"BG Север" - брой 19 (20 - 26 май 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Оборудват робота Да Винчи с ново поколение технология

 

До края на годината системата ще има две конзоли, съобщи проф. Горчев

 

Двама хирурзи ще работят с робота, сн. архивРалица ПЕТРОВА

До края на тази година роботът "Да Винчи" в Плевен ще има две конзоли, а не както до сега - една. Това съобщи ректорът на Медицинския университет проф. Григор Горчев, който е първият сертифициран хирург за работа с роботизираната система "Да Винчи" за Югоизточна Европа. Това означава, че в една операция вече ще могат да участват двама хирурзи. Това ще улесни неговата работа (досега единствено той е правил операциите, бел. а.), ще се намали и времетраенето на интервенцията, което е много важно за самата пациентка. Системата ще бъде първа такава на Балканите, което ще е добра атестация за нашата работа и професионализъм, заяви проф. Горчев.

Роботизираната система всъщност ще бъде оборудвана с ново поколение технология. Медицинският университет ще кандидатства по европейски проекти за нови технолигии, за да получи финансиране за закупуването на авангардната технология. Когато апаратурата бъде доставена, от робота ще се премахне старата конзола и ще се поставят новите две - за хирурга-оператор и за хирурга-асистент, обясни още професорът.

10 медици ще бъдат обучени от проф. Григор Горчев на практическата сесия по време на традиционния и ежегодно провеждащ се в Телекомуникационния ендоскопски център на Медицинския университет в Плевен семинар по роботизирана хирургия в гинекологията и урологията с международно участие, който приключва днес, 20 май. Това е третият български семинар и деветият международен с практическа сесия по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа.

10-те участници, от които четирима са българи, а останалите са от Гърция, Румъния, Англия, Северна Ирландия и Италия, ще получат сертификати и под ръководството на проф. Горчев ще могат да работят с робота "Да Винчи".

Семинарът включва лекции, операции на живо, практически занятия с виртуалния тренажор и с опитни животни.

 

 

Изложби в читалището събраха хората в Никопол

 

Две изложби събраха граждани, ученици и гости на града в НЧ "Напредък", гр. Никопол. Едната е на детски рисунки - "Никопол и България - история и духовност", а другата - снимков материал на тема "140 мига от читалище "Напредък", отразяваща дългогодишната и разнообразна дейност на културната институция. Заснетите "мигове" върнаха у много хора "лентата" на спомените и те с охота разпознаваха танцьори, театрали, хористи и музиканти - носители на медали, грамоти и плакети. Учениците разпознаха своите родители като самодейци на снимките, научиха, че в Никопол е имало симфоничен оркестър, че са изнасяни оперети, че акордеонния оркестър към ДМШБоян Икономов е наброявал близо 60 човека, че никополските деца най-голям интерес проявявали да се обучават да свирят на цигулка, виола и пиано, че в хора имало 100 хористи...

Изложбите са част от инициативите в ХХХ Крайдунавски празници на културата в Никопол. "BG Север"

 

 

Малък Пенчо заобича книгите

 

Славейковият герой беше преобразен по оригинален начин, сн. Вяра ЦеноваВ театралния празник, посветен на книгата и четенето, по оригинален начин Славейковият Малък Пенчо беше преобразен от мързелив в четящ и обичащ книгите герой. Това се случи на откриването на Националната библиотечна седмица в отдел "Чужди езици" при РБ "Хр. Смирненски" с празник на английски език. Партньори в осъществяването на инициативата са регионалната библиотека и Прогимназия "Цветан Спасов" - шестокласници, с преподавател Велизара Кръстева. По време на "Шоуто на библиотечната колекция" бяха популяризира информационните ресурси на библиотеката - книги, списания, игри, CD, DVD; рецитираха се стихове, посветени на библиотеката и книгите. Проведе се и оспорвана надпревара за бързо и вярно подреждане на крилати фрази и велики мисли за книгата и четенето на английски език.

Националната библиотечна седмица се организира за шеста поредна година. Провежда се от 16 до 20 май и включва разнообразни инициативи на библиотеките в цялата страна. Мотото тази година е "Библиотеките - партньор в образованието". "BG Север"

 

 

"Колорит" със "Златна четка"

 

Престижната награда "Златна четка" за колекция е присъдило на арт школа "Колорит" журито на международния конкурс за рисунка "Битоля 2011" в Македония. Тази награда дава възможност на две деца от школата - тринадесетгодишните Магдалена Цветанова и Наталия Гаврилова, заедно със своя арт педагог Майя Ананиева да вземат участие в 30-ото юбилейно издание на международния арт фестивал "Малък Битолски Монмартър", който ще се проведе от 23 до 30 май в гр. Битоля. Плевенската школа се е представила с колекция от живописни творби на тема "Принцове и принцеси, царе и царици". В конкурса са взели участие 17 950 творби на деца и младежи от 30 страни от Европа и света. Талантливите деца от "Колорит" печелят високата златна награда за петнадесети пореден път и сега отново се подготвят за успешно представяне на международния пленер в Битоля, където ще участват и ще се състезават 19 творчески екипа от различни краища на света. Международната изложба, представяща най-добрите творби от конкурса, ще бъде открита на 23 май в Културния център "Магаза", където тържествено ще бъде открит юбилейния арт форум и ще бъдат връчени наградите на победителите. Ще бъде представен и юбилейния каталог на фестивала. В него е отделено специално място на арт школа "Колорит". "BG Север"

 

 

Експедиция до Хималаите в 70 фотоса

 

