ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2007


 

Активността ни ще бъде своеобразна

легитимация пред водещите страни

 

Задкулисните игри никога не се оценяват
положително от електората

 

Валерий АНГЕЛОВ, д-р по философия

С наближаването на датата 20 май за избор на представители в Европейския парламент (ЕП) политическата преса все повече се изпълва с прогнози, оценки и анализи. Единодушно е мнението на социолoзите за ниска избирателна активност - в рамките на 30 - 35%. Тя е резултат от характера на изборите. Такава е била и на първите евроизбори и в останалите европейски държави.

Причината за очакваната ниска активност са много, но най-съществената е, че българските граждани трудно свързват работата на европейските депутати със собствените си проблеми и нагласи. Немотивиращ е и фактът, че нашите представители са само 18 на фона на 785-членния парламент, при това разпределени в различни фракции. Ясно е, че представителите на БСП ще бъдат в групата на Партията на европейските социалисти, депутатите от ГЕРБ вероятно ще подсилят Европейската народна партия и нейния коалиционен партньор "Европейски демократи". Там евентуално при успех ще се присъединят и представители на СДС и ДСБ. Депутатите от НДСВ и ДПС ще са членове на групата на съюза "Либерали и демократи за Европа", а тези от "Атака" към най-малката 23-членна фракция "Независимост и демокрация".

Всяка от тези групи

провежда

своя политическа

линия,

базирана на определени ценности и приоритети, което означава, че при спорни моменти българската делегация няма да може да гласува единно, спазвайки определена партийна дисциплина. При тази ситуация за гражданите не става ясно как ще се защитават националните интереси, още повече на фона на значителния евроскептицизъм, породен от приеманите непопулярни закони и действия - затварянето на АЕЦ, на предприятия от хранително-вкусовата промишленост, акциза върху домашния алкохол, орязани квоти за производство на селскостопанска продукция и т. н. Никой не ни е виновен затова, че преговарящите в предприсъединителния процес и особено бившият министър на евроинтеграцията Меглена Кунева водеше преговорите на тъмно, дори и зад гърба на българския парламент.

Демотивация е и тезата, повече раздухвана от медиите, отколкото отговаряща на действителността, за високите възнаграждения на евродепутатите, което политици от различни партии се опитват да опровергават.

В противовес на тези причини, пораждащи апатични настроения за гласуване, трезвомислещите избиратели трябва да знаят, че искаме или не 75% от българските закони пряко или косвено ще се пишат в ЕП, при което не е без значение хората, които ще правят това, каква е тяхната професионална и езикова подготовка, какъв е техният авторитет и влияние в собствената им фракция. Освен това по-високата активност ще бъде и своеобразна легитимация пред водещите европейски държави, на които ще разчитаме и в очите на които не трябва да изглеждаме като дълбока европейска провинция. Не трябва да се забравя и фактът, че резултатите от евровота могат да покажат и

нова политическа конфигурация,която да пренареди политическия пъзел и в голяма степен да предопредели отношенията в управляващата тройна коалиция, както и резултатите от предстоящите местни избори през есента.

Паралелно с очертаващата се относително ниска избирателна активност, предстоящите избори се характеризират и с някои други особености, основно свързани с активите и пасивите на водещите партии.

Първата от тях е

стабилното

състояние на БСП,

независимо че като водеща сила в тройната коалиция трупа негативи, особено с политиката в социалната сфера, а и често торпилирана от коалиционните партньори. Рейтингът от 23 - 24% й отрежда поне 6 - 7 депутатски мандата. Не трябва да се забравя, че БСП и ДПС разполагат с най-дисциплинирания твърд електорат.

