"BG Север" - брой 19 (20 - 26 май 2011 г.)

 

ДА ПОТЪРСИМ ПОМОЩ


 

Опасностите, които крие Интернет

 

Най-добрата защита за вашите деца е да разговаряте с тях

 

Идва ваканция. Децата вече не са на училище, нямат уроци, но пък имат много време, което трябва да измислят с какво да запълнят. Има време за каране на колело и ролери, има време за обикаляне на квартала и игра на футбол, има време за компютърни игри и телевизия.

Компютърът се превърна във важна част от детското ежедневие, а сърфирането в мрежата достъпно за повечето деца. И в забавленията децата не си дават сметка, че в мрежата ги дебнат сериозни опасности - педофили, недоброжелателни хакери, отмъстителни съученици.

Децата влизат в мрежата най-често по две причини - игри и комуникация. Трябва да се знае, че и двете области носят своите рискове. Над 80% от децата и подрастващите са в Интернет.

И за тях най-важното нещо, което Мрежата им дава възможност да правят, е - да общуват. Общуването е на първо място сред всички занимания на децата в Интернет. Те общуват със своите приятели и връстници както във физическия живот, така и през Интернет и не правят голяма разлика между двете форми - едната е продължение на другата. Общуването е пряко свързано и с творчеството - децата пишат, рисуват, качват снимки и видеоматериали, които сами са направили, за да ги покажат на другите.

Децата днес научават много неща от Интернет - когато искат да попитат нещо, те или използват търсачките в Интернет, или задават въпроса си в дискусионните форуми или в чатовете, в които участват и получават отговори. Децата се забавляват с игрите в Интернет, които стават все по-усъвършенствани и многофункционални.

Но Интернет, както и физическият свят, крие рискове и опасности, за избягването на които децата трябва да бъдат обучени от малки. За най-малките е разумно родителите да използват възможностите за филтриране и блокиране на неподходящо съдържание, които дават различните браузери, или да инсталират специална програма за родителски контрол. Но най-важното е да говорим с децата си за Интернет. Те с удоволствие ще покажат какво могат да правят и ще ви научат на любимите си занимания. Тогава можете да бъдете сигурни, че ако нещо в Интернет ги обезпокои или разтревожи, те ще са склонни да споделят с вас.

Обръщайте внимание на игрите, с които се забавляват децата ви. В Европейския съюз действа системата PEGI за рейтинг на игрите по възраст и съдържание. На специалния сайт http://www .pegi.info/bg/ можете да намерите информация за играта, която ви интересува.

Най-голям риск носят сайтовете за запознанства (социалните мрежи). В последно време Интернет - горещата линия за борба с незаконното и вредно съдържание в Интернет web112.net, поддържана от неправителствената фондация "Приложни изследвания и комуникации" (ПИК) получава все повече сигнали за проблеми на непълнолетни, свързани със сайтовете-социални мрежи, или както са по-известни у нас - сайтовете за запознанства. Все по-често се случва да се пробие профил на непълнолетен в подобен сайт и от негово име да се публикува дискредитиращо съдържание. Често това е съпроводено с обиди и заплахи през скайп, във форуми и със sms. В отделни случаи след пробив на профил събраните по този начин лични данни се използват за идентифициране на "жертвата" (ако тя не е позната отпреди) и за нанасяне на физически побой.

Между Европейската комисия и 17 водещи международни интернет компании бяха подписани "Принципи за социалните мрежи", с чието прилагане се ангажираха такива големи социални мрежи като Facebook, MySpace, Microsoft Europe, Yahoo Europe и др. Основната цел на приетите принципи е да послужат като златен стандарт за всички подобни сайтове в Европа и света за защита на малолетните и непълнолетни потребители от посегателство, нежелани контакти и неподходящо съдържание. Компаниите се ангажираха да разработят необходимите инструменти за сигурност на непълнолетните. Но това, което остава най-ефективна мярка за борба с неподходящото съдържание за деца в интернет, е родителската намеса.

 

Няколко стъпки, за да разберете какво прави детето ви онлайн.

Когато сърфират в Интернет, децата често обичат да са сами, без родители около себе си. Как да разберем какво прави и какво гледа детето ни в Интернет?

За да разберете в кои сайтове е било детето ви, натиснете бутона "History" на Internet Explorer. Той ви показва списък на посетените сайтове за деня, за седмицата и още по-назад и вие може да разгледате който искате от тях. Ако детето ви използва Mozilla Firefox, натиснете "History" и идете до долу до "Show all history". Имайте предвид, че списъкът "History" лесно може да се заличи и изтрие, така че може и да не успеете да го видите.