Фотоизложбата събра любопитни още при откриването, сн. Инна СтефановаКомбинация между високи върхове, приказен свят на божества и най-обикновени хора - така определи уникалното си пребиваване в Непал и Северна Индия Румен Воденичаров. В Плевен той лично откри своя изложба с фотоси, подредени в Къщата на художниците. Точно преди 30 години България става "хималайска държава и сила", подчерта при откриването уредничката на къщата Татяна Любенова. Такъв е и поводът пред плевенчани да бъдат показани близо 70 "погледа", щракнати и запазени до днес от обектива на фотоапарата на Румен Воденичаров като алпинист по трудния български път към Еверест през 1984 г. Освен живота на участниците в българската хималайска експедиция авторът е показал уникални фотоси от картофените ниви на шерпите, разположени на височина 4 000 м, ритуални танци, изпълнявани от монасите в манастир Тян Гбоче, срещи с хора от долината на най-дълбокия разлом на земята, разположен между 8-хилядниците Анапурна и Далбагири.

Румен Воденичаров сподели, че човек боледува от различни болести, но има и такава, която се казва хималайска. "Онзи, който веднъж види тези високи върхове или зърне по склоновете филадендроните, които цъфтят през април, заболява от тази болест и за нея вече няма лек. Единственото, за което мисли, е след като се прибере в България как да направи така, че отново да отиде там", подчерта той. "BG Север"

 

 

Четвъртокласници показаха знания и умения по безопасност на движението

 

Първо по рода си състезание по безопасност на движението се проведе на тренажора в ОУ "Васил Левски" в Плевен. Стартът на инициативата, която ще се провежда всяка година през май, бе даден във връзка с началото на Десетилетието на действията по безопасност на движението. "Чрез това състезание, което за пръв път провеждаме на нашата площадка тренажор, поставяме началото на нашата кампания, тъй като всички знаем какво се случва. Смъртността, предизвикана от катастрофи по пътищата, е на път да стане причина номер едно като смъртен фактор. Тренажорът, изграден през 2008 г. със съдействието на общината, дава възможност почти в реални размери да се провеждат практическите занимания по безопасност на движението, които са част от задължителния материал в часовете на класа", каза директорката на ОУ "В. Левски" Таня Тонева.

Два отбора мериха сили в състезанието - този на домакините и НУ "Единство" . Не се явиха още два - от НУ "Патриарх Евтимий" заявили, че не се чувстват подготвени, а плисналият минути преди старта на надпреварата дъжд отказа от участие тимът на НУ "Христо Ботев".

Четвъртокласниците от двата отбора показаха завидни практически умения и теоретични знания. Първо те трябваше да покажат умение за движение с велосипед, спазвайки всички пътни правила и знаци. След това редиха пъзел - пътен знак. Отговаряха на въпроси в подготвената викторина, а накрая демонстрираха уменията си при оказване на първа помощ.

На финала двата отбора се оказаха с равен брой точки и получиха грамоти за отличното си представяне. "BG Север"

 

 

Представят поредния брой на "Огледало"

 

Литературно студио "Огледало" към Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен издаде поредния си 12-и сборник с литературни произведения на своите членове. Премиерата ще се състои днес, 20 май, от 15 часа в ХГ "Дарение Светлин Русев".

Създател и ръководител на студиото е поетесата Лалка Павлова, преподавател по български език и литература в гимназията, председател на Дружеството на писателите в Плевен и член на Съюза на българските писатели. "BG Север"

 

 

По-малко свободни работни места през април

 

Потребностите от работна сила намаляват през април 2011 г. в сравнение с предходния месец, сочат данни на Бюрото по труда в Плевен. Обявените свободни работни места са 311, като те съставяляват 5,9 на сто спрямо търсенето. На пазара на труда средно по 10 лица се конкурират за едно място, показва още месечният бюлетин.

Отново формиращ местното търсене през април е неквалифицираният пазар, който обхваща 78,9 на сто (255 места) от общите потребности. Търсят се продавачи, общи работници в хранителн-вкусовата промишленост и строителството, оператори шиене, гладачи, работници спомагателни шивашки дейности, охранители, градинари, полевъдни работници, товарачи и т. н.

Квалифицираният пазар е 12,3 на сто (35 места). Търсенето на работници е преобладаващо - 85,7%, а на специалисти - 14,3 на сто. Сред заявените работни места са тези за шивачи, електромеханик, механик промишлено оборудване, машинист пътно-стрителни машини и др. Най-свит си остава високо квалифицираният пазар на работна сила - 8,8 на сто или 25 места. Сред висшистите разкритите места са в областта на икономиката, образованието. Заявените позиции са за счетоводители, учители, библиотекар, медицинска сетра и др. "BG Север"

 

 

"На учителя с любов!" посветиха концерт в НУИ

 

Международният ден на танцовото изкуство в НУИ "П. Пипков" тази година беше посветен на делото на хореографа Пламен Николов - основател на специалността "Български народни танци" в училището, който напусна този свят и своите възпитаници внезапно преди година. Идеята е на Маня Николова - преподавател по класически танци.

В концерта "На учителя с любов!" бяха изпълнени танци по хореография на Маня Николова. Втората част беше посветена на българското танцово майсторство. Със свои изпълнения участваха талантливите певици Лина Мачева и Инна Йотова и акордеонистът Евгени Гочев - племенник на Пламен Николов. Слова за човека, колегата, учителя, твореца Пламен Николов произнесоха главният учител Елка Недялкова и неговият възпитаник от юбилейния випуск Николай Цветков. Водеща на концерта беше любимата му ученичка - шестокласничката Анна Матеева. "BG Север"
 

върни се в НАЧАЛО