Съществена особеност на предстоящите избори е участието и състоянието на новосформираната партия ГЕРБ, която за първи път ще се явява на избори. Създадена на празно място и с мисията на "спасител", на каквато се нагледахме през управлението на Сакскобургготски, ГЕРБ започна да изсмуква кадри от други политически сили. Независимо от прогнозираното спечелване на 4 - 5 евродепутатски места при рейтинг от 15 - 16%, все пак резултатите трябва да се докажат и практически. В противен случай ще се потвърди народната мъдрост, че "на малко прасе и на нов началник не трябва да се радваш, защото не знаеш каква свиня ще излезе." Дори и да спечели очакваните проценти, те ще бъдат основно за сметка на СДС (включително и с договорки с водещи сини кметове - Н. Зеленогорски в Плевен, В. Златев в Шумен и много други в по-малки общини) и особено на НДСВ, които дори могат да останат и без евродепутат. Задкулисните игри никога не са се оценявали положително от електората. Какво да си мислят седесарите в Плевен например, където

кметът умишлено

тика свои

съпартийци

и подчинени

в общината в местното ръководство на ГЕРБ? И за кого те в крайна сметка ще работят? Ако ще служат на ГЕРБ, защо областният председател на СДС Зеленогорски ще ги толерира? В този ред на мисли ще се потвърди широко известната теза, че изборите за евродепутати са своеобразна репетиция за местния вот, където в Плевен например Зеленогорски ще бъде ГЕРБ, а ГЕРБ ще бъде Зеленогорски. Просто защото в Плевен ГЕРБ без Зеленогорски няма.

За състоянието и позициите на останалите политически сили, които биха пласирали евродепутати, не може да се каже нищо интересно. ДПС, дори и при спазване принципа на уседналост, ще получи своите три места; "Атака" въпреки относителната криза, в която се намира и наблюдавания от собствения й електорат втори в листата Слави Бинев, най-вероятно ще получи два твърди мандата. За по едно място на ръба на националната квота от 5,6% (100%:18 мандата=5,56%) ще се борят НДСВ, СДС и ДСБ.

Важна особеност на предстоящите избори за ЕП е новата методика, по която ще се разпределят мандатите. Мандатите за независими кандидати ще се определят съобразно цитираната по-горе национална избирателна квота, а мандатите за листите на партиите и коалициите се разпределят по метода на най-големия остатък - методът на Хеър - Ниймайер на национално ниво. Например, за да получат мандат един или двама независими кандидати за евродепутати при активност от 1,8 млн. души, трябва да спечелят 100 000 гласа, което практически е трудно постижимо.

В следващата таблица ще ви представим хипотетично участието на шест партии, чиито общи действителни гласове са 2 млн.

 

 


 

Ивайло Калфин:

 

Шумотевицата около правителството няма да промени нагласите

 

Симеон НИКОЛОВ

Медийната шумотевицата около правителството, раздухвана от опозицията през последните дни, няма да промени съществено резултатите от изборите за депутати в Европейския парламент, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в Бойчиновци. Според него преекспонирането на случая с Румен Овчаров е опит на партии, които усещат липсата на достатъчно подкрепа, да се качат на колата в последния момент. Това обаче няма да промени нагласите на хората за гласуването, коментира вицепремиерът.

Калфин коментира, че намира решението на премиера Сергей Станишев да изпрати в отпуск Румен Овчаров и да уволни двама зам.-министри за много разумно. Според него Овчаров трябва да понесе своята отговорност, ако се докаже, че се е намесвал в хода на следствието срещу Вальо Топлото. Външният министър припомни, че засега няма доказателства и заяви, че очаква прокурорската проверка по случая да завърши колкото е възможно по-бързо.

