"BG Север" - брой 19 (20 - 26 май 2011 г.)

 

ШАРЕНО


 

С Люси Дяковска и Те най-сетне общината успя да удари десетката

 

Световноизвестната певица се раздаде за своите съграждани

 

Люси се забавлява заедно с публиката, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

И тази година сборът на Плевен 15 май не се размина без обичайните атрибути - кебапчета, бира, захарен памук, гащи, шапки и очила по сергиите от театъра до Мавзолея. Някои от тях си пребивават целогодишно по иначе поевропейчения ни център, от който бяха премахнати "неестетичните" павилиони за книги, но това е друга тема. На сбор като на сбор. Освен ядене и пиене се иска и веселба. И в неделя всички таргет групи си получиха своето. След хората, които се завиха под звуците на Берковската музика и нашия Общински духов оркестър, площадът се напълни с младежи, очакващи вечерната проява на сцената. Този път (предизборно, случайно или след 12-годишно лутане) общината беше подбрала изпълнителите, които заформиха истински купон за излезлите да празнуват навън. Подгряващо на сцената се изправиха музикантите от "Ватикана", които забиха кавъри на едни от най-популярните рок парчета. След тях група "Те" и вокалистката им Преслава Пейчева, както и певицата Славена, изпълниха няколко свои песни, за да се появи и кулминацията на вечерта - Люси Дяковска. Световноизвестната плевенчанка призна от сцената, че от 16 години не е пяла в родния си град и искрено се раздаваше и се радваше заедно с публиката. От своя страна феновете пригласяха на всички парчета с пълно гърло. Люси не пропусна да спомене и друг плевенски музикант - китариста и композитор Максим Горанов, като стартира БГ вълната на програмата с неговата "Синева".

На финал нощното небе над Плевен беше осветено от празнична заря.

 

 

 2 х 25

 

Съдия Румен Лазаров взриви Ростов с юбилеен купон

 

Щастливият рожденик поздравява компанията, сн. "BG Север"Мощен купон разтресе елитния плевенски ресторант "Ростов" във вторник вечерта. Виновник за джабалата бе съдията в Окръжен съд Румен Лазаров, който подобаващо отпразнува своя 50-годишен юбилей. Радостта му бе споделена от не многобройна, но достатъчно атрактивна компания от близки, приятели и колеги, които отрупаха рожденика с цветя, подаръци и пожелания. "BG Север"

 

 

Вече всеки може да полети над Плевен

 

Новият "Скай парк" край Бохот разполага с необходимите инструктори и съоръжения

 

При вятър разходките в небето със самолет са за предпочитане, сн. авторътМиа ХРИСТОВА

Уникална за България база "Скай парк" беше открита на летището край село Бохот. Вече всеки, който иска да полети на самолет, на мотоделтапланер или да скочи с парашут, може да реализира мечтата си. "Скай парк" разполага с инструктори и с необходимите съоръжения. В авиобазата освен полети и обучение на любители пилоти, ще се извършва ремонт и прегледи на лека авиационна техника до 5 700 кг. Идеята и реализацията са на Валери Илиев и Антон Георгиев.

На официалното откриване присъстваха много приятели на леката авиация. Мотоделтапланерите бяха по-малко, отколкото по време на авио фестивалите, които се провеждат тук, а и метеорологичните условия бяха по-подходящи за разходка в небето със самолет. Силният вятър попречи и на атрактивния балон да се издигне, но затова пък привечер на 14 май беше реализиран атрактивен парашутен скок от мотоделтапланера на Иван Иванов. Можеха да се видят и лупинги на самолети.

Най-малкият и най-ентусиазиран летец беше 4-годишният Валери Христов от Пловдив. Той се повози със самолет, но се оказа, че това не е първата му въздушна изява, малко преди това е летял на мотоделтапланер. Крушата не пада по-далече от дървото, както се оказа и при Валери, чийто татко е пилот. А единственото желание на малкия палавник е да лети още.

 

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

За фалшиви пари и фалшиви похвали

 

Стефан КРЪСТЕВ (Cefules)

МВР само се потяло, било като "луд умора нЕма" - това заявил премиерът ни на шефа на Европол Роб Уейнрайт, който пък бил у нас във връзка със заловеното най-добро фалшиво евро. Ако спра дотук, би изглеждало страхотно и думите на премиера ни - оправдани от - до. Но... Има си една малка подробност - акцията е станала факт, след като от Eвропол подали информация на българските си колеги за организираната престъпна група. От което разбираме, че "нашата полиция" или е нямала информация, или се е правела, че няма. По-скоро второто, но това са хипотези. И в случая е второстепенно, по-важно е, че без Европол "потящото се МВР" всъщност е било бездейно. Никакви оправдания със съдебната система, с корупцията в нея и т. н. - все неща, познати от времето, когато премиерът ни беше още главен секретар на МВР, не могат да минат. И не знам с какъв акъл премиерът ни отново ги забърква в следващите си приказки, като не пропуска да въздигне познатия лозунг "Слава на МВР". Факт е, че престъпната група е действала. Действала е при такива добри условия, че е успяла да създаде най-добрия познат фалшификат до този момент. Факт е, че е действала незабелязано за нашите служители, но не и за служителите на Европол. Логично би било обратното. Защото, ако МВР наистина беше "лудият", за който "нЕма умора", трябваше да е по-наясно с престъпността на местно ниво и нашите да информират колегите си.

Записът вече се изтърка. Независимо какво и как се случва, се пуска все един и същ - вече толкова години. И думите в него спрямо случващото се започват да придобиват абсурден характер, да звучат все по-объркано дори и за малко мислещия.

Точно в случая тези думи имаха най-малък повод да бъдат изричани. Нищо, че акцията е успешна. Тя се е получила не защото нашите не работят зле, а защото европейците работят добре. И ако някой трябваше да бъде поздравен, това са служителите от Европол. Ние се прославихме само с фалшификаторите си. Поне бедни художници и неангажирани опасни умове си имаме в преизлишък. Винаги съм го твърдял - когато един кадърен човек е зад борда, когато способностите му не са социално или обществено ангажирани, както е масово у нас, това е вече един опасен ум. Интелектът и способностите не могат да работят на празни обороти. Такава им е природата. Или деградират - мъчително, или преминават от "тъмната страна" на силата. Което май е за предпочитане.

Казвам го без боязън, че ще прозвуча на моралните хора нихилистично. Просто защото е видно, че способностите не се ценят, просто защото и некадърен да си, и да не си вършиш работата добре, стига да си част от политиката на някого, оставаш си в системата, че и похвали получаваш. А една такава система автоматично отхвърля по-способните от другата страна. На границата - в по-добрия случай, а в по-лошия - на моралните барикади. И едно подобно толериране на зле свършена работа е един от многобройните фактори за ескалацията както на емиграцията, така и на престъпността през последните двадесет години. Излишно е да казвам, че в случая повече симпатизирам на фалшификаторите, отколкото на родните ни служители. Едните поне ще понесат адекватна отговорност за действията си, а другите отново - фалшива похвала за бездейността си. Срам ме е само като си представя псувните и ироничните подмятания из кулоарите на Европол по адрес на нас, българите.