Друг начин да контролирате това, което прави детето ви онлайн, е да дадете определени настройки на търсачките в Интернет. Филтрираните резултати ще предпазят детето ви от натъкване на сайтове с неподходящо съдържание. От страницата на Google Home натиснете "Preferences", отидете до долу на "Safe search filtering" и изберете опцията "Use strict filtering".

Всички популярни търсачки имат подобни фунции за филтриране. Няма гаранция, че филтърът ще блокира цялото неподходящо съдържание, но сигурно ще обхване главните сайтове.

В крайна сметка, както всеки специалист по интернет безопасност или родител ще ви каже - най-добрата защита на децата ви онлайн е вие да разговаряте с тях. Всеки родител трябва да обясни на детето си, че може някой непознат в Интернет да иска да му бъде приятел, да иска да се срещне с него, но това не означава, че той е добър човек и че има добри намерения.

 

Ето още съвети за родители, които желаят да предпазят децата си от опасностите в Интернет.

Установете разумни правила за ползване на компютъра от децата ви.

Не подценявайте опасностите, които дебнат децата ви в Интернет - те не са по-малко, отколкото на улицата.

Родителите не бива да бъдат безучастни наблюдатели на ползването на Интернет от децата. Ако сте по-добре информирани с какво децата ви се занимават в Интернет и ако в разговори с тях сте успели да определите правила за ползването на Интернет, това многократно ще намали рисковете.

Установете следните правила:

- Никога детето да не дава идентифицираща и лична информация за себе си - домашен адрес, телефон, име и адрес на училището им, както и информация за членовете на семейството от какъвто и да е характер.

- Да не изпраща никога свои снимки. Препоръчително е и родителите да не изпращат или слагат снимки на децата си на общодостъпни уеб-страници.

- Разберете кои сайтове и какви онлайн-услуги детето ползва, има ли безплатен e-mail адрес или потребителско име и парола за определени уеб-сайтове, изискващи регистрация. Научете неговото потребителско име и пароли и го предупредете да не ги дава на никого освен на вас.

- Установете твърдо правило детето никога да не приема предложения за среща с някого, когото познава само чрез Интернет. Ако разрешите подобна среща, тя трябва да е на обществено място и само в присъствието на родител или друг настойник.

- Обяснете, че в Интернет някои хора се представят за други - например, възрастни за деца - и да не се вярва на информацията, която някой дава за себе си в Интернет. Научете го, че прекалено добрите предложения в Интернет обикновено са подвеждащи.

- Никога да не сваля от Интернет и инсталира програми без ваше знание и разрешение. Така може да се пробие сигурността на компютъра и дистанционно от него да се източва информация. Да не отваря и да не отговаря на съобщения, чийто подател не познава.

Определете часове, в които детето да посещава Интернет. Препоръчително е те да са в периоди, когато у дома има възрастен човек. Следете за количеството време, което детето прекарва пред компютъра - ползването на Интернет в късните нощни часове или прекалено дългото стоене онлайн са сигнал за проблем. Препоръчително е компютърът да не е в собствена стая на детето, а в стая за общо ползване.

Научете детето да споделя какво прави и с какво се сблъсква в Интернет и веднага да ви съобщава за информация и съобщения, които го смущават. Не отговаряйте никога на съобщения с нецензурно, неприлично, обидно или опасно съдържание и се свържете с Интернет-доставчика или използвайте Горещата линия за незаконно и вредно съдържание на адрес http://web112.net.

Помислете за евентуално инсталиране на филтриращи програми на компютъра, които да предотвратяват показването на нецензурно, порнографско и друго вредно съдържание. Едно добро и безплатно решение е първата по рода си българска програма за родителски контрол Child Defender, която може да се свали от страницата http://www.childdef.com .

 

Гореща линия

Горещата линия за безопасен Интернет е създадена през 2005 г. по проект, подкрепен от ЕК в рамките на програмата "Безопасен Интернет". От октомври 2006 г. българската Гореща линия е приета за член на Международната асоциация на операторите на горещи линии INHOPE. Координатите на Горещата линия са:

hotline@online.bg или http://web112.net.

София 1113, ул. Александър Жендов 5,

за Горещата линия

тел. 973 3000 вътр. 411; 141

факс: 973 3588

 

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