Ивайло Калфин призова българите да гласуват на изборите за депутати в Европейския парламент, тъй като членството в Европейския съюз е най-голямото достижение на страната ни през последните години и ние трябва да потвърдим, че наистина го желаем. Именно заради членството в съюза през последните месеци българските институции си вършат по-добре работата и вече е невъзможно да бъдат скривани скандални действия във високите етажи на властта, смята външният министър. Той отхвърли лансираната от Бойко Борисов теза, че от началото на тази година България била само донор на ЕС с високия членски внос, който плащаме в съюза, и заяви, че в края на годината получените от фондовете на съюза средства ще са повече от размера на членския внос и в близко бъдеще ни предстои да усвоим 12,8 милиарда евро. Освен това членството в ЕС не е само възможност за пари и проекти - то е и политическо влияние, коментира Калфин.

Посещението на Ивайло Калфин в Бойчиновци бе по повод освещаването на новоизграден православен храм "Свети Георги Победоносец".

 

 

Илияна Йотова:

 

Нашите каузи са освобождаването на сестрите и ядрената енергетика

 

Мариана ДИМИТРОВА

"В Габровска област имаше жив интерес към темите на Европейския съюз, много съмнения, притеснения за това, което представляват европейските институции, за рисковете пред България, за положителните и отрицателните неща", заяви след среща с избиратели от региона втората в листата за евродепутати на Платформа "Европейски социалисти" Илияна Йотова.

"Това ми подсказа един извод, който си направих неотдавна и се потвърждава с всяка проведена среща. От момента на подаване на молбата за реално членство в Европейския съюз от тогавашния външен министър и настоящ председател на парламента Георги Пирински, до днес, близо 12 години, тази тема като че ли повече бе приоритет и затворена в институциите в страната, в отделите, в чиновниците, в министерствата, но за съжаление много малко стигна до българския избирател. Сега, когато правим тази кампания, ние изключително много залагаме на нейната информационна страна. Много е важно какво ще направим на 20 май, как България ще изпрати своите първи евродепутати в Брюксел и в Страсбург, какви ще са тези хора. Действително на 20 май ще заминат 18 човека преди всичко български екип, а след това представители на различни политически формации. Не по-малко важно е как ще осъмне България на 21 май, тогава, когато ще трябва да се гледа как тези избори са повлияли за ситуацията вътре в страната, за политическата стабилност, за перспективите пред развитието следващите месеци и като стартова позиция за изборите през есента", каза още Йотова.

Тя обясни какво предстои пред евродепутатите от левицата през оставащите две години от частичния мандат в Европейския парламент. А именно да се преборят с две каузи за българската страна, а именно да доведат до успешен край изваждането на медиците ни от Либия и да се опитат да защитят българската ядрена енергетика. "Смятам, че разговорът за АЕЦ "Козлодуй" не е приключил, особено със задаващата се енергийна криза в Западните Балкани. Намeренията ни са да спечелим своето лоби и съюзници за изграждането на АЕЦ "Белене", тъй като и този проект има достатъчно много противници - едната част от тях са свързани с икономически, а другата с геополитически интереси. Трябва да си продължим и работата в групата на Европейските социалисти за осъществяването на социален проект в Европа - за равния достъп до образование, до здравеопазване, до осигуряване на работа за младите хора, до приемането на онези закони, които да гарантират обучението през целия живот на едно поколение, което е между 45 - 60 г., които са останали без работа и се нуждаят от преквалификация. Както и осъществяването на най-тежкия проект на социалистите в Европейския съюз - минималните доходи и пенсии да бъдат изравнени за всички страни членки", подчерта Илияна Йотова.

 

 

Георги Близнашки:

 

Ще правим политика за хората, а не за едрия капитал

 

Момчил ИВАНОВ

С масово участие в изборите за депутати в европейския парламент на 20 май българите могат да покажат своето доверие в европейските институции, заявиха на среща с граждани на Монтана кандидатите от листата на Платформа "Европейски социалисти" - БСП и Движението за социален хуманизъм (ДСХ) Илияна Йотова, доц. Георги Близнашки и Лъчезар Костов. Страната ни ще получи през следващите 5 - 6 години 12,8 милиарда евро от Европейския съюз. С гласуване на изборите ще потвърдим големите си очаквания за подобрение на жизнения стандарт чрез членство в съюза, коментира доц. Близнашки.

