влачи по съдилища. Делото е гледано в Районен съд в Червен бряг, после в Районен съд в Плевен, връщано е за ново разглеждане, стигнало е до Окръжен съд. Само след дни за втори път над него ще умуват магистратите от окръжната инстанция.

Заради "позорното" дело Цветан Ганьов е бил понижен, а после уволнен като горски надзирател след 30-годишна служба и съвестно изпълнение на задълженията си. Здравето му е разклатено, а семейството му живее в постоянен стрес. Той е категоричен, че след преживените мъки вече никога няма да съдейства на разследващите.

 

 

Убиецът от Никопол бил малтретиран от баща си

 

Близките на жестоко закланата Светла искат смъртта на душманина

 

Този път доживотен затвор чака убиеца, сн. авторътПолина ТОНЕВА

На 13 срещу 14 май Светлана Шекерова от Никопол се прибира вкъщи, след като е пяла на абитуриентски бал в хотела. Светла е омъжена за Ергун Шекеров, имат две големи момчета - Красимир и Калин. "Винаги й се обаждах, когато вечер работи до късно, защото я беше страх от кучета. Към 1,30 й звъня, казва ми, че приключила и си тръгва", разказа през сълзи съпругът. Малко след това той пак звъннал, чул шума от токчетата й, Светла казала, че наближава. "После малко съм позаспал, към два и петнайсет пак звъня, но телефонът дава свободно, никой не се обажда. Звъня няколко пъти - не се обажда", припомня си страшната нощ Ергун. Той усетил свиване на сърцето, събудил единия си син и тръгнали в нощта да търсят Светла. Обиколили маршрута й няколко пъти - нищо. Потърсили помощ от полицията и заедно с патрул отново тръгнали. "Едва когато светнаха фаровете и единият полицай ми казва - тук не си ли видял какво е, тогава видях - пълно с кръв. Точно пред дома на майка ми, до стената. Тръгнах по следите, отидох до дерето", спомня си мъжът. Тогава вижда най-страшната гледка в живота си - Светла лежи върху скалите, потънала в кръв. Ергун пръв стига до нея, но тя вече не е сред живите.

Още в самото начало на разследването в полезрението на полицията е 43-годишният Алиш Ибрямов. Хората в града го определят като психопат, тъмна личност. Близо 20 години е лежал в затворите за изнасилване, отвличане и убийства. Изнасилил е две жени, едната я убива по време на изнасилването - удушава я с възглавницата. Не трябваше изобщо да го пускат от затвора, да си стои там, той не е човек и не може да се движи сред хората, казват никополчани. Разказват също, че и бащата на Алиш не бил стока - връзвал сина си на дърво и го пребивал от бой. Оставял го с дни завързан и потънал в собствената си мръсотия. Алиш се върнал от затвора в Никопол преди около две години. Живеел в турската махала, близо до дома на Светла и Ергун. Имал малко дете от жена, с която не сключил брак. Майка му също живее при тях. Един от синовете на Светла отишъл при нея след убийството. Просто исках да я видя, да видя жената, която е родила тоя изверг, казва Красимир. Възрастната жена се разплакала пред него и признала, че Алиш посягал и на нея.

Във фаталната нощ Светла се оказва в неподходящото време на неподходящото място. Срещата й с Алиш е случайна. Той тръгнал да краде кокошки, бил пиян. Видял красивата жена и й отправил сексуално предложение. Светла го отблъснала и започнала да вика за помощ. Само на няколко метра от мястото живее свекърва й. Тя чула някакви викове, но помислила, че са абитуриентите, които по традиция идвали да викат от Руския паметник в града. Алиш се разярил от виковете на Светла, извадил нож и го забил 14 пъти в главата и гърдите й. След това я пренесъл до пропастта и я хвърлил. Тръгнал си, срещнал се с двама мъже, пушил цигара. В дома си е измил ножа, изгорил дрехите и се приготвил да посрещне полицията. Тя не закъсняла.

Алиш е с постоянна мярка в ареста. Ако съдът го признае за виновен, отново го чака затвор. Този път - доживотен. Близките на Светла обаче го искат мъртъв. Той ми отне най-скъпото нещо, не заслужава да живее, не крие сълзите си съпругът й.

Само преди четири години Светла е открила своята сестра близначка. Двете били разделени при раждането си и осиновени от различни хора. Историята им бе разказана в телевизионно предаване.

 


върни се в НАЧАЛО