Верни на традициите на левицата ще се опитваме да правим политика за хората, а не политика за едрия капитал, както прави мнозинството на десницата в Европейския парламент в момента, заяви Георги Близнашки. Той даде конкретен пример как наскоро левицата е предложила намаляване на таксите за роуминг на мобилните телефони със 70%, тъй като в момента тя е висока дори за хората в развитите страни от ЕС, но десницата се противопоставила. "Често пъти десните депутати в Европейския парламент са само пощенски кутии на големи компании и бизнесмени. За да се осъществи очакваната през 2009 година лява вълна в предстоящите тогава редовни избори за европейски парламент, то трябва сега България и Румъния да дадат тон за това", коментира доц. Близнашки.

Въпреки че предишните две български правителства не защитиха националната кауза за спасение на АЕЦ "Козлодуй" - на срещи в Европа Иван Костов твърдеше, че централата била вторият Чернобил, а Соломон Паси рапортуваше, че ще я затваря предсрочно, то българската левица не се е отказала от битката за атомната енергетика. Ние ще търсим съюзници в Европейския парламент, ще обясняваме какво е положението в целия балкански регион след затварянето на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй" и ще настояваме за повторното им пускане, заяви Лъчезар Костов.

"В Европейския парламент българските социалисти ще се борят за осигуряване на достъп до образование на всички младежи, без значение дали семействата им са заможни или не. Ще настояваме за закон, с който всички студенти в страните от ЕС да могат да получат кредити при преференциални условия. В момента в повечето европейски страни е така, но у нас банките все още отказват преференциални кредити за образование", посочи Илиана Йотова. Тя обяви, че левите евродепутати ще внесат закон, с който страните членки на ЕС да бъдат задължени да отделят квота за назначаване на току-що завършили образованието си млади хора. Квотата ще важи за проекти, в които са вложени средства на Евросъюза.

Българските социалисти ще бъдат част от борбата за изравняване на минималните доходи и пенсии в страните от ЕС, обещаха кандидатите на Платформа "Европейски социалисти".

 

 

Евродепутатите ще създадат представата за България

 

Мира ГАНЧЕВА

Народният представител Янаки Стоилов представи в Ловеч седмият в листата на Платформа "Европейски социалисти" и настоящ евродепутат доц. Георги Близнашки с три думи: Той съчетава у себе си компетентност, опит и почтеност.

Според Близнашки предстоящите избори са предизвикателство за политическите сили да разяснят на поддръжниците си, че те са важни. Защото на хората те им изглеждат прекалено отдалечени - на хиляди километри от тях някой взима някакви решения. А именно чрез евродепутатите ще се създаде представата за България на европейско равнище за години напред, каза Близнашки. И подкрепи думите си с максимата, че в любовта, както и в политиката, първите впечатления са най-важни и най-дълготрайни. Според него затова не трябва да се допусне грешка в излъчването на депутати, тъй като те ще формират облика на страната ни пред Европа. Тяхна основна задача в Европарламента е да представят нашите проблеми като всеобщи, съвместими с европейските, за да се търси подкрепа на ниво Европа. Депутатите ни в Брюксел трябва да бъдат компетентни, с изключителни умения да водят диалог, да убеждават и да печелят приятели за българските приоритети и каузи.

В отговор на въпрос на "BG Север" защо нито една политическа сила не обяснява на електората си възможността за преференциалния вот Георги Близнашки отговори, че според него тази тема ще стане особено актуална през последната седмица от кампанията, тъй като тогава хората ще започнат по-внимателно да се вглеждат в съответните листи и на тази основа да изразяват своите предпочитания. Сега е по-важно да се покаже защо трябва да се гласува именно за нашата партия и да се изведат приоритетите, които трябва да се решават на европейско равнище, изтъкна Близнашки.